Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2015

Razvajanje oči in sploh vseh čutil

Sejem potrošniške elektronike IFA nikoli ne razočara. Tudi letošnje novotarije premikajo meje mogočega, saj različni izdelovalci kar tekmujejo, kdo bo predstavil najučinkovitejšo ali pa vsaj najopaznejšo inovacijo. Vsi seveda v upanju, da jim bodo novi izdelki prinesli še več strank in prihodkov.

 Televizor in devet pikoprojektorjev – vrhunska kombinacija (z vrhunsko ceno)

Televizor in devet pikoprojektorjev – vrhunska kombinacija (z vrhunsko ceno)

Zaščitni znak sejma IFA so že več desetletij zasloni – od najmanjših pa do največjih. Tokratni pregled novosti začenjamo z velikimi zasloni, torej televizorji. Vse kaže, se bodo zasloni LED svoje absolutne zmage nad plazemskimi zasloni veselili bolj kratek čas. Tako kot so oni »povozili« konkurente, jim zdaj tehnologija OLED predstavlja podobno grožnjo. LG že vrsto let stavi na zaslone OLED, ima tudi najširši nabor televizorjev z njimi. A letos nas je najbolj navdušil Panasonicov 4K televizor OLED z ukrivljenim zaslonom, katerega reprodukciji barv in podrobnosti res ni moč ničesar očitati. Edina pomanjkljivost bo cena, ki bo bliže petmestni kakor nizki štirimestni cifri. Za pravo presenečenje obiskovalcev sejma IFA pa so poskrbeli v Philipsu z inovacijo po imenu Ambilux TV. Philipsovi televizorji s tehnologijo Ambilight že vrsto let osvetljujejo okolico z barvami, skladnimi s trenutno predvajanimi vsebinami, Ambilux TV pa gre še nekaj korakov dlje. Lani še močno konceptno zamisel vgradnje hrbtnega projektorja v televizor je inženirjem že uspelo preleviti v končni izdelek. V Ambilux TV je vgrajenih kar devet miniaturnih (t. i. piko) projektorjev, ki na zaslonu predvajano sliko v zamegljeni različici projicirajo na steno okoli televizorja in tako poskrbijo za še bolj doživeto uporabniško izkušnjo. Ne le filmski navdušenci, zdi se, da bodo dodatno projicirane »globine« še najbolj veseli igričarji, ki se bodo tako lahko povsem vživeli v okolje igre.

Acer Revo Build omogoča sestavljanje namiznega računalnika po zgledu kock Lego.

Acer Revo Build omogoča sestavljanje namiznega računalnika po zgledu kock Lego.

Vodno hlajeni prenosnik je vse prej kot enostavno prenosljiv.

Vodno hlajeni prenosnik je vse prej kot enostavno prenosljiv.

Računalniška industrija stavi na igre

Zasloni televizorjev pa tudi vseh drugih naprav postajajo očitno vse boljši. Prav po zaslugi odličnega 12,5-palčnega zaslona 4K lahko Toshibin prenosnik Radius 12 izpostavimo kot enega najboljših, pika na i pa so kalibracija slike s strani podjetja Technicolor ter priložena programska oprema za upravljanje barvnih palet, ki bo navdušila vse, ki veliko urejajo video posnetke in/ali fotografije. Zaslon omenjenega ultraprenosnika, ki tehta vsega 1,32 kg, podpira tudi do 180 stopinj obsegajoči zasuk.

Za enega najbolj »odbitih« prenosnih računalnikov pa so poskrbeli v ASUSu. Ne le, da so vanj vgradili zaslon ločljivosti 4K, navili najnovejši procesor Intel Core i7 in grafiko Nvidia GTX 980M, v model RoG GX700 so napeljali celo vodo. Da, omenjeni prenosnik je vodno hlajen. Noro? Že res, a peklensko kul.

Tudi sicer je brž postalo jasno, da izdelovalci namiznih in prenosnih računalnikov še kako računajo na igričarje. Tem je prilagojenih vedno več modelov. Alienware, Lenovo, MSI in še posebno Acer so poleg ASUSa pripravili cele družine igričarsko usmerjenih računalnikov. Acer je šel celo tako daleč, da je v družino izdelkov Predator dodal pravcato igričarsko tablico Predator 8 Pro z agresivno, a praktično uporabno zunanjo podobo. Glavno besedo v svetu večpredstavno naravnanih tablic pa je obdržal Lenovo s tablico YOGA Tab 3 Pro. Ta je v primerjavi s predhodnico shujšala (zdaj ima precej bolj obvladljiv 10-palčni zaslon namesto 13-palčnega) in ohranila ključno komponento – vgrajeni projektor, ki projicira sliko diagonale do 178 centimetrov. Podstavek tablice, v katerega je vgrajena leča projektorja DLP, omogoča zasuk do 180 stopinj in še lažje projiciranje iz najrazličnejših položajev. Omenjena tablica je resnično edinstveno prilagodljiva, saj je opremljena še z obrnljivo kamero, ki prepozna tudi geste uporabnika in lahko sproži fotografiranje ali snemanje s skorajda vseh zornih kotov.

Prva generacija miniaturnih računalnikov, velikih kot debelejši ključek USB, nas ni prepričala, a številne napake izvirnika popravljajo novi modeli. Ti so po zaslugi Intelove nove družine procesorjev Core m3 in Core m5 precej zmogljivejši in kos poganjanju operacijskega sistema Windows 10, ki je praktično že postal stalnica na vseh novih PCjih.

Za najzanimivejšo inovacijo iz sveta računalništva pa bi izbrali modularni računalnik Acer Revo Build. Že res, da si je Acer koncept »izposodil« pri Lenovu (ta je podobno naredil že s paketom dodatkov za prenosne računalnike), a ga je vrhunsko nadgradil. Osnovna ploščica (sicer debela 5,6 cm) tako predstavlja sam računalnik in grafično srce, uporabnik pa z dodatnimi ploščicami, ki med seboj  komunicirajo z lepo oblikovanimi stiki, dodaja disk, baterijo, brezžični del, zvočnik itd.

Intel in številni drugi izdelovalci so kot papiga ponavljali, kako hitro se veča število igričarjev po svetu, temu primerno pa se širi tudi nabor dodatkov za računalnike in tablice. Igričarskih slušalk, mišk in tipkovnic seveda ni manjkalo, celo bera računalniških monitorjev z ukrivljenimi zasloni je bila nadpovprečna.

Tudi v Sonyju znajo narediti vrhunsko pametno uro.

Tudi v Sonyju znajo narediti vrhunsko pametno uro.

Konvergenci tehnologij v tabličnem svetu ni videti konca.

Konvergenci tehnologij v tabličnem svetu ni videti konca.

Mobilniki na steroidih

Sejem IFA so povsem posvojili tudi izdelovalci mobilnih telefonov in dodatkov zanje, saj je časovno praktično idealno uvrščen za njihov tempo razvoja – dva razvojna cikla na leto. Največ pozornosti je letos nedvomno požela Sonyjeva Xperia Z5 Premium, ki se lahko kot prva pohvali z zaslonom Triluminos ločljivosti 4K. O dodatni uporabnosti osmih milijonov točk na zaslonu, ki meri po diagonali 5,5 palca, težko sodimo, vsekakor pa je letvica zdaj postavljena visoko, saj se izdelovalci zavedajo, da brez odličnega zaslona ni več odličnega telefona. Opazno je tudi izboljšanje v pametne telefone vgrajenih kamer, kjer bolj kot rast ločljivosti senzorjev razveseljuje vgradnja bolj kakovostnih leč. T. i. selfiemanija je poskrbela tudi za močno izboljšane sprednje kamere. Lenovo je šel celo tako daleč, da je v model VIBE S1 vgradil kar dve prednji kameri – ena zajema ostre posnetke, druga pa analizira okolico in globino, podobno kot jo vidi človeško oko. Kameri seveda delujeta v tandemu in omogočata vrsto novih ustvarjalnih zajemov avtoportretnih fotografij. Podobno rešitev in še dvoje bliskavic, le da na hrbtni strani, ima tudi ZTEjeva družina telefonov Axon.

Pravo ofenzivo pametnih telefonov je že pred sejmom IFA sprožil tudi ASUS, ki želi resno mešati štrene najboljšim. A ga čaka težko delo, konkurenca v svetu pametnih telefonov je danes izredna. Na IFI sta napenjala mišice tudi ZTE in Huawei, predvsem slednji je z modelom Mate S, ki prinaša vrsto inovacij, resen tekmec vsem modelom v prestižnem segmentu. 5,5-palčni zaslon AMOLED omenjenega modela premore rešitev za zaznavanje pritiska, moči pritiska pa se prilagajajo nekatere funkcije upravljanja. Z zaslonom lahko celo tehtamo lažje predmete! Mate S želi biti tudi telefon poslovnežev, vgrajeni trije mikrofoni namreč ob pomoči pametne programske opreme kar najbolje posnamejo sestanke (ne glede na to, s katere strani prihaja zvok).

Razmeroma veliki zasloni visokih ločljivosti pametnih mobilnikov terjajo svoj davek pri rabi energije. K sreči večja diagonala pomeni tudi nekoliko večje zunanje mere mobilnikov, izdelovalci pa vanje vgrajujejo čedalje zmogljivejše baterije. Vrsta mobilnikov tako že ima baterije zmogljivosti več kot 3000 mAh, nekateri celo 4000 mAh, najvzdržljivejši Lenovo VIBE P1 pa kar 5000 mAh, pri čemer velja omeniti, da zna/zmore polniti tudi druge naprave.

Nošenčki za vsakogar in nikogar

Ob obisku sejma IFA smo veliko pričakovali predvsem od naprav za nošnjo, zato smo bili kar malce razočarani nad pomanjkanjem pravih inovacij. Drži, pametnih ur je vedno več, tudi vse lepše so. Izdelovalci že pošiljajo v prodajo modele, ki so opremljeni z lastno kartico SIM, in tako za delovanje ne potrebujejo več pomoči telefona. Debelina večine izdelkov še vedno (celo krepko) presega centimeter, a smo zadovoljni z napredkom avtonomije, zelo dobrodošla pa je tudi tehnologija brezžičnega polnjenja teh izdelkov. Vedno očitnejša postaja tudi natančna segmentacija pametnih ur – so že pravcate modne umetnine (Motorola pri novi generaciji Moto 360 celo ločuje različice za ženske oziroma moške), izdelki za tehnične zanesenjake ali pa športni dodatki za ljudi z (naj)aktivnejšim življenjskim slogom. Med prepričljivejše pametne ure vsekakor sodijo Huawei Watch, Samsung Gear S2 in Sony Wena.

Sicer pa med uporabnejše nošenčke lahko uvrstimo pametni slušni aparat, ki v navezi s pametnim telefonom ne le prilagaja vsebine ljudem z okvarjenim sluhom, temveč tudi meri njihovo zdravstveno stanje. Tudi pametni vložki za čevlje niso od muh, po svoje spremljajo naše dnevno telesno udejstvovanje.

Internet »vsemogočega«

Na področju interneta stvari rešitev seveda ne manjka. Najočitnejši preskok pri upravljanju domačega ekosistema povezanih naprav so prikazali v Samsungu, kjer jim je uspelo v letu dni po nakupu zagonskega podjetja SmartThings njegove rešitve že povsem podomačiti in ustvariti resnično pameten dom. Pohvalimo lahko to, da rešitev SmartThings ne deluje zgolj z izdelki korejskega izdelovalca, temveč podpira tudi številne pametne naprave in gospodinjske aparate drugih znamk.

Zanimiv pristop k avtomatizaciji pametnega doma je ubral tudi Qualcomm, ki je razvil odprtokodno platformo AllJoyn, katere največja prednost je predvsem to, da omogoča medsebojno povezovanje naprav brez »fizičnega stikala«. Rešitev deluje z najrazličnejšimi strojnimi platformami (ne le Qualcommovimi), njena absolutna odprtost pa ji daje velike možnosti, da se bo v prihodnosti uveljavila kot ključni standard na področju upravljanja/komunikacije pametnih naprav v dobi interneta »vsemogočega«.

Odbito, drugačno

Kakopak na sejem sodobnih elektronskih igračk sodijo tudi troti. Eden največjih izdelovalcev teh letečih čudes, DJI, je modelu Phantom 3 namenil zelo zanimivo vlogo – zna slediti lastniku (natančneje, njegovemu pametnemu telefonu). Ker je opremljen z video kamero ločljivosti »2,7K«, lahko celo posname morebitnega tatu mobilnika.

Med čudesi iz sveta kamer bi izpostavili še izdelek Panono 360. Gre za izredno domiselno panoramsko kamero, ki jo sestavlja kar 36 v kroglo/žogo vgrajenih kamer. Ko žogo vržemo v zrak, se sprožijo in posnamejo neverjeten panoramski posnetek, velik 108 megapik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji