Objavljeno: 30.5.2006 03:22 | Avtor: Igor Harb | Monitor Maj 2006

Pritisni in govori

Storitev pritisni in govori (Push to talk) ni povsem nova; izdelovalci telefonov in operaterji so jo začeli preizkušati že pred tremi leti, a od takrat se je prijela predvsem v ZDA. Pri nas jo je pravkar splovil Mobitel.

Storitev pritisni in govori (PG) ponuja uporabnikom možnost enosmerne govorne komunikacije v skupinah, pri čemer za prenos govora uporablja VoIP prek GPRS. Preprosteje razloženo, PG deluje skoraj tako kot klasični walkie-talkie, le da za komunikacijo uporablja GPRS.

Povprečnega uporabnika mobilnega telefona bodo nastavitve PG sprva nekoliko zmedle, saj so - vsaj v začetni fazi - bistveno bolj zapletene od običajnega telefoniranja. Ljudi, s katerimi želimo komunicirati prek PG, moramo najprej "spraviti" v skupine, vsakemu izmed njih poslati povabilo prek kratkega sporočila SMS ali povezave IrDA, se navaditi na nove zapise njihovih imen ipd. Ko vse te začetne nastavitve uredimo, pa uporaba postane precej nezahtevna. Po ikonah poleg imen udeležencev skupine vidimo tudi to, ali so dosegljivi prek PG, v povezavo z njimi pa vstopimo tako, da pritisnemo gumb in začnemo govoriti. Na preizkusnih Nokiah 5410i je ta gumb nekoliko skrit v obliko ohišja, a je na primernem mestu za preprosto rabo. Uporabniki skupine, ki imajo storitev trenutno vključeno, najprej zaslišijo pisk, nato pa izgovorjene besede. Uporabnik lahko govori le, dokler drži gumb, ob koncu njegovega sporočila pa sistem z drugačnim piskom sporoči soudeležencem, da je linija prosta. Ker komunikacija poteka po t. i. načinu half-duplex, lahko hkrati govori le eden izmed udeležencev, drugi pa zgolj poslušajo. Običajen način uporabe je prek zvočnika za prostoročno telefoniranje, ki naj bi po priporočilih nekaterih operaterjev imel glasnost vsaj 90 db. Za zelo hrupna okolja ali iz želje po zasebnosti komunikacije pa so primernejši kompleti za prostoročno telefoniranje. Nekateri operaterji tudi predlagajo uporabnikom, naj osvojijo vojaški način komunikacije - torej z besedo "konec" ob vsakem koncu stavka. Kot omenjeno, je prenos zvoka uporabljana internetna telefonija (VoIP) prek GPRS, pri čemer je poraba 8-12 Kb na sekundo.

Pri nas PG zaenkrat ponuja le Mobitel in to do konca leta t. i. predkomercialno. To pomeni, da je storitev brezplačna. Razloga za predkomericalno obdobje sta bržkone dva - prvi je predstavitev storitve in preizkušanje načina obračunavanja, drugi pa pomanjkanje združljivih telefonskih aparatov. Mobitel je za vpeljavo PG izbral Nokiino rešitev, zato storitev zaenkrat deluje le z Nokiinimi telefoni, do konca leta pa naj bi bili standardi o združljivostih dokončno dorečeni in bi za PG lahko uporabljali tudi druge telefone. Za podobne rešitve so ob predstavitvi PG odločali tudi drugi operaterji po svetu. Po njihovih izkušnjah je PG zanimiv predvsem za poslovne uporabnike, kot nadomestek za walkie-talkieje in podobne brezžične rešitve - torej na gradbiščih, v taksi službah in drugih delovnih okoljih, v katerih je v vsakem trenutku mobilnih več članov delovne skupine. Dodatna prednost je vsekakor še možnost gostovanja v tujini, ker pa se PG obračuna kot GPRS promet, je zaradi tega zaenkrat še bistveno predrag. Čeprav gre pri PG za govorna sporočila, pa ni konkurenca običajnemu govoru, saj okrnjenost storitve (slabša kakovost in zakasnitev, half-duplex) ne odtehta takojšnje povezave. Po izkušnjah operaterjev, ki storitev že uporabljajo, je PG bliže sporočanju prek kratkih sporočil SMS ali pa takojšnjemu sporočanju (IM), saj temelji na kratkih in jedrnatih sporočilih.

Ob koncu predkomercialnega obdobja bo PG najverjetneje na voljo po posebni naročnini, ki bo najbrž prilagojena različnim količinam rabe. Če gre sklepati po zgledih tujih operaterjev, bo za PG najbrž na mesec treba odšteti nekaj tisočakov (oziroma takrat najbrž dobrih 10 evrov). To bržkone pomeni nižje stroške kot vzdrževanje lastnih sistemov za walkie-talkie, a kljub temu najbrž ne bi bilo modro kar takoj nadomestiti preizkušenih rešitev z novo tehnologijo.

Pritisni in govori

Kaj: Enosmerna neposredna VoIP komunikacija prek GPRS.

Ponuja: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: Do konca leta brezplačno, a le za poslovne stranke.

Za: Preprost način skupinskega komuniciranja.

Proti: Primerno le v redkih, nišnih primerih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji