Objavljeno: 28.3.2008 08:53 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Marec 2008

Quo vadis, Office 2008 for Mac?

Quo vadis, Office 2008 for Mac?

V praksi to pomeni, da so za večino pisarniških opravil še naprej uporabljali Office 2004, ki je tekel razmeroma počasi, zato so komaj čakali dan, ko se bo odzivnost programov, ki jih pogosto uporabljajo, občutno povečala. In končno je prišel Macworld 2008 in drugi dan konference je bil Office 2008 for Mac vendarle na voljo.

Priznam, da sem si še pred koncem Applove petdnevne konference namestil novo pisarniško zbirko, tako da sem jo v enem mesecu imel priložnost precej dobro spoznati, saj sem jo uporabljal tudi pri vsakdanjih opravilih. V tem času sem začetniško izdajo Home and Student Edition zamenjal za najzmogljivejšo Special Media Edition, a med njima ni razlik v programih Word, Excel, PowerPoint in Entourage, ki si jih bomo podrobneje ogledali.

Kako je s hitrostjo

Osrednjo pozornost bom namesto novim zmogljivostim posvetil odzivnosti programov. Pa ne samo zato, ker novi Office ne prinaša revolucionarnih novosti, temveč predvsem zaradi tega, ker je že pred leti ponudil dovolj zmogljivosti za veliko večino uporabnikov. In, kot sem že omenil, je hitrost tista lastnost, od katere so uporabniki pričakovali največ.

Novi Office sem namestil na dva računalnika z operacijskim sistemom Mac OS X 10.5 Leopard: prvi je bil tri leta star namizni računalnik iMac s procesorjem PowerPC G5 (1,8 GHz) in 1 GB pomnilnika, drugi pa prenosnik MacBook Pro s procesorjem Intel Core 2 Duo (2,16 GHz) in 2 GB pomnilnika. Meril sem čase zagonov posameznih programov in jih primerjal z zagonskimi časi Offica 2007, nameščenega na Windows XP v navideznem stroju VMWare Fusion 1.0, ki je tekel na prenosniku.

Meritev sem izvajal z ročno štoparico, zato sem čase zaokrožil na pol sekunde. Izvedel sem jo takoj po svežem zagonu operacijskega sistema, tako da ni bil zagnan noben drug program. Najprej sem izmeril zagonski čas Worda, ki sem ga nato zaprl, potem pa sem enako storili še s preostalimi tremi programi - Excelom, PowerPointom in Entouragom (oz. Outlookom v primeru VMWare Fusion). Zatem sem ponovil meritev in zapisal čase drugega zaganjanja.

Kot je razvidno iz grafov, si Microsoft za opravljeno delo zasluži nezadostno oceno. Če zagon Worda, ki je za mnoge uporabnike najpogosteje uporabljano orodje, traja 52 sekund na eno leto starem prenosniku najvišjega cenovnega razreda, potem je več kot očitno vrag odnesel šalo. Izid je še posebej zaskrbljujoč, ker je občutno slabši kot pri starejšem iMacu s procesorjem PowerPC, ki z novo različico "ne bi smel" toliko pridobiti kot računalniki z Intelovimi procesorji.

Morda bo kdo rekel, da gre vendarle za prvi zagon programa po zagonu operacijskega sistema, ki ga navadno opravimo samo enkrat na dan ali še to ne. Drži, ampak tudi drugi zagoni še vedno trajajo celo večnost, četudi jih primerjamo z Officom za Windows izpred nekaj let - na tri leta starem iMacu, recimo, od 7 do 12 sekund, na MacBook Pro pa od 3 do 7 sekund.

Ko sem meritve primerjal z zagonom Offica 2007 v Windows XP, ki je bil znotraj navideznega stroja nameščen v že omenjeni MacBook Pro, je moje razočaranje preraslo v čudenje. Prvi zagon Worda 2007 v navideznem stroju je namreč v nasprotju s pričakovanji trajal skoraj desetkrat manj časa kot prvi zagon Worda 2008 za Mac v gostitelju. Pričakoval sem, da bo kvečjemu obratno. Če zagonskemu času Worda 2007 prištejemo še čas zbujanja spečega Windows, je skupni čas še vedno precej manjši od 52 sekund.

Čudim se torej, čemu sploh potrebujem Office 2008 for Mac, ko pa je vendar počasnejši od različice 2007 za Windows, ki teče v navideznem stroju, po zmogljivostih pa tudi ni v prednosti? Nekateri uporabniki Macov sicer nimajo te možnosti, ker Oken na procesorjih PowerPC ne morejo poganjati oziroma imajo prešibko strojno opremo, da bi ga lahko poganjali dovolj tekoče, a takih je iz dneva v dan manj.

Sprašujem se, ali se potemtakem Microsoftu sploh še splača razvijati posebno različico pisarniške zbirke za Mac? Edini razlog, ki govori v prid taki usmeritvi, je cena, ki je za Office 2008 seveda nižja kot za Office 2007 in Windows skupaj. Tudi odzivnost posameznih programov med delovanjem je namreč tako rekoč enaka, je pa treba poudariti, da sem na Macu s procesorjem Intel opazil za odtenek hitrejše delovanje v primerjavi s predhodno različico 2004, vendar bi bilo ta opažanja precej teže meriti kot zagonske čase.

Vendarle, kaj je novega

Oglejmo si zdaj novosti po posameznih programih, ki sestavljajo zbirko, pred tem pa omenimo še eno slabo skupno lastnost vseh programov. Tudi novi Office namreč uporablja stare programske vmesnike Carbon, tako da slovenski črkovalnik še vedno ni na voljo.

Posamični pregled bomo začeli z najbolj priljubljenim programom, Wordom. Prinaša nov privzet datotečni zapis Office Open XML, ki ga najlaže spoznamo po končnici .docx in je sploh prvi Microsoftov program za Mac OS, ki podpira ta zapis. Doslej smo namreč za delo z zapisom, ki Microsoftu toliko pomeni, morali (ironično) uporabiti konkurenčni OpenOffice.org oziroma NeoOffice, dokumente pa je znal odpirati tudi preprost sistemski besedilni urejevalnik TextEdit.

Naslednja novost je najbolj opazna, in sicer gre za prenovljen uporabniški vmesnik. Po vzoru Offica 2007 za Windows programi vsebujejo nekoliko prirejeno izvedbo traku (Ribbon), ki mu v Mac OS X pravijo kar Galerija (Gallery) in se naloži pod glavno orodno vrstico. Izbiramo lahko med petimi sklopi predmetov (elementi dokumenta, tabele, grafi, risanje in WordArt), vsak izmed njih pa ponuja veliko dodatnih izbir. Nova je tudi paleta za oblikovanje, ki deluje precej bolj domače v Mac OS X in v enem oknu združuje tudi predmete za risanje in druge vsebine.

Med preizkušanjem se nisem mogel znebiti vtisa, da je Microsoft nekaj novosti v Wordu preplonkal iz Pagesa. To dokazuje že uporabniški vmesnik, ki je zdaj precej bliže Applovemu programu, pa tudi nov pogled dokumenta za namizno založništvo, na katerem gradi prav Pages. In, ne nazadnje, v galeriji najdemo tudi predloge naslovnih strani, ki so nekakšen odgovor na vrhunsko oblikovane predloge dokumentov v Pagesu.

Nov datotečni zapis in uporabniški vmesnik sta pravzaprav osrednji novosti celotne zbirke, v kateri drugo mesto po prepoznavnosti zaseda Excel. Galerija omogoča hitrejše delo z grafikoni in vnaprej pripravljenimi predlogami dokumentov, kot so npr. različni seznami ali raznovrstni računovodski obrazci. Excel kakšnih posebnih novosti ne prinaša, zanimivo pa je, da nova različica ne podpira Visual Basicovih makrov. V dokumentih, ki jih vsebujejo, jih preprosto prezre, kot alternativa pa se nam ponuja npr. Automator, a žal ni pretvornikov iz ene oblike v drugo.

Če imata Word in Excel iz takih (zmogljivosti) ali drugačnih (prenosljivost) razlogov prednost pred Pages in Numbers, potem lahko z gotovostjo zatrdimo, da ima najhujšega tekmeca v zbirki iWork PowerPoint. Keynote je namreč prva izbira med orodji za izdelavo predstavitev pri številnih uporabnikih Applove strojne opreme, saj omogoča hitro izdelavo profesionalnih predstavitev z bogatimi učinki.

Temu cilju sledi seveda tudi PowerPoint, vendar je doslej že zaradi uporabniškega vmesnika capljal za Keynotom. Različica 2008 zato prinaša izboljšave prav na tem področju in z uporabo Galerije je dodajanje diapozitivov in učinkov lažje in hitrejše. Že spet se zdi, da je Microsoft nekaj idej pobral na Applovem zelniku, a to nas kot uporabnike niti ne zanima, niti ne moti.

Za konec si na kratko oglejmo še Entourage, kot se imenuje Outlook v Officu za Mac. Večina uporabnikov morda ne bo posegla po njem, saj že OS X ponuja zelo dobra orodja za delo z elektronsko pošto, koledarjem in osebnim imenikom. Po drugi strani pa je edina izbira za uporabnike strežnika Exchange, ki je pogost v poslovnih okoljih in ponuja tudi nekatere napredne zmogljivosti, npr. pri filtriranju nezaželene pošte in uporabi več identitet.

Novi Entourage je precej odzivnejši kakor stari ob uporabi Rosette, popolneje podpira Exchange in po zmogljivostih precej manj zaostaja za Outlookom, ena izmed najbolj vidnih novosti pa je posebna aplikacija My Day, ki prikazuje povzetek dnevnih dejavnosti. Škoda, da je ne moremo umestiti v Dashboard.

Office 2008 bi lahko bil zelo dober izdelek, saj je v razvoju naredil korak v pravo smer. Uporabniški vmesnik deluje precej bolj domače v Mac OS X, privzeto je izbran odprt datotečni zapis, delovanje programov je nekoliko odzivnejše, a vse to močno pokvarijo zagonski časi, ki spominjajo na stare čase.

Microsoft Office 2008 for Mac

Kaj: zbirka pisarniških programov.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.org.

Cena: 549 EUR, Home and Student Edition 139 EUR, nadgradnja 329 EUR.

Za: Nov odprti privzeti datotečni zapis, prenovljen vmesnik z galerijo in paletami, nekoliko hitrejše delovanje na računalnikih s procesorji Intel.

Proti: Nesprejemljivo počasen zagon, ni podpore slovenskemu črkovalniku.

Oblikovanje glave lahko odslej izberemo v galeriji, podrobnosti pa določimo v stranski paleti.

Pretvorba tabele v graf je oddaljena le en klik, prav tako tudi preklapljanje med različnimi tipi grafov.

PowerPoint je postal bolj priročen za uporabo in je tako zmanjšal zaostanek za Keynotom.

Ko bo Office zares integriran v okolje Mac OS X, bo program My Day del Dashboarda.

Čudim se torej, čemu sploh potrebujem Office 2008 for Mac, ko pa je vendar počasnejši od različice 2007 za Windows, ki teče v navideznem stroju, po zmogljivostih pa tudi ni v prednosti?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji