Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Oktober 2006

Prvi modri žarek

Naj vas naslov ne zavede - ne, ne gre za pogon blu-ray, temveč HD DVD, oba pa uporabljata modri laser. Pravzaprav gre za Toshibin prenosnik Qosmio G30, ki ima kot prvi vgrajen optični pogon HD DVD.

Vojna med formatoma HD DVD in blu-ray je trenutno na vrhuncu, saj oba tabora lobirata med hollywoodskimi studii, hkrati pa se trudita na trg kar najhitreje dostaviti prve naprave, ki bodo podpirale te DVDje prihodnosti, kot jim lahko rečemo. Trenutno nekoliko bolje kaže taboru HD DVD, o čemer priča tudi prvi Toshibin prenosnik z vgrajenim pogonom HD DVD, ki smo ga preizkusili.

Pogon zna brati plošče formata HD DVD (15 GB oz. 30 GB v dvoslojni različici) in zapisovati DVD+-R (8x), DVD+-RW (4x) oz. DVD+-DL (2 in 2,4x). Iz tega logično sledi, da je trenutno edina korist od takega pogona gledanje morebitnih filmov - če vam jih bo uspelo kje stakniti. Mi smo enega kupili v Amazonu (ameriškem, kajti v Evropi filmov v takem formatu še ni) in se pozabavali z ogledom na res odličnem zaslonu prenosnika z ločljivostjo 1920 × 1200 pik.

Rečemo lahko, da je kakovost prikazane slike pri taki ločljivosti res izredna, vendar je bilo samo predvajanje filma zaradi programskih, najverjetneje pa tudi strojnih razlogov, zelo slabo. Za začetek traja več kot 20 sekund, da pogon "zagrabi" vstavljeno ploščo, nato moramo ročno pognati posebno različico HD DVD programa Intervideo WinDVD (nameščeni sta dve različici, tudi tista za "navadne" filme DVD), ki se izkaže kot zelo hroščata. Poglavij v filmu nismo mogli preskakovati, saj je program takoj zmrznil, pa tudi "previjanje" filma se ni vselej dobro končalo. Najbolj pa čudi, da je bilo predvajanje v začetku lepo zvezno in tekoče, pozneje (naslednji dan) pa nadvse cukajoče in nezvezno. Kakor da bi bil predvajalni program nekako občutljiv za vreme ali kaj podobnega...

Težave smo imeli tudi s predvajanjem filma prek projektorja. Sony VPL-ES3, ki nosi oznako HD-ready, smo s prenosnikom povezali s priključkom VGA in TV-Out (S-Video), vendar nam programa WinDVD nikakor ni uspelo prepričati, da bi sliko filma HD DVD pošiljal na ta izhod. S predvajanjem navadnih DVDjev tako nismo imeli težav. Prenosnik ima tudi izhod HDMI, vendar zunanjega ogleda nismo preizkusili, saj projektor nima ustreznega vhoda. Mimogrede, na možnost težav pri predvajanju HD DVD nas opozarjajo tudi navodila za uporabo.

Omenimo še, da ima Qosmio v bios vgrajen program za gledanje filmov, vendar jim ga pri Toshibi očitno še ni uspelo nadgraditi tudi za gledanje filmov HD DVD. Ob takem poskusu namreč sporoči, da v pogonu ni DVDja...

Program Media Center omogoča enostavno snemanje televizijskega programa na disk.

Kako se obnese kot prenosnik

Pravzaprav je oznaka "prenosnik" za Qosmio G30 (v ZDA je naprodaj podoben model - G35) kar malo zavajajoča, saj gre za orjaka s 17-palčnim zaslonom, ki tehta slabih 5 kilogramov in bo le redko potoval z nami.

Je pa vrhunsko opremljen. V drobovju paradnega Toshibinega izdelka najdemo komplet Centrino Duo: procesor Core Duo T2600 deluje s taktom 2,16 GHz, pri delu pa mu pomagata zajetna 2 GB pomnilnika. Za shranjevanje podatkov sta na voljo dva diska zmogljivosti po 120 GB (in s kar po 8 MB predpomnilnika - to najdemo navadno le pri 3,5-palčnih diskih za namizne računalnike). Diska je mogoče brez dodatnih nakupov povezati v polje RAID 0 ali 1. Tako zmogljiv prenosnik se je na naših hitrostnih preizkusih odlično izkazal. Preizkus Business Winstone 2004, ki meri hitrost pri delu s poslovnimi programi, je nameril 25,2 točke, največ med vsemi prenosniki doslej. Najboljši rezultat je G30 dosegel tudi pri preizkusu s programi za ustvarjanje večpredstavnih vsebin, Multimedia Content Creation 2004 (31,4 točke).

Orjaški 17-palčni svetleči zaslon ponuja vrhunsko sliko ločljivosti 1920 × 1200 pik, ki je navdušujoča predvsem pri gledanju filmov, manj pa pri delu - črke so pri tej ločljivosti precej majhne (seveda jih lahko vedno tudi povečamo). Za predvajanje slike poskrbi grafična kartica nVidia GeForce FX Go7600 z 256 MB hitrega pomnilnika. Nič čudnega torej, da je G30 pri preizkusu s programom 3DMark 2001 dosegel zavidljivih 21.470 točkMislim, da je to drugi rezultat vseh časov.

Za tipkovnico je na voljo veliko prostora, pohvaliti pa velja načrtovalce, da niso podlegli skušnjavi in dodali ločene številčne tipkovnice. Občutek pri tipkanju je soliden, tipke sledilne ploščice pa so nekolike pretrde.

Prenosnik je opremljen s celo vrsto vmesnikov in priključkov: na levem boku najdemo dva vtiča USB, firewire, priključke zvočne kartice, reži za eno razširitveno kartico PC Card tipa II in eno PC Express ter bralnik pomnilniških kartic. Na zadnjem delu so zbrani priključki za TV in video (HDMI, VGA, S-video izhod ter koaksialni tv vhod) ter priključek ožičene omrežne kartice v družbi še dveh vtičev USB. NA desnem boku so vhoda S-video in VIDEO-in ter modem. Seveda ne manjkata niti brezžična omrežna kartica (802.11a/b/g) in bluetooth.

Qosmio je precej požrešen, kar zadeva porabo električne energije (velik zaslon, 2 diska), kljub temu pa zmogljiv akumulator (7050 mAh) zdrži dobri dve uri in pol dela brez pomoči iz vtičnice. Za takega velikana to ni slab rezultat.

Poleg okolja Windows je na disk nameščen cel kup Toshibinih uporabnih programov za delo s prenosnikom, varnostni paket Norton Internet Security 2006 (po treh mesecih moramo znova odšteti nekaj denarja za podaljšanje naročnine), osnovni program za zapisovanje optičnih nosilcev (Sonic RecordNow!) ter programa za predvajanje filmov (InterVideo WinDVD in WinDVD HD). Morda bi ob zasoljeni ceni prenosnika pričakovali vsaj boljši program za zapisovanje optičnih ploščkov.Če pomisliš, da zadeva stane milijon, bi lahko dali Nerota in 6-mesečni NIS.

G30-153 je namenjen predvsem tistim, ki uživajo v gledanju večpredstavnih vsebin (video, zvok). Poleg pogona HD DVD je v Qosmio G30 vgrajen še televizijski sprejemnik. Tega zelo enostavno pripravimo do predvajanja (in snemanja na disk) vseh programov, ki nam jih zagotavlja naš kabelski operater. K zelo dobri večpredstavni izkušnji dodajo svoje zvočniki Harman Kardon, ki dajo za prenosnik zelo dober zvok s kar nekaj nizkimi toni.

Nameščena je različica Windows XP Media Center. Glasbene plošče, filme na nosilcih DVD in televizijsko sliko lahko predvajamo tudi, če Okna niso zagnana. Ne pa tudi filmov na nosilcih HD DVD. Za krmiljenje nam je na voljo kar 11 gumbov nad tipkovnico. Program Media Center je središče, iz katerega v okenskem okolju upravljamo programe za predvajanje večpredstavnih vsebin.

G30-153 sodi v tem trenutku med najdražje prenosnike na trgu, četudi je namenjen uporabnikom doma. Prav gotovo se bo njegova cena (oziroma cena njegovih naslednikov) znatno znižala v naslednjih mesecih, ko bodo prenosnike s pogonom HD DVD predstavili tudi drugi izdelovalci. Povprečnemu uporabniku se za zdaj še ne bi smelo muditi s prehodom na HD DVD, saj je trenutna ponudba filmov na teh nosilcih skopa, težave pa so očitno tudi s pomanjkanjem kakovostne programske opreme za predvajanje le-teh. Najbrž bo število novih naslovov v prihodnosti odvisno tudi od izida najnovejše vojne zapisov "blu-ray proti HD DVD". Zaenkrat zmagovalca še ni mogoče napovedati. Beseda hollywoodskih studiev bo bržkone odločilna - nekateri studii podpirajo zapis HD DVD (Universal), drugi blu-ray (20th Century Fox, Sony Pictures), nekateri pa previdno oba (Paramount Pictures, Warner Bros.). Po številu izdanih in napovedanih naslovov zaenkrat krepko vodi HD DVD.

Toshiba Qosmio G30

Kaj: Prvi prenosnik z vgrajenim pogonom HD DVD.

Poslovni indeks Winstone 2004: 25,2.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 31,4.

Trajanje delovanja: 2 h 35 min.

Zgradba in oprema: 9,5.

Velikost in teža: 6.

Mere: 40,6 × 28,5 × 4,9 cm, 4,8 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo, 2,16 GHz, 2048 MB RAM, 2 × 120 GB disk, HD DVD/DVD?RW, WLAN 802.11a/b/g.

Zaslon: 17-palčni, 1920 × 1200 pik.

Cena: 1.006.488 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Opremljenost, hitrost, zaslon.

Proti: Visoka cena, mere. Težave s predvajanjem filmov HD DVD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji