Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2015

Prava imena

O programu Plex smo v Monitorju že pisali, saj gre za odličen medijski strežnik, ki živi v vašem računalniku in iz zbirke slik, glasbe in filmov naredi pregledno knjižnico. Kadar ima pri slednjem težave, mu lahko tudi pomagamo.

Preprost vmesnik FileBota

Preprost vmesnik FileBota

Plexova zbirka je osnova, ki omogoča pregledno predvajanje medijskih vsebin na računalniku ali v domače omrežje povezanem TV sprejemniku. Ko Plex mape filmov, slik in fotografij pregleda, glede na njihova imena povleče iz spleta metapodatke. Filmi tako dobijo kratek opis in poster, albumi pa „naslovko» in nekaj informacij. Po vseh teh informacijah je nato mogoče tudi iskati. Vse skupaj deluje odlično, a Plex za popolno delovanje od uporabnika zahteva pravilno poimenovanje datotek. Sam bo sicer našel metapodatke za večino datotek, a nekaterih ne bo zaznal in se ne bodo prikazale v knjižnici.

Plex namreč zahteva, da so filmi, serije in glasba poimenovani enako, kot so vneseni v nekaj odprtih zbirk v spletu. Pri filmih tako pričakuje, da bodo poimenovani, kot so na spletnih straneh The Movie Database ali Open Movie Database. Enako je z nadaljevankami, pri katerih pričakuje, da bodo posamična nadaljevanja poimenovana tako kot na spletni strani TV Database.

Film Fargo tako v Plexovi zbirki ne bo deležen zaznave in metapodatkov, če bo poimenovan »Fargo.Nekaj.NekajDrugega.avi«. Če pa bo označen kot »Fargo (2014).avi«, ga bo Plex takoj opremil z vsemi podatki. Spreminjanje imen velikim zbirkam nadaljevank in filmov je dolgotrajen proces. Na tej točki pomaga program FileBot, ki zna sam poiskati zapis za film, ki bo všeč Plexu. Gre za javansko aplikacijo, ki jo namestimo v računalnik in namesto nas preimenuje več datotek hkrati.

Uporabniški vmesnik je sestavljen iz levega polja, na katero prenesemo video datoteke, nato pa programu povemo, naj imena datotek primerja s spletnimi zbirkami. FileBot najde do Plexa prijazna imena, ki jih lahko pregledamo in, če je našel pravilna imena, z enim gumbom v trenutku preimenujemo vse. Plex bo nato ob naslednjem preverjanju zbirke našel pravilno poimenovane datoteke in jih opremil z ustreznimi metapodatki, ki se bodo pokazali v vmesniku. Količina privarčevanega časa je samoumevna, že tako odlična izkušnja z rabo pa dvigne Plex še nivo više. 

FileBot

Kje: filebot.net.

Cena: Brezplačen.

Za    Preprost vmesnik.

Proti    Javanska aplikacija, ki zahteva namestitev Jave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji