Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: Matej Huš | Monitor Oktober 2022

Roaming na ladjah - Pregrešne mobilne minute

Četudi ste ves čas v EU, vas lahko plovba z ladjo drago stane. Številne trajektne linije ponujajo svoja mobilna omrežja, ki niso del gostovanja v EU, zato so klici, sporočila in podatkovni prenos žafransko dragi. Čeprav je na telefonu kot operater izpisan Telecom Italia, v zgolj nekaj minutah zlahka zapravimo sto evrov, preden nas ustavi trda blokada stroškov v tujini.

Odkar je Evropska komisija mobilne operaterje prisilila v odpravo gostovanja, smo se razvadili. Pred potovanji v tujino – ki to v resnici niso, saj je Evropska unija naš širši dom – se ne ukvarjamo več z mrzličnim iskanjem najugodnejšega operaterja, izklapljanjem prenosa podatkov in s tipkanjem SMS. Že minimalne brezplačne količine, ki nam jih morajo nuditi operaterji, so velike, nekateri pa so še radodarnejši.

Presenečenja v obliki visokih računov so običajno omejena na pozabljivost ob zapuščanju Evropske unije, kamor običajno sodijo letalski prestopi v Zürichu, sprehod po napačni strani kakega grškega otoka, izleti v Srbijo ali vožnja skozi Bosno in Hercegovino. Za nekatere primere sicer operaterji nudijo naročniške opcije, ki gostovanje pocenijo, denimo paketi Balkan pri Telekomu Slovenije ali Dnevna Tujina pri A1. Pri teh paketih je treba vedno natančno prebrati drobni tisk, saj včasih ne veljajo za vse operaterje ali vsebujejo kakšne druge omejitve, pa tudi pod črto je njihova uporaba daleč od ugodne, zlasti v primerjavi s tem, kar imamo doma. V pravi tujini je zato najbolje kupiti lokalno kartico SIM, kar je še posebej enostavno, če ima telefon dve ležišči ali podporo za eSIM (eSIM – Ko SIM-kartic več ne bo, Monitor 04/22).

Vrnimo se v Evropsko unijo. Zgodi se lahko, da nas vseeno preseneti visok račun, čeprav Evropske unije nismo nikoli zapustili. Uporabnik na Twitterju se je potožil, da je med plovbo s trajektom iz Livorna do Korzike prejel sporočilo, da je porabil vse zakupljene podatke za gostovanje zunaj EU. Konec meseca ga je pričakal račun za 150 evrov, kolikor je znašala trda blokada, Telekom Slovenije pa je reklamacijo računa zavrnil (kar so potrdili tudi sami). Kaj se je zgodilo?

Kar zadeva mobilna omrežja, je uporabnik žal zapustil Evropsko unijo. Na ladjah je navadno mobilna bazna postaja, ki omogoča govorno telefonijo, pošiljanje sporočil in ponekod tudi podatkovni prenos. A ta v resnici za dostop do omrežja uporablja satelitsko povezavo, ki jo potem deli kot običajno omrežje na krovu. In satelit navadno ne šteje pod Evropsko unijo…

Telekom Slovenije sicer omogoča gostovanje v omrežjih Telecom Italia (ITAGT), Siminn Islandija (ISLOC), Telenor Norveška (NORMC), Vodafone Malta (MLTMA) in Manx Telecom Maritime ZDA (USARB) ter tudi v letalskih omrežjih On Air Švica (CHEOA) in Aeromobil Norveška (NORAM), vendar ta sodijo v Območje 4, torej najdražje območje, kjer so cene zasoljene. Obračunavajo se dohodni in odhodni klici po ceni 6,1 evra na minuto ter sporočila SMS po ceni 1,02 evra. Prenos podatkov, kadar je mogoč, se obračuna po ceni 13 evrov na megabajt. Ena sama fotografija za Facebook nas bo torej stala čez 60 evrov!

Enako imajo urejeno tudi drugi operaterji. A1 na ladjah podpira omrežja On Waves (AAMOW), Telecom Italia (ITAGT), Telenor Norveška (NORMC), Vodafone Malta (MLTMA) in AT&T (BMU01), za katere zaračunava 5 evrov za minuto klicev (dohodnih in odhodnih), za SMS 1,5 evra in za prenos megabajta podatkov 9,9 evra. Tudi Telemach je ladje in letala pospravil v cono 4, kjer stanejo odhodni klici 7 evrov, dohodni klici 6,1 evra, SMS 1,1 evra in prenos megabajta podatkov 12,68 evra. HOT ladje in letala uvršča med posebna omrežja, kjer so cene vseh klicev 5 evrov na minuto, SMS 1,5 evra in prenosa megabajta podatkov 11 evrov. V T-2 ti klici stanejo 6,9 evra na minuto. Astronomsko drago je torej povsod.

Gre za tako imenovana neprizemna omrežja, kamor sodijo omrežja na ladjah in letalih ter satelitska omrežja. Zadnjih z navadnim mobilnim telefonom ne moremo ujeti, zato teh težav ni, prva pa lahko (in so v resnici satelitska prek posrednika). Največ Slovencev ima sicer izkušnje s hrvaškimi trajekti, kjer teh stroškov ni, zato past ni tako široko poznana. Že na italijanskih trajektih, de ne omenjamo skandinavskih, pa je situacija precej drugačna. Dokler so ladje v pristaniščih, so mobilne bazne postaje ugasnjene. Ko pa ladja plove, se te vključijo, in ko telefon izgubi signal zemeljskega omrežja, se bo povezal z ladijskim omrežjem. Za telefon, ki ima nastavljeno samodejno iskanje omrežja, ni razlike med prizemnim in neprizemnim omrežjem. Če ima nič hudega sluteči uporabnik vključen prenos podatkov v gostovanju, misleč, da se premika zgolj po EU, se bo grdo opekel. Zneski hitro rastejo in se ustavijo šele pri prednastavljenih mejah, ki se med operaterji in paketi razlikujejo.

Da ne gre za redko nadlogo, priča tudi zadnja sprememba Telemachovega cenika, v katerega so 1. marca letos izrecno dopisali, da se med gostovanjem za določene vrste storitev zaračuna višja cena kot doma, kar velja tudi za uporabo neprizemnih omrežij, ki se zagotavljajo s posebnimi napravami, nameščenimi na krovu. Dodali so, da se naročnik nenamerni povezavi z neprizemnimi omrežji lahko izogne z blokado tovrstnega povezovanja, ki jo kasneje lahko tudi odstrani. Podobne dikcije najdemo tudi v ostalih cenikih, nekateri operaterji (npr. Telekom Slovenije) pa imajo tej problematiki posvečeno celo spletno stran.

Brez dobrega razloga, kar pozabljivost žal ni, bodo reklamacije visokih računov žal neuspešne, zato moramo ravnati preventivno in te možnosti bodisi blokirati bodisi pri uporabi telefona resnično paziti. Telekom Slovenije omogoča blokado teh omrežij, če na 1917 pošljemo PREPOVED NEPRIZEMNIH OMREZIJ. A1 podobne funkcije za blokado neprizemnih omrežij nima, le popolno blokado podatkov v vsakem gostovanju, zato lahko le lokalno na telefonu v celoti izključimo prenos podatkov v gostovanju ali – še bolje, da nas ne preseneti kak dohodni klic – telefon preprosto postavimo v način brez povezave. Podobno velja za HOT in T-2.

Mobilna bazna postaja na ladji. Slika: cruisefever.net

Druga zelo koristna možnost je nastavitev zgornje meje stroškov v gostovanju. Operaterji bodo sicer izklopili gostovanje, ko boste dosegli 61 evrov, lahko pa si meje nastavite tudi nižje. To ni uporabno le na ladjah, temveč pri vseh poteh, ki nas zanesejo iz EU ali na obrobje, kjer so močni signali neevropskih operaterjev. To so nekateri grški otoki ob Turški obali, Ciper blizu razdelitvene črte, Neum v Bosni, Gibraltar, področja ob švicarski meji, evropske žepne državice (San Marino, Andora, Monako) itd. Lukenj na zemljevidu evropskega gostovanja ni tako zelo malo, predvsem pa situacija ni povsem pregledna. Islandija, Norveška in Liechtenstein se »obnašajo« kot EU, preostale države pa ne.

Na koncu pa opozorimo še na težavo, o kateri smo pisali že pred šestimi leti (V tujini izklopite LTE!, Monitor 06/16), a še vedno ni odpravljena. Telefoni, ki uporabljajo omrežje LTE, kljub izklopljenemu podatkovnemu prometu mnogokrat še vedno prenašajo podatke zaradi načina delovanja storitve. Temu se lahko izognemo le tako, da telefon ročno nastavimo na uporabo omrežja 3G. Medklic: nastavitev 2G pa je uporabna, ko gremo v hribe ali drugo divjino, kjer je pokritost slaba. Pogosto bo z nastavitvijo 2G telefon ujel ravno dovolj signala, da bo mogoče poklicati ali poslati SMS na 112 (da, berejo tudi te), če bo šlo kaj zelo narobe.

Gostovanje v EU je torej načelno brezplačno, še vedno pa se zaračunavajo ladijski in letalski dostopi ter klici in SMS na premijske številke. Najbolj boli, če nas to udari po žepu zaradi samodejnih preklopov in prenosov podatkov telefona, ne da bi ga sploh uporabljali, zatorej velja ukrepati preventivno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji