Objavljeno: 25.5.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2021

Pro et contra - Optika ali 5G?

Pro et contra - Optika ali 5G?

Kot je videti, bo Slovenija še letos vstopila med države, kjer bo zaživel 5G, tisti pravi, ki naj bi nadomestil tudi fiksne internetne povezave. Pa jih bo res?

Prihodnost je tu!

Boris Šavc

Mobilne povezave 5G že od napovedi naprej burijo duhove na takšen ali drugačen način, a niti teoretiki zarot ne morejo mimo njihovih številnih prednosti, med katerimi je na prvem mestu zagotovo nenadkriljiva hitrost. Prihodnost 5G je svetla, polna kakovostnih video vsebin, ki se bodo k nam prenesle v sekundah. Predpomnjenje ob predvajanju bo stvar preteklosti. Omogočene bodo storitve, ki jih danes lahko vidimo le v filmih. Danes so povezane v veliki večini naprave, ki imajo žično ali brezžično povezavo, medtem ko bodo v prihodnosti vse elektronske naprave dobile pamet. Tako prepletenega življenja si sploh še ne znamo predstavljati. Medtem ko smo si edini, da je 5G prava (r)evolucijska pot za svet, doma še vedno vztrajamo pri klasični internetni povezavi, imamo optiko ali čakamo nanjo.

Namesto optike, ki jo imajo okoliški kmeti že vrsto let, sam sredi mesta čakam na razmah tehnologije 5G. Ne bom se več ubadal z vlečenjem kablov ali nameščanjem ojačevalnikov brezžičnega signala. Robustnost povezave 5G bo omogočala priklop številnih naprav, brez težav z nihanjem signala ali upada hitrosti. Cene so za zdaj, ko je 5G še v povojih, res visoke, a bodo kot vedno doslej z množično uporabo upadle. Ves svetovni razvoj gre v tej smeri. Internet bo resnično povezal svet, ne zgolj naših domovanj.

Zavedam se, da bo sprememba velika in se ne bo zgodila čez noč, zato si bom omislil domačo vročo točko 5G. Signal 5G bom speljal v novejši usmerjevalnik in ga brezžično delil drugim napravam v stanovanju. Usmerjevalnik bom vedno lahko vzel s sabo v park, na vikend in tako do obisti izkoristil plačano naročnino, medtem ko danes plačujem 100 odstotkov nečesa, kar uporabljam 20 odstotkov dni. Ravno te izkoriščenosti in prenosljivosti se dejansko najbolj veselim. Medtem ko bodo avtomobil, hladilnik, klima in druge za udobje na počitnicah priročne naprave z mobilnim signalom 5G povezani samostojno, bom druge zlahka priklenil na domačo vročo točko, ki jo bom seveda vzel s sabo na morje. Pri izbiri destinacije bom končno imel proste roke, saj je otroci ne bodo več pogojevali z dostopom do Wi-Fija. Volk bo sit in koza cela.

Z izbiro vroče točke 5G bom pripravljen na prihodnost. Vesel sem, da nisem dočakal optike na svojem naslovu v mestu, saj bi poleg koaksialnega kabla, ki sem ga ob izgradnji »vizionarsko« napeljal po celotnem stanovanju, imel še eno zgrešeno investicijo ter povečan kup odvečnih kablov v stenah, ki mi povzročajo zgolj težave. Med obešanjem slik.

  

Nikakor ne

Matej Šmid

Zgodbe o tem, kako bo mobilni internet, tak ali drugačen, ravnokar popolnoma povozil naše že malce ostarele ožičene povezave, so stare kot, no, skorajda kot internet. Nova kodiranja, nove frekvence, vedno večje število baznih postaj – da, vse to dejansko drastično povečuje hitrosti povezovanja, ki jih zmorejo mobilna omrežja. Spomnimo se, kako resnično šibka so bila omrežja 2G, ki so zmogla borih 9.600 bitov/s in kako lahko že v današnjih omrežjih 4G/LTE uživamo v hitrostih nekaj 100 megabitov/s. Vse to je res. Toda spomnimo se tudi tega, da smo v tistih časih imeli na voljo ožičeni ISDN, ki je zmogel 128 kilobitov/s, danes pa imamo optične povezave, ki popolnoma običajnemu uporabniku doma omogočajo hitrosti 1 gigabitov/s!

Vidite, kam pes taco moli? »Žica« je bila vedno v prednosti in še naprej bo. Pravzaprav bo še veliko bolj, kajti »žica« je danes optično vlakno, medij, za katerega nekateri znanstveniki ocenjujejo, da zmore hitrosti do 1,6 terabita/s! Običajna steklena parica, terabiti! To, da imamo danes prek optične povezave na voljo »le« gigabite, ni povezano s tem, da steklo ne bi zmoglo več (tako kot, denimo, bakrena telefonska parica ne zmore več kot nekaj 10 megabitov/s), ampak še najbolj s ceno zagotavljanja velikih hitrosti, ki jih operater (še) ne more prenesti na uporabnike.

V (bližnji) zgodovini so sicer obstajale brezžične rešitve, ki so teoretično nakazovale, da bi hitrostno morda lahko prehitele fiksne povezave (WiMax), vendar se niso obnesle. Za hitre brezžične povezave namreč potrebujemo usmerjene antene in drage terminale, pa še to je nato zelo izpostavljeno motnjam v ozračju in vremenu. Pod zemljo, kamor so zakopane optične parice, teh težav ni.

Res pa je, da imajo mobilne povezave vse te številne prednosti, ki jih omenja kolega na moji levi. Zato ne dvomim, da bodo omrežja 5G uspešnica, tako v industriji kot na naših mobilnih telefonih, marsikje tudi kot nadomestek za fiksne povezave. Vendar res le kot nadomestek, osnova hitrega interneta pa bodo še dolga leta predstavljale optične povezave. Tako kot to za hrbtenično osnovo interneta velja že od samega začetka – podvodni kabli, ki povezujejo sveto, so pač – optični.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji