Objavljeno: 29.1.2008 18:38 | Avtor: Gregor Humar | Monitor Januar 2008

Red in disciplina med diski

Tudi brez posebnega orodja je osnovne operacije s particijami mogoče opraviti. V Oknih XP, na primer, je najhitrejša pot do vgrajenega orodja taka, da v Raziskovalcu (Windows Explorer) kliknete z desnim gumbom "Moj računalnik/My Computer" in nato izberete "Upravljaj/Manage" ter "Upravljanje diskov/Disk Management". Odpre se grafični vmesnik za upravljanje diskov in particij na njih. Vseh naprednih možnosti seveda ni, vse osnovne pa so na voljo (izdelava in brisanje particij, formatiranje particij, spreminjanje imen in dodeljenih črk logičnih naprav ...). Če torej ne potrebujete naprednejših operacij, utegne to popolnoma zadoščati.

Večina osnovnih opravil je mogoče opraviti tudi neposredno prek upravljavskih orodij v Oknih.

Res je, s particijami smo se "resni" računalnikarji včasih ubadali veliko več kot zdaj. Ne nazadnje zato, ker so v časih datotečnega sistema FAT in FAT32 v zvezi z dolžino particij veljale drastične omejitve. Vendar se tudi danes, v časih NTFS, upravljanju particij ni pametno odreči.

Po naših izkušnjah se precejšen delež neukih uporabnikov domačih računalnikov prej ali slej sreča s težavami, ki so posledica neurejenih (beri: nerazdeljenih) diskov, saj zelo redko (pravzaprav nikoli) ne razmišljajo o tem, kje in kako so njihovi podatki (dokumenti) zapisani. A to pravzaprav ni presenetljivo, je pa toliko bolj nerodno, ko je treba uporabnikom razložiti, naj za shranjevanje svojih težko pogrešljivih datotek vendar uporabljajo nesistemske particije, pri tem pa naj bodo kar se da urejeni in dosledni. Ne pa, da z njimi trosijo vse naokrog (po namizju, po "mojih dokumentih" na sistemski particiji in po drugih particijah). Če ne drugače, se tega zavedo vsaj ob resnem sesutju Oken.

No, kljub vsemu smo morda preveč kritični. Večina takih uporabnikov sploh ne pozna pojma "particija", kaj šele, da bi si particije sistematično uredili v skladu s potrebami in jih dosledno uporabljali. Razlogov za to je vsekakor več; poleg preprostega nepoznavanja osnov računalništva gre tudi za zahtevnost samega opravila, če za to nimamo katerega izmed namenskih programov, ki delo s particijami precej olajšajo. Nekatere od teh bomo vzeli pod drobnogled v tem članku. Res je tudi, da razmislek, koliko in kakšne vrste particij potrebujemo, vsekakor ni najenostavnejši za vsakdanjega uporabnika.

Mimogrede, med preizkusom smo doživeli "delovno nesrečo", a se je izkazala kot odlična priložnost za dodatno preverjanje učinkovitosti in varnosti preizkušenih orodij. Pri izdelavi ene izmed particij je očitno nastala napaka, tako da so jo Okna sicer zaznala in delovala pravilno, vendar je kar polovica orodij sporočila napako. Zanimivo, da so bili odzivi orodij zelo različni - nekatera so napako spregledala, druga spet so za neveljaven razglasila kar ves disk.

Symantec Norton (PowerQuest) Partition Magic 8.0

Partition Magic je prav gotovo "najslavnejši" predstavnik svoje vrste - med upravljavci particij je namreč najbolj prepoznaven zaradi dolge navzočnosti na trgu. Včasih je bil znan pod imenom PowerQuest Partition magic, nakup podjetja PowerQuest (septembra 2003) s strani Symanteca pa je prvo besedo imena spremenil v že znani "Norton". Poglejmo, ali je upravičil vlogo favorita.

Različica 8.0 je stara že nekaj let (očitno v Symantecu niso spremenili prav nič, razen imena), to se vidi tudi na samem uporabniškem vmesniku, ki je zastarel, čeprav mu funkcionalno ni kaj očitati. Kljub temu da ni tako prijazen do uporabnika kakor vmesniki konkurentov, je zelo intuitiven, saj je za večino operacij potreben le desni klik za izbor možnosti. Nekaterim utegne tak "špartanski" vmesnik celo bolj ugajati.

Poglavitnega pomena je seveda funkcionalnost in stabilnost orodja. Prav tu pa Partition magic presenetljivo razočara. Možnosti je sicer zadovoljivo veliko, saj je poleg upravljanja particij mogoče tudi nadzirati zagonske datoteke (nadzor nad zaganjanjem več operacijskih sistemov), vendar se nikakor ne more primerjati z nekaterimi konkurenti, na primer z Acronisovim orodjem.

Večje težave so s stabilnostjo orodja, ta pa je pri teh opravilih bistvena. Kar dvakrat se nam je namreč zgodilo, da se je pri izvajanju zahtevnejših operacij (premikanje in spreminjanje velikosti particij) v paketu (serijsko - ena operacija za drugo pri enem vnovičnem zagonu sistema) program preprosto sesul. Pri vnovičnem zagonu sistema je sporočil, da je nastala napaka in da določene operacije (na primer zmanjšanje velikosti particije) ni bilo mogoče izvesti. No, to še ni najhuje - pri tem se je namreč enkrat celo zgodilo, da je ena od particij, na kateri je program poskušal izvesti to operacijo, ostala poškodovana, oziroma jo je bilo treba "obuditi". Tega pa Partition Magic ni zmogel - na srečo mu je tu priskočil na pomoč konkurent Acronis ;).

Pohvaliti gre hitrost izvajanja (predvsem zahtevnejših) opravil - na testu je bilo orodje med najhitrejšimi. Za spreminjanje velikosti particij NTFS celo ni potreben nov zagon sistema. Orodje podpira tudi zunanje diske (prek vodila USB 1.1/2.0 ali Firewire), žal pa smo pogrešali podporo strežniškim različicam Oken in Visti.

Poglejmo še, kako se je orodje odzvalo na našo "pokvarjeno" particijo. Odlično - Partition magic je bilo edino orodje, ki je poleg tega, da je sporočilo napako, izpisalo tudi pojasnilo in nasvet, kako težavo (čim prej) rešiti - shraniti podatke na drug nosilec, izbrisati particijo in jo spet narediti.

Lahko sklenemo, da Norton Partition Magic sicer ponuja premalo za svoj denar (na preizkusu je krepko najdražji), a je hkrati uspešno zaznal našo težavo z okvarjeno particijo, to pa je po našem mnenju velik plus.

Norton Partition Magic je bilo edino orodje, ki nam je težavo s particijo razložilo in svetovalo potrebne ukrepe.

Nortonovo orodje je v nekaterih pogledih konkurenca prehitela, v oči pa bode predvsem (pre)visoka cena.

Paragon Partition Manager Professional 8.5

Podjetje Paragon Software Group je specializirano za orodja za delo z diski in varnostnimi kopijami sistemov. Med več izbirami smo izbrali različico professional, ki je namenjena domačim uporabnikom in malim podjetjem.

Orodje je že na prvi pogled zelo všečno - vmesnik je najboljši med vsemi preizkušenimi orodji; hkrati je preprost, pregleden in intuitiven, tako da se uporabnik nanj navadi takoj. Možnosti, ki jih orodje ponuja, je dovolj. Tako lahko poleg standardnih operacij (izdelava novih particij in spreminjanje velikosti starih, formatiranje, brisanje ...) odkrivamo morebitne napake na particijah, odkrivamo tako imenovane skrite particije ali pa zlepimo več particij v eno samo oziroma razdrobimo eno particijo na več particij. Na voljo je tudi pretvorba med različnimi vrstami particij (sistemska oziroma primarna, logična) in datotečnimi sistemi (NTFS, FAT32). Orodje zna tudi prečesati celotno particijo in najti slabe sektorje (zaradi katerih lahko izgubimo del podatkov). Skratka, nabor funkcionalnosti je precej pester. Tudi pomoč je spisana zelo pregledno in jasno, kar je vsekakor vredno pohvale.

Paragonovo orodje večino operacij opravi z odliko, največja odlika orodja pa je prav gotovo hitrost izvajanja operacij, predvsem pa za veliko večino teh operacij ni potreben nov zagon sistema, kar je hiba večine konkurentov. Razveseljuje tudi podpora linuxnim particijam (Ext2 - osnovni Linuxov datotečni sistem, Ext3 - sistem Rad Hat, ReiserFS - "journaling" oz. podatkovni (logični) linuxni datotečni sistem, Swap - linuxna particija za dodaten navidezni pomnilnik).

Vsekakor smo bili z orodjem zadovoljni, še bolj pa bi bili, če bi nas opozorilo na težavo z delno okvarjeno particijo. Drugih pripomb pa pravzaprav nimamo. Omenimo še, da je za osebno rabo najprimernejša izbira "Personal", ki se od "Professional" razlikuje v tem, da ne podpira skriptnega programiranja orodja, prav tako ni mogoče preveriti slabih sektorjev na diskih. Če uporabljate 64-bitno različico Oken XP, boste prisiljeni kupiti profesionalno različico, saj je različica "Personal" ne podpira. Vista je podprta pri obeh različicah, a žal le 32-bitna različica. Tudi strežniške različice Oken niso podprte, za tako podporo je na voljo različica "Paragon Partition manager Server Edition", ki pa je že precej dražja (okrog 300 dolarjev) in za domače uporabnike najbrž ne pride v poštev.

Paragonovo orodje odlikujeta izjemen uporabniški vmesnik in velika hitrost izvajanja operacij.

Acronis Disk Director Suite 10.0

Podjetje Acronis sicer ne ponuja izdelka, ki bi bilo omejeno zgolj na delo s particijami, temveč je taka funkcionalnost zajeta v malo širšo ponudbo - Acronis Disk Director. Poleg urejanja particij ta ponuja še upravljalnik zagona ("boot manager") za delo z več operacijskimi sistemi na istem računalniku, ponuja pa tudi popravljanje programskih napak na diskih (izgubljena zagonska datoteka, reševanje poškodovanih map ali datotek ...). No, posvetili se bomo predvsem delu s particijami.

Tu Acronisov paket ponuja resnično veliko možnosti. Poleg osnovnih funkcionalnosti (formatiranje, grajenje ali brisanje novih sistemskih in logičnih particij ter spreminjanje velikosti particij) je nabor dodatkov velik. Lahko spreminjamo vrsto particij (sistemske pretvorimo v logične, na primer), kopiramo celotne particije, možno je tudi skriti particijo, da v operacijskem sistemu ni vidna, zaščitimo pa jo lahko z geslom. Orodje ima poleg podpore sistemoma NTFS in FAT tudi podporo vsem vrstam linuxnih particij, orodje pa boste lahko uporabljali tudi v operacijskemu sistemu Vista.

Kljub velikemu naboru dodatnih možnosti je uporabniški vmesnik nadvse prijeten, enostaven in učinkovit. Za skorajda vsako operacijo je na voljo čarovnik, zato se uporabnik v programu znajde zelo hitro.

Brez pomanjkljivosti tudi pri Acronisu ni šlo. Predvsem bode v oči počasnost nekaterih malce zahtevnejših operacij. Ko smo, na primer, želeli povečati logično particijo na rovaš zmanjšanja sistemske (za okrog 2 GB), je postopek trajal celih 41 minut. Vsekakor predolgo, če pa upoštevamo, da je za večino operacij potreben vsaj en vnovični zagon sistema (večinoma celo dva), gre vsekakor za hibo, pri kateri bodo morali Acronisovi programerji še marsikaj postoriti. Nov (dvakratni!) zagon je potreben celo za izbris začasne prazne particije.

Paket dopolnjuje možnost varnega brisanja particij, ki poljubnokrat prepiše celotno particijo z logično enico in tako onemogoči (ali vsaj zelo oteži in podraži) morebitnim nepridipravom ali pa kupcu rabljenega diska, da bi uporabljal podatke, ki so bili na njem zapisani nekoč. Je pa ta postopek (razumljivo) zelo dolgotrajen, saj je treba fizično (nekajkrat) prepisati celotno particijo ali disk.

Glede na število možnosti cena vsekakor ni pretirana - ugotovimo lahko celo, da gre za zelo konkurenčen paket za logično upravljanje diskov. Tudi stabilnosti programa ni kaj očitati, saj je (kljub počasnosti) vse zadane naloge opravil do konca in brez napak, to pa je pri delu s particijami ključnega pomena (dela z reševanjem poškodovanih particij se najbrž nihče ne veseli). Skratka, več kot solidno.

Žal Acronisovo orodje ni zaznalo nobene napake na naši okvarjeni particiji, najbrž tudi zato, ker je bila particija narejena prav s tem orodjem. S tega stališča previdnost najbrž ne bo odveč.

Acronis Disk Director Suite je celovit komplet orodij za delo s particijami in diski, žal pa ni zaznal napake na naši sumljivi particiji.

7tools Partition Manager

Podjetje 7tools je specializirano za razvoj manjših sistemskih programov, med katere spada tudi 7tools Partition Manager. Ta ponuja vrsto nepogrešljivih funkcionalnosti (izdelavo, kopiranje, brisanje in združevanje particij), pa tudi precej dodatnih možnosti (defragmentacija particij in reševanje poškodovanih particij). Tudi podpora različnim vrstam datotečnih sistemov je zadovoljiva (poleg okenskih vrst podpira tudi vse vrste linuxnih particij). Vmesnik je dovolj enostaven, da se z njim uporabnik pravzaprav ne ukvarja kaj dosti, hitrost izvajanja operacij pa je bila nekako povprečna glede na vsa preizkušena orodja.

Žal se orodje na našem preizkusu odkrivanja particije z napako ni najbolje izkazalo, saj se po tem, ko je napako zaznalo, ni hotelo več zagnati (glej sliko). Pomagala je šele odstranitev in nova namestitev orodja. Nato pa se je zgodba spet ponovila.

Kljub temu da je orodje večino operacij izvedlo brez posebnosti, se nanj očitno ne gre popolnoma zanesti. Zaradi težav s stabilnostjo ga torej (kljub razmeroma nizki ceni) ni mogoče priporočati, prav tako razočara to, da ni podpore Windows Visti.

Pri orodju 7tools Partition Manager smo imeli veliko težav s stabilnostjo.

EASEUS Partition Manager 1.6.2

Tudi orodje sorazmerno manj znanega podjetja Easeus se nekako utaplja v povprečju. Ponuja vse osnovne funkcionalnosti, ki smo jih že nekajkrat omenili v tem članku, žal pa smo pogrešali nekatere naprednejše možnosti. Tako ni mogoče defragmentirati particij ali pa jih preprosto zlepiti (ali pa razdeliti eno particijo na dve). Ta opravila je seveda mogoče opraviti z zaporedjem osnovnih opravil (brisanje, izdelava in spreminjanje velikosti particij). V nasprotju z večino konkurentov Easeus Partition Manager podpira le okenske vrste particij (FAT12, FAT16, VFAT, FAT32, NTFS/NTFS5), nesmiselna se zdi tudi omejitev velikosti diskov na 800 GB (dandanes diski velikosti 1 TB niso več taka redkost), zato gre računati, da se utegne ta omejitev odpraviti s popravkom v bližnji prihodnosti).

Uporabniški vmesnik je spet povprečen (predvsem po videzu), je pa dovolj funkcionalen in enostaven, da mu ne gre očitati ničesar, enako velja za spodobno spisano pomoč. Tudi hitrost izvajanja opravil ni bistveno izstopala. Zaradi tega je tudi cena orodja upravičeno med manjšimi.

Naš preizkus z delno okvarjeno particijo je orodje prestalo solidno - na napako na particiji nas je opozorilo, žal pa je za okvarjen razglasilo kar ves disk, zato je bilo opravila na njem s tem orodjem nemogoče izvajati, dokler nismo formatirali celotnega (!) diska.

Žal orodje (vsaj uradno) ne podpira operacijskega sistema Vista.

Easeus Partition Manager se je med preizkušenimi orodji znašel v zlati sredini.

Kaj torej izbrati?

Izbrali smo nekaj orodij za upravljanje particij, ki so po našem mnenju najbolj prepoznavna, v spletu pa jih je mogoče najti še veliko več - žal je večina plačljivih. Uporabnik naj torej premisli, ali namensko orodje sploh potrebuje - za popolnoma osnovna opravila je namreč podpora v Oknih dovolj. Težava je v tem primeru le nerodna raba.

Po drugi strani nam namenska orodja ponujajo resnično veliko dodatnih možnosti in če vsaj nekatera izmed njih potrebujemo, velja o nakupu takega orodja seveda resno razmišljati, še posebej, če to počnemo pogosto. Izmed preizkušenih orodij smo bili najbolj zadovoljni z Acronisovim Disk Director Suitom, ki je prav gotovo najbolj dodelan komplet na trgu, podpira pa tudi širok nabor operacijskih sistemov in vrst particij, ponaša se z odličnim vmesnikom in širokim naborom možnosti. Cena je temu primerna, a nikakor ni previsoka za tisto, kar orodje ponuja. Tik za Acronisovim orodjem se je znašlo orodje Paragon Partition Manager, ki mu do najvišje stopničke manjka le nekaj malenkosti in nepodpora strežniškim različicam Oken.

Med bolj osnovnimi orodji pa velja morda razmisliti o orodju Easeus, ki je za svojo (skoraj polovico nižjo) ceno spodobno orodje, a nič več kot to. Drugih orodij žal ni mogoče priporočati, saj so nekatera enostavno predraga (Norton Partition Magic, na primer) ali pa nestabilna (7tools).

Acronis Disk Director 10.0

Izdeluje: Acronis, www.acronis.com/homecomputing/products/diskdirector.

Cena: 50 USD.

Operacijski sistemi: Windows 98/NT/2000/XP/2003, Vista.

Za: Veliko naprednih možnosti, dober uporabniški vmesnik, cena, stabilnost, podpora operacijskemu sistemu Windows Vista.

Proti: Nekatere operacije trajajo (pre)dolgo, včasih je potreben celo dvakratni vnovični zagon.

Symantec Norton Partition Magic 8.0

Izdeluje: Symantec, www.symantec.com.

Cena: 70 USD.

Operacijski sistemi: Windows 98/2000/XP.

Za: Hitrost izvajanja operacij, odkrivanje napak na particijah.

Proti: Občasna nestabilnost, cena.

Easeus Partition Manager

Izdeluje: Easeius, www.easeus.com.

Cena: 30 USD.

Operacijski sistemi: Windows 2000/XP/2003.

Za: Cena, enostavna raba.

Proti: Podprte le okenske vrste particij, v vseh pogledih zgolj povprečno orodje, ni podpore Windows Visti.

7tools Partition Manager

Izdeluje: 7tools, www.7tools.com.

Cena: 30 USD.

Operacijski sistemi: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP, DOS, Linux.

Za: Cena, podpora linuxnim particijam.

Proti: Velike težave s stabilnostjo orodja, ni podpore Windows Visti.

Paragon Partition Manager Professional 8.5

Izdeluje: Paragon Software,www.paragon-software.com.

Cena: 100 USD za različico Professional, 50 USD za Personal.

Operacijski sistemi: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP (32 bitna različica), Vista (32-bitna različica).

Za: Odličen uporabniški vmesnik, hitrost in učinkovitost, podpora linuxnim partcijam, zelo širok nabor naprednih možnostih.

Proti: Cena profesionalne različice je dokaj visoka, orodje ni odkrilo težave z eno izmed preizkusnih particij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji