Objavljeno: 14.6.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2016

Pretakanje življenja

Danes je vse v spletu. Če želimo vedeti, kaj počnejo prijatelji ali znanci, preverimo njihovo Facebook stran. Utrinke z njihovega letovanja si ogledamo na spletišču YouTube. Navadili smo se, da zasebnosti ni več. Življenje prosto delimo z drugimi. Po prvih sramežljivih korakih z nekaj negibnimi slikami želimo še. Tudi objava video posnetkov nas ne zadovolji več. Hočemo, da internet diha z nami v realnem času. S pretočnimi storitvami.

Pretakanje digitalne vsebine ni novost. Časi, ko smo glasbo, filme in celo igre kupovali na nosilcih zvoka in slike (ali jih pridobili, kako drugače), so večinoma za nami. Spremenilo se je vse. Mladež dobi glasbo v slušalke prek priljubljenih spletnih storitev, kot sta tudi v Sloveniji prisotna Apple in Google Music, filmoljubi se naslajajo na Netflixu ali plačujejo za poslovenjeni Voyo ter podnaslovljeni Pickbox, televizijo pa gledamo povsod, saj imajo operaterji praviloma sposobno mobilno aplikacijo, ki televizijo v živo prenaša po internetu. Celo pirati niso imuni za pretočne čare, saj s pridom izkoriščajo zmožnosti razvpite storitve Popcorn Time. Pretakanje je danes tako zelo priljubljeno, da smo ljudje začeli v živo prenašati celo samega sebe.

Za kakovostno pretakanje igranja v živo je treba imeti zmogljivo spletno povezavo. Najmanj 3 MB na poti od uporabnika k strežniku. Mi je pri testiranju nismo imeli.

Začetki pretočnega videa segajo v leto 2011, ko je Skype kupil podjetje Qik, ki je razvilo mobilno aplikacijo, s katero so uporabniki posneli in v realnem času predvajali video posnetek ter o pretakanju obvestili zainteresirane. Koncept se je ohranil do danes, ko so na voljo tudi drugi dejavniki za razmah pretočnega videa. Množičnost mobilnih naprav z zmogljivimi kamerami in stalno povezavo v splet je zasejala seme, ki se na krilih družabnih omrežij razrašča v doslej neslutene višave. Poleg tehnično ugodnejšega ozračja imajo danes ljudje tudi precej manj zadržkov do javnega življenja. Od sebčkov do živega videa, splet in družabna omrežja so polni utrinkov iz zasebnega življenja vsakogar. Živimo v svetu resničnostnih šovov, v katerem je še včerajšnji neznanec danes zvezda. Samovšečna nagnjenja pripravijo posameznika do tega, da deli zanimive podrobnosti iz svojega vsakdana z drugimi. Iz dneva v dan ima na voljo več orodij.

Twitch je presenetil vse dvomljivce, ki so bili prepričani, da je storitev, kjer gledamo druge, kako igrajo igre, obsojena na propad.

Zahteve

Dokaz za nesluteno moč pretočnega videa je storitev Twitch. Ta nadvse priljubljena spletna storitev uporabnikom omogoča prenašanje igranja iger. Navidez nišna storitev je v kratkem času obnorela igralce iger po vsem svetu. Vsak mesec si pretočno akcijo ogleda 100 milijonov gledalcev. Demo iger ni več, če posameznik želi videti, kakšna je opevana igra v resnici, jo v akciji vidi na Twitchu. Storitev v živo prenaša velike igričarske dogodke, omogoča bogato interakcijo z gledalci in iz vsakogar naredi zvezdo, če se le posname. Storitev podrobno predstavimo, saj nam daje slutiti, kaj vse se skriva v ozadju fenomena pretočnega videa.

Največ vsebine prispevajo igralci z računalnikom PC. Za to potrebujemo računalnik s procesorjem Intel Core i5-4670 ali boljšim, 8 GB pomnilnika RAM, vsaj Windows 7 in zmogljivo grafično kartico s podporo DirectX 10 ali več. Veliko vlogo igra tudi internetna povezava od uporabnika do storitve. Tako imenovani upload naj bo vsaj 3 MB na sekundo. Naslednja nujna in logična stvar je uporabniški račun na storitvi Twitch. Prijava je brezplačna in preprosta. Priporočljiv je jedrnat opis naših namenov, da nas gledalci lažje spoznajo in najdejo. Vse bodoče prenose lahko začasno shranimo z nastavitvijo Settings/Channel&Videos/Archive Broadcasts/Automatically archive my broadcasts. Shranjevanje privzeto ni omogočeno.

V prvem koraku na Twitchu prenos poimenujemo.

Najpomembnejši del opreme bodoče pretočne igričarske zvezde je programska oprema za prenašanje igranja. Najbolj priljubljena taka programska izdelka sta brezplačni Open Broadcaster Software (OBS) in plačljivi XSplit. Slednji je do uporabnika prijaznejši, a za uporabo naprednejših zmožnosti zahteva plačilo v obliki naročnine.

Postopek

Ne glede na izbiro je začetni postopek enak. Najprej izberemo vire, določimo videz prenosa in sistem povežemo z uporabniškim računom Twitch. Postopek si pobliže ogledamo ob pomoči brezplačnega programa OBS.

V nadaljevanju se pomudimo pri nastavitvah oddajanja programa Open Broadcaster Software.

Na spletnem naslovu Twitch.tv se prijavimo z ustvarjenim uporabniškim računom in na osnovnem zaslonu poiščemo ime profila, ga izberemo in s padajočega menuja uporabimo ukaz Dashboard. Prenosu v polje Title this broadcast damo ime, nato izberemo igro, ki jo bomo igrali, in jezik, v katerem bomo komentirali dogajanje na zaslonu. Z gumbom Update spremembe potrdimo in za nekaj časa zapustimo uporabniški vmesnik spletne storitve Twitch.

Z upraviteljskimi pravicami Zaženi kot skrbnik (Run as Administrator) poženemo program Open Broadcaster Software in v nastavitvah Settings oziroma Nastavitve. Program OBS je tudi v slovenščini, poiščemo Nastavitve oddajanja. Polje Storitev oddajanja spremenimo na Twitch in kliknemo gumb Optimiziraj. Nato nujno sledi Pot do videa/Ključ oddajanja. Ustrezno kodo dobimo na storitvi Twitch.

Twitch in program Open Broadcaster Software povežemo s ključem za pretakanje Stream Key.

Pod uporabniškim imenom znova izberemo Dashboard in se prestavimo na zavihek Stream Key. Ključ prikličemo na zaslon z gumbom Show key in s potrditvijo prikaznega opozorila. Ključ prekopiramo v Open Broadcaster Software in ga potrdimo z Uporabi ali V redu.

Na prvi strani uporabniškega vmesnika programa OBS z desnim mišjim gumbom kliknemo polje Viri in izberemo ukaz Dodaj/Zajem Igre. S padajočega seznama izberemo želeni igričarski naslov in se vrnemo nazaj. Postopek ponovimo, če želimo sliko oplemenititi z dodatki, na primer z besedilom ali prenosom iz spletne kamere. Dogajanje na zaslonu monitorja dodamo z ukazom Dodaj/Zajem Monitorja. Kako bo scena na pretočnem video posnetku v primeru prenosa videti, preverimo z gumbom Predogled oddajanja. Ko smo z rezultatom zadovoljni, stisnemo še gumb Začni oddajati, nakar smo v živo na storitvi Twitch.

Med vire v programu OBS dodamo želeno igro in morebitne dodatke, na primer besedilo ali sliko iz spletne kamere, ki nas bo prikazovala med prenašanjem igranja.

Lastniki konzol PlayStation 4 in Xbox One lahko pretočne vsebine ustvarjajo in prenašajo na storitev Twitch brez dodatne opreme ali programov. Na konzoli podjetja Sony živi prenos spočnemo z menuja Share, na Microsoftovi napravi pa je treba najprej namestiti aplikacijo Twitch. Ker konzole ne ponujajo naprednejših zmožnosti prilagajanja prenašane slike, se veliko uporabnikov odloča za prenos igranja s konzole na PC in od tam na storitev Twitch. Za takšno kompliciranje potrebujemo namensko kartico za zajem slike (npr. Elgato Game Capture HD), ki jo lahko povežemo z vsemi igralnimi konzolami na trgu. Začetnikom tako mešetarjenje odsvetujemo, saj za testno vožnjo storitve Twitch vgrajena podpora povsem zadostuje.

Na konzoli PlayStation 4 delimo igranje z gumbom Share in izbiro Broadcast Gameplay. Twitch povežemo s konzolo na spletni strani storitve.

Nasveti

Uspeh seveda ne pride čez noč. Vsi priljubljeni streamerji so imeli goro potrpljenja, zanosa in nekaj več od drugih. Sleherni nadobudnež se mora zavedati, da brez truda ne bo nič. Priporočljivo je udinjanje nišnemu občinstvu. Najti moramo nekaj, česar še ni. Morda obvladamo obskurno strelsko igro, imamo ljubkega psa, ki bi z nami igral igre, ali smo že v osnovi videti tako privlačno, da mimoidoči ne morejo odvrniti oči od nas? Vse našteto je lahko dobra popotnica na poti do slave. Druga zelo pomembna zadeva je stalnost. Kot si sami radi privoščimo ljubo nam nadaljevanko isti dan v tednu ob vselej isti uri, bodo tudi naši sledilci pričakovali, da bomo na liniji skladno s pričakovanji, ki smo jim jih zastavili. Izbranega termina se oklepamo kot pijanec plota. Vsako predvajanje v živo naznanimo v družabnih omrežjih, ki so danes gonilna sila reklamiranja vseh vrst. Prijatelji, tako pravi kot navidezni, nam pri širjenju glasu najbolj pomagajo.

Pretočni video se od drugih oblik zabave najbolj razlikuje po stopnji vpletenosti gledalca, zato poskrbimo, da bo naš prenos čim bolj interaktiven. Pretočni video na Twitchu je navadno opremljen s klepetalnico, v kateri se zvezda prenosa z gledalci redno pogovarja. Ključ do uspeha je, da se gledalci počutijo, kot bi sedeli z nami na kavču in spremljali dogajanje iz neposredne bližine. Poleg potrpljenja je pomembno, da se pri delu zabavamo. Če smo se zadeve lotili zaradi zabave ali denarja, je naše početje že spočetka obsojeno na propad.

Mobilno

Pretakanje vsakdanjega življenja logično poganjajo pametni telefoni. Mobilne naprave so vedno z nami, zato nam je deljenje zanimivih utrinkov v živo vedno na dosegu roke. Osrednji val jezdita paradna konja mobilnega pretočnega trga, Periscope in Meerkat. Oba se odlično povezujeta s priljubljenimi družabnimi omrežji, najraje pa imata Twitter. Ko je Twitter kupil Periscope, so se stvari sicer nekoliko zapletle. Meerkatova zbirka uporabnikov je naenkrat ostala brez povezave z družabnim omrežjem, a se je do danes že dovolj stabilizirala, da lahko z gotovostjo govorimo o enakopravnosti obeh storitev. Obe predvajani video ozaljšata s komentarji, ki omogočajo povsem novi ravni komunikacije in sodelovanja med avtorji in sledilci.

Na Periscope se lahko prijavimo s telefonsko številko ali z uporabniškim računom družabnega omrežja Twitter.

Periscope je kljub zamudi hitro osvojil srca uporabnikov spleta. Razlog tiči v dodelanosti. Periscope je kandidat dovršenega videza, uporabnike nagovarja s sodobnim in preprostim uporabniškim vmesnikom. Že na začetku uvidimo, da ne gre za muho enodnevnico, aplikacija je naravni podaljšek družabnega omrežja Twitter. Periscope se ponaša z zanimivim pristopom, žive prenose nam po želji shranjuje, da si jih lahko ogledamo v naslednjih štiriindvajsetih urah. Izkušnja je enaka uživanju vsebine v živo, med drugim se na posnetku z isto dinamiko prikazujejo objavljeni komentarji. Če nam posamezen prenos priraste k srcu, ga brez težav shranimo za stalno.

Shranjevanje živih posnetkov sprva marsikomu ne bo všeč. Periscope na zadržke odgovarja z zasebnimi predvajanji. Avtor lahko posamezen prenos zaklene zgolj na peščico najzvestejših sledilcev. Dodatno motivacijo predstavljajo srčki, ki jih gledalci pošiljajo avtorju živega prenosa. Za razliko od Facebooka in Twitterja všečki niso omejeni in jih sledilci prosto delijo. Kljub tesnejši povezanosti z družabnim omrežjem Twitter spone niso očitne kot pri Meerkatu. Če slednji vsak prenos v družabnem omrežju objavi samodejno, komentarje opremi z oznakami @ in nove uporabnike avtomatsko doda med sledilce, živi pretočna vsebina s Periscopa lastno življenje. Po zaslugi razdelanega sistema obveščanja lastno omrežje še zdaleč ne sameva.

Meerkat med drugim omogoča načrtovanje prenosov.

Meerkat je v primerjavi s Periscopom okornejši, sprva precej težaven pripomoček za uporabo, ki pa se odkupi s funkcionalnostjo. Zmožnosti so naprednejše kot v Periscopu in med drugim omogočajo načrtovanje prenosov v prihodnosti. Povezavo s prenosom samodejno objavi v družabnem omrežju Twitter, kar domačim dušebrižnikom ne bo všeč. Milejši pristop ubere Periscope, ki omogoča, da se sproti odločimo, kaj bo kdo videl. Skrbi o zasebnosti so tudi v primeru Meerkata odveč, navsezadnje gre za objavljanje zasebnega vsakdana v živo. Če se ga lotimo, se bržčas zavedamo tudi posledic.

Zavedati se moramo, da vsi ne bomo postali zvezde, prav vsak pa bo izpostavljen šaljivcem, nergačem in drugim posameznikom z neprijaznimi nameni.

Pretakanje video posnetkov v živo je najpogosteje opremljeno z dinamičnimi komentarji v realnem času. Meerkat komentarje povzdigne na višjo raven in gledalcem ponudi klasični pogovor. Ob gledanju se pogovarjamo z drugimi gledalci ali avtorjem. Slednji ob pomoči te zmožnosti z oboževalci splete pristno in močno vez. Pogovor na srečo ne zaseda preveč zaslona, saj uporabniški vmesnik z domiselnimi rešitvami zaslonsko površino ohrani funkcionalno. Med nastavitvami ne manjka niti funkcija, ki poslana sporočila in odgovore samodejno objavi v družabnem omrežju Twitter.

Za konec

Kljub nesporni priljubljenosti obeh storitev bi zmotno mislili, da je našteto vse, kar nam ponujata splet in mobilna scena. Med drugim se s pretočnim videom rada družijo tudi družabna omrežja. Prenašanje samega sebe v priljubljena družabna omrežja je danes mogoče s priljubljenimi spletnimi storitvami, kot sta Livestream in Ustream. Pripomočkov je torej precej, a hitro uvidimo, da je za priljubljenost predvajanega gradiva nujno izbrati enega od zgoraj opisanih. Razen, če si resnično želimo ene izmed lastnosti posamezne storitve. Tako nam na primer Hang w/ z osebno prilagojenim spletnim vtičnikom omogoči, da sledilce z živimi posnetki preusmerimo na svoje spletišče. Ustvarjalcem zanimivih vsebin veliko pomeni dostopnost predvajanega gradiva. Z aplikacijo Hang w/ bojazni, da bi poslana povezava ostala neodprta, zaradi tehničnih ovir ni. Za razliko od tekmecev avtorja ne omejuje z lastno platformo. Po drugi strani se mladež že dalj časa navdušuje nad spletno pretočno storitvijo YouNow, ki je mešanica družabnega omrežja in pretočnega videa. Gre za interaktivne prenose, pri katerih sodelujoči gledajo drug drugega, komunicirajo med seboj, se všečkajo in kategorizirajo z oznakami živih video posnetkov. Posnetki se ne shranjujejo in jih po končanem prenosu ni mogoče več videti. Najstniki pred kamero plešejo, pojejo, se šalijo in počnejo tisoč in eno stvar v lovu na (spletno) slavo. Poleg spletnega vmesnika v družabnem omrežju pretočnega videa sodelujemo tudi z mobilno aplikacijo za operacijska sistema Android in iOS.

Četudi se nam zdi logika opazovanja drugih pri igranju iger ali v vsakdanjem življenju čudna, moramo priznati, da je priljubljenost pretočnega videa logična. Med predvajalcem in gledalcem se stke pristnejša vez kot pri uporabi kateregakoli drugega medija. Današnji stremi k čim višji stopnji vpletenosti, zato so ti prenosi v živo kakor nalašč za sodobnega človeka. Trend je opazen na vseh področjih, pri glasbi so poslušalci z raznimi inkubatorskimi akcijami navzoči pri samem začetku ustvarjanja albuma. Poleg demo posnetkov in slik s snemanja ni malo ustvarjalcev, ki oboževalce povabijo kar v studio. Prek interneta seveda. Uspeh takega glasbenega izdelka, s katerim ljubitelji dihajo od samega začetka, seveda ni vprašljiv. Tudi napovednike napovednikov filmov bodo počasi nadomestili prenosi izza kulis snemanja. Že danes se zdi, da o filmu vemo vse, še preden si ga ogledamo.

Ko delimo svoje življenje z drugimi, se moramo zavedati istih nevarnosti, ki na nas prežijo tudi v družabnih omrežjih. Vsi ne bomo postali spletne zvezde, prav vsak pa bo izpostavljen šaljivcem, nergačem in drugim posameznikom z neprijaznimi nameni. Na zasebnost lahko uporabnik pretočnega videa, ki v splet prenaša sebe in svoje življenje, preprosto pozabi. Nujno je poznavanje orodij, ki jih pri početju uporabljamo, saj nam omogočajo vsaj malenkostno zaščito pravic. Ker gre za prenose v živo, je nadzor težko uveljavljati, bolj kot v primeru družabnih omrežij ali na spletiščih z objavljenimi video posnetki. Nikoli ne vemo, kaj preži zunaj, zato te aktivnosti mlajšim odsvetujemo. Opremljeni z našteto pomisleki in še čim, lahko iz pretočnega videa iztisnemo marsikaj. V realnem času na primer obiščemo kraj, kjer še nismo bili, a si tega neskončno želimo, doživimo veselje ob igri, ki je še nismo igrali, ali ne nazadnje spoznamo prijatelja ali prijateljico, ki ga/je drugače ne bi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji