Objavljeno: 29.9.2009 | Monitor September 2009 | Teme: komentar, mnenje, proetcontra

Pro et contra: Nevarčno

Pro et contra: Nevarčno

Priznajmo si, gonilo kapitalizma je potrošništvo, gonilo potrošništva pa smo mi vsi. Še posebej to velja na mladih in še nerazvitih področjih, h katerim vsekakor sodi tudi računalništvo, ali kar ves IT, če sem malo širši.

Miha Mali: Je zeleno vredno svojega denarja?

Priznajmo si, gonilo kapitalizma je potrošništvo, gonilo potrošništva pa smo mi vsi. Še posebej to velja na mladih in še nerazvitih področjih, h katerim vsekakor sodi tudi računalništvo, ali kar ves IT, če sem malo širši. Tu je treba v hudi konkurenci kupcem kar čim pogosteje vsiliti nakup nove, boljše in sploh naj naj naprave, drugače se celotno kolesje ustavi. Kar je lepo videti na področju osebnih računalnikov, ko je bolj ali manj že jasno, da je mogoče dostojno "preživeti" tudi z dve, tri ali več let starimi računalniki. In to nam je jasno, kljub temu da se novi računalniki še vedno postavljajo z vedno več megahertzi, z vedno bolj vpadljivo zunanjostjo (prenosniki), z vedno večjo "zelenostjo", če govorimo o poslovnih računalnikih.

In prav v tej zelenosti je težava. Saj veste - bodimo zeleni, privarčujmo kak vat in si domišljajmo, da bomo s tem pomagali rešiti svet, ki drsi v globalno katastrofo. Pa ja. Ste se že kdaj lotili preračunavanja, ali z nakupom zelenih naprav dejansko privarčujete dovolj, da "prinesete noter" veliko višjo ceno, ki jo izdelovalci zahtevajo zanje? Recimo, če za hip ostanemo zunaj IT, kak hladilnik, pralni stroj ali kaj podobnega? Odgovor je - ne, višje cene vam nikoli in nikdar ne bo uspelo upravičiti. Vsaj ne v predvideni življenjski dobi naprave.

Pa je pri IT kaj drugače? Zamisel za ta zapis se mi je porodila, ko smo v podjetju kupovali nov UPS, saj veste, napravo, ki z akumulatorji drži pokonci strežniško sobo, ko/če zmanjka elektrike. Ne govorimo o majhnih igračah za domov, temveč o konkretni omarici na kolescih, ki s svinčenimi akumulatorji tehta nekaj sto kilogramov. Cena? Malenkost, 5000 evrov. Popravek, taka je cena za običajni UPS, nas pa je prodajalec takoj hotel prepričati, naj kupimo novejši model, ki je seveda še 2000 evrov dražji. Razlog? Novejša tehnologija, ki ima boljši izkoristek in posledično porabi manj električne energije zase. UPSi namreč kar nekaj odstotkov električne energije, ki jo črpajo iz omrežja, potrebujejo zase, oziroma gre za izgube. Ok, zelenost gor ali dol, kot sem že zapisal, vse je v denarju. Ali manjša poraba dejansko pomeni, da bomo teh 2000 evrov v življenjski dobi UPSa dejansko "prinesli noter"? Priznam, računanje s ceno električne energije ni niti približno enostavno, saj imajo računi za elektriko toliko spremenljivk in postavk, kot bi se distributerji prav nalašč trudili, da jih ne bi razumeli. Prepričan pa sem, da teh nekaj odstotkov višji izkoristek nikakor ni vreden skoraj 50 % višje cene zelenega UPSa.

Matic Zupančič: Najmodernejše je bolje!

Glede na to, da sta zadnji dve leti, morda tudi zaradi pomanjkanja optimizma po svetu, namenjeni predvsem zelenim tehnologijam, naj se najprej pomudim pri varstvu narave in najzanimivejši, bolj finančni vidik, pustim za konec.

Narava je ena sama, njen samoočiščevalni program pa najbrž pomeni naravo brez človeka. In če hočemo kot biološka vrsta še dolgo hoditi po tem planetu, potem to najbrž pomeni, da bo treba kar takoj zavihati rokave. Sama tehnologija nam že zdaj, če bi nam bilo kaj mar, ponuja nekaj možnosti, kako tudi sicer z ekološko Ali morda: s precej spornimi ekološkimi izdelki (???)

Prodajalci nam bodo najbrž ponudili baterije s podaljšano življenjsko dobo (10 let in več), najbrž tudi zaradi večjega trenutnega zaslužka. Vendar si ravno zaradi okoljevarstvenega vidika ne bi smeli privoščiti nakupa standardnih baterij, katerih življenjska doba bi bila krajša od 5 let. Naprave za nepretrgano napajanje namreč, za razliko od računalniške opreme, ne kupujemo za 3-5 let, temveč pričakujemo, da bo svoje delo opravljala tudi 10 let in več.

Poleg tega (zdaj pa že prihajam v malce bolj denarne vode) baterija z dvakrat daljšo življenjsko dobo ne stane dvakrat več denarja. Verjamem, da je še posebej danes, ko štejeta vsak dinar ali para, težko nameniti nekaj 100 evrov za čisto ekološko vest podjetja.

Kar oglejte si zgornji graf. Namenjen je vsem, ki radi spremljate črtice, da si laže predstavljate tisto, kar je morda slišati kot govorjenje na pamet. Naj malce raztolmačim. Modra črta pomeni UPS napravo z 10 kVA oziroma 9 kW izhodne moči in ima izkoristek do 96 odstotkov. Vijolična črta pa pomeni danes sicer še prodajano, a tehnološko že zastarelo napravo z 12 kVA in 8,4 kW izhodne moči ter ima do 92 % izkoristek. Modernejša naprava je sicer nekaj dražja, a v tretjem letu obratovanja, pri tipični porabi 7 kW, se stroški izenačijo. V naslednjih letih z dražjo napravo samo še "varčujemo". Po desetih letih se prihranek povzpne na 1500 evrov, seveda ob predpostavki, da je cena energije vedno enaka. Če bi se dražila (in najbrž se bo), bi bil prihranek še večji. In da ne bo pomote, ta graf ne upošteva, da je pri "vijolični" napravi treba po 3-5 letih kupiti nove baterije, če hočemo, da nam zanesljivo služi.

Ah, saj vem, bob ob steno ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji