Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2013 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Ricoh Aficio MPC 305SPF

Ko je Aficio MPC 305SPF prišel v naš laboratorij, smo po videzu sodili, da gre za srednje zmogljivo napravo. A tako specifikacije kot naše meritve (in tudi cena) so hitro pokazale, da gre za napravo najvišjega zmogljivostnega razreda. Sam tiskalnik je med večjimi, a ne ekstremno – to pa postane, ko začnemo dodajati vse možne predale in postane presenetljivo visoka naprava. No, že sam tiskalnik zahteva vsaj dva, da ga premakneta, saj tehta 45 kilogramov.

Prvo, kar opazimo, je zelo velik barvni zaslon, ki je nameščen na sprednjem vogalu naprave na konzoli, ki jo lahko nagibamo. Gre za zaslon, občutljiv za dotik, ki po diagonali meri 4,3 palca, to je primerljivo z najzmogljivejšimi pametnimi telefoni. Velja omeniti, da gre pri tehnologiji na dotik za uporovno tehnologijo. Ta je manj natančna, a se tu kljub vsemu povsem solidno odnese, saj le pritiskamo (in ne drsamo, kot pri telefonih), obenem pa se uporabnicam ni treba bati uporabe z dolgimi nohti.

Naprava se seveda spozna tako na barvni tisk kot tudi na optično branje, kopiranje in celo faksiranje. Zaradi lažjega dostopa so vmesniki vsi na strani naprave (namesto zadaj), tam najdemo klasični USB, omrežni vmesnik, vmesnik za faks ter celo dva navadna vmesnika USB, kamor lahko priklopimo ključe USB in diske. Tiskalnik namreč omogoča tisk neposredno s teh naprav, obenem pa lahko nanje tudi shranimo optično prebrani dokument. Da gre za resno pisarniško napravo, vidimo tudi po neštetih možnostih upravljanja, saj lahko za posamezne uporabnike tudi omejimo število izpisov. V napravo je seveda vgrajena tudi enota za samodejni izpis na obe strani, podpira pa tudi optično branje obeh strani.

Poleg naštetega imamo tu še kup možnosti za razširitev. Predale smo že omenili, z njimi lahko pridemo do skupne zmogljivosti 1350 listov, zaradi česar bo pri velikih količinah tiskanja manjkrat treba dodati prazen papir. Pri vmesnikih si lahko omislimo še brezžični omrežni vmesnik (po standardih 802,11 a in g), vmesnik bluetooth (a tisk neposredno s pametnih telefonov) in gigabitni omrežni vmesnik (vgrajen sicer podpira hitrosti do 100 Mb).  

Po pričakovanjih gre seveda za eno hitrejših naprav v naši tabeli, to velja tako za črno-beli kot za barvni tisk. Ni ravno najhitrejši, a so razlike pri vrhu razmeroma majhne. Obljubljenih 30 strani na minuto je po naših meritvah še malo prehitel, namerili smo 32 strani pri črno-belem izpisu. Kakovost tiska je solidna, a nič posebnega, je pa zato cena izpisa med dražjimi barvnimi večopravilnimi napravami najnižja. Izpis barv je sicer malenkost višji, a je tudi tu najboljši v tem razredu (velja omeniti, da vodimo večopravilne naprave ločeno od laserskih modelov).

Ricoh Aficio MCP 305SPF

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Vmesniki: USB, omrežni.     

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 30 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + samodejni podajalnik, PCL5e/PCL6/PS, 256 MB (do 1024 MB).

Prodaja: www.vibor.si.

Cena: 2019 eur.

Cena natisnjene ČB strani: 0,5 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 6 centov.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ CENA IZPISA

✓    Cena izpisa, hitrost izpisa, možnosti razširitve, velik zaslon, občutljiv za dotik.

✗    Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji