Objavljeno: 27.4.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2021

Pro et contra: Chromebook, da ali ne?

Pro et contra: Chromebook, da ali ne?

Vedno pogosteje berem o prenosnikih Chromebook, ki so menda čez lužo zelo priljubljeni in jih marsikdo uporablja kot cenejšo alternativo »pravim« prenosnikom z Windows ali MacOS. Kakšno je vaše mnenje o njih?

To ni »pravi« prenosnik

Boris Šavc

Bil sem lastnik prvega Googlovega Chromebooka, ki se mu je reklo Pixel. Bila je to prava mala zver in mi je dobro služila, dokler ni odpovedal napajalnik. Ker je Google vsako leto izdal nov prenosnik, rezerve ni bilo več mogoče dobiti. Seveda je bil Pixel nekaj posebnega in tudi alternativni polnilnik, ki mi ga je prodal lokalni elektro mojster, ga ni znal polniti, a ga je usposobil toliko, da sem znova lahko uvidel pomanjkljivosti računalnikov z Googlovim operacijskim sistemom (beri: spletnim brskalnikom) Chrome OS.

Chromebooki so načelno cenejši, hitri, varčni in varni računalniki. Žal vse našteto prinese dejstvo, da to niso resnični računalniki. Dejansko gre za terminale, kjer se delo dogaja na oddaljenem stroju. Računalništvo, kot so ga poznali nekoč, torej. Skladno s tem imajo chromebooki zelo malo prostora za lokalno shranjevanje, nanj gredo kvečjemu slike in datoteke z besedili, medtem ko lahko na filme in bolj potratne zapise pozabimo. Terminal je brez interneta neuporaben. Kar običajno ni težava, če ne hodimo na morje, če je povsod v hiši brezžični signal, če deca bere knjige namesto podnapisov na Netflixu, če in če.

Danes, ko še največji naivnež nikjer ne pokaže ali objavi »surove« fotografije, je računalnik brez možnosti obdelovanja slik in video posnetkov zgrešen nakup. Mladež se ga bo otepala z vsemi štirimi, starejša generacija pa ga preprosto ne bo razumela. Ostanemo zgolj mi, generacija v zlatih letih. Generacija, ki se ji da ukvarjati s storitvijo Google Cloud Printing, brez katere trmasta naprava noče niti tiskati. Generacija, ki ji ni več mar za igre, na katere lahko ob uporabi chromebooka kratko malo pozabimo. Razen če smo morda že tako obsedeni z delom, da enačimo igričarstvo s kratkočasenjem na telefonu.

Na koncu ostanemo zgolj mi, deloholiki. Vendar pozor, niti nam ne bo povšeči odsotnost profesionalnih programov, oddaljenega dostopa, naprednejše pisarne in druge obvezne opreme delovnega stroja. Vsi, ki veliko delamo z računalniki, smo z leti nabrali precej drage strojne opreme, od slušalk, posebnih mišk in tipkovnic do spletnih kamer, optičnih bralnikov in USB-razširitev. Večine chromebook ne mara, k sebi spusti le redke, pa še te ne v vsej svoji veličini. Osvetljena tipkovnica bo verjetno delovala, a naprednejših zmožnosti chromebook ne bo razumel. Chromebooki so cenejši, varčnejši in preprostejši od klasičnih računalnikov, enako kot je poceni, varčno in preprosto kolo, a se v službo (in marsikam drugam) še vedno raje peljemo z avtom.

  

Da, to je »drugi« prenosnik

Matej Šmid

Kolega na moji desni ima prav – prenosniki Chromebook niso pravi prenosniki, so pa odlična rešitev za »drugi« prenosnik. Tisti prenosnik torej, ki je majhen, lahek, hiter, vedno povezan in ga vedno nosimo s seboj. In s katerim hitro postorimo najosnovnejša pisarniška in spletna opravila.

Pravzaprav je osupljivo, kako je Googlu uspelo iz majhnega Linux jedra, uporabniškega vmesnika brskalnika Chrome in zdaj še podsistema za aplikacije Android narediti nekaj tako izredno uporabnega, hitrega in hkrati varčnega. Prenosniki Chromebook se zbudijo v trenutku (ne, tistim z Windows to še vedno ne uspeva vedno), baterija pa brez težav zdrži tudi po 15 ur in več. Še več, ker so programsko lahki, so zadovoljni tudi z zelo šibko in zato poceni strojno opremo. Chromebook za 700 evrov je tako videti in se tudi obnaša podobno kot Windows model za dva tisočaka, dovolj dober in uporaben pa je celo tisti, ki stane borih 300 evrov. Kdaj ste nazadnje kupili prenosnik za 300 evrov? Še za telefon se je navadno smiselno malce dlje stegniti!

Seveda pa je res, da so prenosniki Chromebook v resnici le kombinacija brskalnika Chrome in aplikacij Android. Ker pa je splet danes tako vseprisoten in spletnih aplikacij veliko, da o množici aplikacij Android niti ne govorimo, je uporabnost takega »prenosnega brskalnika« v resnici velika. Ne, chromebooki res niso namenjeni igranju iger, tudi obdelavi videa ne, kot pisarniška naprava pa se obnesejo odlično. Googlova spletna pisarna Docs je vse, kar potrebuje povprečen pisarnež, pomagajo pa mu še aplikacije Android, kot je, denimo, Outlook ali kar cela Microsoftova mobilna pisarna Office.

Dokumenti, ki jih urejamo, so dostopni vedno in povsod, tudi tam, kjer morebiti ni interneta, saj lahko vse datoteke sinhroniziramo tudi z lokalno shrambo, in sicer vsa besedila, vse preglednice, vsa elektronska sporočila, ne nazadnje tudi vse fotografije in video posnetke, ki so sicer shranjeni v storitvi Google Photos.

In seveda je po drugi strani popolnoma res, da chromebook pač ne more biti edini (prenosni) računalnik. Navadno uporabniki z računalniki počnemo še kaj več, kot le tipkamo in urejamo preglednice. Odličen pa je lahko kot drugi prenosniki, tisti, ki ga vzamemo s seboj na pot. Nekako tako, kot so vedno bolj priljubljeni električni avtomobili, čeprav je vsem jasno, da se odlično odrežejo le kot drugi avtomobil, saj jim do popolnosti še kar nekaj manjka. Kot »dodatek«, ki ga »vzamemo s seboj na pot«, pa je super.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji