Objavljeno: 27.6.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2018

Projekcija na poti

Projektorji so tradicionalno razmeroma velike in tudi dokaj glasne naprave, a se najde tudi kar nekaj majhnih, žepnih modelov. Sonyjev novi MP-CD1 je eden izmed enostavnejših.

Majhna naprava se uradno imenuje MP-CD1, po merah nekoliko spominja na večje pametne telefone, le da je nekoliko debelejša (v debelino meri slaba dva centimetra). To pomeni, da jo lahko načeloma pospravimo tudi v žep, čeprav bo realno pogosteje počivala v torbi. Sony ji priloži tudi zaščitni etui.

Projektor ima vgrajen akumulator zmogljivosti 5000 mAh, ki zdrži približno dve uri. Napaja se prek vmesnika USB-C, enako torej kot novejši pametni telefoni. Ob tem je na voljo še klasični izhod USB, prek katerega lahko polnimo telefon (projektor lahko namreč uporabljamo tudi kot prenosljivi akumulator za druge naprave). Sama raba je nadvse enostavna – projektor pravzaprav le prikazuje to, kar dobi prek vgrajenega vmesnika HDMI. Podpira tudi standard MHL, to pomeni, da lahko s pravim kablom prikazujemo tudi vsebine neposredno iz telefonov. Nima vgrajenih brezžičnih povezav, je pa na voljo tudi klasični, 3,5 palčni izhod za zvok, kamor lahko priključimo slušalke ali zvočnike.

Kakovost predvajanega videa je solidna, a nič posebnega. Ločljivost je 854 × 480, kar danes res ni nič posebnega, svetlobni tok gre do 105 lumnov. V praksi to pomeni, da ga bomo uporabljali v zatemnjeni sobi. Preizkusili smo ga v zelo svetli sejni sobi, kjer se je zelo malo videlo, a je bila slika ob zastrtih zavesah povsem zadovoljiva, v temnih prostorih pa kar dobra. V rabi je tehnologija DLP IntelliBright podjetja Texas Instruments, gre za algoritme, ki poskrbijo za solidno svetlost ob razmeroma ugodni porabi energije.

Na oddaljenosti dobrega metra od platna je diagonala slike 40 palcev, to raste premo sorazmerno z oddaljenostjo (pri dobrih dveh metrih imamo torej diagonalo 80 palcev, pri treh metrih in pol pa 120 palcev). Projektor ima vgrajen tudi presenetljivo dober samodejni sistem za digitalno odpravo trapeza, ki se sicer pojavi, ko je projektor postavljeno nekoliko pod kotom glede na površino, na katero projiciramo sliko. Ob tem velja omeniti tudi povsem klasični navoj za pritrditev na fotografske stative.

Sonyjev projektor ponuja razmeroma veliko, kljub majhni, a kakovostni obliki. Sama raba je nadvse enostavna, kakovost slike pa glede na velikost (in dejstvo, da deluje na akumulator) povsem solidna. Edina ovira je cena, ki ni ravno nizka.

Sony MP-CD1

Prenosni (žepni) projektor

Kje: bolje založene trgovine.

Cena: 400 EUR.

Za: Kakovostna izdelava, solidna kakovost slike, enostavna raba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji