Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: David Vidmar | Monitor Julij-avgust 2010

Rešitev!

Kar nekako smo se že navadili in sprijaznili, da nam računalniki občasno grenijo življenje. Stanje se poslabšuje s časom, ko namerno ali pa nenamerno nameščamo dodatne programe. Soluto naj bi bil rešitev za takšne in podobne frustracije pri uporabi PCjev, vsaj tako trdijo njegovi avtorji.

Večina računalnikov PC ima nameščenih kopico nepotrebnih programov in gonilnikov, ki niso nujno potrebni za delovanje in uporabo računalnika. Kljub temu ti programi porabijo del delovnega pomnilnika in procesorske moči in podaljšajo čas, ki ga računalnik potrebuje za zagon. Nekatere izmed programov smo namestili sami, za marsikaterega pa se sploh ne zavedamo, da je nameščen. Med slednje lahko uvrstimo tako legitimne programe kot razne zlonamerne programe, ki so ušli skozi sito protivirusnih in drugih programov za varovanje zdravja računalnika. Celo za naprednejše uporabnike sta lahko nadzor nad zagnanimi programi in upravljanje teh programov težka in ne prav zabavna naloga, manj veščim uporabnikom pa nasploh ne preostane kaj več kot le tarnanje nad nedelovanjem Oken in računalnikov.

Soluto je program istoimenskega izraelskega podjetja, ki ob prvem zagonu po namestitvi analizira programe, ki se takrat poženejo. Po končanem zagonu uporabniku v zelo lični in pregledni obliki predstavi vse programe, ki so se pognali, in predlaga, katerih od naštetih programov ne potrebujemo za vsakdanje delo. Nepotrebne programe razdeli v dve kategoriji - na programe in storitve, ki jih sploh ne potrebujemo, in na tiste, ki se zaženejo z zamikom.

Grafični prikaz zagona programov ob zagonu računalnika

Nič posebnega, programov, ki zmorejo podobno, je kar nekaj. A posebnost Soluta je ta, da je enostaven in razumljiv in ga zato lahko uporabljajo tudi manj vešči uporabniki, in še bolj pomembno, da smo njegovi uporabniki tisti, ki s svojim mnenjem ocenimo, ali je program potreben ali ne. Vsak uporabnik lahko napiše opis in svoje mnenje, tako zbrani podatki pa so samodejno na voljo drugim uporabnikom. Z večanjem števila uporabnikov se dviguje tudi kakovost podatkov in s tem uporabnost programa in njegovi rezultati.

Poleg svetovanja o zagonu programa Soluto med delovanjem vseskozi nadzira zagnane programe. Uporabnik lahko kadarkoli namigne, da ga je računalnik frustriral, Soluto pa iz pognanih programov izbere tiste, ki so verjetno krivci za neodzivnost računalnika in nasploh za njegovo počasno delovanje. Identificirane programe nato z nekaj kliki odstranimo, jim preprečimo zagon ali pa njihov zagon zamaknemo.


Podrobnosti o programu z možnostmi izključitve zagona ali vklop zagona z zamikom

Po nekaj zagonih računalnika je na voljo tudi grafični prikaz trajanja zagona z označbami, kdaj smo namestili nove programe, kdaj so se namestili razni popravki in posodobitve. Ob daljši rabi si lahko s temi podatki pomagamo oceniti, kateri program je kriv za počasnejše delovanje računalnika, pa tudi sicer je pogled na grafikon zelo zanimiv - za marsikatero stvar, ki jo zagledamo na grafikonu, uporabniki ne vemo!


Zgodovina trajanja zagonov z označenimi namestitvami programov in posodobitev

Poleg dobre zamisli, solidne izvedbe in stabilnega delovanja moramo pohvaliti tudi njegov videz. V poplavi dolgočasnih in nedomiselnih uporabniških vmesnikov Soluto izstopa s svojim svežim in minimalističnim videzom, ki pa je hkrati tudi izjemno prijazen do uporabnika.

Vidi se, da so avtorju veliko časa posvetili razmisleku, kako program in njegove funkcije približati uporabnikom. Kljub temu se nam zdi, da jim še ni povsem uspelo, saj je ob prvih minutah uporabe program nekakšna neznanka in zbuja nekaj nelagodja. Vendar je po naših izkušnjah in izkušnjah uporabnikov po spletu program varen za uporabo. Ali so njegovi rezultati res uporabni, pa bo pokazal čas. Zdi se nam, da so na dobro vzdrževanih računalnikih razlike v delovanje pred uporabo in po njej zanemarljive, zapuščenih računalnikov pa tipično ni mogoče več rešiti, edina možnost je vnovična namestitev operacijskega sistema in potrebnih programov.

Soluto je trenutno v preizkusni različici in brezplačen. Ali bo tako tudi po izidu končne različice programa, še ni jasno. Teče na vseh različicah Oken od XP naprej. Glede na to, da je podjetje dobro finančno podprto, da je osvajalo nagrade in da so med svetovalci znana imena iz sveta IT, se programu obeta svetla priložnost. A morda ne v obliki, kot jo poznamo danes.

Soluto

Kaj: Program za zmanjševanje frustracij pri uporabni računalnika.

Izdeluje: Soluto, www.soluto.com.

Cena: Zaenkrat brezplačno.

Za: Zamisel, izvedba, videz.

Proti: Ne pričakujte čudežev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji