Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Januar 2009 | Teme: backup

Prostora je vedno premalo

Omrežne diske oziroma naprave NAS (Network Attached Storage) smo ne dolgo tega v naši reviji že preizkušali. Takrat smo opozorili na to, da se je segment trga, ki meri na domače uporabnike, začel razvijati prav v zadnjem času in po dobrega pol leta temu znova pritrjujemo. V zadnjih mesecih se je na prodajnih policah pojavilo za to področje precejšnje število novih izdelkov. In prav je, da se jim spet podrobneje posvetimo.

Podroben opis zgodovine razvoja omrežnih diskov ter delovanja smo podali že v lanski majski številki, zato bomo tokrat omenili le najosnovnejše. Naprava NAS je v svojem bistvu pravzaprav pravi računalnik, vsebuje namreč svoj namenski procesor, osnovno ploščo, krmilnik diskov ter vgrajen operacijski sistem, večinoma gre za prirejen sistem Linux. Do datotek znotraj krajevnega omrežja najpreprosteje pridemo kar prek okenskega deljenega diska oziroma Linuxove Sambe, napravo pa skoraj vedno upravljamo prek spletnega vmesnika. Omejitve naprave so povsem odvisne od njene lastne strojne ter programske opreme, zato ne obremenjuje povezanih računalnikov (kot na primer zunanji diski z vmesnikom USB). Prav o teh omejitvah je treba razmišljati ob nakupu, saj nadgradnje strojne opreme, razen diskov, niso možne. Pri slednjih nam izdelovalci večinoma puščajo povsem proste roke, saj precej naprav na trgu sploh ni mogoče kupiti z diski, pri preostalih pa lahko izbiramo med vsaj dvema različnima ponudbama. Vstavljanje in zamenjava diskov je bolj ali manj preprosto opravilo, ki ne bi smelo povzročati težav niti manj izkušenim uporabnikom.

Za dodatno varnost shranjenih podatkov skrbijo redundančna polja. Naprave, namenjene domačim uporabnikom, večinoma vsebujejo en ali dva diska. To pomeni, da je možnost redundance majhna. Prav tako si jo le malokdo sploh želi uporabljati, saj v primeru dveh diskov to pomeni izgubo enega celotnega diska. Resna uporaba redundančnega polja je smiselna šele pri polju z oznako 5, to pa je mogoče šele pri treh oziroma večinoma štirih diskih.

Ponudba

Ponudba na tem področju se vztrajno veča, prav tako pestrost. Tako se spekter naprav, ki sodijo med omrežne diske, začne že pri osnovnih različicah z enim samim diskom. Te so namenjene predvsem domači rabi, saj je njihova osnovna zmožnost omrežnega diska nadgrajena z različnimi medijskimi strežniki (torrent, DLNA, FTP ...). Zahtevnejši uporabniki bodo posegli po napravah z vsaj dvema diskoma, še raje pa po takih s štirimi. S štirimi diski si namreč že lahko zagotovimo optimalno varnost podatkov z minimalno izgubo prostora. Zaradi zahtevnejšega polja in posledično zahtevnejših računskih operacij, mora biti strojna oprema takšne naprave hitrejša in boljša, zato so cene sistemov z več kot tremi diski višje, začenjajo se pri 600 evrih.

Na našem preizkusu smo poskušali zajeti ponudbo naprav, namenjenih tako domačim uporabnikom kot manjšim in srednje velikim podjetjem. Čeprav je od prejšnjega večjega preizkusa minilo komaj dobre pol leta, nam je uspelo nabrati kar 12 novih modelov. Poleg teh je še vedno moč kupiti tudi večino naprav s prejšnjega preizkusa.

Buffalo LinkStation Live LS-CH1.0TL

Buffalo LinkStation Live LS-CH1.0TL

Kaj: Omrežni disk velikosti 1 TB.

Izdeluje: Buffalo, www.buffalotech.com.

Prodaja: PC.Hand, www.pchand.si.

Cena: 231,70 EUR.

Za: Oblika, cena, prenosi prek spletnega vmesnika.

Proti: Le en disk.

Preizkus smo začeli s podjetjem Buffalo, ki je na tem področju razmeroma uveljavljeno. Prav predstavnik te družine izdelkov je na prejšnjem preizkusu prejel nagrado zlati Monitor v razredu omrežnih diskov, namenjenih domačim uporabnikom.

Nova generacija naprav tega izdelovalca že na prvi pogled izstopa z elegantnim videzom in minimalističnim pristopom. Serija LinkStation je namenjena manj zahtevnim uporabnikom, oznaka Live pa označuje podporo več medijskim strežnikom. Preizkušeni model je imel en disk velikosti 1 terabajta, ki ni zamenljiv. Kupcem je na voljo tudi naprava s polovico manjšim diskom, ki je 50 evrov cenejša.

Že ob zagonu smo zaznali prvo spremembo glede na predhodnika, pri slednjem smo namreč dolgotrajno zaganjanje precej pograjali. Tokrat se naprava zbudi v delovanje v povsem doglednem času, obenem pa ne povzroča skorajda nikakršnega hrupa. Na sprednji strani naprave najdemo diodo stanja in gumb, imenovan Function. To pomeni, da njegova funkcija ni strogo določena, saj se spreminja glede na stanje naprave. Na zadnji strani pa najdemo še gumb za vklop in izklop naprave, omrežni vmesnik in vmesnik USB za priklop dodatnega pomnilniškega modula, zunanjega diska ali tiskalnika.

Že omenjena podpora različnim medijskim strežnikom se začenja z običajnimi FTP in http strežniki, naprava pa nam poleg tega omogoča tudi dostop na daljavo kar prek spletne strani. Storitev se imenuje Web Access in omogoča dostop na daljavo ter upravljanje datotek na disku prek spletnega brskalnika. Uporabniki Applovega telefona iPhone lahko do datotek pridejo (ne pa jih tudi upravljajo) kar s svojega telefona; to omogoča povezava Web Accessa z vgrajenim iPhone modulom. Uporaba te storitve ne zahteva nobenih dodatnih namestitev na katerem od računalnikov, vse skupaj pa vzpostavimo v nekaj minutah. Da lahko tak disk v krajevnem omrežju uporabimo kot strežnik večpredstavnih vsebin drugim predvajalnikom, skrbi strežnik DLNA, ki ga podpirajo vse novejše večpredstavne naprave. Med dodatnimi zmožnostmi najdemo še odjemalec za omrežje Torrent, ki omogoča neposreden prenos datotek na napravo brez posredovanja računalnika.

Glede na hitrosti delovanja se naprava uvršča na sredino razpredelnice tokratnega preizkusa. Ker ima en sam disk in nima krmilnika RAID, je hitrost branja in pisanja, razumljivo, nekoliko višja kot pri cenejših sistemih z osnovnim poljem RAID. Za konec omenimo še ceno, ta se giblje okrog 200 evrov, odvisno od vgrajenega diska; to je za napravo z omrežnim vmesnikom ugodno.

Buffalo LinkStation Mini LS-WS1.0TGL/R1

Buffalo LinkStation Mini LS-WS1.0TGL/R1

Kaj: Naprava NAS z dvema diskoma skupne velikosti 1 TB.

Izdeluje: Buffalo, www.buffalotech.com.

Prodaja: PC.Hand, www.pchand.si.

Cena: 338,55 EUR.

Za: Velikost, oblika, tiho delovanje.

Proti: Počasno delovanje.

Buffalova serija Mini je trenutno zastopana z dvema modeloma, ki se razlikujeta le po vgrajenih diskih. Preizkušeni vsebuje dva 500 GB, za tretjino cenejši pa dva polovico manj zmogljiva. Najopaznejša lastnost naprave je njena velikost oziroma majhnost. Kljub dvema vgrajenima diskoma je namreč najdaljša stranica dolga le dobrih trinajst centimetrov, najkrajša pa je kar trikrat manjša. V notranjosti sta namesto običajnih 3,5-palčnih diskov vgrajena 2,5-palčna; to pripomore tudi k manjši porabi energije.

Na sprednji strani naprave je lučka stanja, na vrhu pa najdemo večji večnamenski gumb, imenovan Function. Zadaj se poleg vmesnika USB ter omrežnega vmesnika skriva tristopenjsko stikalo za vklop, ki omogoča poleg običajnega vklopa tudi stanje, v katerem se naprava sama ugaša, če je ne uporabljamo.

Med delovanjem je naprava zelo tiha, saj nima vgrajenega dodatnega ventilatorja za hlajenje. Kljub temu s pasivnim hlajenjem dovolj dobro hladi diske, saj se ohišje ne pregreva. Nabor medijskih strežnikov je tu bolj omejen kot pri prej opisanem disku Live. Seveda sta tu strežnika FTP in http, pa tudi podpora sambi in AppleTalku. Še vedno nam je na voljo Web Access, za dostop do datotek in upravljanje teh datotek na daljavo kar prek spletnega vmesnika, tokrat brez dodatne podpore Applovim izdelkom. Dodatna zmogljivost, ki je bodo veseli predvsem v podjetjih, je podpora Active Directoryju, ki omogoča preprost nadzor nad ravnmi dostopa do podatkov.

Mini nam ponuja dve različni polji RAID, polje številka 0 in 1. Z uporabo polja RAID 1 sicer izgubimo polovico prostora na disku, a pridobimo varnostno kopijo podatkov, to pa je lahko v primeru prenašanja precej dobrodošlo. S svojo velikostjo je namreč naprava primerna tudi za vse tiste, ki si želijo varno prenašati večje količine podatkov med različnimi lokacijami. Zaradi vgrajenega večpredstavnega strežnika DLNA je primerna tudi za uporabo v dnevni sobi, saj jo preprosto skrijemo, zaradi tihega delovanja pa nas ne bo motila med gledanjem predvajanih vsebin.

Hitrostno se sicer ni odrezala najbolje, če je hitrost zaporednega pisanja še precej zadovoljiva, so hitrosti naključnih branj ter pisanj precej nižje. Vzrok je verjetno iskati tako v manj zmogljivem krmilniku RAID, ki je značilen za vse naprave z manj kot štirimi diski, pa tudi v tem, da naprava uporablja 2,5-palčne diske.

Buffalo LinkStation Pro Duo LS-W2.0TGL/R1

Buffalo LinkStation Pro Duo LS-W2.0TGL/R1

Kaj: Naprava NAS z dvema diskoma skupne velikosti 2 TB.

Izdeluje: Buffalo, www.buffalotech.com.

Prodaja: PC.Hand, www.pchand.si.

Cena: 537,15 EUR.

Za: Možnost polja RAID.

Proti: Počasno delovanje, cena.

Buffalov Linkstation Pro Duo že z imenom nakazuje, da je namenjen bolj profesionalni rabi, čeprav se z lastnostmi ne izkaže za ravno najboljši izdelek. Zunanjost ni nič posebnega, spredaj najdemo nekaj lučk, ki signalizirajo stanje, zadaj pa omrežni in USB vmesnik ter gumb za vklop. Na vmesnik USB lahko priključimo tako dodaten pomnilniški nosilec kot zunanji disk, omogoča pa tudi priklop statusne povezave s sistem UPS. V nasprotju s prej opisanim Minijem ima ta naprava dodaten ventilator, ki skrbi za ustrezno hlajenje vgrajenih diskov. Tudi ta izdelek nam izdelovalec ponuja v dveh različicah, takšni z dvema diskoma, velikima 500 GB oziroma 1 TB. Razlika v ceni pa je tokrat res velika, saj pol manj zmogljivo napravo dobimo kar polovico ceneje, to pa je že nadvse dober nakup. Poudariti velja, da diskov (enako kot pri prejšnjih dveh izdelkih) ni moč enostavno zamenjati, saj so že vgrajeni v samo napravo, menjava pa razen ob izredni odpovedi ni predvidena.

Različica Pro nam ponuja možnost povezovanja v tako imenovani Active Directory, ki skrbi za raven dostopa določenih skupin in uporabnikov; to je v podjetjih skoraj nuja. Zato pa nam ponuja precej manj medijskih strežnikov, kar je glede na namen uporabe razumljivo. Kljub temu se je med podprte strežnike, kot so FTP, http in SMB, uspelo prebiti tudi medijskemu DLNA, ki omogoča predvajanje zabavnih vsebin prek omrežja.

Za varnostno kopiranje podatkov je pri vseh Buffalovih izdelkih priložena programska oprema Memeo backup, ki omogoča periodične ter posamične varnostne kopije, prav tako pa tudi nadzor nad kopiranjem kar prek spletnega vmesnika. Že prej opisani Web Access, ki nam omogoča dostop do datotek prek svetovnega spleta, bomo našli tudi na tej napravi, s tem pa se področje rabe razširja tudi na delo od doma.

Sistem z dvema diskoma nam ponudi uporabo dveh različnih polj RAID, to sta 0 in 1. Izdelava polja je izredno hitra, delovanje samo pa precej počasnejše. Če se hitrost pisanja še približa konkurenci, pa nas je hitrost branja neprijetno presenetila. Iz neznanega vzroka je še nižja kot pri preostalih dveh preizkušenih izdelkih tega izdelovalca. V podjetjih, kjer je moč pričakovati več hkratnih dostopov, je zato delovanje takšne naprave vprašljivo.

Zlati Monitor

Odločitev o podelitvi zlatega Monitorja je pri tako širokem naboru vedno težka. Tokrat smo se odločili, da ga podelimo dvema napravama, ki po lastnostih najbolj izstopata iz povprečja. Med cenejšimi napravami z največ dvema diskoma zlatega Monitorja tokrat nismo podeljevali, saj je kar nekaj naprav precej enakovrednih.

Qnap TS-509 Pro Turbo

Prvi zlati Monitor gre tako izdelku podjetja QNAP z imenom TS-509 Pro Turbo, ki ponuja izreden nabor strežniških storitev in med številnimi kupci zelo zaželeno zmožnost dodajanja aplikacij. Z možnostjo vstavitve petih diskov bo zadostil še tako zahtevnim domačim uporabnikom, pa tudi manjšim podjetjem.

Thecus N7700

Ko gre za podeljevanje naziva zlati Monitor, preprosto ne moremo prezreti naprave Thecus N7700, ki na tokratnem preizkusu močno izstopa. S kar sedmimi diski in možnostjo združevanja več naprav v gručo bo vsekakor našel prostor v marsikaterem podjetju. Naziv si je prislužil tudi s ceno, ki je za tak izdelek ugodna.

D-link DNS-343

D-link DNS-343

Kaj: Naprava NAS s prostorom za štiri diske.

Izdeluje: D-link, www.dlink.com.

Prodaja: Xenya, www.xenya.si.

Cena: 729,00 EUR.

Za: Enostavna vstavitev diskov.

Proti: Dolgotrajen zagon, cena.

Na prejšnjem preizkusu smo imeli D-linkovi napravi s prostorom za enega oziroma dva diska, zdaj pa nam je na voljo še taka s štirimi diski. Vstavljanje diskov, ki, mimogrede, niso priloženi, je preprosto. Najprej odstranimo prvo ploščo in diske enostavno potisnemo v ohišje, brez dodatnih vijakov ali vodil. Za izstavljanje moramo le potisniti ročico na zadnji strani in disk skoči iz svojega sedišča.

Na prvi pogled naprava deluje preprosto, na sprednji strani najdemo le dva gumba in zaslon LCD. Gumba sta kljub svoji velikosti nekoliko razočarala ob pritisku, saj nista najbolje narejena. Zadaj najdemo poleg dveh ventilatorjev, ki nekoliko nezadovoljivo hladita diske, še omrežni vmesnik in vmesnik USB. Slednji tokrat ni namenjen povezavi dodatnih zunanjih diskov, temveč rabi le za povezavo tiskalnika, ki ga nato delimo v omrežju z vgrajenim tiskalniškim strežnikom oziroma za statusno povezavo z napravo UPS. Pri zunanjem opisu moramo omeniti še velikanski napajalnik, saj meri v dolžino skoraj dvajset centimetrov in bo marsikomu v napoto.

Sam zagon naprave je dolg, za naš okus predolg, saj je od pritiska za vklop do postavitve sistema trajalo več kot petnajst minut. Prvo povezovanje z napravo je preprosto, saj lahko naslov IP odčitamo kar z zaslona LCD, nato nam preostane le še usmeritev našega brskalnika na ta naslov ter urejanje nastavitev. Ker imamo vgrajene štiri diske, nam naprava omogoča tri različna polja RAID, to so 0, 1 in 5. Sam spletni vmesnik ni med bolj prijaznimi do uporabnika, a dovolj pregledno ponuja vse zmožnosti. Med strežniškimi zmožnostmi najdemo FTP, DHCP, že omenjeni tiskalniški strežnik in večpredstavna UPnP in iTunes. Stanje strežnikov FTP in UPnP najdemo tudi med informacijami na vgrajenem zaslonu LCD.

Pri pisanju se je D-link odrezal zelo slabo, pri preizkusu naključnega pisanja je bil celo najpočasnejši v tokratni konkurenci. Nekoliko boljše številke smo dobili pri preizkusu branj, tam se je naprava uvrstila okrog sredine razpredelnice.

Za konec omenimo še ceno, ta se nam zdi precej pretirana, saj za tak denar konkurenca ponuja sisteme skupaj s štirimi diski, tu pa moramo diske še dokupiti. Prav tako naprava ne ponuja posebnih dodatnih zmožnosti, ki bi močno odstopale od konkurence, niti ni izstopajoča oblikovno.

Netgear ReadyNAS Duo RND2150

Netgear ReadyNAS Duo RND2150

Kaj: Naprava NAS z enim diskom in prostorom za dva diska.

Izdeluje: Netgear, www.netgear.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 379,00 EUR (različica z enim 500 GB diskom).

Za: Veliko vgrajenih strežnikov.

Proti: Teža, priložen le en disk.

Netgear z napravo ReadyNAS Duo meri na domače uporabnike, saj so njim namenjene vse dodatne zmožnosti. Ohišje ima lahko dva diska, ob nakupu pa nam izdelovalec priloži le enega. Izbiramo lahko med tremi velikostmi diska, in sicer 1 TB, 750 GB ter tem, ki smo ga preizkusili, s 500 GB prostora. Za potrebe preizkusa smo v napravo dodali še en 500 GB disk in tako izkoristili možnost tvorjenja polja RAID.

Ohišje je kovinsko in črne barve, zato naprava ni med najlažjimi, tehta namreč več kot dva kilograma brez vstavljenih diskov. Na sprednji strani najdemo poleg vratc, pod katerimi se skrivata diska, tudi gumb za vklop, nekaj lučk, ki signalizirajo stanje, vmesnik USB in gumb za neposredno kopiranje vsebine nosilca, vstavljenega v vmesnik USB. Dva dodatna vmesnika USB najdemo na zadnji strani.

Kot že omenjeno, nam ob vstavitvi dodatnega diska naprava omogoča tvorjenje polja RAID 0 ali 1. Izdelovalec trdi, da lahko diske odstranimo iz naprave in jih vstavimo v katerega izmed drugih izdelkov istega izdelovalca, namenjenih domačim uporabnikom, pri tem pa ohranimo delovanje polja ter vse podatke. Žal nam tega ni uspelo preveriti, je pa moč temu verjeti, saj je pogoj le enak krmilnik za polje RAID in enaka programska oprema.

Tisto, kar to napravo loči od večine drugih na tokratnem preizkusu, pa je količina podprtih standardov in vgrajenih strežniških storitev. Poleg pričakovanih strežnikov, kot so FTP, http, SMB in AFS, je tu še cela kopica medijskih strežnikov. Na voljo nam je skoraj povsod navzoči DLNA, pa tudi bolj specifične storitve, kot so na primer strežnik Squeeze, ki ga podpira Logitech, iTunes, Bonjour, Sonos digital center in celo podpora Microsoftovi konzoli Xbox in Sonyjev Playstation 3. Vsemu temu so dodali še odjemalca za omrežje Torrent, kar mora zadostiti vsem potrebam domačih uporabnikov po medijskih storitvah ter povezovanju med napravami.

Pri preizkusu hitrosti delovanja se je naprava nenavadno slabo odrezala pri zaporednem pisanju, sploh če upoštevamo precej boljši odziv pri naključnem pisanju, ki je zahtevnejši. Pri streženju drugim napravam je v prvi vrsti tako ali tako branje, ki je povsem primerljivo z drugimi napravami tega razreda, a daleč od hitrosti boljših sistemov NAS. Glede na ceno je naprava prava izbira za vse, ki si želijo predvsem možnost predvajanja večpredstavnih datotek na različnih napravah v omrežju, saj bodo tako dodobra izkoristili vse, kar naprava ponuja.

Qnap TS 109 II

Qnap TS 109 II

Kaj: Naprava NAS s prostorom za en disk.

Izdeluje: QNAP, www.qnap.com.

Prodaja: OMO7, www.omo7.si.

Cena: 236,40 EUR.

Za: Možnost preprostih nadgradenj, tiho delovanje.

Proti: Cena.

Zaenkrat še razmeroma neznano tajvansko podjetje Qnap je na trg naprav NAS vstopilo precej intenzivno. Tako smo tudi mi dobili na preizkus kar štiri njihove naprave, ponujajo pa jih še veliko več. V osnovi se njihova ponudba takih naprav deli na tiste, namenjene domačim uporabnikom, in tiste za podjetja. Oznake so precej podobne; tiste, namenjene podjetjem, bomo ločili le po oznaki Pro na koncu imena.

Eden najosnovnejših modelov tega izdelovalca je TS 109 II. Izdelek omogoča vstavitev enega diska velikosti do 1 TB, sam disk ob nakupu ni priložen. Na tem preizkusu je naprava po lastnostih in zmogljivosti še najbliže Buffalovemu izdelku Live, ki po skoraj enaki ceni ponuja že vgrajen disk.

Na sprednji strani naprave najdemo gumb za vklop, vmesnik USB in diode stanja. Zadaj pa bomo našli še dva dodatna vmesnika USB in, presenetljivo, vmesnik eSATA, ki omogoča priklop dodatnih zunanjih diskov. Izdelek nima vgrajenega dodatnega ventilatorja; to pomeni tiho delovanje in tako lažje najde prostor na mizi ali omari v dnevni sobi.

Namestitev je preprosta, po celotnem postopku nas vodi program, ki nam med drugim omogoča nastavitev naslova IP, formatiranje diska in celo nadgradnjo strojne programske opreme. Vse nadaljnje nastavitve upravljamo, kot ponavadi, prek spletnega vmesnika, ki je pregleden. Naprava nam ponuja res pestro zbirko strežniških storitev in to je tudi ena od poglavitnih oglaševanih lastnosti pri vseh napravah tega izdelovalca. Poleg strežnikov FTP in http najdemo celo že nameščen strežnik MySQL skupaj s phpMyAdminom ter urejevalnikom php.ini datotek, vgrajenim v sam spletni vmesnik. Tu so še tiskalniški strežnik, ki podpira do tri tiskalnike, strežnik iTunes ter večpredstavni strežnik UPnP skupaj s strežnikom TwonkyMedia, ki omogoča predvajanje video vsebin neposredno na različne igralne konzole. Kot smo že vajeni pri večini naprav NAS, namenjenih domačim uporabnikom, tudi ta vsebuje odjemalca za omrežje Torrent, ponuja pa nam tudi samodejno generiranje spletnih galerij, ki jih nato lahko objavimo neposredno prek spletnega strežnika.

Podjetje Qnap poleg omrežnih diskov izdeluje tudi sisteme ter naprave za video nadzor, zato ne preseneča, da preizkušena naprava omogoča nadzor nad dvema kamerama IP v krajevnem omrežju. Vgrajen je namreč nadzorniški strežnik, ki omogoča tudi snemanje in shranjevanje posnetkov.

Hitrostno je naprava precej primerljiva s konkurenčno Buffalo Live, saj se obe uvrščata nekje na sredino razpredelnice našega preizkusa. Za domačo rabo so hitrosti zadovoljive, za kaj več pa verjetno ne.

Izdelovalec pa je poskrbel še za eno prijetno presenečenje. Ponujajo namreč platformo QPKG, ki omogoča tudi navadnim smrtnikom, manj veščim Linuxa, nameščanje dodatnih aplikacij v napravo NAS. Tako lahko najdemo že kar nekaj takšnih aplikacij, na primer odjemalec za omrežje eMule, sama platforma pa je na voljo vsem razvijalcem, zato je pričakovati vedno večji nabor zmožnosti.

Qnap TS 209

Qnap TS 209

Kaj: Naprava NAS s prostorom za dva diska.

Izdeluje: QNAP, www.qnap.com.

Prodaja: OMO7, www.omo7.si.

Cena: 298,70 EUR.

Za: Možnost preprostih nadgradenj, veliko vgrajenih strežnikov.

Proti: Počasno delovanje.

Qnapov TS 209 je namenjen vgradnji dveh diskov (ta nista priložena), ki ju je nato moč povezati v polje RAID številka 0 ali 1. Zunanji videz je povsem enak napravi LevelOne z oznako FNS-5000B, ki smo jo opisali ob lanskem preizkusu. Cenovna razlika med različnima izdelovalcema pa je očitna: LevelOne je ob preizkusu stal kar 500 evrov. Snemljiva prednja ploščica, ki je pritrjena s štirimi vijaki, skriva za seboj dve vodili, v kateri privijemo diska. Pod njima je vrstica lučk, ki signalizirajo stanje, ob njej pa najdemo vmesnik USB, gumb za hitro kopiranje podatkov in gumb za vklop naprave. Dva dodatna vmesnika USB bomo našli na zadnji strani naprave.

Naprava v nasprotju s prej opisanim modelom 109 nima pasivnega hlajenja, temveč za dodatno hlajenje skrbi ventilator, ki je med delovanjem komaj slišen. Si pa z razredom nižjim modelom delita večino operacijskega sistema skupaj z zmožnostmi. Izjema je le vmesnik eSATA, ki ga TS 209 nima.

Ponudba strežniških storitev je tudi tu pestra, skorajda ni naprave, ki ne bi bila podprta s strani naprave NAS. Tako za deljenje datotek najdemo tako strežnik FTP, http skupaj s strežnikom MySQL, pa tudi večpredstavne strežnike iTunes, DLNA, TwonkyMedia in odjemalce za Torrent, FTP ter spletne vsebine. Med dodatnimi zmožnostmi najdemo še spletno galerijo slik ter nadzorni strežnik, ki ga lahko uporabljamo skupaj s kamerami IP.

Žal pa so hitrosti delovanja nižje kot pri cenejšem TS 109, predvsem pri naključnih dostopih ter pri branju datotek. To je izdelku nekoliko znižalo skupno oceno, saj je na podlagi cene, ki je komaj kaj višja od cene prejšnjega izdelka, precej obetal. Za nekaj manj kot tristo evrov kljub temu lahko dobimo popolno napravo NAS, ki obvladuje vsa področja rabe, od varovanja podatkov do streženja medijskih vsebin, obenem pa nam omogoča edinstven sistem nadgrajevanja zmožnosti prek platforme QPKG.

Omeniti velja le to, da različica, ki smo jo preizkusili, ne podpira neposrednega povezovanja z računalniki z naloženim sistemom Linux, saj ne podpira protokola NFS. To funkcionalnost pridobimo ob nakupu naprave z oznako Pro.

Qnap TS 409

Qnap TS 409

Kaj: Naprava NAS s prostorom za štiri diske.

Izdeluje: QNAP, www.qnap.com.

Prodaja: OMO7, www.omo7.si.

Cena: 488,50 EUR.

Za: Hitro delovanje, možnost nadgradenj.

Proti: Velik napajalnik.

Številka 4 v imenu TS 409 označuje možnost vstavitve štirih diskov v to napravo NAS. Diske pričvrstimo na posebna vodila, ta pa nato vstavimo v napravo. Izdelek podpira tako imenovano vročo menjavo diskov - to pomeni, da lahko diske vstavljamo, ne da bi izklapljali napravo.

Na sprednji strani so vratca, podobna tistim pri Netgearovem izdelku, pod njimi pa vrstica z diodami stanja in gumboma za vklop oziroma za hitro kopiranje podatkov z vmesnika USB, ki je ob gumbu. Dodatni reži USB najdemo na zadnji strani. Tudi tu nas je zmotil velikanski napajalnik, podobno kot pri D-linkovem modelu DNS343.

Ob vstavitvi vseh štirih diskov lahko izbiramo kar med petimi načini polj RAID, in sicer načinoma 0 in 1, načinoma 5 ali 5 z dodatnim prostim diskom, ter načinom 6. Izgradnja polja RAID 5, ki smo ga uporabili na našem preizkusu, je trajala nekaj več kot eno uro in to je solidno kratek čas. Programska oprema naprave je precej podobna kot pri prej opisanih izdelkih iste znamke. Tudi tu nam je na voljo cela kopica strežniških storitev s podporo medijskim strežnikom in odjemalci za različna omrežja. Na voljo so nam tudi dodatne aplikacije, ki jih naložimo prek platforme QPKG.

Na samem preizkusu hitrosti delovanja se je naprava dobro odrezala. Pri vseh preizkusih se je uvrstila med prve štiri naprave v razpredelnici, še najbolje pa se je odrezala pri preizkusu na podlagi najbolj naključnih dostopov, kot pri zbirkah podatkov, kjer sta bila boljša le oba Thecusova modela.

Naprava je namenjena vsem tistim, ki si želijo veliko dodatnih zmožnosti, dovolj širok nabor strežniških storitev ter varnost polja RAID 5. Cena se nam glede na vso funkcionalnost, ki jo ponuja, ne zdi pretirana. Za nekaj več denarja nam je na voljo tudi različica Pro, ki nam poleg vsega naštetega ponuja še podporo protokolu NFS. To pomeni neposreden dostop tudi z računalnikov z operacijskim sistemom Linux. Pridobimo še podporo Active Directoryju, ki bo prišla prav v podjetjih, čeprav se nam zdi naprava bolj uporabna v domačem okolju, sploh če upoštevamo vse večpredstavne strežnike, ki jih ponuja.

Qnap TS 509 Pro Turbo

Qnap TS 509 Pro Turbo

Kaj: Naprava NAS s prostorom za pet diskov.

Izdeluje: QNAP, www.qnap.com.

Prodaja: OMO7, www.omo7.si.

Cena: 873,00 EUR.

Za: Hitro delovanje, pet diskov.

Proti: Ne najhitrejše delovanje ob naključnem pisanju.

Če so bili prejšnjih trije izdelki tega izdelovalca brez oznake pro (jih je pa moč dobiti tudi v takšni izvedbi), je model 509 na voljo le s to oznako. Izdelovalec je verjetno menil, da sisteme s petimi diski le redko kupujemo za domačo rabo.

Naprava ima za procesor namesto običajnih nekaj sto megaherčnih zadev, ki smo jih vajeni, vgrajen kar Intel Celeron, ki tiktaka pri 1,6 gigahertzih. To napravi omogoča dovolj moči za streženje več hkratnim uporabnikom na različnih strežnikih.

Na sprednji strani je pet vodil za diske, ob njih najdemo diode stanja, gumb za vklop in gumb za hitro kopiranje z vmesnika USB. Povsem na vrhu je zaslon LCD z gumboma za navigacijo, na katerem najdemo vse pomembne podatke o delovanju in stanju sistema. Naprava se tako že na prvi pogled precej razlikuje od prejšnjih treh na preizkusu, saj deluje veliko bolj poslovna. Z uporabo petih diskov so nam na voljo enaka polja RAID kot pri uporabi štirih, to so 0, 1, 5, 5 s prostim diskom ter 6. Sistem omogoča nadgradnjo polja v višje polje med delovanjem naprave, in to brez izgube podatkov.

Na zadnji stranici naprave najdemo precej vmesnikov, med njimi sta dva omrežna vmesnika, štirje vmesniki USB, vmesnik eSATA, RS232 in celo izhod VGA, ki je namenjen vzdrževanju naprave ob težavah.

Naprava ponuja veliko tudi z vidika programske opreme, na voljo so nam vse že opisane zmožnosti prejšnjih naprav, kot so tiskalniški, FTP in http strežnik, večpredstavni DLNA, iTunes in TwonkyMedia strežniki ter odjemalec za omrežje Torrent. Ravno v času našega preizkusa je izdelovalec izdal tudi novo različico strojne programske opreme, ki zdaj omogoča tudi 256-bitno kodiranje podatkov na disku, nadzor kar štirih kamer IP, uporabo dodatnih zunanjih diskov USB ali eSATA z več particijami ter izboljšano požarno zaščito same naprave.

Pri preizkusu hitrosti smo bili nadvse zadovoljni z delovanjem ob zaporednem dostopu do podatkov, kjer je edina konkurenca Thecusov N7700. Razočarani smo bili pri preizkusu naključnih pisanj, saj se je naprava izkazala za izrazito počasno, uvrstila se je na spodnji konec razpredelnice. Vtis je nekoliko popravila pri naključnih branjih ter uporabi v primeru zbirk podatkov.

Naprava ponuja izredno veliko, njen najbližji konkurent pa je vsekakor Thecusov N5200, ki je na prejšnjem preizkusu osvojil naziv zlati Monitor. Resda je Qnap več kot 200 evrov dražji od Thecusa, a zato ponuja kar nekaj dodatnih zmožnosti. Med njimi je vsekakor možnost dodajanja aplikacij (ob znanju programiranja v okolju Linux tudi lastnih) in že vgrajena podpora veliki večini omrežnih naprav.

Thecus M3800 Stream Box

Thecus M3800 Stream Box

Kaj: Naprava NAS s prostorom za tri diske.

Izdeluje: Thecus, www.thecus.com.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Cena: 680,00 EUR.

Za: Daljinski upravljalnik, možnost neposrednega priklopa na televizor.

Proti: Velik napajalnik.

Thecusov model M3800 je vsekakor posebnost na trgu. Na pogled skoraj enak lani preizkušenemu N3200 ponuja precej dodatnih zmožnosti, ki jih ne najdemo v drugih napravah NAS.

Da je naprava drugačna, kot smo pričakovali, nam da vedeti že priloženi daljinski upravljalnik, ki ni običaj pri napravah NAS. Na sprednji strani sicer najdemo pokrov, pod katerim se skrivajo tri vodila, v katera vstavimo diske, nižje pa modro osvetljeni zaslon LCD z diodami stanja in nekaj gumbi za upravljanje. Pravo presenečenje nas čaka na zadnji strani naprave, kjer poleg dveh omrežnih vmesnikov, vmesnika USB ter eSATA najdemo še vmesnike HDMI, S/PDIF, kompozitni AV izhod in komponentni izhod. Napravo je tako moč povezati neposredno na naš domači kino, brez potrebe po omrežnem vmesniku v televizijskem sprejemniku ali vmesnem računalniku. Izdelek zmore predvajati večino trenutno priljubljenih avdio in video formatov, med njimi celo WMVHD in AVI do ločljivosti 1080p. S priloženim daljinskim upravljalnikom lahko zadovoljivo upravljamo osnovne nastavitve pri predvajanju, kot so začetek in konec predvajanja, izbira datoteke in podobno. Z uporabo brezžičnega modema, ki ga priključimo prek vmesnika USB, pa lahko napravo povežemo celo v brezžično omrežje.

Seveda je to veliko več kot le medijski predvajalnik; je tudi polnokrvna naprava NAS. Tako omogoča izgradnjo polja RAID, ponuja nam polja 0, 1 in 5. Podobno kot predhodniki omogoča skoraj popolno delovanje tudi medtem, ko se polje šele gradi. Tako se čas, potreben za vzpostavitev delovanja, občutno skrajša, saj bi drugače morali čakati približno 5 ur za popolno izgradnjo polja RAID 5.

Med nameščenimi strežniškimi storitvami, ki so nam na voljo, najdemo standardne FTP, http in tiskalniški strežnik, pa tudi odjemalca za omrežje Torrent. Za pretok večpredstavnih vsebin lahko uporabimo strežnik iTunes ali UPnP, naprava pa nam omogoča tudi samodejno izdelavo foto galerije ter zajem slike neposredno iz USB spletne video kamere.

Na hitrostnem preizkusu se izdelki tega izdelovalca praviloma dobro odrežejo in nič drugače ni niti tokrat. Thecusov medijski center se je pri vseh preizkusih uvrstil v sam vrh. K temu največ pripomorejo očitno kakovostni krmilniki RAID, ki jih uporablja to podjetje.

Edino, kar lahko napravi štejemo v minus, je velikost napajalnika, ki kazi videz naprave, predvsem če jo bomo postavili poleg našega televizorja v dnevno sobo.

Thecus N7700

Thecus N7700

Kaj: Naprava NAS s prostorom za sedem diskov.

Izdeluje: Thecus, www.thecus.com.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Cena: 1069,00 EUR.

Za: Hitro delovanje, 7 diskov.

Proti: Slaba kakovost gumbov na sprednji strani.

Podjetje Thecus nas na vsakem preizkusu preseneti z novostjo, ki daleč prekosi preostalo konkurenco. Če je bil prejšnjič tak primer model N5200, ki je bil edini s petimi diski, je tokrat to model, v katerega lahko vstavimo kar sedem diskov.

Na zunaj precej špartanske oblike, znotraj pa vrhunec tehnologije naprav NAS. Izdelek nam ponuja pet načinov polja RAID, in sicer 0, 1, 5, 6, in 10. Poleg običajne tehnologije NAS podpira tudi pobudnike iSCSI, ki omogočajo "pravim" strežnikom dostop do podatkov na ravni blokov. To pohitri prenose in dostopne čase. Prav tako naprava omogoča povezovanje z največ petimi enakimi napravami v grupo, ki jo nato upravljamo kot eno skupno enoto - to pomeni lažji nadzor in olajšano upravljanje v večjih podjetjih. Vse skupaj poganja procesor Intel Celeron s taktom ure 1,86 GHz in gigabajtom pomnilnika.

Spredaj so vratca, pod katerimi se skriva vseh sedem diskov, poleg njih opazimo diode stanja in gumb za vklop naprave. Povsem spodaj je zaslon LCD ter gumbi za upravljanje, ki pa so skoraj edina slaba lastnost te naprave, saj so precej nedodelani in kazijo splošni vtis. Na zadnji strani naprave najdemo dva ločena omrežna vmesnika, rs232 vmesnik za priklop statusne linije naprave UPS, vmesnik eSATA in dva vmesnika USB.

Naprava podpira vse znane protokole za povezavo z različnimi operacijskimi sistemi, med strežniškimi storitvami pa najdemo FTP, http, tiskalniški strežnik ter nadzorni program za odjemalca omrežja Torrent ter prenose prek protokolov FTP in http. Varnostne kopije so možne tako krajevno ob pomoči FarStone Drive Clone 5 oziroma iz oddaljenih računalnikov prek protokola Nsync. Podpora medijskim strežnikom ni izostala niti pri tako poslovno usmerjenem izdelku, zato najdemo tako iTunes kot UPnP strežnik ter spletno foto galerijo. Med dodatnimi zmožnostmi najdemo še možnosti namestitve MySQL strežnika ter nadzor nad največ 20 kamerami IP ter zajem slike z njim. Nadzor nad dostopom je omogočen z uporabo krajevnih uporabnikov ter skupin uporabnikov, pa tudi v povezavi z Active Directoryjem.

Thecusov najnovejši izdelek se je v praktično vseh kategorijah tokratnega preizkusa izkazal za nepremagljivega, še posebej izstopajo rezultati pri naključnih dostopih, kjer je skoraj za polovico boljši od najbližjih konkurenčnih izdelkov. Za konec omenimo še ceno: ta je sicer visoka, a kljub vsemu pod našimi pričakovanji, saj je naprava v več pogledih izjemna.

WD ShareSpace

WD ShareSpace

Kaj: Naprava NAS s prostorom za štiri diske.

Izdeluje: WD, www.wdc.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 680,00 EUR (z dvema diskoma skupne velikosti 2 TB).

Za: Oblika.

Proti: Teža, počasno delovanje.

Pri WD smo bili vajeni lepo oblikovanih zunanjih in omrežnih diskov, ki so sklenjena celota in niso običajne naprave NAS. Tokrat smo preizkusili pravo napravo NAS, ki omogoča vstavljanje do štirih diskov in povezovanje teh diskov v polja RAID 0, 1 ali 5.

Napravo je moč dobiti v dveh izvedbah, z dvema ali štirimi vgrajenimi diski, od katerih je vsak velik 1 TB. Mi smo preizkusili napravo z dvema vgrajenima diskoma, zato smo za potrebe preizkusa dodali še dva in ustvarili polje RAID 5.

Dodelana oblika je bila, kot že omenjeno, vedno odlika WDjevih izdelkov. In nič drugače ni tokrat. Srebrna zunanjost zaobljenih oblik in eleganten poslovni videz. Na sprednji strani najdemo gumb za vklop, pod njim pa celo vrsto diod stanja in vmesnik USB z gumbom za hitro kopiranje. Zadaj najdemo še dva vmesnika USB in gigabitni omrežni vmesnik. Zaradi kovinskega ohišja je naprava brez diskov težka kar pet kilogramov. To je glede na njene mere precej in ni ravno najlažja za prenašanje.

Ob vklopu naprave moramo zagnati program s priloženega CDja, ki namesti našo napravo in jo pripravi za rabo. Sam program je oblikovno dovršen in ga je preprosto uporabljati, celoten postopek namestitev je končan v nekaj minutah.

Na področju strežniških storitev nam naprava ponuja manj kot konkurenčni izdelki, med izstopajočimi so tako le strežnik iTunes, možnost prejemanja obvestil o sistemu prek elektronske pošte, možnost povezave z napravo UPS, UPnP in dostop na daljavo s pomočjo odjemalca MioNet. Dostop na daljavo je tako mogoč le ob namestitvi MioNet odjemalca v oddaljeni računalnik, to pa pomeni dodatno delo.

Pri hitrostnih preizkusih se naprava ni izkazala, saj se je na večini preizkusov uvrstila na dno lestvice. Nekoliko boljši rezultat je dosegla le pri zaporednem branju. Ker ni namenjena streženju večpredstavnih vsebin oziroma zbirk podatkov, je nižja hitrost naključnih dostopov verjetno sprejemljivejša. S ceno nekaj pod sedemsto evri se ne uvršča med najcenejše, niti med najdražje. Kupce pa bo najverjetneje pritegnil predvsem videz.

Kako smo preizkušali

Za preizkus smo uporabili računalnik s procesorjem Intel Core 2 Duo 2,13 GHz in 2 GB pomnilnika, ki je imel vgrajen 320 GB disk SATA, na njem pa je bil naložen operacijski sistem Windows XP SP2. Naprave NAS smo priključevali neposredno na računalnik prek gigabitne omrežne kartice in s tem preprečili motnje, ki bi jih lahko vnesel usmerjevalnik.

V vseh napravah smo uporabili diske istega izdelovalca in enakega modela. Vsako napravo smo nastavili na fiksni naslov IP in jo dodali kot deljeni disk. Če so bili v napravi trije diski ali več, smo ustvarili polje RAID 5, v primeru dveh diskov pa polje RAID 1.

Preizkuse branj in pisanj smo izvajali s programom IOBench. Opravili smo pet preizkusov - zaporedno pisanje, zaporedno branje, naključno pisanje, naključno branje in simulacijo uporabe zbirke, kar pomeni približno tretjino pisanj in dve tretjini zelo naključnih branj podatkov. Vsak posamezen preizkus smo izvajali s "kosi" velikosti 64 KB, ki jih je program zapisoval dve minuti in sproti izračunaval povprečno hitrost. Preizkus vsake naprave je tako trajal skupno deset minut.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji