Objavljeno: 31.1.2006 23:13 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Januar 2006

Razvijanje fotografij po domače

Digitalni fotoaparati za domačo rabo so skoraj iztrebili analogne. Ti boj za obstanek izgubljajo tudi zaradi bistveno dražje uporabe. Pri digitalcih namreč številne slike pustimo kar v elektronski obliki, za razvijanje pa ne potrebujemo ne filma niti obiska foto studia. A kaj storiti, ko želimo fotografije takoj?

Najpreprostejša možnost je izpis na svetleč papir z brizgalnim tiskalnikom, ki ga premore vedno več lastnikov digitalnih fotoaparatov. Danes so taki tiskalniki zelo razširjeni in cenovno dostopni, večina modelov, še posebej šestbarvnih, pa fotografije odlično natisne. A ta izbira je daleč od optimalne, saj je tisk z običajnimi brizgalniki precej drag, prišteti pa mu je treba še (zasoljeno) ceno svetlečega papirja. Skupna cena ene fotografije 10 × 15 cm lahko tako preseže 200 tolarjev, to pa zadošča za skoraj deset fotografij, razvitih v foto studiu.

Tako izdelovalci tiskalnikov kot tudi digitalnih fotoaparatov so se zato lotili razvoja novega razreda tiskalnikov, namenjenih le tiskanju fotografij. Barvilo in papir v merah 10 × 15 cm sta ponavadi na voljo v skupnem paketu, kar pomembno vpliva na končno ceno odtisa fotografije. Pomembna prednost teh tiskalnikov so tudi bistveno manjše mere in precej manjša masa, imajo bralnike pomnilniških kartic in večinoma tudi zaslon LCD. Zanimivo, da sta se kljub (še vedno) razmeroma majhnemu trgu uveljavili dve različni tehnologiji tiskanja, med katerima ni zaenkrat še nobena prevladala.

Prva je kar klasična tehnologija brizgalnih tiskalnikov. Kljub uporabi iste tehnologije pa strogo namenski brizgalniki za fotografije niso podedovali poglavitne pomanjkljivosti splošnih brizgalnih tiskalnikov - visoke cene odtisa. Skupna slabost vseh brizgalnikov ostaja razmeroma slaba obstojnost odtisa, ki lahko v skrajnih primerih zbledi že v enem samem letu. Pri tem je zelo pomembno, kako fotografijo hranimo, saj se njena obstojnost precej poveča, če je pred nečistočami v zraku zaščitena s stekleno ploščo ali vsaj v albumu. A z razvojem tehnologije se daljša tudi obstojnost.

Drug tip tiskalnikov uporablja tehnologijo sublimacijskega tiska. Pri tem je barvilo namesto v kartuši na trakovih v kasetah in pod vplivom toplotne glave sublimira (preide iz trdnega neposredno v plinasto agregatno stanje) ter se na papirju spet strdi. Pri tisku se ločeno nanašajo tri osnovne barve, nazadnje pa še prozorna zaščita, tako da se papir trikrat vrne v tiskalnik. Zaradi zaščitne plasti je obstojnost teh fotografij občutno boljša kot tistih, ki jih natisnejo brizgalniki, cena odtisa pa je primerljiva z brizgalniki, a precej različna od modela do modela. Manjša pomanjkljivost sublimacijskih foto tiskalnikov je to, da ni črne barve, zato je tiskalnik primeren le za tiskanje fotografij, nekoliko bolj moteča pa je nezmožnost tiska do obeh krajših robov. Zato je papir ob straneh preluknjan, tako da ga lahko preprosto odlomimo, a rob gotovo ni tako natančen, kot če bi bil strojno odrezan.

Preizkusili smo štiri tiskalnike, dva brizgalna in dva submilacijska modela sicer istega izdelovalca. Mimogrede, teh modelov je na trgu že kar nekaj, vendar smo jih v Monitorju že preizkusili.

Epson PictureMate 500

Epsonov PictureMate 500 je naslednik PictureMata, ki smo si ga podrobno ogledali že na velikem preizkusu brizgalnih tiskalnikov v eni izmed prejšnjih številk. Lično oblikovana zunanjost na prvi pogled skorajda spominja na kovček z lepotili, saj je na zgornjem delu ročaj za prenašanje. Žal nas je precej oviral pri uporabi tiskalnika, saj ga ni mogoče pospraviti na nemoteče mesto.

Tiskalnik meri 25 × 15 × 16 cm in tehta 2,8 kg. To ga uvršča med robustnejše modele. Po želji mu lahko dokupimo tudi akumulator in ga s tem v resnici naredimo za prenosnega. Pohvaliti velja obrnljiv in kakovosten barvni zaslon za ogled fotografij in podporo številnim vrstam pomnilniških kartic - CompactFlash Memory Stick, SmartMedia, MultiMediaCard in Secure Digital.

PictureMate 500 je brizgalnik in je vanj vgrajena šestbarvna kartuša, ki zaseda celotno širino tiskalnika. Fotografijo je natisnil v 1 minuti in 40 sekundah in to ga uvršča nekako na sredino razpredelnice, po kakovosti tiska pa sodi precej više. Barve so pravilne, odtis ob robovih tudi, barvni prelivi pa so nadpovprečni. Tako po hitrosti kot po kakovosti se odreže bolje od svojega predhodnika.

Epson PictureMate 500

Kaj: Brizgalni foto tiskalnik.

Masa: 2,8 kg.

Ločljivost: 5760 x 1440 dpi.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:40.

Cena: 66.300 tolarjev.

Cena fotografije: 89,4 tolarja.

Izdeluje: Epson, www.epson.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) (01) 585 36 10.

Za: Zelo dobra kakovost odtisa, zadovoljiva hitrost, podpora številnim pomnilniškim karticam.

Proti: Moteč ročaj.

Samsung SPP-2020 in SPP-2040

Samsung je s sublimacijskima predstavnikoma SPP-2020 in SPP-2040 novinec na trgu tiskalnikov fotografij. Navzven se modela precej razlikujeta, pod pokrovom pa sta skoraj enaka. Poglavitna razlika med njima je zaslon (s "pripadajočim" bralnikom kartic, ki ga model SPP-2020 sploh nima, pri modelu SPP-2040 pa ga lahko zasukamo navzgor, tako da je viden z različnih zornih kotov.

Tiskalnika se lahko pohvalita z zelo skromnimi merami, saj SPP-2020 meri le 18 × 13 × 6 cm in tehta 1 kilogram, SPP-2040 pa je pol centimetra višji in 100 gramov težji. Šibkejši model žal nima bralnika pomnilniških kartic, zato lahko nanj tiskamo le prek vmesnika USB, iz računalnika ali pa fotoaparata, ki podpira PictBridge. Njegov večji brat poleg omenjenih vmesnikov podpira tudi številne vrste pomnilniških kartic, omenimo le nekaj poglavitnih: CompactFlash, Memory Stick, SmartMedia, MultiMediaCard in Secure Digital.

Tiskalnika delujeta po načelu sublimacije, ki zahteva štirikratno pot papirja skozi tiskalnik. Kljub temu je izpis silno hiter, saj smo zanj potrebovali le dobro minuto. Tudi kakovost odtisa je med najboljšimi, predvsem zaradi barvne ustreznosti. Tako kot pri drugih sublimacijskih tiskalnikih tiskanje do roba papirja ni mogoče, zato je treba papir ročno odlomiti. Žal to nekoliko skazi končni izdelek.

Samsung SPP-2020

Kaj: Sublimacijski foto tiskalnik.

Masa: 1 kg.

Ločljivost: 300 x 300 dpi.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:07.

Cena: 25.000 tolarjev.

Cena fotografije: 79,6 tolarja.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 36 10, Lancom, www.lancom.si, (02) 330 03 40.

Za: Izjemna hitrost izpisa, zelo dobra kakovost odtisa.

Proti: Ni zaslona, ne podpira pomnilniških kartic, ne tiska do roba papirja.

Samsung SPP-2040

Kaj: Sublimacijski foto tiskalnik.

Masa: 1,1 kg.

Ločljivost: 300 x 300 dpi.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:07.

Cena: 36.000 tolarjev.

Cena fotografije: 79,6 tolarja.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 36 10, Lancom, www.lancom.si, (02) 330 03 40.

Za: Izjemna hitrost izpisa, zelo dobra kakovost odtisa, podpora številnim pomnilniškim karticam.

Proti: Ne tiska do roba papirja.

Lexmark P315

Tudi Lexmark P315 ima ročaj za prenašanje, a ga je za razliko od Epsonovega PictureMata mogoče lepo pospraviti, tako da nas pri delu s tiskalnikom ne moti. Zaslon sicer lahko obračamo, a je nekoliko nestabilen, pri ogledu fotografij na zaslonu pa prehod med njimi traja tudi celih deset sekund! Med tiskanjem se na zaslonu odšteva čas do konca tiskanja, ki pa je precej nenatančen in zato bolj ali manj neuporaben. Reža za vstavljanje papirja je slabo zasnovana, saj ni očitno, do kam sploh moramo potisniti papir, da bo na mestu.

Tiskalnik z merami 14 × 27 × 21 cm in maso 3,2 kg spada med največje in najtežje, kar smo jih preizkusili doslej, pohvaliti pa velja podporo številnim vrstam pomnilniških kartic: CompactFlash, Memory Stick, SmartMedia, MultiMedia Card in Secure Digital. Poleg vmesnika PictBridge za priklop digitalnega fotoaparata je to tudi edini podprti način tiskanja fotografij, saj vrat za priklop računalnika sploh ni. To je vsekakor poglavitna pomanjkljivost tiskalnika, ki zelo omeji njegovo uporabnost. Slike lahko namreč pregledujemo le prek zaslona in zelo počasne programske opreme.

Lexmarkova kartuša je tribarvna, kar je zelo opazno pri samem odtisu, če ga primerjamo s šestbarvnim Epsonom. Odtis je najslabši izmed vseh preizkušenih, saj je raster zelo očiten in viden s prostim očesom že z navadne zorne razdalje. Tiskalnik tudi slabo obdela robove, tako da nastane nekakšen okvir okoli fotografij, barvo pa smo opazili tudi na spodnji strani papirja. Poleg tega je tiskanje zelo počasno, saj za fotografijo potrebuje kar 2 minuti in 40 sekund. Ob vsem tem je tudi cena tiskalnika precej zasoljena, cena fotografije pa je sprejemljiva.

Lexmark P315

Kaj: Brizgalni foto tiskalnik.

Masa: 3,2 kg.

Ločljivost: 4800 x 1200 dpi.

Hitrost tiskanja fotografije: 2:40.

Cena: 66.300 tolarjev.

Cena fotografije: 116 tolarjev.

Izdeluje: Lexmark, www.lexmark.com.

Prodaja: Alterna, www.alterna.si, (01) 520 28 00.

Za: Podpora številnim pomnilniškim karticam.

Proti: Ni povezave z računalnikom, zelo slaba kakovost odtisa, počasnost tiska in programske opreme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji