Objavljeno: 26.2.2008 01:00 | Avtor: David Vidmar | Monitor Februar 2008 | Teme: GPS

Programi GPS za javanske telefone

Danes so naprave GPS že dodobra razširjene. Najdemo jih celo v nekaterih telefonih GSM, ročnih računalnikih in drugih namenskih napravah, ki imajo pravzaprav malo skupnega z navigacijo. Z malo truda in dobre volje pa lahko za navigacijo in prikaz podatkov o svojem položaju uporabite tudi cenejše in enostavnejše telefone GSM, ki zmorejo poganjati programčke JAVA.

Za pregledovanje zemljevidov in navigacijo na telefonu kljub vsemu potrebujemo napravo GPS. Najprimernejše so majhne in poceni napravice brez zaslona, s katerimi se telefon poveže prek povezave bluetooth, t. i. "miške". Tako napravo lahko uporabimo tako za povezovanje s telefonom kot tudi z ročnim in prenosnim računalnikom. Za ceno, ki je nekajkrat nižja od tiste, ki jo bomo odšteli za samostojno napravo GPS, dobimo napravo, ki jo bomo lahko uporabili na več načinov.

Potrebovali bomo še telefon z Javo oziroma, natančneje, J2ME in z "modrim zobom" ter ustrezno in programsko opremo. Danes bomo že težko našli telefon, ki nima J2ME in bluetootha, programi, ki jih opisujemo v tem članku, pa so prav vsi zastonj. To, da telefon izkoristimo kot navigacijsko napravo, ima poleg cene še eno prednost -ni več treba imeti s seboj naprav, to pa pride še posebej prav pri športu, recimo kolesarjenju, teku ali smučanju.

Seveda pa ne smemo pričakovati, da bomo kar zastonj dobili napravo, ki je primerljiva z najsodobnejšimi avtomobilskimi navigacijskimi napravami ali z "velikimi" programi, kot sta Tom Tom ali Garmin. Storitev, kot so glasovno vodenje in tridimenzionalni zemljevidi, prav tako ne pričakujte. Se pa lahko s takim načinom navigacije znajdemo na morju, si pomagamo, da se ne izgubimo v tujem mestu, (v tujini) najdemo želeno lokacijo ali se s kolesom ali peš ne izgubimo na gozdnih cestah. Nekateri programi omogočajo tudi analizo opravljene poti, kar bo prišlo prav športnim navdušencem, recimo tekačem in kolesarjem.

Google Maps Mobile

Kaj: Pregledovalnik zemljevidov za telefone J2ME, Windows Mobile, Symbian, Palm OS in Blackberry.
Izdeluje: Google, http://www.google.com/gmm.
Cena: Brezplačno.
Za: Hitrost, enostavnost, do neke mere deluje tudi brez sprejemnika GPS.
Proti: Ne zna se povezati z vsemi napravami GPS.

Vsem dobro znani spletni zemljevidi Google Maps so dosegljivi tudi na prenosnih telefonih. Google ponuja brezplačen program, ki je videti in deluje povsem podobno kakor spletna različica. Poleg naprav, ki podpirajo J2ME, program deluje tudi na napravah z Microsoft Windows Mobile, Palm OS, Nokia/Symbian in na telefonih Blackberry.

Omogoča pregledovanje zemljevidov in/ali satelitskih posnetkov, Američanom pa so na voljo tudi nekatere naprednejše storitve, kot je pregledovanje stanja prometa, iskanje naslovov in izračunavanje poti med izbranimi točkami.

Kljub temu da so googlovci med lastnostmi programa zapisali, da se zna povezovati z napravami GPS, so naprave, za katere to drži, žal redke. Ker se seznam z GPS združljivimi telefoni pogosto spreminja, si ga velja tu in tam ogledati v spletu, če vašega telefona še ni med "posvečenimi", ga morda zasledite kdaj v prihodnosti.

Tudi če vam telefona in GPS ne bo uspelo povezati z Google Maps Mobile, je program vendarle uporaben, saj ponuja praktično vse zmogljivosti spletnih Google Maps, torej omogoča pregledovanje zemljevidov in satelitskih posnetkov po vsem svetu. Poleg tega zna nova različica prikazati vašo lokacijo tudi ob pomoči signalov baznih telefonskih postaj, vendar je natančnost le 1700 metrov. Poleg tega se včasih tudi zmoti. Zgodilo se je že, da nam je program zatrjeval, da smo ob Ženevskem jezeru, čeprav smo bili v Sloveniji ...

Poleg nezmožnosti povezave z napravo GPS je največja slabost programa ta, da se zemljevidi prenašajo prek podatkovne povezave. Torej boste ob veliko brskanja mobilnemu operaterju hitro odšteli evro ali dva. V domačih omrežjih to ne bo prevelik strošek, saj so sličice zemljevidov razmeroma majhne, poleg tega se zadnje sličice shranijo v telefonu in se ne bodo prenašale vedno znova, v tujini pa zna biti brskanje po zemljevidih precej draga zabava. Če imate starejši telefon ali ste v delu omrežja, ki ne premore UMTS ali celo ne EDGE, bo prenašanje slik tudi zelo počasno.

Mobile GMaps 1.39.03

Kaj: Pregledovalnik zemljevidov in navigacijski program za telefone J2ME.
Izdeluje: Cristian Streng, www.mgmaps.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Veliko možnosti.
Proti: (Uradno) ne podpira Google Maps.

Za Mobile GMaps bi lahko rekli, da je nadgradnja Google Maps Mobile. Ponuja marsikatero dobroto, ki jo pri Google Maps Mobile pogrešamo. S tem mislimo predvsem na boljšo podprtost sprejemnikov GPS.

Mobile GMaps zna prikazovati zemljevide Yahoo! Maps, Microsoftove Windows Live Local, Ask.com in OpenStreetMap.org. Žal pa je Google sredi leta 2007 od avtorja zahteval, da iz programa odstrani možnost prikazovanja njihovih zemljevidov. Avtor je seveda to tudi storil, v svojem spletnem dnevniku pa namignil, da si uporabniki lahko sami to možnost spet omogočimo. Torej Googlovih zemljevidov vsaj teoretično ni, so pa konkurenčni vsaj tako dobri kakor Googlovi, tako da to niti ni huda slabost.

Poleg prikazovanja zemljevida in položaja zna Mobile GMaps še marsikaj. Omogoča prikaz "kompasa", zaslona, na katerem so označeni položaj, smeri in hitrosti našega gibanja, nekako tako, kot to počnejo ročne naprave GPS. Mobile GMaps zna prepotovano pot tudi shraniti in jo sproti pošiljati na spletno mesto, na katerem lahko družina in prijatelji spremljajo vaš položaj. Mogoči so zasebni in javni zemljevidi z vrisanimi podatki in po podatkih na javnih zemljevidih je soditi, da je že kar nekaj Slovencev uporabilo to storitev.

Mobile GMaps omogoča tudi navigacijo. Kljub temu da uporablja spletne storitve Google MGmaps za izračun poti, smo bili nad rezultatom precej razočarani, saj program ni znal prikazati navodila za potovanje od Ljubljane do Celja.

Poleg tega podpira tudi nekaj bolj eksotičnih storitev, kot je povezava s spletiščem Wikimapia, na katerem se skupnost trudi opisati svet oz. zanimive lokacije, prikazovati zna zemljevide nekaterih podzemnih železnic večjih svetovnih mest, poiskati javno brezžično omrežje prek storitve FON in se celo povezovati z napravami Connect2Car, ki omogočajo upravljanje avtomobila na daljavo.

Zelo dobrodošlo je, da zna program delovati v pokončnem ali ležečem načinu, kar bistveno olajša pregled zemljevidov na značilno skromnih zaslonih telefonov GSM. Zna se tudi samodejno posodabljati, prikazati, koliko podatkov je bilo prenesenih. Avtor program nadvse aktivno razvija, nova različica z novimi zmogljivostmi je na voljo praktično vsak teden. Vse skupaj je precej impresivno za aplikacijo, ki je velika vsega 220 kB in teče na praktično vseh telefonih GSM, kupljenih v zadnji dveh ali treh letih, pa tudi starejših.

Tudi pri Mobile GMaps bo potrebna zmerna raba, če ne, zna biti račun mobilnega operaterja neprijetno visok. To še posebej velja za tujino. K sreči pa je mogoče v telefon vnaprej naložiti tudi shranjene zemljevide, in prenos iz spleta ne bo potreben. Na spletni strani so na voljo povezave do več programov, ki omogočajo prenos podatkov z Googlovih strani in nalaganje v telefon.

J2MEMap 0.9 Beta

Kaj: Pregledovalnik zemljevidov in navigacijski program za telefone J2ME.
Izdeluje: Thomas Landspurg, j2memap.landspurg.net.
Cena: Brezplačno.
Za: Podpira vse večje spletne zemljevide, inovativne storitve.
Proti: Nedokončan izdelek.

Zelo podoben program kot Mobile GMaps je tudi J2MEMap. Google ga še ni opazil, zato še vedno podpira tudi Googlove zemljevide, poleg teh pa pozna Microsoftove zemljevide Live, Ask.com in Yahoo! Maps. S povezovanjem z GPS prav tako ni težav.

Program na pogled ni tako všečen kakor, recimo, Mobile GMaps in to je razumljivo, saj je še v razvojni fazi. Omogoča večino storitev, ki jih ponuja Google GMaps, kot so prikaz različnih zemljevidov, kompasa, shranjevanje poti, povezave s spletišči, pa še nekaj inovativnih, kot je, recimo, možnost, da s telefonom posnamete sliko in jo iz J2MEMap shranite na spletišče Flickr, k sliki pa bo dodan tudi položaj slikanja.

Avtor razvija še eno storitev, imenovano 8motions, ki je na J2MEMap temelječ program, po videzu pa spominja na iPhone. Omogoča povezovanje zemljevidov, slik, spletnega mesta in mreže prijateljev. Tudi ta je še v razvojni fazi, na prvi pogled pa obeta, saj igra na karto, ki bo, kot kaže, prihodnost spleta - povezovanje oziroma t. i. mash-up.

TrekBuddy

Kaj: Pregledovalnik zemljevidov in navigacijski program za telefone J2ME.
Izdeluje: www.trekbuddy.net
Cena: Brezplačno.
Za: Odlična podpora shranjenim zemljevidom.
Proti: Manj prijazen uporabniški vmesnik.

TrekBuddy je med vsemi opisanimi programi na prvi pogled najmanj bleščeč, v resnici pa je zelo zanimiv in zmogljiv program. Za razliko od doslej opisanih programov ne prenaša zemljevidov iz spleta, temveč potrebuje dostop do vnaprej izdelanih kart, shranjenih v telefonu. Čeprav se to sliši kot slabost, se izkaže za veliko prednost. Če odhajamo, recimo, na izlet, si lahko v telefon shranimo zemljevide v ustreznem formatu, ki jih bo program kasneje prikazoval in nas vodil po njih, za to pa ne bomo potrebovali omrežja in ne bomo plačevali stroškov prenosa mobilnemu operaterju. In GPS bo na voljo tudi v odročnih krajih/hribih, kjer ni signala GSM. Lahko bi rekli, da je TrekBuddy pravzaprav OziExplorer za mobilne telefone.

Ker je program zelo priljubljen, z izdelovanjem map ne bo težav. Poleg že pripravljenih map je na voljo kopica programov, ki pretvarja med vsemi priljubljenimi formati, za osnovo lahko vzamemo tudi zelo razširjene zemljevide za OziExplorer. Poled tega so na voljo tudi programi, ki bodo shranili zemljevide z Google Maps ali sorodnih spletnih zemljevidov.

Tudi ta program je v zelo aktivnem razvoju in nova različica se pojavi vsak mesec, zato se splača tu in tam pogledati na domačo strani in si prenesti najnovejšo različico.

Programček ni najprimernejši za začetnike, kdor pa si bo vzel več časa za pripravo zemljevidov, bo dobil zelo zmogljivega spremljevalca na izletih, potovanjih ali pri športnih podvigih.

TrackMyJourney

Kaj: Pregledovalnik zemljevidov, navigacijski program za telefone J2ME, Windows Mobile, Palm OS in Blackberry.
Izdeluje: TrackMyJourney, www.trackmyjourney.co.uk.
Cena: Brezplačno.
Za: Zelo natančen prikaz podatkov.
Proti: Za začetnike manj prijazen.

S TrackMyJourney si lahko svojo poti ogledamo tudi na spletu.

TrackMyJourney je hkrati program in spletna storitev. Ko se po registraciji prijavite v spletu, morate enako izvesti tudi na telefonu. Zdaj je program na telefonu pripravljen za pošiljanje podatkov naprave GPS v splet. Tam jih lahko urejate in pregledujete. To se izkaže za zelo priročno, saj lahko na primer navigacijske točke (waypoints) pripravite v spletni aplikaciji, na ukaz pa se bodo sinhronizirale s telefonom. Tako odpade mučno tipkanje po vedno premajhni tipkovnici telefonov.

Tako kot TrekBuddy tudi TrackMyJourney za prikaz zemljevidov potrebuje vnaprej pripravljene zemljevide. Zelo se izkaže pri prikazu vseh mogočih podatkov o položaju, premikanju in opravljeni poti. Na velikem številu zelo preglednih zaslonov je mogoče podatke gledati v številčni obliki, v prikazu 2D in 3D, prikazovati zna tudi graf spreminjanja hitrosti in nadmorske višine. Po tem se povsem brez težav meri z dragimi ročnimi napravami GPS.

Še ena svetla točka programa je že omenjeni spletni vmesnik, ki rabi tudi za pregled opravljene poti. Aplikacija v telefonu lahko na vašo zahtevo samodejno pošilja natančne podatke o opravljeni poti, ki si jih je mogoče v spletu ogledati v različnih oblikah, od tekstovne do prikaza v obliki grafov in na zemljevidu. V spletni aplikaciji lahko ustvarjate poljubna uporabniška imena, za katera lahko določite, katere podatke o opravljeni poti lahko vidijo. Nastavite lahko tudi obveščanje o tem, kdaj se je "sledena" oseba pojavila na določeni lokaciji.

TrackMyJourney se odreže tudi pri diagnosticiranju povezave z napravo GPS in prikazom podatkov o delovanju naprave. Pri drugih programih smo to pogrešali, TrackMyJourney pa prikaže vse podrobnosti, tudi grafično prikaže povezane satelite.

Gre torej za profesionalno izdelan program s številnimi možnostmi. Zahtevnejšemu uporabniku omogoča do potankosti izkoristiti napravo GPS na napravi, ki jo imamo praktično vedno s seboj, prenosnem telefonu.

GPS kot višinomer

Ne bo škodila še beseda o natančnosti sistema GPS za merjenje višine. Prav zabavno je opazovati zaslon v sosednjem okvirčku opisanega bbTrackerja, ki vsako sekundo izmeri drugačno višino, četudi lepo sedimo na klopci. Odmikanja so lahko minimalna ali pa tudi že precejšnja, tudi po več deset metrov. Ne čudi torej, da imajo resni "trenerski" sistemi podjetij Polar, Garmin ipd., vgrajen tudi običajen višinomer, ki temelji na barometru. Odločili smo se narediti primerjavo izmerjenih višin z obema sistemoma med srednje dolgo ljubljansko kolesarsko turo. Uporabili smo Fujitsu Siemensov ročni računalnik Loox N560 s sprejemnikom GPS Sirf Star III (s programom Ozi Explorer) in Polar 725.

Tura se začne na Lavrici, potem gre na Orle, se spusti na Dolenjko, se dvigne na Golovec, se spusti na drugi strani Golovca, potem pa spet na Orle prek Podmolnika in se končno spusti nazaj do Lavrice. Vsega skupaj je to približno 1,5 ure vožnje, 23 km in 480 m višinske razlike.

Sicer nam izračun neposredno iz Polarjevih podatkov da kumulativo 519 m višinske razlike, vendar pa že Polar sam pri izračunu kumulative uporabi algoritem za preračun višin, s katerim "pobere" nekaj dinamike, ki je posledica nihanj tlaka/meritve, ne pa sprememb višine.

Po drugi strani pa izračun iz podatkov GPS da kumulativo 974 m (torej celih 88 % več). Res je, da tudi večina programov za prikaz podatkov GPS uporablja algoritme za bolj realen izračun kumulative. Dober program za izračun parametrov shranjene poti je npr. Trackan, ki nam naračuna 677 m višinske razlike, a to je še zmeraj 40 % razlike preveč.

Iz grafikonov je očitno, da še tako dober algoritem ne bi mogel odstraniti vse nepotrebne dinamike pri meritvi GPS. Pozor, recimo, na drugo veliko špico, ki je sploh ni in je v resnici spust skozi gostejši gozd od Orel do Dolenjke.Verjetno se bo s številom satelitov in še boljšimi sprejemniki stanje izboljšalo, vendar so, kot rečeno, izdelovalci GPSov pametno ugotovili, da je za zdaj za natančen prikaz višin najbolj poceni in preizkušena metoda barometrični višinomer.

Posebnež za Blackberry

Blackberryjevi telefoni so sicer tudi javanske naprave, vendar čisto običajni programi J2ME na njih večinoma ne delujejo. In nasprotno, programi, pisani neposredno zanje, ne delujejo drugje. Zato odličen programček bbTracker predstavljamo posebej. Preizkusili smo ga na Blackberryju 8800.

Programček je na videz špartanski, vendar vse, kar zna, zna odlično. Namenjen je sprotnemu zaznavanju lokacije in prikazovanju sprememb višine, hitrosti in položaja skozi čas. Vse, kar zazna, lahko pozneje izvozimo v format, ki ga razume Google Earth, in si pot ogledamo tudi na osebnem računalniku v treh razsežnostih. Preizkusil sem ga na smučanju in se prav zabaval ob tem, da smučam s hitrostjo 60 hm/h, da sedežnica pelje s hitrostjo 13,5 km/h in da se smučišče razteza med 1500 in 2000 metri nadmorske višine. Vse to je programček zaznal v ozadju, ko sem imel telefon v notranjem žepu smučarske bunde, oziroma ko sem ga vmes uporabljal tudi za telefoniranje in pisanje sporočil in SMSov.

bbTracker

Kaj: Sledilnik GPS za telefone Blackberry.
Izdeluje: www.bbtracker.org.
Cena: Brezplačno.
Za: Hitrost, enostavnost, uporabnost.
Proti: Občasne težave pri velikih sledeh.

Kaj izbrati?

Kot velikokrat pri preizkusih brezplačne programske opreme lahko tudi tokrat rečemo, da ni jasnega zmagovalca. Programi zastonj ponujajo nekatere zelo zanimive storitve, čeprav se s profesionalnimi rešitvami ne morejo meriti. Vsak program ima kakšno zanimivo posebnost, ki ga povzdigne nad druge, vendar imajo tudi vsi marsikatero pomanjkljivost.

Kljub temu nekoliko izstopa Mobile GMaps, ki v ličnem paketu ponuja največ. Na naših preizkusih je tudi deloval najbolj stabilno in hitro. Če vas bolj kot vaš trenutni položaj zanima opravljena pot in spreminjanje hitrosti in nadmorske višine med opravljanjem te poti, potem priporočamo TrackMyJourney. Boljši rezultat kot s tem programov boste dosegli samo z dragimi namenskimi napravami in programi.

Če vas navigacija v taki obliki zanima, vam predlagamo, da sami preizkusite opisane programe in morda še katerega in se odločite, kateri vam je najbolj všeč in bo najbolje rabil vašim namenom. Ker so programi zastonj, pa ni razloga, da jih ne bi naložili več in vsakega uporabljali za tisto, kar mu najbolj leži.

Če se boste odločili in katerega izmed programov obdržali, ne pozabite, da so delo entuziastov in da svojo hvaležnost za ure in ure vloženega dela in znanja najbolje izkažete z donacijo avtorju. Na spletni strani poiščite informacije, kako lahko podarite kak dolar ali evro, in to naredite. Vam se 5 evrov manj v denarnici ne bo poznalo, avtorjem brezplačnih programov pa vsak podarjeni drobiž pomeni veliko.

Za ceno, ki je nekajkrat nižja od tiste, ki jo bomo odšteli za samostojno napravo GPS, dobimo napravo, ki jo bomo lahko uporabili na več načinov.

Nekateri programi omogočajo tudi analizo opravljene poti. To bo prišlo prav športnim navdušencem, recimo tekačem in kolesarjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji