Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2021

Pro et contra - pregibni/preklopni telefoni, da ali ne?

Pro et contra - pregibni/preklopni telefoni, da ali ne?

So novi pregibni/zložljivi/preklopni ali karkoli že telefoni res prihodnost? Bomo v kratkem v žepih nosili telefone, ki postanejo tablice, ali telefone, ki postanejo, hm, zloženi telefoni?

Iz malega naj zraste veliko!

Matej Šmid

Priznam, skeptičen sem bil. Začelo se je z majhnimi koraki. Samsung je pred leti predstavil telefon, ki je imel zaslon malce zaobljen in dokazal, da se da izredno tanke, skorajda filmsko tanke zaslone OLED tudi ukriviti. Kar nekaj let je trajalo in dočakali smo telefon, prvi Galaxy Fold, ki ga je bilo mogoče razpreti v tablico. Ni prav dolgo »živel«, že po nekaj tednih so ga upokojili, saj je zaslon pod rokami testnih uporabnikov (novinarjev) dobesedno razpadal. Toda Samsung (in za njim Huawei) je vztrajal. Današnji preklopni modeli so uporabni. Prav zares.

Resda, da je tretji Fold še vedno kar debel in neroden, ko je sestavljen, toda v tablični obliki je odličen. Kolega Šavc na moji desni tega ne ve, ker ga še ni imel v rokah (he he ;) ). Delati z bolj ali manj kvadratno 7-palčno tablico je čisto nekaj drugega kot s (še vedno) majhnim pokončnim telefonom. Video posnetki so videti bolje, spletne strani se pošteno razširijo, spletni časopisi so videti bogato, Facebook zaživi. Da, tudi »delati« se da. Odgovarjati na elektronsko pošto, tipkati v Wordu, celo urejati preproste preglednice v Excelu. Na večopravilnost, ki jo oglašujejo, sicer ne dam veliko, saj tudi na velikih in resnih tablicah, kot je, denimo, iPad, deluje bolj tako tako, vendar je že vse zgoraj opisano dovolj. Napovedujem, da bo četrti Fold tisti, ki bo prepričal tudi druge – zato, ker bo tanjši, in zato, ker bo cenejši. No, o zadnjem nisem prepričan, morda bo to šele peti. Ali šesti.

Do takrat pa – »ženski« Flip3. Ženski zato, ker se zelo lepo zapre in se s tem zaščiti pred vsebino ženskih torbic. Ovitki ne delujejo, tovrstno zapiranje pač. Zaprta kocka je varna, zaslonček na sprednji strani pa uporabnika (uporabnico?) vseeno opozarja na vse, kar se dogaja v telefonu. Opozorila, sporočila, SMS, komentarji s Facebooka, nenazadnje tudi vremenska napoved. Ker pri tem modelu cena ni tako pošastno visoka kot pri zloženi tablici, napovedujem … No, zdi se mi, da bi se lahko revolucija počasi začela.

Pravzaprav bi lahko k tej kaj prispeval tudi Huawei, če ga ne bi Američani pritisnili k tlom. Njegova zložljiva tablica (Mate X2) je zelo dober izdelek, toda kaj, ko je večinoma ni mogoče kupiti. In kaj, ko nima Googlovih aplikacij. In … kaj, ko stane še več kot Samsungovi Foldi …

  

Modna muha!

Boris Šavc

Zložljivi telefoni so nova modna muha v mobilni industriji, ki venomer išče sveže prijeme, da bi nagovorila uporabnike k čim pogostejši menjavi naprav. Med zvenečimi pridobitvami tovrstnih umotvorov so večopravilnost, večji zaslon in dodaten prostor za boljšo strojno opremo. Nobena od naštetih me ne prepriča. Večjega zaslona na telefonu ne potrebujem, saj je na sodobnih mobilnih napravah zaslon dovolj velik za vsa mobilna opravila in občasno uživanje v video posnetkih, za drugo imam pa tablico oziroma računalnik. Omeniti moram, da moj malček tablice sploh noče videti in Youtube zaganja izključno s telefona. Ravnega, seveda.

Najbolj se mi zdi smešno hvalisanje z večopravilnostjo. Priznam, na telefonu za silo opravim tudi nekatere delovne obveznosti, saj v sili še hudič muhe je, ampak da bi se lotil na njem takšnega posla, kjer bi potreboval pravo večopravilnost, mi pa niti na misel ne pade. Podobno sem zmeden ob najavi boljše strojne opreme. Zakaj bi v telefonu potreboval prostor za boljšo strojno opremo, če že za obstoječe proizvajalci ne vedo več, kaj bi vanje vgradili, da bi šli spet stopničko više? Evolucija mobilnih naprav je naredila svoje in telefoni podobno kot računalniki že nekaj časa dobesedno stopicajo na mestu, kar se nadaljnjega razvoja tiče.

Na drugi strani so konkretne slabosti. Zložljivi telefoni imajo eno stvar res vrhunsko, in to je cena. Pravo malo bogastvo moramo odšteti za napravo, ki jo je težje uporabljati. Običajne pametne telefone že vsi obvladamo, zdaj pa so tu naprave, ki zaradi svoje zasnove zahtevajo ponovno učenje skorajda istih funkcionalnosti. Poleg strme učne krivulje za neukega uporabnika smo nagrajeni še s kupom neobičajnih napak. Medtem ko so množično posvojeni modeli danes praktično nezmotljivi, so zložljivi zaradi manka uporabnikov pravo gojišče programskih hroščev. Napake bodo sčasoma zagotovo odpravljene in programska oprema v primeru večjega uspeha zloščena do zadostne stopnje, ki bo uporabniku nudila udobno uporabo naprave. A le kar se delovanja tiče!

Zložljivi telefoni bodo še vedno precej težji od navadnih in dvojna doza vsega bo celo za orjaka pravi izziv. Že tako okvaram podvržene naprave bodo v nerodnih rokah povprečnega uporabnika težko preživele daljše obdobje nepoškodovane. Za konec naj omenim le še najbolj perečo težavo mobilne industrije – energijsko potratnost. Medtem ko smo telefon včasih polnili enkrat tedensko, je danes vsakodnevno polnjenje nuja. Kaj mislite, kako se obnese dvakrat večji zaslon z »boljšo« strojno opremo?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji