Objavljeno: 28.12.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor Januar 2018

Prepričljiva kombinacija

Kaj dobiš, če vzameš na prvi pogled povprečne komponente in iz njih izvlečeš najboljše? Presneto hiter pogon SSD!

Kingston je med večjimi imeni v svetu pomnilniških modulov, zelo dolgo pa izdeluje tudi pogone SSD. Zato je kar majhno presenečenje, da smo morali na njegov pogon SSD »pasme« NVMe, zasnovan za vodili M.2 ter PCIe, čakati do letošnjega leta. Je pač tako, da so najzmogljivejše pogone najprej (ekskluzivno) namenili svoji drugi oziroma premijski blagovni znamki HyperX. Nič ne de, čakanja na cenovno dostopnejšo različico je konec – na trgu lahko kupimo pogon Kingston KC1000 NVMe, ki je na voljo v treh inačicah – z 240, 480 ali 960 GB zmogljivosti hrambe podatkov. Preizkusili smo srednjo možnost. Pogonu je priložena ustrezna razširitvena kartica za vodilo PCIe (X4), na katero je vgrajena tiskovina z vmesnikom M.2, ustrezen krmilnik pa skrbi, da lahko njegovo hitrost uporabniki izkoristijo tudi na osnovnih ploščah brez priključka M.2. A vsa »magija« je v 22 mm široki in 80 mm dolgi tiskovini, kjer so vgrajeni krmilnik Phison PS5007-E7 NVMe in med računalniškimi zanesenjaki priljubljeni pomnilniški moduli vrste MLC NAND znamke Toshiba. Gigabajt (pred)pomnilnika ima prav tako blagodejen učinek na hitrost prenašanja datotek. Kingston obljublja, da zmore pogon izdatno pospešiti delovanje računalnikov, katerih uporabniki opravljajo zahtevnejša opravila. Deklarirana hitrost zaporednega branja podatkov je 2700 MB/s, zapisovanja pa 1600 MB/s. Pomnilnik »pasme« MLC blesti tudi pri številu vhodno-izhodnih operacij, saj zmore KC1000 do 290.000 IOPS pri branju oziroma 190.000 IOPS pri zapisovanju podatkov. To je tudi zelo blizu teoretičnim zmogljivostim vgrajenega krmilnika.

V testnem programu CrystalDiskMark 5 je Kingston KC1000 celo presegel obljube izdelovalca, saj je na trenutke skoraj dosegel hitrosti 2900 MB/s in 2250 MB/s. Ob ponavljajočem se mučenju z zapisom res dolgih datotek (velikosti 32 GB) so se hitrosti ustalile pri okoli 800 MB/s, kar je še vedno odličen rezultat, če vemo, da (naj)boljši pogoni SSD na vodilu SATA v takih razmerah zmorejo le 400 do 500 MB/s. Vodilo M.2 oziroma PCIe torej prinaša ustrezno pohitritev delovanja, kar je občutno tudi v praksi, kjer so hitrosti prenosa v povprečju kar 4- do 5-krat višje. Velik adut preizkušenega pogona SSD NVMe je vsekakor cena, saj je med najdostopnejšimi zelo hitrimi pogoni M.2 na trgu. Slovenski trgovci se od njega ločijo za dobrih 270 evrov, kar je le za kak desetak več, kot želijo zanj velike evropske spletne prodajalne. Edino, kar nam med preizkusom ni bilo všeč, je bilo znatno segrevanje pogona po večurni polni obremenitvi, ki pa je v praksi skoraj nikoli ne dosežemo. V računalniških ohišjih, ki so dobro zračena, to tudi sicer ne bo ovira.

Novinec v Monitorjevem laboratoriju pa je pogon SSD blagovne znamke GOODRAM, za katero se skriva poljski izdelovalec Wilk Elektronik SA, ki sicer pomnilniške module, ključke in pogone SSD izdeluje že od leta 2003. Preizkusili smo model Iridium Pro zmogljivosti 240 GB, ki ima zelo podobno strojno »drobovino« kot Kingstonov SSD. Vgrajene ima pomnilniške module Toshiba A19 MLC NAND, nad katerimi bdi osemkanalni krmilnik Phison PS3110-S10. Pomnilnika je zgolj 256 MB, a je imel izdelovalec v mislih predvsem dostopno ceno. Slednjo je tudi dosegel, večje spletne trgovine z računalniško opremo ta pogon ponujajo za manj kot 90 evrov, kar je zelo dobra kupčija. Sploh upoštevaje zmogljivosti. Deklarirane hitrosti branja (550 MB/s) in pisanja (520 MB/s) je pogonu v testnih programih uspelo doseči in preseči, tako kot številni drugi sodobni pogoni z vmesnikom SATA3 pa je navzgor omejen s hitrostjo samega vodila. Phisonov krmilnik zelo dobro skrbi za podatke, s tehnologijami, kot so SmartRefresh, SmartFlush in GuaranteedFlush zagotavlja manjšo izrabo celic, pogon pa je zasnovan tako, da lahko v svoji življenjski dobi vsak dan prepiše okoli 500 GB podatkov. Ohišje pogona je debelo le 7 mm, saj meri na vgradnjo v tanjše prenosnike, v škatli pa najdemo tudi ustrezen distančnik, če želimo pogon vgraditi na mesto za pogone SSD višine 9 mm. Uporabnikom glede trpežnosti in dolgoživosti tokrat preizkušenih pogonov ni treba skrbeti, saj oba izdelovalca jamčita zanje s petletno »tovarniško« garancijo, kar je pohvalno.

Hitrosti Goodrama.

Hitrosti Kingstona

Kingston

KC1000 NVMe M.2

Kartica PCIe, 480 GB

Izdeluje: www.kingston.com.

Cena: 270 EUR.

Za: Hitrost delovanja, 5 let garancije.

Proti: Segrevanje ob dolgotrajni obremenitvi.

  

Goodram

Iridium Pro, 240 GB

Izdeluje: www.goodram.com.

Cena: 90 EUR.

Za: Cena, 5 let garancije.

Proti: Nič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji