Objavljeno: 10.10.2007 17:52 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007 | Teme: nenehni testi

Praktica

Praktica DCZ 5.8

Megapike 5

Zum 3x (37-113 mm)

LCD 6,3 cm

2x AA

Kartica SD

Prodaja: Eurovison, www.eurovision.si.

Cena: 105 EUR

Za: Cena.

Proti: Nima optičnega iskala.

Dresdenski Pentacon in njihove Praktice so bile v časih, ko je še stal berlinski zid, pri nas izjemno priljubljene. Verjetno ga ni znanega slovenskega fotografa, starejšega od recimo 40 let, ki bi svojih prvih fotografskih korakov ne naredil s katerim od njihovih cenovno dostopnih zrcalno-refleksnih modelov. Pri Pentaconu so nekako preživeli prehod v digitalne čase in čeprav je od nekdanje (vzhodno)nemške slave ostalo bolj ali manj samo še ime, fotoaparate pa izdelujejo v kdo bi vedel kateri kitajski tovarni, imajo v svojem katalogu nekaj zanimivih modelov, ki jih vse po vrsti odlikuje tudi zelo prijazna cena.

Sploh najcenejši med vsemi preizkušenimi fotoaparati (čeprav razlike niso velike) je Praktica DCZ 5.8. Je precej brez domišljije oblikovan in ne ravno najmanjši fotoaparat. 5 megapik ločljivosti je dandanes že skoraj najmanj, kar sploh lahko kupimo, a resnici na ljubo za tako rekoč vse potrebe, za katere uporabljamo tak fotoaparat, dovolj. 3-kratni zum je običajen za ta razred fotoaparatov, zaslon LCD povprečno velik (in nekoliko podpovprečno kakovosten), optičnega iskala pa nima.

Od najcenejšega fotoaparata seveda ne smemo pričakovati preveč, med preizkušanjem pa se je izkazalo, da imamo opravka s čisto spodobnim fotoaparatom za nedeljske fotografe. Poudarek je na samodejnem delovanju, od ročnih posegov pa imamo na voljo samo najosnovnejše.

Kakovost posnetkov je povsem sprejemljiva, elektronika pa svoje delo presenetljivo dobro opravi. Pri bolj kontrastnih posnetkih in v slabših svetlobnih pogojih se ji sicer včasih zatakne, a to se dogaja tudi dražjim fotoaparatom. Natančnejši ogled posnetkov odkrije tudi kar precej digitalnega šuma pri večjih občutljivostih, pa malce manjšo ostrino na robovih, a dokler ne boste pretiravali s povečavami, tega najverjetneje sploh ne boste opazili. Hitrost in odzivnost sta nekoliko podpovprečna, a to je pač davek za nizko ceno. Bliskavica svoje delo zadovoljivo opravi, le preblizu motivu ne smemo priti, ker bo preosvetljen. Pri bližinski fotografiji se fotoaparat ne izkaže dobro, saj se bliže kot 15 cm motivu ne moremo približati. Pri snemanju je kakovost povprečna in več v tem cenovnem razredu niti ne smemo pričakovati.

Praktica DCZ 5.8 je zelo primeren model za vse, ki bi radi imeli preprost fotoaparat za čim nižjo ceno. Ima pravzaprav eno samo težavo - za samo par deset evrov več si lahko omislimo podobno zmogljive modele Canona, Olympusa, Sonyja in drugih uglednih znamk, ali pa, če ostanemo pri Praktici, zmogljivejši model.

DCZ 7.1 ima 7 megapik ločljivosti in je dobrih 15 evrov dražji.

Praktica DCZ 6.8

Megapike 6

Zum 3x (37-113 mm)

LCD 6,3 cm

2x AA

Kartica SD

Prodaja: Eurovison, www.eurovision.si.

Cena: 125 EUR

Za: Cena, prepoznavanje obrazov, ročne nastavitve.

Proti: Makro, digitalni šum, nima iskala.

Na prvi pogled povsem enak fotoaparat kot model 5.8 kljub le malce višji ceni prinaša kar precej napredka, pri čemer je za megapiko večja ločljivost še najmanj omembe vredna. V resničnem življenju je namreč razlika majhna in je v večini primerov sploh ne boste opazili. Ali, pravilneje rečeno, ne bodo je opazili manj zahtevni uporabniki, ki jim je tak fotoaparat namenjen, saj v večini primerov ne tiskajo fotografij, večjih od 18 x 13 cm, pa tudi korenitejših posegov z računalnikom, pri katerih bi nekoliko večja ločljivost lahko prišla do izraza, se praviloma ne lotevajo.

DCS 6.8 poleg ducata tematskih avtomatik uporabniku omogoča tudi boljši ročni nadzor, saj se lahko odločimo tudi za klasični avtomatiki s prednostjo zaslonke ali osvetlitvenega časa, na voljo pa imamo celo povsem ročne nastavitve, kar je pri fotoaparatih v tem cenovnem razredu precejšnja redkost.

Pri Praktici sledijo sodobnim smernicam in fotoaparat zna na posnetku prepoznati obraz in ostrino ter osvetlitev izbrati tako, da bo pravilno osvetljen, ne glede na to, kje na posnetku je. Zaznavanje obrazov sicer ni tako dovršeno kakor pri nekaterih dražjih fotoaparatih, a se v večini primerov vseeno prav dobro obnese. Fotoaparat se ponaša tudi z "umirjevalnikom" slike, ki pa deluje le s povečevanjem občutljivosti tipala, kar seveda s seboj prinese izdatno dozo dodatnega digitalnega šuma.

Kakorkoli že, DCZ 6.8 se je na preizkusu solidno izkazal. Fotografije so bile v večini primerov pravilno osvetljene in izostrene. Nekaj manjših težav je imel v težavnejših in slabših svetlobnih pogojih, kjer mu je bilo treba včasih ročno pomagati, vendar nič pogosteje kakor njegovim neposrednim tekmecem. Tudi kakovost fotografij je, če upoštevamo ceno fotoaparata, sprejemljiva. Barve so nekoliko manj izrazite, kot bi lahko bile. Pri višjih ločljivostih je malce več digitalnega šuma kakor pri nekaterih tekmecih, a je to opazno le pri velikih povečavah.

Vgrajena je povprečna zmogljiva bliskavica. Pri bližinski fotografiji se je izkazal podobno skromno kot model DCZ 5.8, saj se motivu ne moremo približati na manj od 15 cm. Zato pa se je čisto spodobno izkazal pri snemanju, med katerim je mogoče tudi zumirati.

Praktica DCZ 6.8 je namenjena manj zahtevnim uporabnikom, od večine podobnih fotoaparatov pa jo loči predvsem možnost ročnih nastavitev. Škoda le, ker nima tudi optičnega iskala.

Praktica Luxmedia 6503

Megapike 6

Zum 3x (35-105 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurovison, www.eurovision.si.

Cena: 150 EUR

Za: Cena.

Proti: Digitalni šum.

Luxmedia 6503 sodi med modno oblikovane žepne fotoaparate "nedeljskega" razreda. Ima tipalo s 6 megapikami, zato smo bili nekoliko presenečeni, ko smo med nastavitvami zagledali tudi 8 MP. Največja ločljivost je dosežena z digitalnim prevzorčenjem, kar je podobno kot digitalni zum le tržni trik, ne pa v resnici uporabna lastnost.

3-kratni zum je v tem cenovnem (in velikostnem) razredu standarden, enako pa lahko rečemo tudi za odsotnost optičnega iskala, ki postaja čedalje redkejša dobrina. Poudarek je seveda na samodejnem delovanju, nekoliko nenavadno pa je, da fotoaparat ne omogoča izbire tematskih avtomatik. Je že res, da se marsikateri nedeljski fotograf z njimi sploh ne obremenjuje in ves čas uporablja kar osnovno avtomatiko. Res je tudi, da pri marsikaterem od enostavnejših modelov tematske avtomatike prav dosti ne pripomorejo k boljši osvetlitvi, vseeno pa jih bo verjetno kdo pogrešal.

Po drugi strani elektronika solidno opravi svojo nalogo in kakovost posnetkov je povsem sprejemljiva. Od ročnih nastavitev je na voljo popravek osvetlitve, pri pravilni osvetlitvi pa si lahko pomagamo celo s histogramskim prikazom, kar sicer tudi pri cenejših fotoaparatih ni več nikakršna redkost. Ročno lahko nastavimo tudi belino in vklopimo ozko usmerjeno merjenje svetlobe.

Kakovost posnetkov je povprečna. Pri najbolj širokokotni legi objektiva so fotografije v kotih malce temnejše, na robovih pa nekoliko upade ostrina, kar pa, resnici na ljubo, velja za večino modelov v nižjem cenovnem razredu. Nekoliko bolj od povprečja je izrazit tudi digitalni šum pri višjih občutljivostih tipala, kar je verjetno tudi vzrok, da je najvišja ločljivost samo ISO 400. Pri rabi bliskavice in bližinski fotografiji se fotoaparat izkaže nekako v povprečju svojega cenovnega razreda, podobno pa velja tudi za snemanje, pri katerem lahko tudi zumiramo.

Kar se fotografskih zmogljivosti tiče, torej nič posebnega, od večine podobnih modelov pa se Luxmedia 6503 loči po tem, da ima priložene slušalke in jo lahko uporabimo tudi kot predvajalnik glasbe. Tudi z igricami, med katerimi najdemo na primer tetris, se večina fotoaparatov ne more pohvaliti. Očitno je torej namenjena manj zahtevnim nedeljskim fotografom, takšnim, ki bi radi imeli modno oblikovan fotoaparat in bodo znali ceniti vgrajeni predvajalnik glasbe, od časa do časa pa bodo morda odigrali tudi partijo tetrisa. Če so v ospredju fotografije, pa si lahko za enak denar omislite tudi boljši fotoaparat.

Praktica Luxmedia 7303

Megapike 7

Zum 3x (35-106 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurovison, www.eurovision.si.

Cena: 160 EUR

Za: Cena.

Proti: Video.

V seriji Luxmedia je več modelov sodobno oblikovanih žepnih fotoaparatov, ki sicer ne sodijo med najmanjše, a prav dosti za njimi ne zaostajajo. Luxmedia 7303 po fotografskih zmogljivostih po ničemer ne odstopa od povprečja. Kovinsko ohišje daje vtis zanesljivosti, zaslon LCD na zadnji strani pa je povprečen tako po velikosti kot po kakovosti. Kar z drugimi besedami pomeni, da boste v jasnem sončnem vremenu verjetno pogrešali optično iskalo.

Upravljanje je po zaslugi vrtljivega gumba, s katerim izbiramo osnovne nastavitve, in pregledno urejenih menijev, v katerih pa prav veliko nastavitev tako ali tako ni, dovolj preprosto. Le gumb za zumiranje bi lahko bil bolj natančen.

Za razliko od prejšnjega modela je Luxmedia 7303 opremljena z desetimi tematskimi avtomatikami. Izboljšali so tudi občutljivost tipala, saj lahko izberemo tudi ISO 1000. Prav dosti žal niso izboljšali digitalnega šuma, ki je že pri ISO 400 precej opazen, pri večjih občutljivostih pa seveda še precej bolj. Od ročnih nastavitev imamo na voljo le osnovni nabor - popravek osvetlitve, belino, občutljivost in način merjenja svetlobe.

Fotoaparat je v večini primerov pravilno izostril in osvetlil posnetek, omeniti pa velja, da je to počel tudi spodobno hitro. Od časa do časa se mu je zataknilo pri fotografiranju v protisvetlobi, pa tudi pri slikanju z bliskavico je treba paziti, da motiv ni preblizu, ker bo preosvetljen. Kakovost posnetkov je povprečna, nekako takšna, kakršno lahko pričakujemo v tem cenovnem razredu.

Nekoliko slabše se Luxmedia 7303 izkaže pri bližinski fotografiji, saj se motivu ne moremo približati na manj od 10 cm. Tudi v vlogi kamere fotoaparata ne moremo ravno pohvaliti. Med snemanjem lahko na primer uporabimo samo digitalni zum, pa še ta je zaradi tega, ker dela le v nekaj korakih, v resnici neuporaben.

Luxmedio 7303 odlikuje zlasti prijazna cena. Podobno oblikovani in zmogljivi fotoaparati uglednejših znamk utegnejo biti namreč kar precej dražji. V večini primerov imajo sicer vgrajeno naprednejšo elektroniko in različne dodatne zmožnosti, na primer zaznavanje obrazov, a če morate varčevati, ne bi pa se radi samo zaradi tega sprijaznili z nekoliko večjimi in na pogled bolj neugledni fotoaparati, kakršen je pri Praktici recimo DCZ 6.8, si Luxmedio 7303 vsekakor velja podrobneje ogledati.

Praktica Luxmedia 7203

Megapike 7

Zum 3x (36-108 mm)

LCD 7,6 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurovison, www.eurovision.si.

Cena: 180 EUR

Za: Velikost zaslona LCD, cena.

Proti: Digitalni šum.

Po številki v imenu bi lahko sodili, da je Luxmedia 7203 skromnejši model od 7303, a v resnici ni. Je za odtenek večji in nekoliko bolj zaobljeno oblikovan ter bolj podoben modelu 6503, od katerega se po fotografskih lastnostih loči predvsem po za megapiko večji ločljivosti in nekoliko večjem zaslonu LCD. Na seznamu ločljivosti, med katerimi lahko izbiramo, je sicer tudi 8 megapik, kar pa vas ne sme zavesti, saj je dosežena z digitalnim preračunavanjem in povsem nepotrebna.

Prav velik zaslon LCD je najbolj izstopajoča lastnost fotoaparata, ki sicer po fotografski zmogljivosti nikakor ne odstopa od povprečja svojega cenovnega razreda. Nekoliko so nas motili majhni gumbi za upravljanje in zumiranje, ki so poleg tega tudi nekoliko trši, kot bi si želeli. Je pa seveda res, da se jih sčasoma navadimo in je to bolj očitek preizkuševalca, ki ima vsak dan v rokah drug fotoaparat.

Luxmedia 7203 je namenjen manj zahtevnim uporabnikom, čemur je prilagojen tudi nabor nastavitev s poudarkom na samodejnih. Na voljo imamo nekaj klasičnih tematskih avtomatik, od ročnih nastavitev pa samo tiste najbolj osnovne, ki jih imajo tako rekoč vsi fotoaparati. Nekoliko skromnejša kakor pri večini sodobnih modelov je izbira občutljivosti tipala, saj se konča že pri ISO 400. Sicer pa je to po eni strani še dobro, kajti že pri tej občutljivosti je digitalni šum že kar precej opazen.

Fotoaparat je preizkus prestal brez posebnosti. Ostril in osvetljeval je solidno, podobno kot večina modelov v njegovem cenovnem razredu. V težjih svetlobnih pogojih je imel od časa do časa težave, fluorescentne in halogenske žarnice so ga včasih zmedle in ni samodejno nastavil pravega barvnega ravnovesja, pa tudi pri slikanju z bliskavico je treba paziti, da motiv ne bo preblizu, ker bo preosvetljen. Tudi pri hitrosti in odzivnosti fotografiranja je ostal v okvirih pričakovanega povprečja. Zmogljivosti pri bližinski fotografiji so nekoliko podpovprečne, v vlogi kamere pa se izkaže nekoliko bolje in recimo omogoča (optično) zumiranje med snemanjem, kar pravzaprav zmorejo le redki fotoaparati.

Podobno kot Luxmedio 6503 lahko tudi 7203 uporabljamo kot predvajalnik mp3, vgrajene pa ima tudi štiri igrice. Namenjen je manj zahtevnim uporabnikom, ki bi radi za zmerno ceno prišlo do elegantno oblikovanega fotoaparata z velikim preglednim zaslonom LCD.

Praktica Luxmedia 7403

Megapike 7

Zum 3x (37-113 mm)

LCD 7,6 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurovison, www.eurovision.si.

Cena: 210 EUR

Za: Zaslon LCD, cena.

Proti: Digitalni šum.

Praktica morda res ni najuglednejše fotografsko ime, nikakor pa jim ne moremo očitati, da ne sledijo sodobnim fotografskim smernicam. Njihov najnovejši model, Luxmedia 7403, sodi v razred elegantno oblikovanih tankih fotoaparatov s "periskopskim" objektivom, torej takim, ki ob zumiranju ne pokuka iz ohišja. Sicer skrbno oblikovano ohišje daje, ko ga držimo v rokah, nekoliko bolj cenen vtis kakor takrat, ko si ga ogledujemo v vitrini ali na sliki.

Po fotografskih lastnostih je tanka Praktica precej povprečen predstavnik svojega razreda. Na zadnji strani ima udobno velik in dovolj dober zaslon LCD, v notranjosti pa tipalo s sedmimi megapikami in elektroniko, ki podpira nekatere novotarije, na primer zaznavanje obrazov. Na seznamu tehničnih lastnosti najdemo tudi umirjevalnik slike, ki pa deluje zgolj s povečanjem občutljivosti tipala na ISO 1000, pri kateri je že pošteno izražen digitalni šum.

Na izbiro imamo pet tematskih avtomatik, od ročnih nastavitev pa ima poleg osnovnih (popravek osvetlitve, občutljivost in belina) na voljo tudi barvne popravke, saj lahko vplivamo na vsako od treh osnovnih barv. Čeprav se bo s tem verjetno ukvarjal le redkokdo, še posebno, ker lahko enak učinek na enostavnejši način dosežemo tudi pozneje, pri računalniški obdelavi. Podobno velja tudi za umetno povečanje ločljivosti na 9 megapik, ki je po našem mnenju povsem odveč in lahko kvečjemu koga zavede.

Kakovost posnetkov je solidna. Fotografije se bodo morda komu zdele nekoliko premalo osvetljene, drugim pa se zaradi dobre zasičenih barv to zdi celo bolje. Digitalni šum postane tako kakor pri večini podobnih fotoaparatov opazen pri ISO 200, pri ISO 400 začne motiti, pri večjih občutljivostih pa bomo slikali le v skrajni sili, ko ne smemo ali ne moremo uporabiti bliskavice.

V primerjavi z drugimi tu preizkušenimi Prakticami se Luxmedia 7403 solidno izkaže tudi pri bližinski fotografiji, saj se lahko motivu približamo na en centimeter. Bolje se izkaže tudi v vlogi kamere, predvsem zato, ker video shranjuje v zapisu MPEG-4 (v ločljivosti 640 x 480 pik in s 30 sličicami/sekundo). Kakovost zaradi tega sicer ni nič večja, zato pa video zasede precej manj prostora na pomnilniški kartici. Med snemanjem lahko tudi zumiramo. Omenimo še priložene slušalke in možnost rabe fotoaparata kot predvajalnika mp3.

Luxmedia 7403 je namenjena manj zahtevnim uporabnikom z nekoliko tanjšimi denarnicami, ki pa bi vseeno radi imeli sodobno oblikovan in čim tanjši žepni fotoaparat.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji