Objavljeno: 22.10.2005 12:25 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Marec 2004 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Prestigio Cavaliere 141i

Podjetje Prestigio je poleg zelo dobro opremljenega prenosnika Nobile poslalo na trg tudi precej skromnejši model Cavaliere 141i. Vanj je vgrajen prenosniški procesor Celeron s taktom 1,6 GHz. V osnovi je vgrajenih le 128 MB pomnilnika, ki niti ni v celoti na voljo sistemu, zato je rezultat hitrostnega preizkusa dokaj skromen (slabih 25 točk). Tolikšna količina pomnilnika je na spodnji meji uporabnosti za okolje Windows XP in uporabnik bo iz prenosnika lahko iztisnil precej več, če bo dokupil pomnilnik. Tudi grafični podsistem, ki zaseže 8-32 MB pomnilnika zase, se ne odlikuje posebej.

Vgrajeni disk (40 GB) je spodobne zmogljivosti, za shranjevanje podatkov pa je na voljo še kombinirana optična enota DVD-ROM/CD-RW. 14,1-palčni zaslon ponuja srednje dobro sliko ločljivosti 1024 × 768 pik.

Tipkovnica je trdno vpeta in se pri tipkanju ne upogiba. Občutek je soliden, tipke se ravno prav ugrezajo. Tipkovnica preizkušenega modela ni imela slovenskih znakov. Sledilna ploščica svoje delo opravlja zanesljivo, njeni tipki pa sta opazno premehki. To je pri prenosnikih redkost (praviloma so tipke pretrde).

Cavaliere je dokaj skromen tudi pri vmesnikih in priključkih. Poleg omrežnega in modemskega vmesnika so sicer na voljo kar štiri vtičnice USB (žal starejši in počasnejši standard 1.1), tem pa se pridružujeta le še vmesnika VGA in S-video. Ker najdemo le eno režo za razširitveno kartico PC-Card (tipa II), si tudi s temi razširitvami ne moremo bistveno pomagati.

Poleg okolja Windows XP za rabo v podjetjih je prenosniku priložena še programska oprema za zapisovanje nosilcev CD-RW in predvajanje plošč DVD. Cena prenosnika je sicer nizka, a se bo med tekmeci v nižjem cenovnem razredu težko uveljavil. Tam najdemo tudi prenosnike veliko bolj zvenečih imen, ki so bolje opremljeni in ne veliko dražji.

Prestigio Cavaliere 141i

Mere: 31 × 27,7 × 3,3 cm, masa 3,0 kg.

Značilnosti: Intel Celeron 1,6 GHz, 128 MB RAM, 40 GB disk, DVD-ROM/CD-RW.

Zaslon: 14,1-palčni, aktivna matrika, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 2 h 35 min.

Hitrost: 24,9.

Skupna ocena: 7,72.

Cena: 239.900 tolarjev.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si, (01) 530 32 20.

Za: Cena.

Proti: Skromna opremljenost z vmesniki, pomnilnik, hitrost, starejša različica USB, ni slovenskih znakov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji