Objavljeno: 16.10.2005 12:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2005

Prenosni PlayStation

Sonyjev igralnik PlayStation Portable je bil eden bolj pričakovanih kosov zabavne elektronike na trgu. Naprava, ki je v ZDA in na Japonskem prodajni hit, je namreč evropsko premiero doživela šele prvega septembra, Sony pa je z nekaj tožbami ostro nastopil proti sivim uvoznikom, ki so igralnike v Evropo uvažali iz ZDA.

Vrste pred trgovinami v noči na prvi september zato niso presenetile, saj je kar nekaj trgovin z elektroniko (predvsem v Veliki Britaniji) objavilo, da bodo novi PlayStation začeli prodajati že opolnoči. Tudi drugod po svetu je PSP prodajni hit: samo v ZDA so ga prodali že okoli dva milijona kosov, v Veliki Britaniji pa v prvih treh dneh po izidu skoraj 200.000. Ob tem velja omeniti, da so prodajne številke visoke kljub dokaj omejenemu naboru iger in drugih vsebin, namenjenih poganjanju za PSP - tako je na trgu v času pisanja zaenkrat na voljo le okoli 50 iger in nekaj več kot sto filmov in tv oddaj.

PlayStation Portable se lahko pohvali z dokaj vpadljivim oblikovanjem. Ima velik zaslon z diagonalo 11 cm in stranicami v razmerju 16 : 9, katerega ločljivost je 480 × 272 pik. Odlikuje ga svetla slika, za vse, ki raje malo varčujejo z energijo, pa je na voljo gumb za nastavljanje svetlosti. Zvok lahko predvajamo prek izhoda za slušalke ali pa ob pomoči vgrajenih stereo zvočnikov, ki sta dovolj zmogljiva, da bo igranje ali glasbo slišala tudi bližnja okolica.

Zasnova je za prenosni igralnik dokaj zmogljiva. Procesor (poimenovan PSP CPU, gre pa za izdelek, ki temelji na dveh jedrih MIPS R4000) deluje s taktom največ 333 MHz, pomnilnika je 4 MB. Procesor hkrati skrbi tudi za obdelavo 3D grafike in zvoka (osemkanalni 7.1). Kadar ni pod polno obremenitvijo, se takt delovanja zmanjša, po Sonyjevih navedbah pa lahko deluje tudi s taktom samo 1 MHz. Naprava se napaja iz izmenljivega litijevega akumulatorja, ob prižganem zaslonu (npr. med igranjem iger in gledanju videa) pa je akumulator dovolj zmogljiv za slabe štiri ure nepretrganega delovanja.

Levo od zaslona so štirje smerni gumb za navigacijo, pod njimi je tudi analogna krmilna paličica. Na desni so standardni štirje "PlayStation" gumbi, dva pa najdemo pod obema kazalcema na zgornjem robu ohišja. Navigacija po nastavitvenih menujih je preprosta, operacijski sistem pa pregleden. Vnos besedila je s tako omejenim naborom gumbov seveda nekoliko težji - na zaslon se nariše telefonska številčnica, tako da besedilo vnašamo podobno, kot bi pisali SMSe. Ko se navadimo na tak način pisanja, je vnašanje besedila dokaj hitro. Resnici na ljubo, pa bomo v PSP redko vpisovali več kot besedo ali dve. Nekoliko bi pograjali postavitev krmilne paličice (ki smo jo uporabljali pogosteje kot štiri smerne gumbe), saj je za res udobno delo postavljena nekoliko prenizko.

Posebnost prenosnega PlayStationa so optični nosilci UMD. Gre za nosilce s premerom 60 mm v plastičnem ohišju s podatki, zapisanimi v dveh plasteh. Zmogljivost dvoplastnega UMD nosilca je 1,8 GB, hitrost prenosa podatkov pa 11 Mb/s. Sony je veliko pozornost pri razvoju novega nosilca posvetil zaščiti pred presnemavanjem. Vsak nosilec ima tako svojo serijsko številko, podatki na njem pa so pred presnemavanjem zaščiteni s tehnologijo Secure ROM, ki uporablja šifrirni algoritem AES.

Sony novega igralnika ne oglašuje le kot napravo za poganjanje iger, temveč kot večpredstavni predvajalnik, s katerim si lahko ogledujemo fotografije, poslušamo glasbo in gledamo videoposnetke. Nosilci UMD tako niso namenjeni le igram, temveč je Sony na njih izdal tudi vrsto filmov in posnetkov tv oddaj. Vgrajen je tudi čitalnik pomnilniških kartic MemoryStick Pro Duo (priložena je kartica z zmogljivostjo 32 MB). Nanjo PSP shranjuje profile in shranjene položaje za igre, s kartice pa lahko poganjamo tudi večpredstavne datoteke. Podprta sta zvočna formata MP3 in ATRAC3Plus ter video v formatu AAC. Pri predvajanju smo nekoliko omejeni: glasbene datoteke na kartici so lahko le v mapi globine 1, tako da ne moremo imeti razvejene strukture map. Pri poganjanju videa s kartice smo omejeni na ločljivost 320 × 240 pik. Video z nosilcev UMD pa zna PSP predvajati v polni ločljivosti.

Ena izmed prednosti PSP je dobra povezljivost z drugimi napravami. Vgrajen je vmesnik USB, s katerim ga priključimo na računalnik in s tem v raziskovalcu (za priklop ne potrebujemo gonilnikov) omogočimo dostop do pomnilniške kartice v PSPju. Za brezžično povezovanje imamo na voljo infrardeči vmesnik in vmesnik WLAN, ki podpira omrežja 802.11b, bodisi za povezovanje z drugimi igralniki (s čimer je omogočeno igranje v večji zasedbi) bodisi za povezavo v splet.

Med preizkušanjem igralnika je Sony predstavil novo različico sistemske programske opreme, PSPji, ki so naprodaj v Evropi, pa imajo novo programsko opremo že predhodno naloženo. Z različico 2.0 je Sony razširil nabor zmožnosti, ki jih ponuja PSP. Na prvem mestu moramo omeniti spletni brskalnik. Če se prek vmesnika WLAN (po novem poleg šifriranja WEP igralnik podpira tudi WPA) povežemo v splet, lahko s PSPjem brskamo po spletnih straneh. Zaslon je za res udobno gledanje sicer nekoliko premajhen, pa tudi na šumnike ne moremo računati. Izboljšali so tudi podporo glasbenim zapisom (dodana je podpora WAV in MP4) in slikovnim zapisom (poleg JPEG lahko zdaj na PSPju gledamo slike GIF, PNG, TIFF in BMP). Pri Sonyju že napovedujejo nove nadgradnje, med zanimivejšimi pa so predstavljeni prototipi strojnih dodatkov, ki se priključijo na vmesnik USB: Sony je že pokazal tipkovnico, kamero in GPS vmesnik, ki naj bi bili kmalu naprodaj.

PlayStation Portable je trenutno najboljši prenosni igralnik, ki se lahko pohvali z obilico večpredstavnih zmožnosti. Za uspešno kosanje s prenosnimi glasbenimi in video predvajalniki mu ne bi škodil vgrajen disk zmogljivosti nekaj GB, vendar bi bilo to verjetno vabilo igričarskim piratom, ki že tako ne sedijo križem rok. Po ceni se Sonyjev novinec kosa z zmogljivejšimi MP3 predvajalniki. Igra na nosilcu UMD stane 11.900 tolarjev, kar je precej, tako da se bo večina omejila na nekaj najljubših izdelkov, redki pa si bodo kupili celo "knjižnico" iger.

PlayStation Portable

Kaj: Prenosni igralnik in večpredstavni predvajalnik.

Izdeluje: Sony, www.playstation.com.

Prodaja: Bofex, www.bofex.si, (01) 587 35 19.

Cena: 59.900 tolarjev.

Za: Odličen zaslon, dobra podpora večpredstavnim datotekam.

Proti: Drage igre, podpira samo kartice MemoryStick Pro Duo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji