Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2008 | Teme: GPS

Prebrisana navigacija

GoClever je manj znana znamka navigacijskih naprav GPS, ki ima v svoji paleti trenutno tri avtomobilske navigatorje. V Monitorju smo vzeli pod drobnogled njihov najnovejši model, kljub manjši prepoznavnosti znamke pa se je obnesel presenetljivo dobro.

Prvo prijetno presenečenje je odlično poznavanje tako naših krajev kot našega jezika. Celoten vmesnik je poslovenjen, v slovenščini je tudi govorna navigacija. In če je ta pri drugih tovrstnih napravah zaletava (torej se močno pozna, da so besede umetno zložene v vrsto), smo bili tu naravnost navdušeni. Lep ženski glas dejansko govori v stavkih namesto v posameznih besedah. Zanimivo, da za zemljevidi stoji hrvaško podjetje Mireo, čeprav gre za iste zemljevide kot pri Garminovi Adria Route. Ti so dobri, našo deželo zelo dobro pokrivajo, dodane so tudi hitrostne omejitve, a niso povsod povsem točne. Prav tako ni naših cestninskih postaj, čeprav je vključena marsikatera stacionarna kamera. Brez težav nas vodi tudi zunaj naše države proti severu in zahodu.

Ko prižgemo napravo, opazimo ikone, pobrane z različnih vetrov - tista za navigacijo je povsem enaka ikoni Applovega brskalnika, znanega kot Safari. Osnovni menu je sicer preprost in jasen, tega pa ne moremo trditi za vmesnik med vožnjo. Ta nosi razmeroma veliko odvečnih ikon - denimo za obračanje pogleda levo-desno ali pa celotno spodnjo vrstico stanja, ki nam ne kaže nobene res nujne informacije. Druga težava se pokaže, ko želimo med vožnjo spreminjati kake nastavitve, recimo svetlost zaslona. Pri tem moramo namreč ven iz navigacijskega dela nazaj do glavnega menuja, šele tam pa na menu za nastavitve. Tudi vnašanje cilja bi lahko bilo bolje izvedeno. Načeloma lahko vpišemo le prvi del imena in iščemo po vseh možnih zadetkih, a to marsikdaj ne deluje ravno najbolje. Pri vpisu "Lju" in "Med" je naprava našla Med Hmeljniki v Ljubljani, ni pa omenila Medvedove ceste (prav tako v Ljubljani). Ko smo dodali še črko "v", pa je bila na prvem mestu že omenjena Medvedova, za njo Medveščkova ulica, na koncu pa kljub vsemu Med Hmeljniki. Ne najbolj prijazno. Iščemo lahko sicer po naslovih, križiščih, središčih mest, zanimiva je možnost iskanja po slikah GeoPix. Gre za slike, ki imajo shranjene tudi koordinate GPS, tako lahko najdemo kakšne znamenitosti kar prek fotografije.

Videz naprave se najhitreje opiše z besedo elegantno. Prednja stran posnema črn brušen aluminij, okrog je kakovostna srebrna plastika, zadnji pokrov pa je spet črn. Po merah je med manjšimi napravami s to velikostjo zaslona, nedvomno je ena izmed najtanjših. Na levi strani je reža za kartice SD, v kateri počiva kartica, velika 2 GB, nanjo pa je naložen navigacijski program skupaj z zemljevidi. Brez te kartice nas naprava ne spusti v modul za navigacijo, saj pravi, da ni navigacijskega programa. Škoda, saj bi nam lahko (če ne drugega) podal informacijo o koordinatah GPS. Na levem robu najdemo še izhod za slušalke in vmesnik USB, prek katerega se navigator napaja (bodisi prek računalnika ali priloženega avtomobilskega daljinca). Postavitev na levi strani bi znala koga motiti, saj v nekaterih avtomobilih napajalni kabel teče preblizu voznikove desne roke in noge.

V GoClever so poskrbeli tudi za nekaj dodatkov. Tako si lahko ogledujemo slike, gledamo videoposnetke in poslušamo glasbo, lahko pa tudi beremo e-knjige. Kalkulator premore kar nekaj funkcij (kdaj ste nazadnje v avtomobilu potrebovali izračun naravnega logaritma ali kvadratnega korena nekega števila?), dve igri pa sta bolj za silo kot zares. Zelo uporabna pa je možnost oddajnika FM, kjer si na napravi nastavimo prosto radijsko frekvenco, nato pa lahko navodila poslušamo prek našega avtomobilskega sprejemnika.

GoClever GC4384 FM je dejansko prebrisana navigacija, ki sicer ni brez pomanjkljivosti, a te niso hude. Zelo agresivno pa je postavljena cena naprave, ugodnih 192 evrov.

GoClever GC4384 FM

Kaj: Cestni navigator.

Diagonala zaslona: 11 cm.

Priloženi zemljevidi: Evropa, Slovenija in okolica.

Ocena priloženih zemljevidov: 9.

Ocena uporabniškega vmesnika: 7.

Ocena cena/zmogljivost: 10.

Proizvaja: GoClever, www.goclever.net.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 192,90 EUR.

Za: Dobra pokritost Slovenije, dobra govorna navigacija v slovenščini, mere in oblikovanje, cena.

Proti: Vmesnik med vožnjo, vnašanje cilja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji