Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2013 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Ricoh Aficio SP 1200S

Ricohov Aficio SP 1200S je cenejša naprava, namenjena majhnim (tudi domačim) pisarnam. Najprej opazimo razmeroma kompaktno obliko, saj zasede razmeroma malo prostora. Kljub temu ponuja kar veliko funkcionalnosti, najbolj nas je presenetil (sicer majhen) zaslon stanja, okoli katerega je nekaj funkcijskih tipk.

Na zgornji strani je tudi samodejni podajalnik. Natisnjeni listi se odlagajo v presenetljivo nizek prostor med zgornjim delom (tam sta optični bralnik in podajalnik) in spodnjimi delom (torej tiskalna enota). V ta prostor se lahko odloži do sto natisnjenih listov, čeprav je pri tem še kar natlačeno. Pred njim je majhna polička, ki podpira natisnjeni papir, obenem pa deluje tudi kot ročica, ki odpre pokrov za dostop do barvila. Spodaj je glede na velikost tiskalnika presenetljivo velik predal, kamor lahko pospravimo do 250 listov, nad tem pa še podajalnik za 35 listov. Seveda pri takih napravah ni mogoče dokupiti večjih predalov, tisti, ki potrebujejo več, bodo posegli po dražji (in zmogljivejši) napravi.

Tiskalnik obljublja do 22 strani na minuto, to je glede na naše meritve zelo točen podatek. Seveda je to hitrost, ki jo lahko pričakujemo predvsem pri daljših dokumentih, sploh pri tistih, ki obsegajo večinoma le besedilo. Grafični elementi ga namreč malenkost upočasnijo, vsaj glede na primerljive tiskalnike je bil izpis poslovnega dokumenta, ki obsega grafe, nekoliko počasen. Se je pa zato dobro odrezal pri našem 20 strani dolgem dokumentu PDF. Kakovost izpisa je povprečna, čeprav se razume, da s takim tiskalnikom niti ne merimo na najvišjo kakovost, pomembno je le, da je besedilo dovolj ostro.

Glede na ceno je tiskalnik razmeroma slabo opremljen z različnimi dodatki in vmesniki. Faksa ni (čeprav je na voljo soroden model SP 1200SF, ki ima tudi to), za priklop na računalnik pa je na voljo le klasični USB. Seveda bi si marsikdo želel še omrežnega vmesnika, a bo ta tiskalnik največkrat končal v pisarni z nizkim številom uporabnikov (če ne kar z enim samim). To pomeni, da se bo dalo preživeti tudi le z USBjem. Enako lahko zapišemo za enoto za tisk na obe strani, ki je seveda ni. Ta preprost tiskalnik za nizko ceno ponuja poleg tiskanja še kopiranje in optično branje, nam se zdi idealen sopotnik za računalnike tajnic.

Ricoh Aficio SP 1200S

Velikost (razred): A4 (cenejši črno-beli).

Vmesniki: USB.     

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 22 strani na minuto (črno-belo).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, 16 MB.

Prodaja: www.vibor.si.

Cena: 171 eur.

Cena natisnjene ČB strani: 4 cente.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ CENA IZPISA

✓    Cena naprave, hitrosti pri daljših dokumentih.

✗    Cena izpisa, povprečna kakovost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji