Objavljeno: 30.3.2005 18:23 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor November 2004

Programerske novice: november 2004

Javo in .NET ogroža patent?

Podjetja s preživelimi poslovnimi modeli znova zlorabljajo izrojeno patentno zakonodajo za svoje preživetje. SCOju se je zdaj pridružil Kodak, nekoč eno vodilnih podjetij v fotografski industriji, ki je zamudilo vlak digitalizacije. Leta 1997 so od računalniškega podjetja Wang odkupili nekatere patente, na podlagi katerih so vložili tožbo proti podjetju Sun. Nedavno je sodišče v ameriški zvezni državi New York priznalo Kodaku zmago in Sunu naložilo plačilo več kot milijarde dolarjev zaradi kršitve treh patentov v javi.

Kodak in Sun sta v preteklosti sodelovala pri skupnih projektih, zato sta seznanjena z nekaterimi tehnološkimi podrobnostmi drug drugega. Vseeno pa sporni patent pokriva tako široko področje, da ga je mogoče uporabiti praktično za katerokoli programsko kodo, ki "prosi za pomoč" drugo kodo, da lahko reši zadani problem. Tak patent ne pokriva le tolmačev vmesne kode, kot je javanski navidezni stroj, temveč praktično vse tehnologije za porazdeljeno računalništvo (CORBA, COM...) in še marsikatero drugo. Seveda ni naključje, da je sodišče, ki je izdalo sporno razsodbo, v istem okrožju kot podjetje Kodak, ki ima velikanski vpliv na celotno tamkajšnje gospodarstvo.

Sporni patent bi lahko ogrozil tudi Microsoftovo tehnologijo .NET, vendar pa je programski velikan iz Redmonda pred leti že sklenil patentno pravdo s Kodakom, v kateri je za skoraj 100 milijonov dolarjev odkupil pravico do izkoriščanja določenih idej.

Seveda sodni spor že zdaleč ni končan, vseeno pa lepo ponazarja popolno neprimernost patentnega sistema, kot je v ZDA v veljavi danes, za programsko opremo. Bo Evropa vsak hip ponovila isto napako?

http://news.google.com/?q=kodak+sun+lawsuit

Novi viri za programerje procesorjev Power

Pomemben vir informacij za razvijalce programske opreme, IBMovo spletišče DeveloperWorks, je ob svoji peti obletnici predstavilo nov oddelek, namenjen arhitekturi procesorjev Power, ki so na namizju najbolj znani po rabi v računalnikih Apple (iMac, PowerMac, PowerBook...).

Ker je med svežimi viri, ki so v novem oddelku na voljo, mogoče najti precej gradiva, vezanega na operacijski sistem Linux, si lahko obetamo njegov pospešen razvoj tudi na tej arhitekturi procesorjev, ki ga zaenkrat še najbolj pokriva prav IBM in pa posebna distribucija Linuxa, Yellow Dog.

http://www.ibm.com/developerworks/power/

PalmOS za telefone

Od delitve podjetja na samostojni enoti za strojno in programsko opremo sta obe podjetji precej bolj prodorni. Programski PalmSource pospešeno razvija različico operacijskega sistema za ročne računalnike in prenosne, pametne telefone, Palm OS Cobalt, ki je od nedavna na voljo v različici 6.1. Pametni telefoni, ki prevzemajo vse več funkcij ročnih računalnikov, so še naprej veliko bojišče različnih ponudnikov temeljne programske opreme, na katerem najdemo igralce, kot so Symbian, Microsoft, omenjeni PalmSource in seveda različne izpeljanke Linuxa ter številne samostojne ponudnike.

Palm OS Cobalt je v več kot 80 % kode razvit na novo, prilagojen je 32-bitni arhitekturi procesorjev ARM, uporablja mikrojedro, na njegov razvoj pa so znatno vplivali inženirji, pridobljeni z nakupom podjetja Be. Sveži PalmOS Cobalt poleg ključnih funkcij za prenosno telefonijo (GSM, MUX, GPRS) podpira tudi povezljivost WiFi (802.11) in Bluetooth (v1.2). Seveda je v paketu tudi kup pripomočkov, znanih že iz ročnih računalnikov, in precej priljubljenih zaradi preproste rabe. Ne nazadnje Cobalt tudi popolno podpira kitajščino, ki postaja ena najbolj zaželenih zmožnosti pri ponudnikih novih prenosnih telefonov.

http://www.palminfocenter.com/view_story.asp?ID=7166

Priljubljenost programskih jezikov

David Welton je objavil zanimiv članek, v katerem primerja najrazličnejše programske jezike po številnih zanimivih kriterijih: od pogostosti pojavitve jezika v zadetkih na Googlu do števila razpisanih delovnih mest za določen jezik. Zanimivo branje, ponazorjeno z grafikoni, najdemo na spodnjem spletnem naslovu:

http://www.dedasys.com/articles/language_popularity.html

CodeJam

Od 1. septembra do sredine oktobra je znova potekalo zanimivo tekmovanje programerjev z vsega sveta, ki ga organizira znani Google. Tokratni Google CodeJam je izmed 7500 tekmovalcev osvojil Argentinec Sergio Sancho, ki se je najbolje odrezal v dveurnem finalu, organiziranem v Googleplexu. Bogatejši je za 10.000 dolarjev.

http://www.google.com/codejam

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji