Objavljeno: 28.12.2016 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2017

Rešimo se položnic

Položnice so nadloga, ki nas čaka vsak mesec – elektrika, voda, gretje, komunikacije, RTV. Nadloga zato, ker gre za redne odlive z naših bančnih računov, in nadloga zato, ker je s plačilom kar nekaj dela.

Dva načina branja položnic, primer aplikacij HRC (Sberbank) in Abamobi.

Res, redna plačila si lahko prenesemo na »trajnik«, občasna plačila pa nam bodo z obiskom banke ali pretipkavanjem v spletno banko še vedno kradla čas. Razen, če imamo mobilno bančno aplikacijo, ki podpira fotografiranje in avtomatski zajem podatkov s položnic. Poleg priročnosti, da jo imamo vedno s seboj v žepu, je prebiranje položnic v resnici ključna prednost mobilnih aplikacij, kamor spletne banke ne sežejo.

Kar nekaj bančnih aplikacij, ki smo jih preizkusili, ima vgrajeno to možnost, izvedbe pa se med seboj razlikujejo. Vse seveda za zajem uporabljajo telefonski fotoaparat, s katerim »poslikamo« položnico, a se jih večina osredotoča le na številčno vrstico v posebni pisavi OCR v spodnji vrstici, ki vsebuje večino podatkov s položnice. Tako fotografiranje položnice je nekoliko nerodno, saj moramo vrstico precej natančno nameriti, obenem pa je treba nekatere podatke, ki jih ni v vrstici (koda namena in namen), dodatno ročno vpisati. Nekatere aplikacije nam tu pomagajo tako, da samodejno v kodo namena vpišejo OTHR, v polje namen pa kar Plačilo računa, druge pač ne.

Opozorila velja vzeti zares, saj nas lahko morebitna napaka drago stane.

Drugi način zajema, ki smo ga med preizkušenimi zasledili le pri aplikaciji Abanke, pa pri delu uporabi vso položnico. Med fotografiranjem položnice sproti izrisuje okvirje, ki se jih trudi prepoznati, od poravnanosti telefona pa je odvisno, katerega potem uporabi. Včasih vse podatke prebere z levega dela položnice, t. i. talona, včasih z osrednjega dela. Tako prebiranje je vsekakor preprostejše, deluje tudi bolj »inteligentno«, a je obenem manj zanesljivo. Optično prebiranje znakov (OCR) je pač še vedno delno nezanesljiva tehnologija, ki je tudi namenski programi na osebnih računalnikih ne obvladajo vedno in popolnoma, zato se Abamobi občasno tudi zmoti in podatke prebere narobe. Zato gre upoštevati opozorilo, da je pred oddajo plačila podatke nujno še enkrat preveriti. To pa bo odpadlo sredi naslednjega leta, saj bodo z aprilom 2017 prišle v obtok položnice z natisnjeno kodo QR, ki bo vsebovala vse podatke, obenem pa bo »nezmotljiva«.

Podatka, ki nista vsebovana v numerični šifri (koda namena in namen), nekatere aplikacije pripišejo kar same (primer HRC – Sberbank).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji