Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Avtor: Miha Horvat | Monitor December 2007 | Teme: nenehni testi

Ricoh Caplio R6

Lično oblikovan Ricoh Caplio R6 je naslednik modela R5 in značilen predstavnik družine žepnih fotoaparatov z majhnimi merami, preprosto rabo in solidnimi zmogljivostmi.

S svojimi zunanjimi merami (99,6 × 55 × 23,3 mm) in majhno maso (161 gramov z akumulatorjem) vam bo prijetno sedel v roke in ga ob prenašanju v žepu ne boste niti čutili, da vam bo še bolj všeč, pa ga lahko izberete v črni, srebni ali rdeči barvi. Le redkokateri fotoaparat v tem velikostnem razredu zmore več kot 3 × optično povečavo, R6 pa se lahko pohvali s kar 7,1-kratnim optičnim zumom. Velika optična povečava skupaj s stabilizatorjem slike in novo tehnologijo obdelave slike omogoča dober zajem fotografij polnih živih barv v optimalnih svetlobnih razmerah. V slabših svetlobnih razmerah pa se R6 ne izkaže več tako dobro. Pri višjih vrednostih ISO (od 400 naprej) je že nekoliko več šuma, ob uporabi bliskavice pa se velikokrat soočimo s problemom preveč osvetljenih obrazov. Pri fotografiranju portretov je zelo dobrodošlo prepoznavanje obrazov (ta prepozna do štiri obraze), ki jih izostri in avtomatično nastavi optimalno nastavitev beline. A zadevščina ne deluje vedno tako, kot bi morala, saj se pravilno vključi le, če tisti, ki ga fotografiramo, gleda točno v fotoaparat.

R6 ne omogoča veliko ročnih nastavitev, zato je na zadnji strani fotoaparata le nekaj gumbkov za upravljanje nekoliko zapletenih menujev, s tem pa je ostalo veliko prostora za velik 2,7-palčni zaslon. Ta je zelo hitro odziven, a se njegova (na papirju) visoka ločljivost ne izkaže ravno najbolje, saj je slika na zaslonu vse prej kot kakovostna.

Ricoh je znan po tem, da so njihovi fotoaparati zelo hitro odzivni in model R6 to tradicijo nadaljuje. Po pritisku na gumb za vklop je fotoaparat že po približno pol sekunde pripravljen za fotografiranje, eno sekundo pa potrebuje za postavitev zuma iz začetne v končno lego. Tudi ostrenje v solidnih svetlobnih razmerah je zelo hitro, pa tudi precej glasno. R6 je hiter tudi pri shranjevanju fotografij, saj mu fotografijo pri najboljši kakovosti in najvišji ločljivosti uspe shraniti v pol sekunde, v najhitrejšem načinu fotografiranja (Continuous mode) pa R6 omogoča zajem 2,5 slike na sekundo. To mu lahko zavida tudi marsikateri profesionalni fotoaparat. Poleg velike odzivnosti je pregovorna lastnost Ricohovih digitalnih fotoaparatov tudi odličen makro, saj je R6 fotografirani objekt sposoben izostriti že, če je ta oddaljen le 1 centimeter.

Med snemanjem videoposnetkov lahko uporabljamo le zmogljivosti 4,8-kratne digitalne povečave, na 54 MB internega pomnilnika pa lahko ob najboljši kakovosti videoposnetka, ki ga omogoča ta aparat (640 × 480 pri 30 posnetkih na sekundo), posnamemo le 26 sekund dolg videoposnetek z zvokom. Za kaj več bo treba poseči po dodatni kartici. Pohvaliti je treba še akumulator, ki zadostuje za več kot 300 posnetih fotografij.

Ricoh Caplio R6

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,24 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-200 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-5,2; ostrenje 0,3 m-neskončno (1 cm makro); domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno, ročno 64-1600.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Cena: 289 EUR.

Za: Hitra in velika optična povečava, zmogljiv akumulator, makro.

Proti: Ni iskala, glasno ostrenje, zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji