Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2011 | Teme: iPad

Prihodnost prenosnikov, drugič

Prihodnost prenosnikov, drugič

Pred slabim letom dni ste na teh straneh lahko brali mnenje o tem, kam gredo prenosni računalniki. Takrat je bil zapisan argument, da se bodo zgledovali po Applu, konkretno po modelih iz serije Air.

Danes je vse bolj očitno, da je res tako, počasi pa vidimo že zametke še resnejšega oziroma bolj drastičnega premika v tej smeri. A začnimo pri podjetju Intel, ki obvladuje trg procesorjev prenosnih računalnikov. Pred kratkim je objavilo pobudo, da želi razviti čim lažje in tanjše prenosnike, ki bi bili solidno zmogljivi, pri tem pa bi akumulatorji zdržali dlje, kot smo vajeni.

Seveda Intel takih prenosnikov ne namerava izdelovati sam, predvsem naj bi pri tej pobudi poskrbel za izdelavo še boljših, predvsem pa še varčnejših procesorjev, pomemben cilj je tudi cenovna konkurenčnost teh modelov. Povod za to pobudo najdemo v podjetju Apple. Sodeč po govoricah, naj bi Apple na tihem menil, da je trenutna generacija Intelovih procesorjev premalo varčna za uporabo v prenosnikih Air.

V Intelu se še kako zavedajo, da je zelo mogoče, da bi začel Apple v prihodnjih generacijah prenosnikov Air (in kasneje morda tudi drugje) uporabljati procesorje na podlagi arhitekture ARM. Te namreč že uporabljajo v iPadih, bojda pa naj bi pred časom izdelali tudi preizkusni prenosnik, zasnovan na zadnji generaciji tega procesorja.

Procesorji ARM so znani po izredni varčnosti, saj imajo omejeni nabor ukazov glede na procesorje iz Intelovih (ali AMDjevih) logov. Pri prvih gre za procesorje tipa RISC (reduced instruction set computing), pri drugih pa CISC (complex instruction set computing). Zaradi tega so prvi danes v rabi v praktično vseh pametnih telefonih in tudi v večini tabličnih računalnikov.

Tega, da je Apple pripravljen storiti korak nazaj k arhitekturi RISC (nekoč je namreč že uporabljal te procesorje, imenovane PowerPC), najverjetneje ni treba posebej izpostavljati, saj gre za podjetje, ki se je večkrat izkazalo z velikimi (in sprva včasih nerazumljivimi) potezami. Najbolj nenavadno je, da daje takemu prehodu največjo kredibilnost naprava iz Asusovih rok!

Da, govorimo o tajvanskem podjetju, ki je načeloma nič kaj pretresljivo, a po poslovnih rezultatih kljub temu zelo uspešno računalniško podjetje. Naprava, ki jo imamo v mislih, pa je v tej številki preizkušeni EEE Transformer. Gre za hibridno napravo med tablico in malim, lahkim prenosnikom, torej netbookom.

Zadeva nas je kar malce presenetila, saj je presenetljivo zmogljiva, po funkcionalnosti pa praktično na istem kot vsi pravi prenosniki, v katerih bdijo Okna. Deluje hitro, brez težav lahko priklopimo zunanje diske, digitalne fotoaparate itd. Največji šok pa je zdržljivost akumulatorja, saj zdrži tam okoli petnajst ur navadnega dela - in to brez dodatnih oziroma štrlečih akumulatorjev. Osnova je seveda procesor iz družine ARM, operacijski sistem pa je zadnja različica Androida.

Si mislimo, da v Applu že kuhajo nekaj podobnega. Torej nekaj podobno tankega, kot je trenutni MacBook Air, le z vsaj še enkrat zmogljivejšim akumulatorjem (oziroma varčnejšim procesorjem). Tradicionalni MacOS X pa je z zadnjo večjo nadgradnjo že dobil kar nekaj funkcij, ki so jih prenesli praktično nedotaknjene iz sistema iOS. O njihovem uspehu sicer ne dvomimo, srčno pa upamo, da se bodo druga podjetja (sploh pa Asus s svojim Transformerjem) zavedala, kakšen potencial imajo pred seboj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji