Objavljeno: 13.7.2005 19:41 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2002 | Teme: nenehni testi

Ricoh Caplio RR1

Ricohovi digitalni fotoaparati takoj padejo v oči zaradi oblike. Ta še najbolj spominja na včasih priljubljene aparate s kasetnimi filmi. Tako tudi Caplio RR10 sledi oblikovni liniji, ki so jo pri Ricohu začrtali z modeli RDC, predvsem pa je RR1 po velikosti in obliki podoben modelu RDC-7. Zelo nizko in precej globoko kovinsko ohišje je izdelano trdno, brez zunanjih občutljivih delov, prednost take oblike pa je tudi v tem, da zasede manj prostora v žepu. Na vrhu ohišja je zložen vrtljiv zaslon LCD z diagonalo kar 51 milimetrov, pod njim so tipke za upravljanje menujev, desno od njega pa je majhen enobarvni zaslon LCD, ki kaže podatke o nastavitvah. To pride prav, kadar slikamo ob pomoči optičnega kukala. Tam je tudi sprožilec in nekaj tipk za neposredni dostop do nekaterih nastavitev.

Majhen objektiv z goriščno razdaljo med 7,3 in 21,9 milimetra je v celoti vgrajen v ohišje, kar še dodatno prispeva h kompaktnosti aparata, ustreza pa goriščni razdalji med 35 in 105 milimetri pri klasičnem formatu. Svetlobna jakost objektiva je med 2,6 in 3,4, kar je v tem razredu digitalnih fotoaparatov povprečno, v slabših svetlobnih razmerah, ko potrebujemo krajši čas, pa si lahko pomagamo s spreminjanjem občutljivosti ISO, ki je lahko od 100 ASA do 800 ASA (pri predhodniku le do 400 ASA). Objektiv zmore ostriti od razdalje 24 centimetrov naprej, ima pa tudi zelo zmogljiv makro, ki omogoča bližinske posnetke na razdalji vsega 1 cm. Razpon časa osvetljevanja je od 1/2000 sekunde do 8 sekund, kar je dobro, zanimiva možnost pa je tudi snemanje v intervalih od trideset sekund do treh ur. Hitre zaporedne posnetke je mogoče snemati s hitrostjo 1,2 slike na sekundo, kar je skromno.

Neposredno ob objektivu je še en sprožilec, ki ga uporabljamo za snemanje navpično postavljenih slik, ob čemer jih aparat sam ustrezno "obrnjene" zapiše v pomnilnik. Slike se sicer shranjujejo v notranji pomnilnik (8 MB) ali na pomnilniške kartice Smart Media. Priložena je kartica zmogljivosti 64 MB, kar je precej. Ob normalni stopnji stiskanja JPEG bo taka kartica zadostovala za nekje od štirideset do petdeset slik pri največji ločljivosti, ki pri 3,9-milijonskem tipalu CCD znaša 2272 × 1704 pik. To je že dovolj za razvijanje slik, večjih od A4, oziroma za ustvarjanje izrezov. Slike lahko popestrimo tudi z zvokom, lahko pa aparat uporabimo tudi kot preprost diktafon.

Večino nastavitev je treba opraviti na menujih, ob čemer se tudi pokažejo največje pomanjkljivosti zasnove aparata, saj je treba za skoraj vsako malo zahtevnejše nastavljanje vnovič odpirati zaslon ali pa moramo imeti zaslon ves čas odprt, a je potem aparat precej velik in ga je nekoliko nerodno uporabljati, še posebej, če želimo hitro ujeti posnetek. Ob uporabi moti tudi to, da so vse tipke na vrhu aparata, pa tudi enobarvni zaslon LCD. Sploh ob uporabi optičnega kukala, a tudi, kadar aparat zgolj dvignemo na višino oči, saj tedaj vrha ohišja ne vidimo. Moteča je tudi postavitev bliskavice na skrajnem desnem robu prednje strani ohišja, kjer jo mimogrede prekrijemo s prstom. Sicer jo lahko uporabljamo na razdalji od 0,6 do 2,5 metra, izbiramo pa lahko med tremi stopnjami jakosti bliska. Ob uporabi bliskavice je bilo na posnetkih opaziti, da so barve manj intenzivne in da delujejo sprano. Med možnostmi aparata pogrešamo zajemanje beline z bele predloge, saj so na voljo le prednastavitve in samodejno prilagajanje temperature. Ročni nadzor nad fotografiranjem je omejen na izbiro dolgih časov, medtem ko zaslonke ni mogoče določiti, tako da se moramo v večini primerov zanašati na avtomatiko. Ker ta deluje dobro, to največkrat niti ni moteče, pa vendar...

No, če smo s tehničnimi lastnostmi Caplia zadovoljni, pa je stanje nekoliko slabše pri kakovosti posnetkov. Velika ločljivost sicer res prispeva k podrobnim slikam, vendar je na slikah tudi odločno preveč barvnega šuma, učinka moire, zmehčanih robov ob ostrih kontrastnih prehodih, pa tudi nekaj nepravilnosti v barvah, predvsem je slabo samodejno prilagajanje temperature bele, pa tudi prednastavitve se izkažejo za precej netočne. Kakovost posnetkov bo sicer zadovoljila povprečnega uporabnika, ne pa tudi zahtevnejših, kar bi pri aparatu, ki stane približno dvesto tisočakov, vsekakor pričakovali.

Ricoh Caplio RR1

Razred: Zmogljivi (ročni nadzor, solidna zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 3,9 milijona pik.

Skupna ocena: 7,63.

Tehnične lastnosti: objektiv 35- 05 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,6-3,4; ostrenje 0,24 m-neskončno (1-24 cm makro); čas od 1/2000 do 8 s; doseg bliskavice 0,6-2,5 m; razpon ISO: 150, 200, 400, 800.

Cena: 202.070 tolarjev.

Prodaja: JAE, (01) 589 62 00, www.jae.si.

Za: Velik zaslon LCD, zmogljiv makro, tehnična zmogljivost, ločljivost.

Proti: Občutljivost za barvni šum, učinek moire, zmehčanost robov, slabo prilagajanje beline, nepregledno upravljanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji