Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Junij 2015 | Teme: projektor

Projektor in periferija

Naj izbira poslovnega projektorja ne bo igranje iger na srečo. Pred nakupom projektorja je zato treba spoznati osnovne pojme in lastnosti, ki jih vsekakor velja proučiti. Oboroženi z znanjem namreč ne moremo izbrati slabega projektorja (ali drugega izdelka).

Izbira ustreznega poslovnega projektorja je precej lažja, kakor je videti na prvi pogled. Čeprav lahko v praksi izbiramo med več deset različnimi modeli, se pred nakupom posvetimo vsaj nekaj ključnim dejavnikom, ki močno zožijo našo izbiro. Ko bomo tako ločili zrna od plev, nam bodo ostali le še dobri primerki. Na končno izbiro pa bodo morebiti vplivali le še prodajni pogoji in prodajalec.

Ločljivost ni vse

Ločljivost, podana s številom vodoravnih in navpičnih pik, označuje število podrobnosti, ki jih projektor lahko prikaže. Projektorji z velikimi ločljivostmi imajo manjše pike, ki so manj vidne na platnu, a bomo za večjo ločljivost odšteli tudi več denarja. K sreči so (cenovne) razlike iz leta v leto manjše. Projektorji so kos najrazličnejšim ločljivostim, a le ena je t. i. naravna ločljivost, pri kateri model deluje optimalno. Pri tej ločljivosti se namreč projektor odlikuje z izjemno ostro sliko, pri manjših ločljivostih je slika razumljivo slabša, pri večjih pa, žal, v nekaterih primerih prav tako. Projektorji namreč vsebino, ki je v večji ločljivosti od njihove, obdelajo in prilagodijo, pri tem pa uporabljajo različne tehnologije stiskanja, ki pri svojem delu odrežejo cel kup podatkov. To pri prikazu večjih pisav ni moteče, pri manjših pisavah (recimo, da želimo prikazati Excelovo tabelo ali Wordove pisave z 10 ali manj pikami) pa izjemno neprijetno. Projektor bo še vedno prikazal berljivo pisavo, a bo neostra in neredko tudi raztresena, kar bo gledalce seveda motilo. Če torej pogosto prikazujemo različne podrobne tabele (finančni podatki), droben tekst ali inženirske risbe, raje izberimo projektor z veliko ali polno veliko ločljivostjo.

Če bomo s projektorjem večinoma prikazovali klasične predstavitve, grafe, preglednice in podobno, velja razmisliti o projektorju z ločljivostjo XGA, oziroma W(U)XGA, če bodo to večinoma natančne inženirske risbe, digitalne fotografije z veliko podrobnostmi ...

Za kar najboljšo sliko velja projektor oskrbovati z vsebino v njegovi naravni ločljivosti. To danes ni več težava, saj na osebnih in prenosnih računalnikih lahko preprosto nastavimo ustrezno ločljivost. Tudi če tega ne storimo, bo projektor sam prilagodil (povečal ali pomanjšal) ločljivost svojim zmogljivostim, vendar se lahko pri tem zmanjša kakovost slike (zrnavost, mehka slika). Včasih se slika ob uporabi vira pri večji ločljivosti lahko celo izboljša – odvisno od posameznega projektorja in vanj vgrajenih elektronskih pomagal. Poslovni projektorji namreč ne potrebujejo zmogljivih čipov za izjemno natančen prikaz barvnih odtenkov, s katerimi so denimo opremljeni modeli za hišni kino, zato so cenejši.

Tipične ločljivosti poslovnih projektorjev

Pri izbiri ločljivosti poslovnega projektorja imamo veliko izbiro samo na papirju, v praksi pa se izkaže, da tri četrtine poslovnih projektorjev ponuja bodisi ločljivost XGA bodisi WXGA. Izjeme so najdražji modeli z velikimi ločljivostmi ter ultraprenosni ter v zadnjem času odkriti žepni projektorji, ki zaradi svojih fizičnih omejitev prikazujejo manjše ločljivosti.

Nabor različnih ločljivosti, ki so na voljo pri projektorjih, je zelo obsežen.

Nabor različnih ločljivosti, ki so na voljo pri projektorjih, je zelo obsežen.

■ XGA, 1024 x 768 pik. Projektorji z ločljivostjo XGA so v poslovnem segmentu daleč  najbolj razširjeni. Njihovi bratranci, namenjeni uporabi v sistemih hišnega kina, so sicer že preskočili na polno veliko ločljivost, a nič ne kaže, da bi osnovni poslovni modeli pogrešali višje ločljivosti.

■ WXGA, 1280 x 800 (768) pik. Ločljivost WXGA je širokokotna različica ločljivosti XGA. Razmerje stranic pri ločljivosti WXGA je 16 : 10 in ker obstaja vedno več dokumentov v takšnem razmerju (oziroma zelo sorodnem 16 : 9), še posebno pa ločljivosti, ki jih prikazujejo namizni in prenosni računalniki, je jasno, da danes ločljivost WXGA bolj ustreza zahtevam poslovnega segmenta, zato jo ponuja čedalje več poslovnih projektorjev.

■ WUXGA, 1920 x 1200 (1080) pik. Zgornjo mejo ločljivosti v današnjih poslovnih projektorjih predstavlja polna visoka ločljivost, t. i. Full HD (1080 pik). Medtem ko je ta ločljivost že norma na tržišču projektorjev za hišni kino, je razen v (naj)dražjih poslovnih projektorjih ne bomo našli. Roko na srce, (naj)večje ločljivosti za prikaz poslovnih predstavitev in dokumentov večinoma pravzaprav ne potrebujemo.

Svetilnost je zmogljivost

Svetilnost projektorja, merimo jo v ANSI-lumnih, krajše lumnih, določa njegovo sposobnost prikaza slike v svetlih prostorih. Večja bo svetilnost, dražji bo projektor. Čeprav med laično javnostjo velja, da so projektorji z večjo svetilnostjo vedno boljši in primernejši za posamezno nalogo, še zdaleč ni tako. Osnovnega pravila, ki bi nam omogočilo enostavno izbiro po številkah, ni. Poiskati moramo namreč projektor, ki v okolju, kamor ga nameravamo postaviti, ne bo prikazoval presvetle ali pretemne slike.

Pri izbiri svetilnosti projektorja moramo upoštevati več dejavnikov. Eden takih je povprečno število ljudi v sobi – če je v sobi večje število ljudi, je treba projicirano sliko povečati, da jo lahko vsi udobno vidijo. Za kakovosten prikaz večjih diagonal pa potrebujemo večjo svetilnost. Seveda so za povprečne sejne sobe, v katerih potekajo predstavitve in sestanki, dovolj že osnovni modeli, če le ne gre za izjemno svetle prostore. Veliko je odvisno od samega prostora in svetlobe v njem. V temni sobi bo slika vedno najboljša ne glede na to, kakšno svetilnost premore projektor. Večina poslovnih sestankov poteka v vsaj delno osvetljenih prostorih, saj si udeleženci beležijo stvari, pomemben pa je tudi njihov medsebojni očesni kontakt. Projektor z večjo svetilnostjo bomo torej potrebovali v prostorih, kjer ni mogoče ugasniti luči, zastreti oken in nasploh popolnoma zatemniti prostora. Če bomo v temen prostor postavili projektor z zelo veliko svetilnostjo, bomo občinstvu zelo verjetno povzročili glavobole, saj bo slika presvetla in jo bo težko gledati.

Izbira ustrezne svetilnosti projektorja je odvisna tudi od projekcijskega platna, ki ga bomo uporabljali, saj pomembno vpliva na kakovost prikazane slike. Večina sodobnih projekcijskih platen ponuja zadosten odboj svetlobe, zato tudi svetilnostno relativno šibak projektor ob ustreznih nastavitvah postreže z dobro sliko. Uporaba projekcijskega platna je močno priporočljiva, če ne kar nujna. Če nameravamo projektor uporabljati v različnih okoljih (kot na primer trgovski potniki) in platno ni vedno na voljo, velja poseči po projektorju z večjo svetilnostjo, saj stene ne veljajo za posebej dobre odsevnike svetlobe. Če bomo projektor uporabljali za več različnih namenov, moramo pri izbiri upoštevati najzahtevnejšo možnost.

Pomembna je enotnost osvetlitve

Zelo pomemben podatek je tudi enotnost osvetlitve. Kakovost slike namreč določa več dejavnikov, ne le ločljivost, svetilnost in kontrast. Enotnost osvetlitve je prav tako zelo pomembna, predstavlja pa odstotek svetilnosti, ki se prenaša od kota do kota in od roba do roba slike. Višji je odstotek, natančnejši je prikaz slike čez celotno projicirano površino. Za čim boljšo sliko izbirajmo med modeli, ki premorejo 85-odstotno ali večjo enotnost.

Možnost povečave

Leča projektorja navadno omogoča povečavo slike, optični zum pa se med posameznimi modeli lahko zelo spreminja. Predvsem prenosni projektorji so v tem elementu nekoliko bolj omejeni. Projektor z možnostjo povečave 1,2 : 1 tako omogoča 20-odstotno povečanje slike, model z 2,0 : 1 pa 100-odstotno povečanje. Različne velikosti slike lahko dosežemo tudi s premikanjem projektorja in večanjem/manjšanjem razdalje do platna, vendar ker gre pri večini poslovnih projektorjev za fiksne namestitve, možnost povečave pride še kako prav.

Trapezni popravek slike ter premik leče

Včasih prostorske omejitve onemogočajo postavitev projektorja pravokotno na projicirno površino. Nekateri modeli že omogočajo premik leče (v vse smeri), ki to nevšečnost elegantno odpravlja, lahko pa so opremljeni tudi z možnostjo trapeznega popravka slike. Namreč, če sliko projiciramo pod nepravim kotom, dobimo namesto pravokotne površine trapez, ki ga boljši modeli znajo odpraviti. Pri tem velja omeniti, da praktično vsako projiciranje pod kotom terja davek v obliki nekoliko manjše ostrine ter prikazanih podrobnosti projicirane slike.

Svetilnost projektorjev

Namembnost in uporabo projektorjev z različnimi svetilnostmi lahko v grobem razdelimo takole:

■ Manj kot 1500 lumnov. Tovrstni projektorji danes veljajo za najpreprostejše in najcenejše. To seveda še zdaleč ne pomeni, da so slabi ali manj primerni, celo nasprotno – v temnih prostorih znajo biti celo najboljša izbira. Vendar je to hkrati tudi njihova največja omejitev, saj bodo za prikaz lepe slike potrebovali vsaj delno zatemnjen prostor, vdor dnevne svetlobe bi namreč povzročil precej sprano sliko.

■ 1500 do 2500 lumnov. Projektorji v tem rangu svetilnosti so zelo razširjeni, saj veljajo za zelo univerzalne naprave. Primerni so za večino sejnih sob ter učilnic, pri svojem delu pa zahtevajo le malce temnejše svetlobne pogoje. Popolna zatemnitev prostora ni potrebna.

■ 2500 do 4000 lumnov. Preskok v razred višje se že pozna pri ceni naprav. Visoka svetilnost projektorja lažje kljubuje dnevni svetlobi, zato jih lahko namestimo tudi v večje prostore, kjer bodo postregli z večjo sliko za večje število udeležencev.

■ 4000 in več lumnov. Ultra svetli projektorji so namenjeni najzahtevnejšim in največjim okoljem, saj njihove svetilnosti lahko dosegajo in presegajo 12.000 lumnov. Temu primerne so tudi cene projektorjev, a ker se prvenstveno uporabljajo v velikih konferenčnih dvoranah, avditorijih, cerkvah, koncertnih dvoranah, nočnih klubih in tako dalje. Naložbo vanje upravičuje veliko število ljudi, ki hkrati vidi sliko, prikazano z veliko diagonalo.

Kontrast

Kontrastno razmerje je določeno na podlagi najsvetlejših in najtemnejših delov slike. Poslovni projektorji zmorejo visoke kontraste (2000 : 1 in večje), saj ti pridejo prav pri ogledu fotografij ali videoposnetkov. Za prikaz dokumentov, grafov in preglednic, skratka računalniških vsebin, pa zadostujejo že manjše vrednosti (recimo 500 : 1), zato je temu kos prav vsak sodoben poslovni projektor. Zavedati se moramo, da so vrednosti kontrasta v tehničnih podatkih pogosto napihnjene (a še zdaleč ne tako kakor pri projektorjih za hišni kino), zato jih lahko brez slabe vesti delimo z dva ali štiri.

Založenost z vmesniki in priključki

Zaradi relativno velikih mer so projektorji brez dvoma ene od naprav z največ različnimi priključki. V poslovnih okoljih so njihovi najpogostejši partnerji prav namizni ali prenosni računalniki, katerih grafične kartice premorejo izhod VGA in/ali HDMI, s temi (in številnimi drugimi) pa so opremljeni tudi sodobni projektorji. Boljši modeli premorejo tudi po več priključkov iste vrste, zato lahko nanje hkrati priklopimo več naprav in tako preprosto preklapljamo med različnimi viri slike.

Stroški lastništva

Pri poslovnih projektorjih so zelo pomembni skupni stroški lastništva naprave v daljšem obdobju. Vanje so všteti nabavni in namestitveni stroški, vzdrževalni posegi (menjava vse prej kot poceni žarnic), le redko pa ti izračuni vsebujejo tudi porabo energije, ki ni ravno zanemarljiv strošek (povprečen poslovni projektor ima porabo med 200 in 400 W, zmogljivejši modeli seveda pa še občutno več). Posamezni proizvajalci se zelo razlikujejo tudi glede jamstva. To je sicer skoraj vedno večletno, a tudi med dvema in petimi leti so velike razlike.

Osnove

Pri nakupu poslovnega projektorja se moramo najprej osredotočiti na njegovo svetilnost, še posebno, če bo uporabljan v res svetlem prostoru. V mislih velja imeti tudi ustrezno ločljivost in razmerje stranic slike – ti naj bosta kar se da podobni vsebinam, ki jih bomo predvajali. Pri izbiri sodobnega poslovnega projektorja priporočamo projektor ločljivosti vsaj WXGA, saj ta prikazuje sliko z razmerjem stranic 16 : 10, ki je danes že postala nekakšen neuraden standard na področju računalniških monitorjev tako namiznih kot prenosnih računalnikov (kjer prevladuje razmerje stranic 16 : 9). V navezi s platnom z razmerjem stranic 4 : 3 pa bomo namreč lažje predvajali tudi starejše vsebine, saj bosta ob povečani sliki stranska črna trakova projicirana mimo platna in nas ne bosta motila.

Pogled v laboratorij

Vsem preizkušenim projektorjem smo v prostoru poskušali najti kar najbolj idealno lokacijo za prikaz najboljše mogoče slike. Med nastavljanjem te na platnu smo preverili tudi delovanje daljinca in prijaznost uporabniškega menija ter različnih gumbov do uporabnika. Prav na tem področju so med posameznimi proizvajalci ogromne razlike, vendar jim večje teže pri končni oceni nismo namenili, saj jih poslovni uporabniki, ki projektorje namestijo v sobah za sestanke, prav pogosto ne bodo uporabljali. V primeru, da iščete prenosni poslovni projektor, ki ga boste nosili s seboj po sestankih, pa temu področju seveda namenite ustrezno več pozornosti.

Vsekakor nas je zanimala tovarniška kalibracija ter možnosti nastavitev slike, ki jih projektor privzeto ponuja uporabniku in jih bo velika večina uporabnikov sprejela za svoje. Z zadovoljstvom lahko poročamo, da se je stanje na tem področju zelo popravilo, saj so tako rekoč vsi poslovni projektorji že ob prvem vklopu zelo dobro pripravljeni na delo, nekateri že znajo opraviti samodejno kalibracijo slike.

Kakovost prikaza slike smo poleg testnih vzorcev (Peter Finzel Test Disk) preverili tudi s kopico tipičnih poslovnih dokumentov in vsebin, kot so (ne)pregledne tabele, predstavitve in še s fotografijami visokih ločljivosti, na katerih smo opazovali barvne prehode in realističnost barv (denimo barve kože, belo in črno barvo ...). Priklop računalnika smo zaradi najkakovostnejših rezultatov izvedli prek vmesnika HDMI, če ga je projektor le podpiral. Subjektivno smo ocenili tudi glasnost projektorja oziroma šum, ki ga hladilni sistem povzroča. Ugotovili smo relativno velike razlike v glasnosti delovanja projektorjev.

Meritev svetilnosti in kontrasta s svetlomerom se tokrat nismo šli. Izmerjeni podatki so namreč zelo odvisni od trenutnih nastavitev projektorja, načina delovanja, odprtosti zaslonke in dodatnih funkcij morebitnega vgrajenega slikovnega procesorja. Podatki o svetilnosti lahko pri različnih nastavitvah odstopajo za faktor od 2 do 5, podatki o kontrastu prav tako. Zaradi vse bolj pametne elektronike je pri nekaterih modelih bela slika manj svetla, kot je sicer zmogljivost projektorja (če je bel samo del slike). Rezultati bi bili tako zavajajoči.

Vse več projektorjev podpira tudi prikaz 3D-slike. Tega tokrat nismo preverjali, saj menimo, da ga v poslovnih okoljih uporabljajo le redki. Večini projektorjev na tokratnem preizkusu ustrezna očala niso serijsko priložena. Gre predvsem za modno muho.

Kalibracija projektorja je nujna

Vseeno velja pripomniti, da projektor, ko ga vzamemo iz škatle, še ne pokaže vsega, kar zna, temveč ga je treba ustrezno nastaviti. Nekateri boljši imajo kalibracijske vzorce že vgrajene, prav tako pa je avtomatika iz leta v leto bolje razvita in uporabniku močno olajša delo. Kljub temu velja dodati, da je projektor za t. i. fino kalibracijo pripravljen šele, ko žarnica doseže svojih prvih sto ur delovanja, torej segrevanja in ohlajanja, ter se ne deformira več (oziroma vsaj v enakem obsegu).

Uporabniki bi se morali tudi zavedati, da nobena kalibracija projektorja ni večna, zato je treba projektor za kar najboljšo sliko vsakih nekaj sto delovnih ur očistiti (protiprašne filtre) in ponovno nastaviti.

BenQ MX505

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 3.000 ANSI.

Kontrastno razmerje: 13.000 : 1.

Cena: 427 EUR, žarnica 232 EUR.

Uvoznik: Panteh, www.panteh.si

✓    Cena.

✗    Slabša slika, malo priključkov.

Vsi poznamo zgodbo, ko je na različnih razpisih izbran še ustrezen izdelek z najnižjo ceno, čeprav bi lahko podjetje ali organizacija za nekaj več denarja dobila znatno boljši izdelek. Prav tak občutek smo dobili tudi ob preizkusu BenQ MX505, saj je že na prvi pogled jasno, da je bil cilj izdelati kar najcenejši poslovni projektor. Kompromisov ni malo. Gre za edini projektor na tokratnem preizkusu, ki ni premogel vmesnika HDMI, temveč lahko vir slike dostavimo prek dveh vhodov VGA. Naslednji kompromis je seveda ločljivost, saj čip DLP lahko prikaže le nekaj manj kot 800 tisoč točk, kar se na dolgih diagonalah seveda pozna. A morebiti manj, kot bi lahko laično sodili. Barvna slika, prikazana v razmerju 4 : 3, je povsem povprečna, pretirane nenatančnosti prikaza ji vendarle ne moremo očitati. Cilj proizvajalca je bil verjetno ustvariti cenovno dostopen, a še vedno dovolj svetel projektor, kar mu je ne nazadnje uspelo. Svetilnosti je v vseh načinih dovolj, tudi v varčnem načinu EKO, čeprav priporočamo uporabo načina Smart ECO, ki je nekakšen kompromis med svetilnostjo in hrupom. Projektor namreč sam uravnava svetilnost žarnice, proizvajalec pa meni, da bi v varčnem načinu ta lahko sliko kazala kar do 10 tisoč ur.

Daljinec projektorja je majhen, a solidno opravi svoje delo. V menijih smo pogrešali slovenski jezik, posebno ob dejstvu, da pozna jezike naših sosedov. Vgrajen zvočnik je bil zasilne narave. Presenetila nas je implementacija predlog, namenjenih učilnicam, ki omogoča, da učenci lažje rišejo in pišejo po tabli.

BenQ MW665+

Tip: DLP.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 3.200 ANSI.

Kontrastno razmerje: 13.000 : 1.

Cena: 639 EUR, žarnica 238 EUR.

Uvoznik: Panteh, www.panteh.si

✓    Brezžična povezljivost, možnosti upravljanja.

✗    Manjša barvna natančnost.

Proizvajalec BenQ je projektor MW665+ namenil manjšim do srednje velikim sobam, ne glede na količino prisotne (dnevne) svetlobe. Pohvalimo lahko implementacijo več varčevalnih načinov, ki bistveno ne vplivajo na kakovost prikazane slike. Ta je dobra, za cenovni razred projektorja celo nekoliko nadpovprečna. Poleg projektorja prejmemo tudi ključek USB in programsko opremo QPresenter Pro, ki resnično olajša prenos vsebin iz računalnika na projektor (žično ali brezžično). Programska oprema podpira številne vrste datotek, vključno s zapisi PDF, PowerPoint, Word ter Excel. Tehnologija Wireless Display omogoča relativno enostaven prenos/prikaz vsebin (npr. fotografij) z mobilnih naprav. Za lažje in hitrejše povezovanje s temi je na voljo tudi tehnologija NFC.

Kljub temu da BenQ MW665+ pozna kar 30 svetovnih jezikov, med njimi ni slovenščine, a hiter sprehod čez menije vseeno ne bo težaven. Delo s srednje velikim daljincem je prav tako neproblematično, večina tipk se nahaja tam, kjer jih uporabnik pričakuje. Hrbtna stran je za ta cenovni razred zelo dobro založena s priključki, poleg projektorja pa prejmemo tudi torbo za prenašanje.

Projektor svojega DLP-izvora ne skriva, pri čemer se proizvajalec pohvali, da zahvaljujoč tehnologiji BrilliantColor poleg osnovnih treh barv (rdeča, modra, zelena) obdeluje tudi rumeno, svetlo modro in rožnato. Očitno ima poleg poslovnih namer tudi ambicije po službovanju v hišnem kinu, zato trpi natančnost črno-belega in sivinskega prikaza. Mavričnega učinka pa k sreči nismo zaznali.

BenQ TH681+

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 3.000 ANSI.

Kontrastno razmerje: 10.000 : 1.

Cena: 762 EUR, žarnica 250 EUR.

Uvoznik: Panteh, www.panteh.si

✓    Ločljivost.

✗    Ni pravi poslovni projektor.

Tretji projektor proizvajalca BenQ, model TH681+, je bolj spominjal na projektor s področja hišnega kina kot na poslovnega. Je še eden tistih modelov, ki bi rad ugajal obojim. Razveseljuje z DLP-čipom polne visoke ločljivosti, ki se po pričakovanjih zelo dobro izkaže pri barvnem prikazu in predvajanju video vsebin. Proizvajalec na veliko oglašuje tudi njegovo sposobnost predvajanja 3D-slike, čeprav gre za funkcijo, ki jo poslovna okolja preprosto odmislijo. Optični del projektorja je povprečen, leča nudi do 1,3-kratno povečavo (za več lahko uporabimo digitalno), ročno ostrenje je hitro in enostavno nastavljivo. Hrbtna stran projektorja je po vzoru bratov s področja hišnega kina zelo dobro založena s priključki, pogrešali pa smo omrežni vmesnik in vhod USB, saj odsotnost teh pomeni, da mora projektorju vir slike vedno zagotavljati druga naprava.

Tudi TH681+ se ni učil slovenščine, kljub temu pa je upravljanje s priloženim daljincem neproblematično. Po glasnosti delovanja se projektor uvršča v zlato sredino, pri čemer lahko uporabnik izbere več načinov delovanja, a tudi najsvetlejši med njimi v nasprotju z nekaterimi konkurenti niso pretirano glasni.

Visoko kontrastno razmerje skupaj z visoko ločljivostjo pripomore k bolj pristnemu prikazu črne barve na beli podlagi, projektor nima nobenih težav s prikazom manjših pisav. Svetilnosti je v vsakem trenutku dovolj, da naprava ne bo nikoli v večji zadregi niti v osvetljenih prostorih. Pogrešali smo le več funkcij in nastavitev, ki jih premorejo čistokrvni poslovni projektorji.

Casio XJ-A257

Tip: DLP.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 3.000 ANSI.

Kontrastno razmerje: 1.800 : 1.

Cena: 1476 EUR, žarnica ni izmenljiva.

Uvoznik: Center projekcije, www.centerprojekcije.si

✓    Dolga življenjska doba vira svetlobe, zunanje mere.

✗    Glasnost delovanja, cena.

Casio je eden izmed japonskih proizvajalcev projektorjev, ki projekcije v poslovnih prostorih ne želi prepustiti cenejšim kitajskim tekmecem. Preizkušeni model XJ-A257 je najzmogljivejši predstavnik majhne in tanke, predvsem pa ploščate družine projektorjev Green Slim. V nasprotju z drugimi majhnimi in tankimi projektorji z LED-osvetlitvijo ta projektor uporablja hibridno rešitev, ki v enačbo doda še lasersko tehnologijo, zato je bistveno svetlejši od konkurentov in primeren za vsak prostor, obenem pa ohranja prednost dolge življenjske dobe vira svetlobe (do 20.000 delovnih ur). Senzor svetlobe zna inteligentno upravljati jakost osvetlitve, zato pa se tudi poraba giblje v zelo znosnih mejah med 60 in 120 W. Manjši minus lahko pripišemo le hladilni rešitvi, ki svojo nalogo, da se v kompaktno ohišje zapakirana elektronika ne pregreje, opravlja zelo zavzeto in tudi precej slišno, se pa zato projektor prižge in izklopi tako rekoč hipno.

Da Casio ni varčeval pri optičnih elementih, razkriva optična povečava leče (2-kratna), navdušeni smo bili tudi nad popolnoma motoriziranim ostrenjem in izbiro povečave (tako analogne kot digitalne). Čeprav Casio XJ-A257 pozna kar 23 jezikov, med njimi ni slovenščine pa tudi sicer soliden daljinec bi imel lahko bolj logično razporejene tipke. Všeč nam je ideja o 2 GB vgrajenega pomnilnika, na katerega lahko shranimo dokumente ali video vsebine, manj pa dejstvo, da moramo PowerPoint predstavitve najprej s priloženim programom pretvoriti v obliko, ki jo projektor nato prikaže z odliko.

Epson EB-1776W

Tip: 3 × LCD.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 3.000 ANSI.

Kontrastno razmerje: 2.000 : 1.

Cena: 1159 EUR, žarnica 159 EUR.

Uvoznik: Panteh, www.panteh.si

✓    Majhnost, upravljanje.

✗    Glasnost delovanja.

Projektor Epson EB-1776W sodi v kategorijo prenosnih projektorjev, saj s svojo tanko in ploščato obliko spominja na malce debelejšo mapo. Kljub temu je uspelo japonskim inženirjem vanj graditi tehnologijo 3LCD, ki ob visoki ločljivosti prikaza slike skrbi za odlično in natančno barvno reprodukcijo. Všeč nam je bila funkcija samodejnega nastavljanja geometrije slike, ki svoje delo opravi zelo dobro. Svetilnost projektorja je s 3000 ANSI lumni med najboljšimi v tem razredu, močan svetlobni tok pa spremlja glasno delovanje vgrajenega ventilatorja, ki ima veliko dela z odvajanjem toplote. Ob uporabi bolj ekonomičnega načina delovanja je hrupa znatno manj, opazno pa upade tudi svetilnost. A če projektorja ne bomo uporabljali v res svetlem prostoru, nas to ne bo motilo.

Ploščata zasnova ne pušča veliko možnosti glede vgradnje različnih priključkov, a na hrbtni strani bomo še vedno našli priključke HDMI, RCA ter VGA, s čimer bo vseeno potešena želja po predvajanju vsebin. Vmesnik USB lahko uporabimo za dodajanje brezžične povezljivosti (ustrezen ključek USB je priložen) ali pa predvajanje različnih vsebin s ključkov USB. Podpora različnim zapisom je sicer zelo omejena, saj predvajalnik prepozna datoteke PDF, slike in nekaj preprostejših video zapisov, zato bo projektor za predvajanje večine vsebin potreboval pomoč računalnika ali predvajalnika. Vgrajen zvočnik moči 1 W je bolj zasilne narave.

Projektorju je priložen srednje velik daljinec z odlično razporejenimi tipkami (in izborom funkcij), a projektor brez težav upravljamo tudi brez njega, saj na zgornji strani premore vse osnovne gumbe.

Epson EB-4550

Tip: 3 × LCD.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 4.500 ANSI.

Kontrastno razmerje: 5.000 : 1.

Cena: 1463 EUR, žarnica 256 EUR.

Uvoznik: Panteh, www.panteh.si

✓    Izjemna svetilnost, slovenski meniji.

✗    Glasnost delovanja, nizka ločljivost.

Projektor Epson EB-4550 je bil dimenzijsko največji in najtežji projektor na tokratnem preizkusu, saj sodi v kategorijo t. i. instalacijskih projektorjev, ki svoje poslanstvo opravljajo nameščeni pod stropom prostora. Gre za že nekoliko starejši model projektorja, saj bo letos na trgu že dve leti, a je prav zato dober kazalnik tehnološkega napredka.

Projektor za prikaz slike uporablja tehnologijo treh zrcalc 3LCD in kljub nizki ločljivosti XGA (1024 × 768 pik) prikaže dobro sliko. Barve so pristne in natančne ne glede na prikazano vsebino, kontrastno razmerje 5.000 : 1 pa ni tako napihnjeno kot pri nekaterih kitajskih tekmecih, slika je resnično ostra. Svetilnosti je vedno v izobilju, saj zmogljiva žarnica iz sebe iztisne 4500 ANSI lumnov (tudi v varčnem načinu jih je še vedno na voljo 3700). O kakovosti leče priča tudi možnost 2-kratne optične povečave slike, ostrenje pa nastavljamo ročno.

Dokaz, da gre za pravi poslovni projektor, najdemo na hrbtni strani, kjer kar mrgoli najrazličnejših vhodov za prikaz slike. Celo priključke BNC in vmesnik DisplayPort najdemo ... Projektor lahko upravljamo prek mreže, uporabnike pa bo razveselila možnost prikaza slike ob sliki iz dveh različnih virov (in naprav), kar bi po našem mnenju moral imeti vsak poslovni projektor. Hvalimo tudi slovenski prevod menijev. Minusa pa po pričakovanjih zasluži predvsem zaradi (nerazumno) nizke ločljivosti ter glasnega delovanja hladilne rešitve (čeprav bo pod stropom ta manj moteča).

Epson EB-520

Tip: 3 × LCD.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 2.700 ANSI.

Kontrastno razmerje: 16.000 : 1.

Cena: 902 EUR, žarnica 146 EUR.

Uvoznik: Panteh, www.panteh.si

✓    Ultrakratka razdalja projiciranja, zmogljiv zvočnik.

✗    Nizka ločljivost.

Projektor Epson EB-520 se lahko kot eden izmed dveh primerkov na tokratnem preizkusu pohvali z ultrakratko projicirno razdaljo, saj mu za prikaz slike z daljšo diagonalo zadostuje že nekajdesetcentimetrska oddaljenost od projicirne površine. Že s tem dosega ključno konkurenčno prednost v okoljih, kjer podjetje nima na voljo nekajmetrske dolžine za projiciranje slike, ali pa je ta uporabljena v druge namene. Ker je projektor zato vedno postavljen blizu stene ali platna, tudi ne potrebuje zelo visoke svetilnosti in 2700 ANSI lumnov suvereno opravi svoje delo. Zaradi nekoliko nižje svetilnosti od drugih Epsonovih projektorjev je manj obremenjen hladilni sistem, ki je tako v varčnem načinu že lahko označen za tihega; če pa projektor lahko postavimo nekoliko dlje od večine gledalcev, se to dejstvo še izboljša. Nižja svetilnost blagodejno deluje tudi na življenjsko dobo žarnice – posebno v varčnem načinu. Zaradi zasnove zrcal in leč je projektor po svojih zunanjih merah le nekoliko večji, vsekakor pa ga prav pogosto ne bomo prenašali iz prostora v prostor, če se ne želimo igrati z iskanjem idealnega položaja, v katerem prikazana slika ni trapezne oblike. Kljub veliko svobode glede postavitve sta oba projektorja z ultrakratko projicirno razdaljo od nas zahtevala precej časa, preden smo bili zares zadovoljni z enakomernostjo in s svetilnostjo slike po vsej projicirani površini.

Epsona EB-520 v praksi na cedilu pusti le elektronika. Bližnja postavitev površini sicer zagotavlja odličen kontrast, a vgrajen slikovni čip z vsega XGA-ločljivostjo se izkaže za najšibkejši člen, čeprav laični gledalec nikoli ne bo uganil, da je slika zgolj ločljivosti 1024 × 768 pik. Slika je sicer lepa in barve pristne, je pa vendarle manj podrobna kot pri modelih z (naj)višjo ločljivostjo, kar postane očitno z daljšanjem diagonale (ta sicer doseže do 2,74 m). Leča projektorja je fiksna, na voljo pa nam je digitalna povečava, od katere ne gre pričakovati čudežev.

V projektor je vgrajen zvočnik moči kar 16 W (daleč najzmogljivejši med vsemi preizkušenimi projektorji), ki lahko suvereno skrbi za zvočno podlago ob morebitnih predvajanih video vsebinah. Vhod za mikrofon pa projektor pretvori v sistem javnega ozvočenja, zaradi česar se lahko govornike v učilnicah sliši brez težav. V šali lahko pripomnimo, da bi ta projektor brez večjih težav spremenili tudi v strojček za karaoke. Inženirji sicer pri vmesnikih niso odkrivali tople vode, projektorju so poleg kompozitnih, komponentnih priključkov (2x), VGA (2x), S-Video in HDMI-priključkov namenili še mrežno povezavo in vhod USB.

Priložena programska oprema omogoča nadzor projektorja in predvajanje vsebin prek mreže, kar lepo dopolni sicer omejen predvajalnik vsebin prek ključkov USB. Med preostalimi viri lahko enostavno izbiramo ob pomoči posrečenega daljinskega upravljalca, kot drugi Epsoni pa tudi EB-520 zna slovensko. Všeč nam je bila možnost, da projektor sočasno prikazuje sliko iz kar štirih virov/naprav.

Epson EB-W28

Tip: 3 × LCD.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 3.000 ANSI.

Kontrastno razmerje: 10.000 : 1.

Cena: 609 EUR, žarnica 159 EUR.

Uvoznik: Panteh, www.panteh.si

✓    Sodelovanje z mobilnimi napravami, prikaz več virov slike hkrati.

✗    Glasnost delovanja.

Poslovni projektorji šele z zadnjimi generacijami spoznavajo, da so mobilne naprave lahko njihovi veliki zavezniki. Tak je tudi model Epson EB-W28, ki spada med srednje velike prenosne projektorje. Poleg brezžične povezljivosti (prek ključka USB) namreč vmesnik HDMI podpira tehnologijo MHL, s katero enostavno prek kabla prenesemo vsebino z mobilnih naprav na veliko projekcijo. Prek aplikacije Epson iProjection lahko na projektor brezžično pošljemo tudi številne druge vsebine in dokumente. Hvalimo tudi možnost projiciranja dveh virov slike hkrati (enega ob drugem).

S težo poldrugega kilograma Epson EB-W28 ni najlažji niti najtežji za prenašanje, se pa zato odkupi z dobro optiko in s solidno svetilnostjo. Tehnologija 3LCD mu še enkrat več zagotavlja izjemno žive in pristne pa tudi svetle barve, očitno boljše kot pri večini konkurentov s tehnologijo DLP. Žal tako kot večina drugih tokrat preizkušenih projektorjev proizvajalca Epson tudi ta model trpi na račun nerazumljivo glasnega vgrajenega ventilatorja. Hrup upade na znosno raven šele ob vklopu varčnega EKO-načina, ki pa zniža svetilnost v svetlejših prostorih na ne več tako prepričljivih 2100 ANSI lumnov.

Všeč nam je bil daljinec, po katerem bi se lahko zgledoval marsikateri konkurent, poleg ročnega ostrenja in nastavljanja povečave pa je projektor premogel še domiseln drsnik, s katerim uporabnik hitro nastavi stranski trapez. Malce razočara le vgrajeni predvajalnik, ki zna s ključka USB brati zgolj zapise JPEG, BMP, PNG ter GIF.

Hitachi CP-EX400

Tip: 3 × LCD.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 4.200 ANSI.

Kontrastno razmerje: 2.000 : 1.

Cena: 866 EUR, žarnica 213 EUR.

Uvoznik: Lukvel, www.lukvel.si

✓    Izjemna svetilnost, slovenski meniji.

✗    Glasnost delovanja, nizka ločljivost.

Hitachi velja za enega priznanih japonskih proizvajalcev iz sveta projektorjev, ki stavi predvsem na tehnologijo LCD. Preizkušeni model CP-EX400 sodi v vstopni razred projektorjev, kar izdaja z za tega proizvajalca zasoljeno ceno ter s solidno tehnično zasnovo. Največja omejitev projektorja je njegova ločljivost, saj sliko prikazuje v ločljivosti XGA, kljub odsotnosti naprednejšega slikovnega procesorja pa se ne ustraši niti precej slikovno bogatejših vsebin. Prikazane barve so po zaslugi čipa 3LCD pristne. Vgrajena žarnica zagotavlja kar 4200 ANSI lumnov svetilnosti, kar je v praksi pogosto celo preveč, zato je projektor primeren za rabo v svetlih prostorih. K sreči pozna tudi t. i. varčni način delovanja, v katerem svetilnost zniža tudi do 70 odstotkov. Ta način je tudi za občinstvo precej primernejši, saj se hrup hladilnega sistema znatno zmanjša, a je ventilator projektorja še vedno dobro slišen, posebno v neposredni bližini.

Nabor priključkov je povprečen, a ima vgrajen vhod HDMI, kar njegovo rabo v sodobnih okoljih močno poenostavi. Možnosti ročne nastavitve slike so omejene z ostrenjem in do 1,2-kratno povečavo, v digitalnih menijih pa lahko popravljamo tudi trapez in nagib slike (do 30 stopinj). Hitachi CP-EX400 zasluži pohvalo za implementacijo slovenskega jezika v svoje menije, kar bo vsekakor olajšalo uporabo manj veščim uporabnikom. Preprost daljinec z gumijastimi tipkami se lahko pohvali z dostopnostjo pogosteje uporabljanih funkcij, zato uporabniku ni treba pogosto vstopati v sistemski meni. Vgrajen zvočnik se je izkazal za enega bolj učinkovitih glede na svojo moč.

InFocus IN126A

Tip: DLP.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 3.500 ANSI.

Kontrastno razmerje: 15.000 : 1.

Cena: 720 EUR, žarnica 354 EUR.

Uvoznik: Center projekcije, www.centerprojekcije.si

✓    Število priključkov, lasten pomnilnik.

✗    Predvajanje videa, kakovost slike prek vmesnika VGA.

Podjetje InFocus je še eden starih znancev iz sveta poslovnih projektorjev. Proizvajalec se je specializiral za projektorje s tehnologijo DLP, v zadnjih letih pa se lahko pohvali z vrsto lahkih in izjemno svetlih projektorjev. Proizvajalec je želel z modelom IN126A zadeti idealno razmerje med zmogljivostmi ter ceno in ugotovimo lahko, da je projektor kar dober kompromis. Za pošten denar kupec prejme projektor, ki je sposoben prikazati sliko v visoki ločljivosti, pri čemer mu povprečno osvetljen prostor ne predstavlja izziva. Svetilnosti je vedno dovolj, kakovost slike pa dobra. Čeprav ima del genov izposojenih od projektorjev za hišni kino, pa je jasno vidno, da so inženirji želeli dobiti dobro sliko pri prikazu dokumentov, kar jim je tudi uspelo. Prikaz besedila in tabel je oster, tudi barve so ob igranju z nastavitvami precej pristne. Predvajanje videa zmoti rahlo viden učinek mavrice. Negativno nas je presenetilo dejstvo, da je slika prek vmesnika VGA opazno slabša kot preko HDMI (čeprav ne gre za izjemno visoko ločljivost). Osnovne nastavitve povečave in ostrenja nastavljamo ročno, povečava je z 1,2x relativno skromna, zato moramo že takoj razmisliti, kam točno bomo projektor namestili.

Vsebine lahko projektorju serviramo tudi s ključka USB, vendar vseh ne prebavi, osnovne dokumente in video zapise pač. Všeč nam je bila ideja o vgradnji 2 GB internega pomnilnika, na katerega lahko shranimo vrsto dokumentov ali kakšen krajši video posnetek. Meniji za upravljanje projektorja so preprosti in pregledni, žal pa ne pozna slovenskega jezika.

InFocus IN3138HDA

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 x 1080 pik.

Svetlobni tok: 4.000 ANSI.

Kontrastno razmerje: 8.000 : 1.

Cena: 1043 EUR, žarnica 390 EUR.

Uvoznik: Center projekcije, www.centerprojekcije.si.

✓    Svetilnost, število priključkov.

✗    Hrup.

Projektor InFocus IN3134A vsekakor sodi med zmogljivejše projektorje tokratnega preizkusa, saj s svetilnostjo 4000 ANSI lumnov prikaže resnično svetlo sliko. Tudi v varčnem načinu delovanja svetilnost še vedno dosega zelo visoke vrednosti, kar v praksi pomeni, da projektor brez težav uporabljamo celo v obsijanem prostoru. Visoka svetilnost ima seveda tudi kakšen minus, kar se pri preizkušenem modelu kaže kot zelo svetla in posledično manj ostra slika. H kakovosti slike precej prispeva DLP-čip polne visoke ločljivosti, prikaz barv je zelo dober. Projektor obvlada tudi prikaz 3D-slike, pri čemer pa 3D-očala niso priložena in se nahajajo na doplačilnem seznamu. Med minuse tega projektorja lahko zapišemo predvsem hrup, saj res ni med najtišjimi.

Projektor InFocus IN3138HDA sicer očitno stavi na vrsto drugih lastnosti, ki so lahko v poslovnih okoljih precej bolj odločilne. Odlična zasloženost s priključki na zadnji strani je le ena izmed njih, pri čemer izstopa možnost omreženja projektorja in predvajanje vsebin prek omrežja, obenem pa lahko v omrežje podjetja povezan projektor IT-upravitelj tudi enostavno nadzira. 1,5-kratna optična povečava zna v večjih sobah priti še kako prav.

Eden najsvetlejših projektorjev na tokratnem preizkusu lahko deluje kot klasični namizni model, podpira pa tudi možnost namestitve pod strop. Upravljanje s pomočjo priloženega majhnega daljinca je relativno preprosto, čeprav zavoljo slabih gumijastih tipk pogosto nerodno. Zaslonski menuji žal ne poznajo slovenskega jezika.

NEC M322WG

Tip: DLP.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 3.200 ANSI.

Kontrastno razmerje: 10.000 : 1.

Cena: 718 EUR, žarnica 171 EUR.

Uvoznik: Acord 92, www.acord-92.si

✓    Kakovost slike, dolga življenjska doba žarnice.

✗    Glasnost delovanja, ni slovenskih menijev.

Družba NEC ne potrebuje posebne predstavitve, saj gre za dolgoletnega proizvajalca projektorjev, ki ima bržkone eno najbolj pestrih ponudb na trgu. Podjetje, ki obvlada tako tehnologijo prikazovanja slike LCD kot DLP, je močno prisotno prav v poslovnem in izobraževalnem segmentu projektorjev. Preizkušeni model NEC M322WG po svojem poslanstvu prvenstveno sodi v izobraževalna okolja in manjše do srednje velike sobe. Pohvali se namreč lahko z visoko ločljivostjo ter lepo sliko, kljub relativno visoki svetilnosti 3200 ANSI lumnov. Žal je učinkovito hlajenje projektorja pri svojem delu (pre)glasno, zato ga bo večina uporabnikov uporabljala zgolj v varčnem načinu, kjer je raven hrupa znatno nižja. Okolju prijazno delovanje ima več pozitivnih plati, od manjše porabe energije do dolge življenjske dobe žarnice (ta naj bi po zagotovilih proizvajalca v varčnem načinu dočakala 8000 delovnih ur). Projektor svoje varčnosti ob vsakem izklopu ne pozabi prikazati s podatkom o privarčevanem izpustu CO2, v meniju, ki ni na voljo v slovenščini, pa izračuna še dolarski prihranek.

Uporabniki bodo cenili prilagodljivost prikaza slike z možnostjo kar 1,7-kratne optične povečave ter vrsto funkcij popravljanja trapeza in nagiba. Projektor blesti tudi na področju priključkov, saj jih na hrbtni strani najdemo celo vrsto za prikaz slike oziroma videa (HDMI, DisplayPort, 2x VGA, S-Video, RCA ...), omrežni vmesnik in vtič USB, ki omogoča enostavno predvajanje fotografij (podprt je zapis JPEG) s ključkov USB. Dodano vrednost projektorja predstavlja tudi programska oprema DisplayNote Presenter, ki omogoča več uporabnikom, da sodelujejo pri prikazu vsebine.

NEC M402HG

Tip: DLP.  

Ločljivost: 1920 × 1800 pik.  

Svetlobni tok: 4.000 ANSI.  

Kontrastno razmerje: 10.000 : 1.  

Cena: 1544 EUR, žarnica 476 EUR.  

Uvoznik: Acord 92, www.acord-92.si  

✓    Kakovost slike, svetilnost.  

✗    Glasnost delovanja, ni slovenskih menijev.  

Drugi preizkušeni projektor proizvajalca NEC model M402HG je nadgradnja modela M322WG, saj je zapakiran v sorodnem ohišju in premore identično lečo. A za njo je vgrajena močnejša žarnica, ki skozi prizmo na projicirno površino spravi do 4000 ANSI lumnov svetilnosti. Projektor tako brez težav uporabljamo tudi v najsvetlejših prostorih, dobrodošel pa je tudi v projektor vgrajen senzor svetlobe, ki mu pomaga prilagajati jakost osvetlitve. Največji minus bomo tudi v tem primeru prisodili glasnosti delovanja, saj sicer učinkovito hlajenje projektorja v normalnem načinu svoje delo opravlja očitno preglasno in moteče za okolico, tudi če je projektor nameščen pod strop. V varčen načinu te zamere ni, kot bi proizvajalec želel premeteno doseči, da bodo poslovna okolja, v katerih je nameščen, »prisiljena« v varčevanje z energijo in žarnico. Tudi ta projektor nam ob vsakokratnem ogledu vsebin sporoča, koliko izpusta CO2 smo privarčevali v času, ko smo ga uporabljali.

Slika je po zaslugi vgrajenega DLP-čipa polne visoke ločljivosti še odtenek boljša kot pri modelu M322WG, ostrenje in povečavo (izdatna 1,7-kratna optična) pa tudi tu nastavljamo ročno. Obilo dodatnih nastavitev pa lahko opravimo ob pomoči praktičnega daljinca ali gumbov na vrhu projektorja. Kljub temu da projektor pozna kar 29 jezikov, slovenščine žal ni med njimi, a bi se to za enega največjih proizvajalcev projektorjev na svetu vsekakor spodobilo. Izobraževalna in konferenčna okolja lahko projektor in prikaz vsebin uporabljajo prek mreže s centralne lokacije.

Optoma DH1009

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 3.200 ANSI.

Kontrastno razmerje: 20.000 : 1.

Cena: 758 EUR, žarnica 226 EUR.

Uvoznik: Center projekcije, www.centerprojekcije.si

✓    Kakovost prikazane slike, dolga življenjska doba žarnice.

✗    Malo priključkov, ni pravi poslovni projektor.

Optoma je najbolj znani kitajski proizvajalec projektorjev, ki je v zadnjih letih naredil ogromen kakovosten preskok in se danes kosa z najboljšimi japonskimi znamkami, ki sicer obvladujejo svet projektorjev. Model Optoma DH1009 po svojih koreninah pravzaprav ne sodi med poslovne projektorje, saj se zdi nekakšen kompromis med pisarniškim projektorjem ter projektorjem za domači kino. Slednje izdaja že manko številnih priključkov. Ti so pri modelu DH1009 postavljeni ob levem robu, natančneje gre za dva vhoda HDMI, ki podpirata tudi tehnologijo MHL za enostavnejše povezovanje mobilnih naprav. Inženirji so projektor opremili z žarnico, ki zmore 3200 ANSI lumnov svetilnosti (ta se v varčnem načinu zniža na okoli tri četrtine nazivne vrednosti), kar postreže z dobrim rezultatom. Za pisarniška okolja dovolj, za hišni kino celo preveč.

Projektor se lahko pohvali z odlično ločljivostjo, saj sliko prikazuje v polni visoki ločljivosti (Full HD), kar se seveda v praksi pozna, še posebno pri prikazovanju fotografij in/ali video posnetkov. Barve so resnično žive. Svetla slika bo v domačem okolju prišla prav pri prikazovanju 3D-vsebin, če si bomo privoščili nakup 3D-očal (ta niso priložena). Večpredstavnostne ambicije dokazuje tudi v projektor vgrajen zvočnik zmogljivosti 10 W. Korenine v svetu hišnega kina se poznajo tudi pri hladilnem sistemu, ki svojega dela ne oznanja prav glasno, zato je bil ta projektor med najtišjimi na preizkusu, kar mu vsekakor štejemo v plus. Da ne gre za poslovni projektor, se hitro zavemo takrat, ko od njega pričakujemo več možnosti nastavitve slike, saj ne omogoča premika leče, optična povečava je le 1,1-kratna ...

Optoma X312

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 3.200 ANSI.

Kontrastno razmerje: 20.000 : 1.

Cena: 476 EUR, žarnica 256 EUR.

Uvoznik: Center projekcije, www.centerprojekcije.si

✓    Relativno tiho delovanje, dolga življenjska doba žarnice.

✗    Nizka ločljivost.

Projektor Optoma X312 je po svoji zunanjosti identičen modelu DH1009, ločita se le po naboru priključkov (ti so še vedno nameščeni na levi strani), saj zna poleg vmesnika HDMI prikazati sliko še prek vhodov VGA, S-Video ter kompozitnega priključka. V želji po cenovno kar najdostopnejšem projektorju je kitajski proizvajalec povlekel strog kompromis. V notranjosti projektorja se vrti le eno barvno kolo, DLP-čip pa sliko prikazuje zgolj v ločljivosti 1024 × 768 pik in v razmerju stranic 4 : 3. Žarnica in optika sta podedovani po modelu DH1009, kar v praksi pomeni, da je prikazana slika precej svetla, a je prav veliko ne bomo mogli nastavljati. Tudi optična povečava je zgolj simbolična.

Da ima jasne ambicije glede poslovnih predstavitev, dokazujeta tudi načina prikaza »prezentacija« in »tabla«, ki ju pri modelu DH1009 ni. Proizvajalec projektorju prilaga torbo za prenašanje, spremljevalec projektorja pa je tudi majhen ploščat daljinec z majhnimi, a precej logično razporejenimi tipkami, ki sicer dobro opravlja svoje delo, a bi si že zaradi boljše ergonomije vseeno želeli večjega. V hitrih izbirnih menijih se uporabnik hitro in enostavno znajde. Žal noben izmed preizkušenih Optominih projektorjev ne govori slovensko, čeprav obvladajo skoraj 30 jezikov.

Strategija vgradnje cenejših gradnikov se je v praksi posrečila le delno. Gre sicer za soliden projektor, a vendarle s preveč kompromisi. Morebiti utegne biti cena še najprivlačnejši dejavnik nakupa.

Optoma W415e

Tip: DLP.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 4.500 ANSI.

Kontrastno razmerje: 15.000 : 1.

Cena: 1175 EUR, žarnica 458 EUR.

Uvoznik: Center projekcije, www.centerprojekcije.si

✓    Visoka svetilnost, slikovni procesor, omrežna povezava.

✗    Nekoliko večja glasnost.

Projektor Optoma W415 je eden tistih projektorjev, ki se ne prestrašijo niti najsvetlejših prostorov, saj s svojo visoko svetilnostjo poskrbi, da slika doseže platno ali steno kljub neusmiljenim sončnim žarkom. Vgrajena žarnica 280 W je temu vsekakor kos, klasični varčni način svetilnost zniža na 80 odstotkov, še več, Optomini inženirji so v projektor implementirali tudi način ECO+, ki dinamično prilagaja svetilnost trenutni osvetlitvi prostora in moč žarnice zmanjša do vsega 30 odstotkov. Od jakosti osvetlitve je odvisna tudi življenjska doba žarnice, ki znaša 3000 ur (polna moč), 4500 ur (varčni način) do vsega 7000 ur (način ECO+). Močni žarnici navkljub nas je pozitivno presenetil tudi hladilni sistem, ki je vroč projektor ohladil in izklopil hitreje kot v desetih sekundah. Glede na moč žarnice je pričakovati nekoliko bolj slišno delo ventilatorja.

Da je Optoma W415e pravi poslovni projektor, dokazuje tudi s prisotnostjo omrežne povezave in programsko opremo Crestron RoomView, ki omogoča napredno upravljanje projektorja (na daljavo), ki podpira kar pet različnih protokolov. Med ostalimi poslovnimi funkcijami izstopa še daljinski upravljalnik, na katerem se nahaja tudi laserski kazalnik z rdečo svetlobo (piko), ki je uporabniku v pomoč pri predstavitvi vsebine. Ob aktivni USB-povezavi z računalnikom (prenosnikom) pa lahko daljinec upravljamo tudi z levim in desnim klikom miške. Tako kot vse tokrat preizkušene Optome tudi model W401 podpira 3D-prikaz slike, pri video vsebinah pa se izkaže v projektor vgrajen slikovni procesor DarkChip 3.

Ricoh PJ WX4141NI

Tip: DLP.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 3.300 ANSI.

Kontrastno razmerje: 5.000 : 1.

Cena: 1840 EUR, žarnica 512 EUR.

Uvoznik: Vibor, www.vibor.si

✓    Ultra kratka projicirna razdalja.

✗    Prisoten mavrični učinek, glasnost.

Tudi pri Ricohu znajo narediti dober projektor. Model PJ WX4141NI je bil eden izmed dveh projektorjev na tokratnem preizkusu, ki sta bila opremljena s sistemom leč, ki omogoča prikaz slike na izredno kratki projicirni razdalji – vsega nekaj deset centimetrov od platna ali stene. Že s tem projektor dosega ključno konkurenčno prednost v okoljih, kjer ni na voljo nekajmetrske dolžine za projiciranje slike. Ricoh je v tem projektorju uporabil tehnologijo barvnih koles DLP, slikovni čip pa sliko oblikuje v visoki ločljivosti WXGA (1280 × 800 pik). Zaradi zasnove zrcal in leč je projektor po svojih zunanjih merah nekoliko večji (predvsem debelejši), a je ob tem s težo vsega treh kilogramov še vedno presenetljivo lahek. Ker projektor sliko projicira na zelo kratki razdalji, tudi ne potrebuje ogromne svetilnosti, zato 3300 lumnov več kot le zadostuje v večini razmer, ki ga lahko doletijo v poslovnih okoljih. Zanj pa je treba najti pravi položaj, saj je nastavljanje kontrastnosti in enakomernosti osvetlitve (zunaj centra) kar zalogaj. Barvna pravilnost je dobra, na svetlejših površinah zmoti le mavrični učinek. Pri predvajanju video vsebin se je Ricoh PJ WX4141NI izkazal celo bolje od večine tokrat preizkušenih poslovnih projektorjev. Predvajanje vsebine s ključkov USB je omejeno na ozek nabor fotografij in video posnetkov. Več svobode ponuja omrežna povezava, ki po zaslugi aplikacij in povezav z mobilnimi napravami zmore odpreti ter prikazati/predvajati bistveno večji nabor dokumentov in datotek. Žal projektor spada med glasnejše, zato tudi šibak vgrajeni zvočnik (2 W) ne more priti do izraza.

Sharp PG-LX2000

Tip: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Svetlobni tok: 2.800 ANSI.

Kontrastno razmerje: 2.000 : 1.

Cena: 487 EUR, žarnica 232 EUR.

Uvoznik: Tift, www.tift.si

✓    Cena.

✗    Glasno delovanje.

Sharpova ponudba poslovnih projektorjev temelji na tehnologiji DLP, ki proizvajalcu omogoča doseganje relativno nizkih proizvodnih stroškov. Model PG-LX2000, ki ga proizvajalec označuje kot idealen hibrid za poslovna in domača okolja, je bil eden najcenejših projektorjev na tokratnem preizkusu, a se je sorazmerno dobro odrezal. Dejstvo, da je med večjimi, a hkrati lažjimi predstavniki, je samo po sebi zanimivo, a inženirji so očitno merili na delovni stroj in ne umetniško delo. Osnovna ločljivost v navezi s srednje močno žarnico ponuja dober slikovni kompromis, čeprav projektor svojega DLP-porekla ne more skriti, ga pa solidno prikriva. Na besedilnih dokumentih smo tako zaznali manj (skoraj nič) mavričnega učinka kot pri neposrednih konkurentih, nekaj več ga je bilo pri le pri predvajanju videa (pričakovano), kar je vsekakor dober podatek. Barvnih presenečenj ni bilo, saj so bile barve pristne, čeprav – odvisno od nastavitev – morebiti za odtenek temnejše kot pri podobnih projektorjih.

Sharp poslovne uporabnike vabi z nizkimi stroški lastništva, saj poleg nizke cene projektorja izstopa tudi nizka cena žarnice. Ta lahko sicer v primeru polne svetilnosti oddela dobrih 3000 delovnih ur, v varčnem načinu pa 5000. Varčnost bodo v tem primeru plačala ušesa uporabnikov, saj se projektor uvršča med glasnejše na preizkusu.

Sharp lahko pohvalimo za posrečeno implementacijo najrazličnejših ikon kazalnika, ki jih preprosto menjamo in usmerjamo z daljincem. Prav tako na podoben način deluje izpostavljanje dela slike, ki izpostavi izbrani del, preostali del pa zatemni (izberemo lahko več oblik izseka).

Vivitek D557W

Tip: DLP.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 3.000 ANSI.

Kontrastno razmerje: 15.000 : 1.

Cena: 506 EUR, žarnica 195 EUR.

Uvoznik: Lukvel, www.lukvel.si

✓    Cena, za cenovni razred kakovostna slika.

✗    Glasno delovanje, daljinec.

Proizvajalec projektorjev Vivitek je še ena tistih blagovnih znamk, ki se hitro učijo, kako narediti dober projektor. Model Vivitek D557W je predstavnik najnovejše generacije vsestranskih, torej tudi poslovnih projektorjev. Projektor premore visoko ločljivost in se odkupi z lepim ter natančnim barvnim prikazom, kot bi hotel pokazati, da ne meri zgolj na poslovna okolja. Za žive barve in njihov natančni prikaz je namreč zadolžen DLP-čip BrilliantColor proizvajalca Texas Instruments in to se pozna. V kombinaciji s kar 3000 ANSI lumnov svetilnosti zna Vivitek D557W razsvetliti tudi kakšen večji prostor, denimo šolsko učilnico ali sobo za sestanke.

Kljub izjemno ugodni ceni proizvajalec ni skoparil pri priključkih, saj poleg vtiča HDMI najdemo še tri VGA-priključke (dva vhodna in enega izhodnega), S-Video ter kompozitni video vhod. Projektor obvlada tudi prikaz 3D-slike, pri čemer se visoka svetilnost izkaže kot zelo dobrodošla. Da Vivitekovi inženirji obvladajo svoj posel, dokazujejo z vrsto na prvi pogled majhnih, a zelo praktičnih rešitev. Tako zna projektor ob vklopu sam poiskati in prikazati vir slike.

Žarnica ponuja od 5000 do 10.000 delovnih ur (v dinamičnem varčnem načinu, ki zna močno znižati njeno svetilnost). Pozitivno nas je presenetil tudi kratek čas vklopa in izklopa projektorja. Minus prisluži hladilni sistem, saj svoje delo opravlja relativno glasno. Manj všeč nam je bil tudi majhen ploščat daljinec, ki bi bolj sodil k žepnemu projektorju. A pod črto lahko vseeno zapišemo, da za ceno, ki jo za projektor želi prodajalec, dobimo resnično veliko.

Vivitek QUMI Q5

Tip: DLP.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 500 ANSI.

Kontrastno razmerje: 10.000 : 1.

Cena: 597 EUR, žarnica ni izmenljiva.

Uvoznik: Lukvel, www.lukvel.si

✓    Kompaktne mere, opremljenost, upravljanje.

✗    Nižja svetilnost.

Vivitekov malček med projektorji je bil eno največjih presenečenj tega preizkusa. Opremljen z osvetlitvijo LED, ki iz sebe iztisne do 500 ANSI lumnov svetilnosti, seveda ni konkuriral večjim modelom, je pa tem vsekakor odčital pravo lekcijo z vidika uporabnosti. Ne le da je bil edini projektor na preizkusu, ki je imel priložene prav vse kable (tudi HDMI) in torbico, ta žepni projektor je postregel tudi z najboljšo uporabniško izkušnjo.

Čeprav ne zna slovensko, se Vivitek QUMI Q5 odkupi z animiranim uporabniškim vmesnikom, ki ga  zna takoj uporabljati vsak uporabnik. Opremljen z vmesnikoma HDMI in USB se zdi sprva malce omejen glede predvajanja virov slike, a praksa pokaže nasprotno. Ker HDMI podpira funkcijo MHL, v režo USB pa lahko vstavimo ključek WiFi, lahko projektorju vsebine brez večjih zapletov strežejo tudi mobilne naprave. Tekmece je povozil še pri predvajanju večpredstavnostnih vsebin, saj vgrajen multimedijski predvajalnik brez težav prebavlja vse sodobne video zapise, vključno z MKV v polni visoki ločljivosti (Full HD), obenem pa je projektor samostojno predvajal tudi priložene podnapise!

Piko na i sta postavila programska oprema za prikazovanje datotek pisarniške zbirke Office in dokumentov PDF ter vgrajen spletni brskalnik, ki poskrbita, da poleg projektorja ne potrebujemo računalnika ali predvajalnika. Nižja stopnja svetilnosti utegne biti izziv v res svetlih okoljih, a se zato žepni LED-projektor odkupi s takojšnjim vklopom in izklopom. Vsem, ki iščejo kar najbolj preprost in praktičen prenosni projektor, lahko Vivitek QUMI Q5 lahko le toplo priporočimo.

Zlati Monitor

Ko ima preizkuševalec opravka z dvajset projektorji, je jasno, da bodo razlike med posameznimi izdelki velike. In tudi so. Grobo bi lahko projektorje uvrstili v dva razreda, tistega cenejšega, kjer cene segajo do cca 700 evrov, in dražjega, kjer za sodobni stroj prodajalci želijo tudi več kot tisočak evrov.

Po lastnostih, ki jih pričakujemo od poslovnega projektorja, je izstopal NEC M322WG. Prepričal nas je z zelo dobro sliko in s celovitim naborom priključkov ter funkcij, ki v poslovnih okoljih ne smejo izostati. Malce mu zamerimo le ne najtišje delovanje, a mu kljub temu podeljujemo tokratno nagrado Zlati monitor. Bližnjih zasledovalcev mu vsekakor ne manjka, saj je gneča v cenovnem razredu med 600 in 800 evri precejšnja.

Med resnično prenosnimi projektorji nas je pozitivno presenetil najmanjši, Vivitek QUMI Q5, ki je konkurentom pokazal, v katero smer naj gre njihov prihodnji razvoj – predvsem z vidika raznolikosti in sposobnosti predvajanja vsebin ter »samostojnosti«.

Tabela 1 [PDF]
Tabela 2 [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji