Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Oktober 2013 | Teme: BlackBerry

Q5, ki ni audi

Kanadski Blackberry se te dni spopada predvsem z iskanjem strateškega kupca oziroma investitorja, a umik delnic z borze ni povsem ustavil prodaje njihovih naprav. Tokrat preizkušeni model, imenovan Q5, sodi v srednji cenovni razred – v njem bo poskušal tekmovati, med drugim, s pestrim naborom naprav z operacijskim sistemom Android.

Očitno se je začelo med izdelovalci pametnih telefonov oblikovati novo bojišče – trg s telefoni srednjega cenovnega razreda. To ne nazadnje potrjuje tudi nedavno izdani iPhone 5C. Kanadčani so v napovedih modela Q5 obljubljali cenovno ugodnejšo napravo, ki naj bi  uporabnikov ne prikrajšala za dobro uporabniško izkušnjo novega operacijskega sistema Blackberry 10 OS. Odločili smo se preveriti, kako dobro jim je uspelo.

Telefon na prvi pogled deluje plastično, na voljo je v treh različnih barvah, naš preizkušeni aparat je žarel v rdeči. Na pogled bi napravo težko napačno razvrstili, saj je ohranila značilni videz „robid“. Pod pravokotnim, za dotik občutljivim zaslonom je mehanska tipkovnica. To, da ni vrstice z optično sledilno ploščico, nam daje vedeti, da nas bo pričakala nova različica operacijskega sistema, ki je omogočila uspešno združitev upravljanja prek zaslona in tipkovnice. Največje razočaranje aparata je kakovost mehanske tipkovnice, ki jo morda lahko pripišemo prav nižji ceni naprave (nekje je pač treba napraviti razliko, ki upravičuje nižjo ceno). Na sprednji strani bomo našli še manj zmogljivo kamero, ki jo na zadnji strani dopolnjuje takšna z ločljivostjo tipala 5 milijonov pik (Q10 se ponaša z 8 milijoni) in bliskavico. Pokrov na hrbtni strani tokrat, presenetljivo, ni snemljiv, na to nas opozori tudi nalepka. Prostor za kartico SIM in pomnilniško kartico je pod manjšim pokrovčkom ob levem boku, ki resnici na ljubo ob odpiranju ne deluje ravno kakovostno. Za žično povezljivost naprava uporablja vmesnik mikro USB, brezžično pa se zmore povezati prek vseh danes uveljavljenih možnosti.

Strojna oprema v notranjosti je v primerjavi z dražjim Q10 oslabljena. Počasnejši procesor, z manj pomnilnika in nekaj manj podpornimi vezji, ne obljublja ravno primerljive hitrosti delovanja. In res se zdi, da je Q5 telefon, ki na poceni strojni opremi poganja odličen programski del. O operacijskem sistemu Blackberry 10 OS smo že pisali, tako pri preizkusu Q10 kot Z10, zato se tu ne bi spuščali v podrobnosti. Ponovimo le, da je omenjeni dolgo pričakovani sistem Kanadčane končno spet postavil ob bok drugim izdelovalcem.

Poglavitna značilnost sistema je tako imenovan »hub«, ki na enem mestu združuje vso komunikacijo uporabnika, prek preproste zaslonske geste pa je vedno hitro dosegljiv. S prenovo jedra sistema je prišla tudi pohitritev delovanja osnovnih zmožnosti, kot so spletni brskalnik, predvajalnik video posnetkov in samo delovanje menujev. Tekoče delovanje je, presenetljivo, ostalo skorajda enako tudi na slabši strojni opremi, to je dodaten dokaz dobre izdelave programskega dela.

Že omenjeno tipalo za zajem slik ne premore ločljivosti, primerljive z najdražjimi telefoni, a svoje delo kljub temu opravlja zadovoljivo. Uporabnike katerega izmed preteklih modelov istega izdelovalca zna celo presenetiti. Kanadčani so očitno končno ugotovili, da si uporabniki želijo ostrih slik tudi, kadar je glavni motiv oddaljen manj kot nekaj metrov. V nekaterih primerih se je zajem slik izkazal z boljšim barvnim razponom kot pri konkurenci, a kakovost v slabših svetlobnih razmerah še vedno zaostaja.

Kljub temu, ali pa prav zato, ker je telefon namenjen drugačnim kupcem kot dražji poslovni modeli, je toliko bolj pereče vprašanje pomanjkanja aplikacij. Blackberry sicer navaja, da se njihova trgovina z aplikacijami polni, a hiter pogled na 20 najbolj priljubljenih aplikacij govori svoje. Ko se v vrhu znajdejo aplikacije, ki omogočajo zgolj menjavo zvonjenja v smešne zvoke ter menjavo barve utripanja ob novem sporočilu, si lahko ustvarimo precej dobro sliko o aplikacijah na dnu omenjenega seznama.

Naprava torej svoje delo glede na ceno in ciljne kupce opravlja povsem spodobno, in naša edina resna pripomba se nanaša na neprepričljivo tipkovnico. A vedno manjši tržni delež in posledično pomanjkanje razvijalcev dobrih aplikacij ostajata problem, ki ga bodo Kanadčani težko rešili. Morda bo rešitev prišla s pravim strateškim partnerjem.

Blackberry Q5

Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 10.1.

Pomnilnik: 8 GB, 2 GB RAM.

Pomnilniška kartica: Mikro SD.

Ločljivost zaslona: 720 x 720 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 4.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; HSDPA  900/2100 MHz; GPS.

Izdeluje: Blackberry, www.blackberry.com.

Prodaja: www.emonagram.si

Cena: 369 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Odzivnost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Uporabnost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Splošni vtis

✓    Blackberry OS 10, fotoaparat.

✗    Pomanjkanje aplikacij, cenena plastika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji