Objavljeno: 30.5.2006 03:22 | Avtor: Gregor Humar | Monitor Maj 2006

RightMark CPU Clock Utility

Procesorji so poleg močnejših grafičnih kartic v zadnjih letih postali ključni porabniki električne energije, če primerjamo vse komponente. Porabo (s tem pa tudi hrup ventilatorjev) je mogoče zmanjšati tako, da znižamo napetost na procesorju in njegovo delovno frekvenco, ko celotne njegove moči ne potrebujemo (npr. pisarniško delo). O porabi računalnikov bomo govorili v eni od prihodnjih številk, tokrat pa smo si ogledali majhno, a uporabno orodje za nadzor napetosti in frekvence procesorja kar iz Oken.

RightMark CPU Clock Utility je enostavno, učinkovito in brezplačno orodje za upravljanjem osrednjega procesorja. Po namestitvi orodja se v možnosti "Upravljanje s porabo" na Nadzorni plošči prikaže dodatna možnost - izberemo lahko, da s porabo upravlja RM Clock (namesto samega operacijskega sistema). Kar zadeva nadzor napetosti na jedru in frekvence le-tega, se orodje obnaša podobno kot AMDjeva tehnologija Cool'n'Quiet (procesor torej prehaja med več stanji napetost/frekvenca glede na obremenjenost), le da je možnosti precej več: število stanj ni nespremenljivo, prav tako imamo svobodno izbiro pri napetostih in frekvencah. To je sicer dvorezen meč, saj z nižanjem ali višanjem napetosti ne gre pretiravati - uporabnik mora točno vedeti, kaj počne. Dodan je upravljalnik porabe (nadzor nad samodejnim izklapljanjem monitorja, celotnega sistema, hibernacijo...), na moč podoben okenskemu. Program prikazuje tudi obremenjenost procesorja in operacijskega sistema, ob namestitvi v prenosnik pa lahko uporabljamo poseben profil za varčevanje z baterijo.

Svoje nastavitve si shranite v določen profil, ki se lahko samodejno zažene ob vsakem zagonu računalnika.)

Skratka, gre za orodje, zelo primerno predvsem za vse tiste, ki vas moti hrup ventilatorja na hladilniku procesorja, ko samo brskate po spletu, uporabljate pisarniške programe ali kaj podobnega. Orodje preprosto nastavite tako, da samodejno zniža napetost in frekvenco vašega procesorja in tako zniža temperaturo procesorja (večina matičnih plošč prilagaja število vrtljajev ventilatorja delovni temperaturi). Za resne "navijalce" pa naj ostane klasično ročno upravljanje prek biosa.

RightMark CPU Clock Utility

Kaj: Orodje za uporabljanje s porabo in nadzorom nad jedrom osrednjega procesorja.

Spletni naslov: cpu.rightmark.org/products/rmclock.shtml.

Cena: Brezplačno.

Za: Enostaven vmesnik, uporabnost.

Proti: Za izkušene uporabnike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji