Objavljeno: 5.11.2007 14:13 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2007

Projekcija na kratke razdalje

Pri postavitvi projektorja se dostikrat zgodi, da so med platnom (ali steno) in projektorjem ovire, ki onemogočajo normalno prikazovanje slike. Rešitev iz teh zagat so projektorji s širokim kotom projekcije, vendar je njihova ponudba dokaj omejena.

Toshiba z novimi projektorji iz družine ET zapolnjuje vrzel v svoji ponudbi in prihaja na trg, kjer je konkurentov pravzaprav zelo malo: gre namreč za projektorje, ki omogočajo dokaj velike diagonale projicirane slike ob zelo kratki razdalji med projektorjem in platnom. Med konkurenti nam pride na misel pravzaprav le eden: NEC s svojimi projektorji WT, ki veliko sliko kljub kratki razdalji projiciranja dosežejo s preslikavo slike prek sistema zrcal. Toshiba je pri svojih modelih ET10 in ET20 ubrala drugačen pristop: za veliko sliko poskrbi širokokotna leča.

Toshiba ET20, ki smo jo preizkusili, je posebnež v več pogledih. Projektor spada med večje, pa tudi ni ravno lahek, a mu to oprostimo, ko vidimo, da ima vgrajen predvajalnik DVD in zvočnike s podporo prostorskemu zvoku (model ET10 je enak, le da nima vgrajenega predvajalnika DVD in zvočnikov). Vsi priključki so na sprednji strani projektorja, v smeri proti platnu. Projektor ima čip DLP z ločljivostjo 854 × 480 pik, kar je za današnje čase malo, vendar poglavitna odlika ET20 ni podpora visoki ločljivosti. Svetilnost 1100 lumnov in kontrastno razmerje 1500 : 1 projektor uvrščata v zlato sredino, kar zadeva svetlobne zmogljivosti. Nabor priključkov projektorja je pester, saj ima tudi komponentni in HDMI vhod, kar kaže na to, da je naprava namenjena predvsem predvajanju videa. Podpira ločljivosti HDTV do 1080i.

Projektor mora biti odmaknjen od platna najmanj 20 cm - na tako majhni razdalji omogoča prikaz slike z diagonalo 65 cm. Če projektor od stene odmaknemo za še vedno zelo kratkih 1,6 m, pa je diagonala slike zavidljivih 290 cm (res pa je, da zgoraj omenjeni NEC to velikost zmore že z razdalje 70 cm). Pričakovali smo, da bo tako širokokotna leča povzročila popačenja (sodček) po kotih prikazane slike. Izkaže se, da ni vidnejših popačenj, slika je pravokotna in ostra tako na sredini kot po robovih.

Nad projicirano sliko nismo imeli pripomb. Omenili smo že, da kljub širokokotni leči in kratki razdalji projiciranja ne odstopa od podobnih modelov, ki morajo biti za isto diagonalo precej dlje od stene. Kratka razdalja do platna "pomaga" tudi pri doseganju svetle slike: tudi v dobro osvetljenem prostoru je bila slika dobro vidna, le pri temnejših prizorih na videu seveda v tem primeru ne opazimo vseh podrobnosti.

ET20 se bo odlično obnesel povsod, kjer zaradi takih ali drugačnih omejitev ne moremo postaviti klasičnega projektorja. Kljub majhni razdalji projiciranja so diagonale slike spodobno velike, vgrajeni predvajalnik DVD pa pomeni, da gre za napravo vse-v-enem, ob kateri za filmski večer potrebujemo le še električno vtičnico in platno.

Toshiba ET20

Kaj: Projektor s širokokotno lečo in predvajalnikom DVD.

Izdeluje: Toshiba, www.toshiba-europe.com.

Prodaja: TIFT, www.tift.si.

Cena: 1350 EUR.

Za: Širokokotna leča, vgrajen predvajalnik DVD in zvočniki, pester nabor priključkov.

Proti: Nizka ločljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji