Objavljeno: 10.10.2007 17:54 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007 | Teme: nenehni testi

Ricoh

Ricoh Caplio R1V

Megapike 5

Zum 4,8x (28-135 mm)

Optično iskalo

LCD 4,6 cm

2x AA / CR-V3

Kartice SD

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Cena: 249 EUR

Za: Optično iskalo, širokokotni zum, bližinska fotografija.

Proti: Kakovost posnetkov pri širokokotni legi objektiva, video.

Ricoh je pri nas sicer nekoliko manj znan izdelovalec fotoaparatov, vendar ima v svojem proizvodnem programu nekaj zanimivih modelov, ki dokazujejo, da Ricohovi inženirji zelo dobro vedo, kaj mora imeti dober fotoaparat. Lep primer je Caplio R1V, sicer že nekoliko starejši model (letnik 05), ki pa ga je še vedno mogoče kupiti, in to po zelo ugodni ceni. Pojdimo kar po vrsti.

Optično iskalo je, kljub temu da postaja čedalje redkejše, zelo koristno, in R1V ga ima. Zelo uporabni so tudi objektivi, ki sežejo bolj v širokokotno smer in Ricohov zum se začne pri 28 mm. Poleg tega je zum 4,8-kratni, kar je seveda tudi precej bolje od 3-kratnega, s katerim so sicer po večini opremljeni podobni modeli. Fotoaparat sicer ne sodi med najmanjše, a je vseeno dovolj majhen za v žep, poleg tega pa ohišje iz aluminija deluje dovolj vzdržljivo tudi za nekoliko manj pazljivo rabo.

Napajanje z akumulatorji AA je priročnejše od sicer zmogljivejših litij-ionskih akumulatorjev. Pri R1V je prostor za 2 akumulatorja ali bateriji AA oblikovan tako, da lahko vanj vtaknemo tudi li-ionski akumulator standardne velikosti CR-V3.

Za današnje razmere ima sicer skromnih 5 megapik ločljivosti, kar pa za večino manj zahtevnih ljubiteljskih fotografov povsem zadošča, še posebno, ker je na voljo zmogljivejši zum. Poleg samodejnega delovanja in šestih tematskih avtomatik imamo na voljo nabor osnovnih ročnih nastavitev. Davek letom, ceni, velikosti in optičnemu iskalu je predvsem majhen zaslon LCD.

Rezultati preizkusa so mešani. Kakovost fotografij je solidna, a le, dokler slikamo pri razmeroma dobrih svetlobnih pogojih. Kakor hitro mora fotoaparat izbrati večjo občutljivost tipala, postane digitalni šum zelo izrazit. Kar se zgodi precej pogosto, saj ima objektiv precej skromno svetlobno jakost (3,3-4,8). Tudi pri slikanju z bliskavico se fotoaparat ne izkaže najbolje. Nekoliko skromnejša, zlasti v kotih, je tudi kakovost posnetkov pri najbolj širokokotni legi objektiva.

Po drugi strani se R1V nadpovprečno dobro izkaže pri bližinski fotografiji, saj lahko način makro uporabimo tudi pri teleobjektivni legi objektiva. Pohvaliti moramo tudi odzivnost, saj se lahko kosa s precej dražjimi modeli. Slabše se R1V izkaže pri snemanju. Največja ločljivost je samo 320 x 240 pik, poleg tega pa med snemanjem deluje samo digitalni zum, in še ta ne zvezno, ampak v korak, kar je neuporabno.

Caplio R1V ima sicer nekaj zelo zanimivih rešitev in je lahko prav dober začetniški fotoaparat, a ker se mu leta že kar precej poznajo, velja o njem razmisliti le, če ga dobite po primerno ugodni ceni.

Ricoh Caplio R30

Megapike 5

Zum 5,7x (28-160 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartice SD

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Cena: 259 EUR

Za: Širokokotni zum, bližinska fotografija.

Proti: Nima optičnega iskala, kakovost posnetkov pri širokokotni legi objektiva, video.

Tudi Caplio R30 ni več mladenič, saj so ga predstavili v začetku lanskega leta. V primerjavi s Capliom R1V ima nekaj dobrodošlih sprememb in nekaj takih, ki so očitno bolj posledica tržnih smernic kakor fotografskih potreb. Zaslon LCD je na primer s 6,3 centimetra preglednejši, a je zato "zmanjkalo" prostora za optično iskalo. Ploščati li-ionski akumulator je morda res prostorsko varčnejši, a kaj, ko je rezervni, če ga hočemo imeti, dražji.

Na srečo so ohranili 28-milimetrski širokokotni pogled, za povrhu pa so zum celo podaljšali do 160 mm. Tak razpon goriščnih razdalj je za razred uporabnejši od klasičnih trikratnih zumov, in tudi boljši od nekaterih sicer zmogljivejših objektivov, ki na širokokotnem koncu sežejo komaj do 35 mm. Velikost fotoaparata je kljub zmogljivemu zumu ostala priročno majhna, čeprav ravno med najbolj žepne malčke R30 ne sodi.

Podobno kakor R1V tudi R30 ne omogoča ročne izbire zaslonke in osvetlitvenega časa, ampak le popravek osvetlitve in druge osnovne nastavitve. Od predhodnika je ohranil tudi odzivnost in nadpovprečne zmogljivosti pri bližinski fotografiji.

Omenimo še nekaj posebnosti. Tako kakor R1V zna posnetek shraniti s tremi vrednostmi beline. Vklopimo lahko slikanje v vnaprej določenih časovnih presledkih. Zanimive so tudi možnosti ostrenja. Poleg navadnega samodejnega ostrenja na več mestih lahko izberemo tudi ozko usmerjeno ostrenje, pri katerem fotoaparat ostri samo na omejenem področju sredi posnetka. Za povrhu imamo na voljo tudi "hitro" ostrenje (snap), pri katerem fotoaparat pravzaprav ne ostri, ampak poskrbi za kar se da veliko globinsko ostrino. V večini primerov bo posnetek oster, zamika med pritiskom na sprožilec in posnetkom pa tako rekoč ni.

Kakovost posnetkov žal ne sledi povsem tehničnim lastnostim. Pri najbolj širokokotni legi objektiva je na robovih posnetka precej opazno poslabšanje ostrine, v kotih pa je fotografija tudi za odtenek temnejša. Digitalni šum začne motiti že pri ISO 200. Tako kot pri R1V so tudi pri R3 snemalne možnosti precej omejene, z največjo ločljivostjo 320 x 240 pik in le digitalnim zumiranjem.

Prednost Caplia R30 je vsekakor za to velikost fotoaparata zmogljiv zum, pa tudi cena je dovolj prijazna. Če lahko preživimo njegove pomanjkljivosti (dokler se zadovoljimo s fotografijami, velikimi do 18 x 13 cm, v glavnem niso opazne), se fotoaparat izkaže kot zelo uporaben vsakdanji spremljevalec ljubiteljskega fotografa, drugače pa se je bolje ozreti po katerem od novejših modelov.

Ricoh Caplio RR630

Megapike 6

Zum 3x (36-108 mm)

Optično iskalo

LCD 5 cm

2x AA

Kartice SD

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Cena: 137 EUR

Za: Optično iskalo, ročne nastavitve, cena.

Proti: Občutljivost tipala, video.

Caplio RR630 je, s 6 megapikami, 3-kratnim zumom in precej majhnim zaslonom LCD v ne najmanjšem ohišju vsaj na prvi pogled precej bolj vsakdanji fotoaparat kakor njegovi bratje z enim samim R v imenu. Vendar podrobnejši ogled pokaže, da je pravzaprav razmeroma zmogljiv fotoaparat, namenjen nekoliko zahtevnejšim ljubiteljem, ki znajo ceniti optično iskalo in popoln nabor ročnih nastavitev. Pri fotoaparatih v tem cenovnem razredu to postaja čedalje redkejša dobrina.

Poleg samodejnega delovanja in (samo) štirih tematskih avtomatik lahko izberemo avtomatiko s prednostjo zaslonke oziroma osvetlitvenega časa, ali pa ročno nastavimo tako zaslonko kot osvetlitveni čas. Precej nenavadna je zelo omejena izbira občutljivosti tipala, ki se konča že pri ISO 200. Pri Ricohu so očitno presodili, da pri večjih občutljivostih preveč naraste digitalni šum, in se tako na najbolj eleganten način izognili kritikam, kakršne smo pri prejšnjih dveh modelih zapisali tudi mi. Žal je uporabnost fotoaparata pri slikanju v slabših svetlobnih pogojih zaradi tega precej omejena in včasih, recimo v muzeju, kjer ne smemo uporabiti bliskavice, se je bolje sprijazniti s "šumečo" fotografijo, kot ostati brez nje.

Elektronika svoje delo pri ostrenju in osvetlitvi opravi dobro, kakovost posnetkov pa je povsem zadovoljiva. Ostrina je ločljivosti primerna, barve primerno zasičene, šum pa je zaradi majhne občutljivosti bolj ali manj neopazen. Skromneje od modelov iz serije R se RR630 izkaže tudi pri bližinski fotografiji, pri kateri ne odstopa od povprečja v svojem cenovnem razredu. Prav tako od povprečja ne odstopa po odzivnosti oziroma hitrosti slikanja. Tako kot drugi preizkušeni Ricohi se tudi RR630 pri snemanju z največjo ločljivostjo 320 x 240 pik izkaže podpovprečno.

Caplio RR630 je zaradi optičnega iskala in ročnih nastavitev zanimiv fotoaparat, namenjen uporabnikom, ki bodisi že vedo, zakaj je včasih stvari bolje vzeti v svoje roke kot prepustiti elektroniki, ali pa bi radi imeli fotoaparat, ob katerem se bodo učili fotografskih spretnosti. Po drugih lastnostih žal ne odstopa od povprečja ali za njim celo rahlo zaostaja, kar je v močni konkurenci, ki vlada med fotoaparati, lahko odločilno.

Naslednik modela RR630 - RR660 ima malce večji 6,1-centimetrski zaslon LCD, vendar je zato zmanjkalo prostora za optično iskalo. Dodali so še dve tematski avtomatiki in malce izboljšali bližinsko slikanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji