Objavljeno: 18.12.2007 01:00 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2008

Računalnik za žep

Poceni mini računalniki so očitno uspešnica letošnjega leta. Po projektu OLPC, ko so letos končno na voljo 200 dolarjev vredni prenosniki za revne otroke, je tudi Intel predstavil specifikacijo Classmate PC. Prvi, ki je na podlagi Intelove zasnove predstavil dejansko napravo, pa je Asus s svojim računalnikom Eee PC.

EeePC je sicer že ob prvi predstavitvi požel val pozitivnih kritik, vendar si v Asusu verjetno niso predstavljali, da bo mali računalnik taka uspešnica. Podjetju namreč trenutno ne uspe zadostiti povpraševanju, tako da so prestavitev računalnika v nekaterih državah že prestavili za nekaj mesecev. Gre za 0,92 kg težak subnotes z 900 MHz procesorjem Celeron M, 512 MB pomnilnika in 4 GB flash diska. Na disku je nameščena prilagojena različica operacijskega sistema Xandros Linux, naprava pa omogoča tudi namestitev katere izmed drugih distribucij Linuxa in sistema Windows XP (Asus namreč ponuja celoten nabor gonilnikov za XPje), navdušenci pa so za napravo prilagodili tudi vrsto uradno nepodprtih sistemov, med drugim tudi MacOS X.

Računalnik je velik približno toliko kot knjiga formata A5, a je že na prvi pogled očitno, da se po vmesnikih lahko primerja tudi z večino ultralahkih prenosnikov. Na izhod VGA lahko priključimo zunanji monitor (podpira ločljivosti do 1600 × 1200 pik), trije vmesniki USB pa so več, kot ponuja marsikatera večja naprava. Poleg omrežnega vmesnika in priključkov zvočne kartice imamo še bralnik kartic SD, ki podpira tudi zmogljivejše kartice SDHC. Sedempalčni zaslon ima ločljivost 800 × 480 pik, grafični procesor pa je kar v sistemskem naboru - gre za Intelov GMA900. Računalnik omogoča tudi povezovanje v brezžična omrežja, saj ima vgrajeno kartico WLAN s podporo 802.11g. Nad zaslonom je vgrajena spletna kamera z ločljivostjo 640 × 480 pik. Vgrajeni akumulator naj bi omogočal do 3,5 ure dela ... V praksi se je potrdilo, da gre za dokaj realno oceno. Če nismo povezani v brezžično omrežje in zmanjšamo osvetlitev zaslona, pa je mogoče iztisniti še kakšno minuto več.

Programska oprema omogoča, da računalnik začnemo uporabljati takoj, ko ga vzamemo iz škatle. Vmesnik bo za tiste, ki radi brkljajo po naprednejših nastavitvah, morda preveč poenostavljen, a lahko takoj preklopijo v okolje KDE, ki je vsakdanje v Linuxu. Nameščenih je več kot 40 programov, med drugim pisarniški program OpenOffice, Firefox, Thunderbird, program za neposredno sporočanje Pidgin in Skype. Programi so kljub nekoliko šibkejši zasnovi v primerjavi s povprečnim računalnikom dobro odzivni, hiter pa je tudi zagon sistema, saj je Eee PC pripravljen za delo v 20 sekundah. Poleg omenjenih programskih paketov je v računalniku tudi nekaj iger, večpredstavni predvajalnik, urejevalnik fotografij in nekaj izobraževalnih programov, kar kaže na to, da Asus resno meri na izobraževalne ustanove.

Tipkovnica ima nekoliko manjše tipke kot pri večini prenosnikov in to je glede na mere naprave razumljivo. Sledilna ploščica je prav tako nekoliko manjših mer in za daljše delo vsekakor priporočamo priklop miške. Nekoliko samosvoje razporeditve in manjših tipk se sicer hitro navadimo, nekoliko moti le res neumen položaj desne tipke shift - marsikateri uporabnik bo, vsaj na začetku, pogosto namesto shift pritisnil smer navzgor.

Eee PC se v praksi obnese odlično. To je majhen in lahek računalnik, ki ga imamo lahko vedno s seboj in omogoča delo s spletom, pošto in pisarniškimi programi. Z namestitvijo dodatnih programov lahko njegove zmožnosti seveda še razširimo, kljub temu pa moramo računati, da ne gre za napravo, ki bi lahko povsem nadomestila polnokrvni PC. Pohvaliti moramo robustnost naprave: kljub temu da je računalnik izdelan iz plastike, je ohišje trdno, tako da bi računalnik verjetno preživel tudi kak nesrečen padec po tleh. Ker nima gibljivih delov, je na udaru pravzaprav le zaslon.

Računalnik pa ima seveda tudi nekaj slabosti. 4 GB prostora na disku je zelo malo in za večjo zbirko datotek bo treba poseči po dodatnem pomnilniku, bodisi s priklopom na vmesnik USB bodisi v obliki pomnilniške kartice SD. Računalnika tudi ne moremo občutneje nadgraditi: pomnilniški modul sicer lahko nadomestimo z zmogljivejšim (do nedavna je veljalo, da ob tem izgubimo garancijo, vendar je Asus po pritožbah s strani uporabnikov in tudi tržnih inšpekcij že objavil, da bo garancijo ob morebitni nadgradnji pomnilnika vendarle priznal), prve različice pa so imele dodatno razširitveno mesto MiniPCI Express, le da tega v preizkušenem modelu (in vseh Eee PCjih, ki so s tekočega traku prišli v zadnjem času) žal ni več.

Komu je Eee PC namenjen? Predvsem navdušencem nad tehnologijo, pa tudi vsem, ki na terenu potrebujejo majhno napravo z možnostjo povezave v splet in jim zmogljiv mobilnik ni dovolj. V drugi vrsti bodo prodajalci verjetno merili na najmlajše, ki se z računalniki šele spoznavajo, saj sta prav njim namenjena preprost uporabniški vmesnik in robustno ohišje. V Asusu trdijo, da vsakih 6 sekund prodajo nov Eee PC, torej je interesentov veliko. Naprava za 299 evrov ponuja silno veliko, če smo pripravljeni sprejeti nekaj omejitev pri zmogljivosti in velikosti zaslona. Vsekakor se ni bati, da Asusov malček tudi pri nas ne bi bil uspešnica, še posebej, ko bo ponudba Eee PCjev bolj pestra, saj se bodo preizkušenemu modelu pridružile tudi manj in bolj zmogljive različice, računalniki z drugačnimi barvami ohišja, šušlja se celo, da naj bi drugo leto prišel na trg tudi model z 10-palčnim zaslonom (to je Asus sicer zanikal, vendar je že poleti predstavil tudi prototip take naprave).

Asus Eee PC 4G

Kaj: Ultraprenosni računalnik.

Izdeluje: Asus, www.asus.com.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si; Avtera, www.avtera.si; Comtron, www.comtron.si.

Cena: 299 evrov.

Za: Odlično razmerje med zmogljivostjo in ceno, mere, programska oprema, robustnost, podpora z gonilniki.

Proti: Omejene zmožnosti razširitve, manjša tipkovnica in sledilna ploščica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji