Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Boris Šavc, Matej Šmid | Monitor November 2015

Pro et contra

Pro et contra

Je nova Microsoftova pisarna Office 2016 res vredna nadgradnje, ali jo lahko preskočim, kot sem preskočil že zadnjih nekaj različic?

Boris Šavc: Za novo, bleščečo Pisarno

Delam v pisarni, kjer se je pred leti ustavil čas. Računalniki so stari, prav tako programska oprema v njih. Večina nas uporablja pisarniške programe podjetja Microsoft, Office 97 ali 2003. Čeprav stari Pisarni povsem spodobno delujeta, menim, da je čas za nadgradnjo. Vodstvo se je s posodobitvijo strojne opreme hitro strinjalo, malo manj navdušeni so nad stroškom, ki ga predstavlja nakup novih različic zbirke Office. Največkrat slišan argument proti nakupu je lastništvo starih različic. Zakaj bi isto kupovali znova? Nasprotniki bi imeli prav v primeru, da bi znova kupili samostojno opcijo Pisarne. Ker Microsoft pospešeno ponuja oblačno storitev Office 365, v katero so zajete tudi namizne različice programov, menim, da so razlogi za nasprotovanje napačni.

Cena oblačne Pisarne je nižja, kot je bila v času, ko smo v podjetju na veliko nabavljali škatle z letnico 97. V osnovi gre za mesečno (ali letno) naročnino, ki se s številom uporabnikov vidno niža. Strošek je opravičljiv, saj nam novi način distribucije omogoča redne posodobitve, manj dela z vzdrževanjem, lažje upravljanje in sinhronizacijo datotek. Nova Pisarna ponuja dovršene funkcije sodelovanja, tako da na istem dokumentu zlahka dela več ljudi hkrati. Po želji se delo shranjuje v oblak in je dostopno vselej in povsod. Takoj odpade potreba po telovadbi z omreženimi diski in ključki USB, kar je trenutno ena pogostejših oblik rekreacije v našem podjetju.

Ker je zbirka Microsoft Office na voljo v vseh večjih mobilnih ekosistemih, se s prehodom funkcionalnost razširi na telefone in tablice, ki jih je v podjetju in doma že precej. Zmogljivejša orodja omogočajo večjo učinkovitost, ta pa sčasoma povrne vloženi denar. Posodobljeni programi se s starimi ne morejo primerjati. Novi pripomočki nam pri delu pomagajo (funkcija TellMe), odpuščajo napake (izboljšano upravljanje različic) in nas učijo (analitika v Excelu). Dobrih razlik je toliko, da je največja pomanjkljivost čas, ki ga bomo porabili za obvladovanje novih zmožnosti.

Office 2016 v oblaku ali na namizju predstavlja neprimerno boljšo uporabniško izkušnjo kot zbirka, stara desetletje ali več. Sprememba ni dobrodošla zgolj na delovnem mestu, topel sprejem si zasluži tudi doma. Računalnik s posodobljeno pisarniško programsko opremo nam prihrani marsikateri siv las. Odpadejo težave z nezdružljivostjo in otežkočenim sodelovanjem. Če smo novosti doslej ročno vpletali v delovni vsakdan, bo odslej zanje skrbel najbolj zaokrožen pisarniški paket na svetu.

Matej Šmid: Preskočite, še vedno

Nova Pisarna je zmogljivejša od prejšnje in prejšnjih, o tem ni kanca dvoma, vprašanje je le, ali vse to, kar prinaša, res potrebujete? Stavil bi, da ne, tako velja za vsaj 90 % uporabnikov. Office 2016 je oblikovno lepši, delo v Wordu in Excelu je mehkejše, skorajda bi lahko rekli, da je seksi. In vendar lahko z njima še vedno le pišemo dokumente in izračunavamo preglednice. Da bi v Wordu lahko dokumente vselej tudi (resno) oblikovali, je namreč le dolgoletna pobožna Microsoftova želja, Excel pa so tako ali tako »v nulo« dodelali že pred leti.

Novosti nove Pisarne, kot jih opisuje Microsoft, gredo v smeri sodelovanja v oblaku, kot je zapisal tudi kolega na desni. A to sodelovanje se v praksi še vedno izkaže za svetlobna leta oddaljeno od sodelovanja, kot ga zmorejo programske rešitve, ki so »v oblaku« že od rojstva. Dokumenti Google Docs namreč že v osnovi živijo v oblaku, Microsoftove dokumente pa moramo pred skupnim obdelovanjem s sodelavci tja najprej prenesti. In se zanesti na to, da bo sinhronizacija dokumentov tam delovala vsaj tako dobro kot pri Dropboxu. Kjer tudi včasih odpove.

Nadgradnje tako legendarnih in dodelanih programskih paketov, kot je Office, so v resnici namenjene le polnjenju proračuna izdelovalca, o tem smo lahko prepričani. Če podjetje ne izdaja redno nadgradenj (in jih uporabniku poskuša zaračunati), pač ne more računati na reden pritok denarja, kar je bistvena postavka delovanja vsakega podjetja. Še pred kakšnim letom  so microsoftovci v ta namen delili majice z napisom »Upgrade!«, danes nas poskušajo prepričati s pristopom z naročnino. Resda je nizka, a bo vsak sposoben finančnik (tudi tak, ki skrbi le za domači proračun) nizek mesečni znesek hitro pomnožil z 12 in morda še več, če se bo odpovedal rednim nadgradnjam. In nizka vsota bo hitro postala previsoka.

Še največ je vredno, da je Office na voljo tudi na mobilnih napravah (telefonih in tablicah), to je res uporabna novost, pa čeprav so aplikacije dokaj omejene in na meji zmogljivosti, ki jih zmore današnja prenosna strojna oprema. Toda to ni predmet nadgradnje na Office 2016, saj so aplikacije na voljo zastonj in neodvisno od tega, ali imamo sklenjeno naročnino ali ne. To pa je v resnici tisto, za kar je treba Microsoft pošteno pohvaliti!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji