Objavljeno: 28.6.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2022

S čim (kripto) obogateti?

Kriptovalute je treba kupovati, ko njihova vrednost upada, pravijo znalci. Če to drži, torej ni boljšega časa za izlet v kriptosvet kot zdaj. Digitalni kovanec številka ena je v treh mesecih izgubil več kot polovico svoje vrednosti, drugi pa so mu bolj ali manj sledili. Ne glede na izbiro kriptovalute bomo za nakup, prodajanje ali hrambo potrebovali pomoč spletnih borz.

Kriptovalute so zdaj že dobro poznane digitalne denarne enote v podobi navideznih kovancev oziroma žetonov, ki se uporabljajo v varnih spletnih transakcijah, na primer nakupih. Kriptoborza je na drugi strani neke vrste spletna trgovina, ki omogoča nakup in prodajo kriptovalut. Te po nakupu hranimo na borzi ali v lastni denarnici, ki je lahko na računalniku, telefonu, namenski napravi ali celo papirju, ko obiščemo spletišče Bitaddress.org in z naključnim tipkanjem po tipkovnici ter s premikanjem miške po zaslonu ustvarimo zasebni naslov, kamor brez skrbi shranimo večje količine bitcoinov. Naslov v podobi QR-kode nato natisnemo in fizično shranimo poljubno število njegovih kopij.

Na borzah poleg običajnih kriptovalut najdemo tudi stabilne kovance, ki so dejansko kriptovalute, vezane na pravi denar ali premoženje. Z njimi želijo kriptovalute umiriti svojo divjo naravo. Menjalnice manj znane kovance nudijo zgolj v paru s stabilno kriptovaluto. Uporabljajo jih trgovci, ki z njimi hitreje odpirajo in zapirajo svoje pozicije pri določeni kriptovaluti. Čeprav so stabilni kovanci vrednostno vezani na pravo denarno enoto, na primer ameriški dolar, so še vedno prava decentralizirana kriptovaluta, ki takisto omogoča anonimno plačevanje po vsem svetu. Kljub navidezni varnosti vrednost stabilnega kovanca minimalno niha, skladno z vezano denarno enoto, zato ima tako imenovani stablecoin tudi vse slabosti kriptovalut. To je dokazal nedavni upad kriptovalute terra luna in stabilnega kovanca UST (glej okvirček). Če nismo ravno profesionalni kriptotrgovci, je prodane kriptovalute vseeno bolje zamenjati v denar/fiat. Četudi le v digitalni obliki na izbrani kriptotržnici.

Lunin zdrs

Kriptovaluta luna in stabilni kovanec UST sta del omrežja veriženja blokov terra. Še pred kratkim sta bila zvezdi alternativne kriptoscene. Kriptovaluta je dneve pred zdrsom veljala 116 ameriških dolarjev, danes je vredna eno veliko ničlo oziroma v času pisanja tega članka 0,00005822 USD. Verjetno ni treba poudarjati, da je precej vlagateljev čez noč obubožalo. To je jasno vsem, pravo vprašanje pa je, kaj se je zgodilo. Srž problema tiči v denarnih rezervah stabilnega kovanca UST. Namesto da bi ga Terraform Labs podprl s pravim dolarjem ena na ena, so si izmislili sicer zvit mehanizem, ki je skupaj z zalogami kriptovalute bitcoin skrbel, da je bila vrednost stabilnega kovanca vedno 1 USD. Dokler ni bila več.

V soboto, 7. maja, je bilo na trgu dve milijardi nevezanega kovanca UST, naenkrat ga je šlo v prodajo več sto milijonov. Ali zaradi težavnega obdobja ali zaradi napada na terro, ni znano. Dejstvo je, da je vrednost stabilnega kovanca UST takoj upadla na 91 centov. Trgovci so želeli nadomestiti izgubo z izkoriščanjem arbitražnega sistema, po katerem so za 90 centov UST dobili za en dolar lune. Tu so naleteli na oviro, ki je omejitev 100 milijonov UST za luno na dan. V težkih razmerah, vrednost kriptovalut je iz dneva v dan upadala, se jih je večina odločila UST prodati. Njegova vrednost je zdrsnila na 30 centov. In potegnila luno v prepad. Kriptovalute so čez noč izgubile 17 milijard ameriških dolarjev vrednosti in neizmerljivo veliko zaupanja vlagateljev, kar se kaže v še vedno turobnih časih. Povprečna vrednost kriptovalut se je v zadnjih treh mesecih prepolovila. Vidimo lahko, da so kriptovalute daleč od zanesljive naložbe, zato denarja, ki ga ne moremo izgubiti, vanje ne vlagamo.

Coinbase

Podobno kot vse druge menjalnice s kriptovalutami zahteva Coinbase izdatno preverjanje pristnosti uporabnika, preden lahko trguje.

Coinbase je odprl svoje digitalne dveri leta 2012 kot spletni pripomoček za nakup, prodajo in hrambo kriptovalute bitcoin. Če vemo, da je bil bitcoin v tistem času vreden okoli šest ameriških dolarjev, kasneje pa desettisočkrat več, je jasno, da sta ustanovitelja Brian Armstrong in Fred Ehrsam obogatela. Coinbase, ki je danes ena največjih kriptomenjalnic na svetu, kotira na borzi s skupno tržno vrednostjo 36 milijard USD. Ameriška menjalnica s prvotnim sedežem v San Franciscu je decentralizirana in svoje usluge ponuja v več kot sto državah po svetu. Slovi po prijaznosti do uporabnika, (skoraj) neprebojni dvostopenjski varnosti, kjer je 98 odstotkov žetonov v vsakem trenutku shranjenih na računalnikih brez interneta, ter naprednih zmožnostih za izkušene trgovce. Zaradi enostavnosti uporabniškega vmesnika, ki je podoben drugim bančnim programom, in širokega nabora žetonov je postala prva postaja za začetnike v kriptosvetu.

Coinbase omogoča dva načina shranjevanja kupljenih kriptovalut: v spletni menjalnici ali lastni denarnici v podobi mobilne aplikacije Coinbase Wallet, ki ponuja precej več nadzora nad premoženjem, a hkrati pomeni dodatno varnostno tveganje.

Kljub večplastni zaščiti so uporabniki zavarovani za primer hekerskega vdora. V primeru tovrstnih izgub bi kriptovalute povrnili s pravimi dolarji, shranjenimi na računih pod nadzorom agencije Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Menjalnica Coinbase začetnikom ponuja ogromno učnega gradiva in za uspešno učenje celo brezplačne kriptovalute (coinbase earn). Začetek dela z menjalnico je preprost. Najprej izberemo enega izmed številnih načinov nakazila denarja, nato dobroimetje zamenjamo za izbrano kriptovaluto. Načina shranjevanja sta dva, v menjalnici Coinbase.com ali denarnici Coinbase Wallet. Pri prvem so zasebni ključi pri menjalnici, ki jamči za varnost sredstev, medtem ko ima pri drugem večji nadzor uporabnik, a hkrati na svoja pleča sprejme tudi precej večje tveganje. Osrednji slabosti za vlagatelje v menjalnici Coinbase sta dve: prva so precejšnje provizije, ki so sicer odvisne od količine trgovanja, a vseeno večje kot pri tekmecih, druga pa zelo skromna uporabniška podpora, ki je v preteklosti že večkrat očrnila ime sicer dobre menjalniške storitve. Coinbase je borza za trgovanje s kriptovalutami, ki jo najtopleje priporočamo začetnikom. Naprednejšim uporabnikom, ki si želijo več orodij za trgovanje, je namenjena nadgrajena storitev Coinbase Pro.

Coinbase

Kje: Coinbase.com, Android, iOS.

Za: Bogat nabor kriptovalut, varnost, preprost uporabniški vmesnik.

Proti: Visoke provizije, slaba uporabniška podpora.

Binance

Menjalnica Binance se ponaša z najnižjimi provizijami v poslu. Ni čudno, saj je kitajska.

Pregled nadaljujemo z največjo menjalnico kriptovalut na svetu, ki je bila ustanovljena leta 2017. Binance ima dokaj zapleten in počasen proces preverjanja uporabnikove pristnosti, a se odkupi z radodarnimi provizijami tako pri nakupu kot prodaji tudi z manjšimi zneski. Provizije so že na začetku nizke in se s količino trgovanja še nižajo. Dodatno znižanje prinese, če za trgovanje uporabljamo hišno kriptovaluto binance coin (BNB). Uporabniški vmesnik ni tako preprost, vendar se ga lahko učimo z demonstracijskim računom, ki je napolnjen z 10.000 dolarji igralnega denarja. Kupčije bodo kot prave, medtem ko bosta izkupiček ali izguba le navidezna.

Borza Binance ima svojo predplačniško kartico Visa, s katero lahko s kriptovalutami plačujemo v vseh trgovinah, ki podpirajo kartična plačila.

Binance ponuja bogato ponudbo kriptovalut, vsakodnevno pride kakšen nov kovanec, ki ga lahko kupimo oziroma trgujemo z njim. Menjalnica ima ogromno različnih popustov, nagrad in načinov trgovanja. Uporabnik na željo prejme brezplačno kartico Visa, na katero nalaga (izbrane) kriptovalute in kupuje z njimi v običajnih trgovinah. Za vsak nakup prejme nekaj denarja povrnjenega. Kot povsod je tudi tako imenovani cashback vezan na količino denarja, vezanega na Binance. Mobilna aplikacija, ki je na voljo tako za Android kot iOS, je takisto do roba napolnjena z najrazličnejšimi zmožnostmi, poleg vseh naštetih velja izpostaviti še varčevanje z obrestmi. Če je običajna različica programa preobsežna, si življenje olajšamo z okleščeno Binance Lite, ki jo aktiviramo prek nastavitev. Na borzo Binance z mirno vestjo napotimo slehernika, ki išče najnižje provizije pri trgovanju.

Binance

Kje: Binance.com, Android, iOS.

Za: Nizke provizije, demo račun.

Proti: Neroden proces verifikacije.

Kraken

Ena najstarejših menjalnic kriptovalut na svetu Kraken je v prvi vrsti namenjena profesionalcem.

Kraken je ena najstarejših menjalnic kriptovalut, saj je na sceni že od leta 2011. Na njej najdemo več kot 180 različnih kovancev, s katerimi trgujemo na uveljavljene načine, neposredno, z naročilom, maržo in podobno. Medtem ko imajo profesionalci nizke provizije in visoke obresti pri varčevanju, je za navadne ljudi menjalnica Kraken precej draga. Odkupi se s priročniki za trgovanje ter z demonstracijskim računom, prek katerega lahko nova znanja uporabijo v praksi brez tveganja lastnega kapitala. Provizije so sprejemljive in pri trgovanju s stabilnimi kovanci znašajo 0,9 odstotka transakcije, pri drugih kriptovalutah 1,5, pri nakazilu na račun 0,5 ter pri polnjenju dobroimetja s kreditno kartico 3,75 odstotka (plus 0,25 evra strošek obdelave).

Uporabnikom je 24 ur na dan na voljo pomoč v podobi spletnega pogovora.

Omeniti velja še zares lepi aplikaciji za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android ter telefone iPhone ali tablice iPad, ki navdušijo s preprostim uporabniškim vmesnikom programa, kjer prednjači gumb Slide to buy. Občutek, ko s preprostim podrsanjem prsta po zaslonu zamenjaš klasični evro za izbrano valuto prihodnosti, je res neprecenljiv. Uporabniku je 24 ur na dan na voljo pomoč v podobi spletnega pogovora. Kraken je borza za aktivno trgovanje s kriptovalute na kriptovaluto, po možnosti v načinu z dodano maržo. Če ob tem opisu gledamo odprtih ust in se čudimo, nič ne de, Kraken je borza za profesionalce.

Kraken

Kje: Kraken.com, Android, iOS.

Za: Mobilni aplikaciji, bogat nabor kriptovalut.

Proti: Menjalnica prijazna predvsem do profesionalcev.

Crypto.com

Priljubljene menjalnice z milijoni uporabnikov običajno solidno skrbijo za varnost, a nobena ni tako zaščitniška kot Crypto.com. Večplastno varovanje uporabnikov pred goljufijami in napadi je borzi prineslo naziv najvarnejše menjalnice na trgu po ocenah spletišča Cybersecurity Ranking and CERtification Platform. Vsi kriptokovanci so shranjeni v računalnikih brez internetne povezave, borza je povezana s tradicionalnim bančništvom, ki ji zagotavlja podporo v klasičnih denarnih enotah, medtem ko programsko opremo za trgovanje redno pregledujejo zunanji revizorji. Preverjanje pristnosti vključuje identifikacijo z geslom, elektronsko pošto, s telefonskim klicem, z generatorjem enkratnih kombinacij cifer ter biometrično prepoznavo obraza. Za nameček je platforma v preteklosti »preživela« številne hekerske napade, od katerih jih je nemalo naročila sama, v podobi penetracijskega testa.

Menjalnica Crypto.com ima najbogatejšo ponudbo kriptovalut in omogoča trgovanje s številnimi kovanci precej divje narave.

Varnost ni edina privlačnost borze Crypto.com, saj ponuja največ digitalnih kovancev med vsemi predstavljenimi menjalnicami. Več kot 250 jih je. Med naprednejšimi zmožnostmi najdemo še DeFi denarnico, ki omogoča pošiljanje kriptovalut s poljubno hitrostjo in varčevanje z obrestmi, trgovanje z maržami, predplačniško kartico in posojila. Manjkajo ji uporabniška navodila in dobra podpora, ki začetnikom pomenijo praktično vse in bi jim olajšala uporabo ne ravno preprostega uporabniškega vmesnika tako spletne strani kot tudi mobilnih aplikacij menjalnice. Crypto.com je kot nalašč za uporabnike, ki v prvi vrsti iščejo varnost.

Crypto.com

Kje: Crypto.com, Android, iOS.

Za: Varnost, ponudba.

Proti: Podpora, učni material.

Bitstamp

Med ponudbo kriptovalut na borzi Bitstamp manjkajo celo nekatere največje.

Slovenska zgodba o uspehu nas je prepričala v prvem valu kriptonorije. V primerjavi z ameriško borzo Coinbase nam je bil Bitstamp bliže, plod bistrih slovenskih glav z bančnim računom na sončni strani Alp. Danes zgodbo nadaljujejo tujci z nizkimi provizijami in s skrbjo za uporabnike. Menjalnica ostaja prijazna tako do začetnikov kot profesionalcev. Začetek trgovanja na Bitstampu je preprost in se ga zlahka loti slehernik. Provizije so odvisne od 30-dnevnega povprečja trgovanja, a ne presegajo 0,5 odstotka. Naprednejšim uporabnikom je namenjen pogled TradeView s pripadajočimi grafi in načini trgovanja. V primerjavi s tekmeci je na borzi Bitstamp manj kriptovalut, manjkajo celo nekatere največje, ter manj naprednejših zmožnosti, kakršno je varčevanje. To sicer obstaja, a je svetlobna leta od konkurence.

Tekmeci Bitstamp porazijo z naprednejšimi možnostmi, kot je varčevanje, ki je na nekdaj slovenski borzi precej osiromašeno.

Mobilni aplikaciji sta lični, pregledni in zmogljivi, po zmožnostih ne zaostajata za namizno različico trgovanja. Zaradi te uslužnosti sta med bolje ocenjenimi aplikacijami za mobilno trgovanje s kriptovalutami. Čeprav je Bitstamp ena najstarejših menjalnic, ponuja manj kot 50 različnih kriptovalut in nič ne kaže, da bi se jih v doglednem času obetalo kaj več. Omeniti velja varnostni incident iz leta 2015, ko so nepridipravi menjalnici odtujili skoraj 19.000 kovancev bitcoin. Po neprijetnem dogodku so lastniki program zgradili na novo in se uspešno obranili vseh nadaljnjih hekerskih poskusov. Bitstamp velja uporabiti že zgolj zaradi dejstva, da je plod slovenske pameti, čeprav tudi drugih razlogov zanj ne manjka.

Bitstamp

Kje: Bitstamp.net, Android, iOS.

Za: Slovenske korenine, enostavnost uporabe, nizke provizije.

Proti: Manj kriptovalut in naprednejših zmožnosti od tekmecev.

eToro

Pri virtualnem trgovanju na platformi eToro smo v času pisanja članka prislužili 25.000 ameriških dolarjev. Na žalost denarja ne moremo dvigniti, smo se pa opremili z znanjem.

Za konec pregleda še ena ne čisto prava borza s kriptovalutami. Etoro je družabna menjalnica z več kot 25 milijoni uporabniki, ki na njej trgujejo z delnicami, vrednostnimi papirji, s kriptovalutami, klasičnimi denarnimi enotami, z zlatom, nafto in drugimi vrednotami. Gre za najstarejšo spletno borzo med predstavljenimi, ki se s trgovanjem ukvarja že od leta 2007. Odlikuje jo enostavnost prijave, uporabe ter učenja. Odličen demonstracijski račun je opremljen s 100.000 ameriškimi dolarji navideznega denarja. Ima najbolj jasno provizijo med sorodnimi programi, ki znaša en odstotek ob minimalnem nakazilu desetih dolarjev ali evrov. Pravilo velja le za nakup kriptovalut, saj eToro drugače provizij ob kupčijah ne zaračunava, temveč se financira z deležem ob dvigu denarja, menjavi denarnih enot ter z davkom na neaktivnost.

Če ne želimo zamuditi dobre poslovne priložnosti, a se v naložbe ne bi radi poglabljali, lahko na borzi eToro preprosto kopiramo poteze največjih znalcev (beri: dobičkarjev).

Družabni vidik menjalnice eToro predstavljajo zmožnost kopiranja naložb drugih uporabnikov, povezovanje s sotrpini, komentiranje in pogovor z enako mislečimi ljudmi. Čeprav je platforma, vključno s skoraj identično mobilno aplikacijo za oba največja operacijska sistema, videti kot igra, je za razumevanje vseh naložbenih instrumentov eTora potrebno veliko znanja. Na srečo se tega zavedajo tudi upravitelji borze, ki s hitrim kvizom ob prijavi določijo predznanje posameznika in mu nekatere zanj potencialno škodljive zmožnosti skrijejo. Borza eToro je namenjena vlagateljem, ki bi poleg kriptovalut radi imeli delnice in blago ali trgovali z različnimi indeksi. V svetu kriptovalut pa bi borzo eToro priporočili uporabnikom, ki ne bi želeli zamuditi naslednjega »buma«, vendar nimajo časa redno spremljati različnih dejavnikov na trgu. Z računom eToro je dovolj, da sledijo uspešnemu vlagatelju in sistemu naročijo, naj kopira njegove poteze.

eToro

Kje: Etoro.com, Android, iOS.

Za: Kopiranje izkušenih trgovcev.

Proti: Enostavnost, učenje trgovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji