Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2017

Ricoh SP 5300DN

Pred petimi leti smo preizkusili Ricohov črno-beli laserski tiskalnik SP 5200DN, zdaj smo na preizkus dobili njegovega naslednika, model SP 5300DN. Gre za tipični pisarniški laserski tiskalnik, namenjen tako manjšim delovnim skupinam kot tudi nekoliko večjim pisarnam. Glede na zmogljivost in hitrost gre za presenetljivo kompakten tiskalnik, ki bo zavzel razmeroma malo prostora na delovnem pultu.

Tiskalniku lahko sicer dokupimo dodatne predale, s čimer postane samostoječa enota. V osnovi ima spodaj razmeroma velik predal, ki sprejme do 550 listov. Takoj nad njim je loputa, za katero se skriva samodejni podajalnik za ločeno podajanje posebnih listov (denimo nalepk ali kuvert). Nanj lahko odložimo do 100 listov (odvisno od teže in debeline). Na vrhu je odlagalna površina, ki je proti zadnji strani dovolj usločena, da se lahko na njej nabere do 500 natisnjenih listov.

Desno od tega je majhen črno-beli zaslon stanja in nekaj funkcijskih tipk. Tiskalnik je sicer res preprost in enostaven za rabo. Do tonerja pridemo s sprednje strani, tam se odpre sprednji zgornji rob tiskalnika. Zadaj so ob strani vsi vmesniki, poleg klasičnega omrežnega (ta podpira tudi gigabitne hitrosti prenosa) je tam še USB in dva vhoda USB za priklop pomnilniških medijev. Kot dodatek si lahko omislimo tudi brezžični omrežni vmesnik, vgradimo si lahko tudi disk. O pomnilniku zadnja leta sicer bolj redko govorimo, a ta naprava kljub temu izstopa, saj ga ima kar 2 GB.

Hitrost je po občutku zelo dobra, čeprav je konkurenca v tem cenovnem segmentu res ostra. Pri Ricohu obljubljajo 50 strani na minuto, mi smo jih namerili dobrih 44, kar je še vedno soliden rezultat. Tisk barvnih dokumentov oziroma dokumentov z dodanimi grafikoni je nekoliko počasnejši (konkretno dobrih 38 strani na minuto), na splošno pa se tiskalnik dobro obnese pri vseh formatih. Dovolj hitra je tudi uporaba enote za samodejno tiskanje na obe strani. Ta sicer papir natisne ločeno na obeh straneh (torej je tak tisk kljub temu nekoliko počasnejši od enostranskega). Na prvo stran smo čakali osem sekund oziroma 17 sekund po res daljšem premoru. Tiskalnik je sicer zelo agresiven pri varčevanju z energijo in hitro preide v stanje pripravljenosti varčevanja.

Novi SP 5300DN je pravzaprav neopazna naprava, ki deluje hitro in brez težav. Cena izpisa je med boljšimi, velikost tonerja pa zelo pohvalna. Z enim bomo namreč natisnili (vsaj po uradnih podatkih) 25.000 strani, to je nad povprečjem v tem cenovnem razredu in pomeni, da bomo morali zadevo toliko bolj redko menjavati. Edina pomanjkljivost naprave je nekoliko višja cena in glasnost, a to je pač posledica visokih hitrosti.

Ricoh SP 5300DN

Vmesniki: USB, omrežni, 2 × USB host.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi ČB).

Tehnične lastnosti: 550 listov (predal) + podajalnik za do 100 listov, PCL, PS, 2 GB.

Ločljivost in hitrost: 1200 × 1200 pik na palec, 50 strani na minuto (ČB).

Prodaja: www.vibor.si.

Cena: 1200 EUR, ČB stran 0,8 centa.

Za: Enostavno delo, solidna hitrost izpisa.

Proti: Cena naprave, glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji