Objavljeno: 31.10.2023 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2023

Pro et contra - Mini PC, da ali ne?

Pro et contra - Mini PC, da ali ne?

Nekako se zdi, da imamo pri nakupu osebnih računalnikov na voljo le dve izbiri – prenosni ali namizni računalnik. Kaj pa tiste škatlice, mini računalniki?

Imajo vse, kar imajo veliki

Boris Šavc

Ob današnjem hitrem tempu življenja se tehnologija neprestano razvija in spreminja. To je pripeljalo do naraščajoče potrebe po kompaktnih in zmogljivih računalnikih, ki lahko učinkovito opravljajo različne naloge. Mini računalniki so postali priljubljena izbira za številne posameznike in podjetja, saj ponujajo številne prednosti.

Glavna prednost mini računalnikov je seveda njihova velikost. Zasedajo zelo malo prostora na mizi in splošno v domu, kar je idealno za ljudi, ki imajo omejen prostor. Tudi za podjetja je to velika prednost, saj lahko mini računalnike enostavno postavijo v omejeno velike pisarne ali delovne prostore. Mini računalniki so običajno energijsko učinkoviti. Porabijo manj električne energije kot večji, kar pripomore k nižjim računom za elektriko in k prijaznosti do okolja. Zaradi svoje majhnosti so mini računalniki izredno prenosljivi, nekatere je mogoče nositi celo v žepu. Lahko jih enostavno prenašamo s seboj na potovanja ali uporabljamo v najrazličnejših okoljih. To je še posebej koristno za posameznike, ki potrebujejo zmogljiv računalnik, uporaben na terenu.

Naslednja dobrobit je njihova nizka raven hrupa. Mini računalniki imajo običajno tišje delovanje v primerjavi z večjimi namiznimi, kar je še posebej pomembno, če računalnik uporabljamo v okolju, kjer je pomembna tišina, na primer v pisarni ali dnevni sobi. Kljub svoji majhnosti mini računalniki ponujajo občudovanja vredno zmogljivost. S sodobnimi procesorji in grafičnimi karticami so sposobni obvladovati zahtevne naloge, kot so urejanje videoposnetkov, igranje iger in delo z grafičnimi programi. To jih uvršča med odlično izbiro za ustvarjalne posameznike in profesionalce.

Vzdrževanje manjših računalnikov je zaradi njihove kompaktne oblike običajno zelo preprosto, če je sploh potrebno. Lahko jih enostavno odpremo in nadgradimo ali očistimo njihove notranje komponente. Olajšano vzdrževanje jim omogoča daljšo življenjsko dobo in boljšo prilagodljivost. Mini računalniki so zelo prilagodljivi in obstaja veliko različnih modelov, ki se razlikujejo po zmogljivosti, cenah in funkcijah. V vsakem trenutku lahko izberemo tistega, ki najbolje ustreza našim potrebam in proračunu. In tako smo prišli tudi do cene. Mini računalniki so običajno cenovno ugodnejši od velikih namiznih, kar je lahko še kako pomembno tako za posameznike kot manjša podjetja, ki želijo prihraniti pri stroških, ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivost. Mini računalniki so odlična izbira za vse z željo po kompaktni, zmogljivi in energetsko učinkoviti računalniški rešitvi, ki ne bo naredila luknje v žep.

  

Ni vse v velikosti

Matej Šmid

Najprej naj popravim kolega na levi – ne, mini računalniki v resnici niso cenejši od »pravih«, velikih osebnih računalnikov, ki jih navadno skrivamo pod delovno mizo. Cenejši so le takrat, ko so tudi strojno šibkejši. Če primerjamo enako zmogljive računalnike (procesor, pomnilnik, disk/pogon/shramba), je običajen osebni računalnik cenejši. Kar je logično – standardne strojne komponente, ki se prodajajo v milijonih primerkov, so cenejše kot podobne komponente, ki so prilagojene za vgradnjo v manjša ohišja s specifičnimi napajalniki.

Iz česar sledi tudi dejstvo, da so »pravi« osebni računalniki lahko veliko zmogljivejši od mini pecejev, če si tako poželimo. Vanje lahko vgradimo veliko večje in zmogljivejše grafične kartice, enako velja za »diske«, kakršnekoli že, in količino pomnilnika. In seveda za procesorje, ki so lahko najmočnejši, kar jih je trenutno na voljo, ne pa njihove različice za prenosne računalnike. Večje ohišje namreč pomeni tudi več volumna za odvajanja toplote, ki je zelo pomemben (in moteč) dejavnik pri doseganju zmogljive računalniške moči. Pomaga že samo večje ohišje z več in večjimi ventilatorji v samem ohišju, ključno pa je to, da lahko na procesor v nemini osebnem računalniku namestimo tudi res veliko in zmogljivo hladilno rebro s pripadajočim ventilatorjem. Po želji se lahko odločimo celo za sistem z vodnim hlajenjem, za katerega v mini računalniku res ni prostora.

In seveda ključno – uspeh industrije osebnih računalnikov že od vsega začetka pred desetletji temelji na združljivosti, strojna združljivost pa na standardnih komponentah, ki jih lahko razvija kdorkoli. Nizko ceno, ki sledi iz tega, sem že omenil, naj omenim še enostavnost nadgradnje in še posebej servisiranja. Če v osebnem računalniku odpove pomnilnik, ga bo z največjo lahkoto zamenjati, če odpove pomnilnik v mini računalniku, se bomo morali najmanj potruditi in po trgovinah pobrskati za precej manj razširjenimi moduli za prenosne računalnike. Še več težav bo, če bo odpovedala katera izmed razširitvenih kartic, denimo grafična ali morda omrežna – poiskati bomo morali ustrezne kartice nižje višine, za katere stavim, da jih lokalni trgovec ne bo imel na zalogi. Še posebej pa ne bo imel na zalogi dela, ki v računalnikih največkrat odpove – napajalnika. Če so napajalniki za osebne računalnike bolj ali manj nespremenjeni in združljivi že dolga leta, celo desetletja, so tisti za mini računalnike narejeni skorajda po naročilu. Veliko sreče z iskanjem ravno tistega, ki je odpovedal v našem Dell, HP, Lenovo ali Asus mini peceju …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

giorgia | 5.12.2023 | 14:58

Imajo res kar imajo veliki!??? Daj no ......, kot osnova računalnik že mogoče a kaj pa vsa ostala periferika brez katere ne gre, tu ni stvar zavzemanja prostora za postavitev, temu drugo botruje, no saj veste kaj!!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji