Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2019

Pospešek za vsak računalnik

Že večkrat smo zapisali, da ozko grlo računalnikov predstavljajo diskovni pogoni. Te zato v zadnjih letih pospešeno nadomeščajo pogoni SSD, ki so vse hitrejši, obenem pa presenetljivo tudi cenejši. Tokrat preizkušena primerka pa po skupku vseh lastnosti sodita v sam vrh.

Proizvajalec Adata večkrat letno osveži svoje družine pogonov SSD z novimi modeli. Tokrat smo na preizkus prejeli dva novinca, namenjena zahtevnejšim uporabnikom, saj imata oba oznako »pro« v imenu, pri čemer jo ima le eden napisano z velikimi tiskalnimi črkami. Model SX6000 PRO je pogon NVMe SSD, namenjen predvsem igričarjem, medtem ko SX8200 Pro meri na uporabnike, ki ne pristajajo na kompromise. Oba pogona vgradimo v vtič vodila M.2, ustrezata že novejši specifikaciji pogonov NVMe 1.3, skupna pa jima je tudi tehnologija bliskovnega pomnilnika 3D NAND TLC. Tega je prispeval Micron, in to svojo odlično 64-slojno različico. V drobovju in zmogljivostih pa se nato pogona že precej razlikujeta.

Pogon Adata SX6000 PRO – preizkusili smo različico zmogljivosti 512 GB – uporablja Realtekov 8-kanalni pomnilniški krmilnik RTS5763DL, ki po zmogljivostih sodi nekako v zlato sredino pogonov NVMe SSD. Na embalaži deklarirane hitrosti prenosa podatkov 2100 MB/s in 1400 MB/s pri zaporednem branju oziroma zapisovanju podatkov vsekakor dosega, zato lahko proizvajalca pohvalimo, da z navedbami zmogljivosti v tem primeru ne zavaja (tega žal ni moč trditi za vse proizvajalce). Upoštevaje ceno, preizkušeni pogon stane slabih 115 evrov, kar je zelo dober rezultat, a vse pohvale zasluži za svojo majhno energijsko lakoto. Če imajo klasični pogoni SSD (predvsem tisti s celicami 2D NAND) porabo med 2,5 in 4 W, se Adatin 3D NAND zadovolji z vsega 0,33 W med delovanjem (in 0,14 W v mirovanju). Ta podatek bi moral pritegniti pozornost vseh, ki razmišljajo o nadgradnji diska v prenosnem računalniku s pogonom SSD, saj lahko ob vgradnji varčnega modela avtonomijo prenosnika vsekakor podaljšajo za več (deset) minut. Življenjska doba je deklarirana s 300 TB prepisanih podatkov, za miren spanec pa skrbi tudi razkošno odmerjena, kar 5-letna garancija.

Adata XPG SX8200 Pro je v primerjavi z bratom prava zverina. Ta 80 mm dolg pogon SSD vgradimo v vtič M.2 na osnovni plošči, preizkusili pa smo različico zmogljivosti 512 GB. Kar je pravzaprav škoda, saj ta ne izkoristi vseh zmogljivosti modernega pomnilniškega krmilnika (zato svetujemo nakup različice zmogljivosti 1 TB). Tega je prispevalo podjetje Silicon Motion, krmilnik SM2262EN pa je eden najboljših ta hip v svetu pogonov SSD. Že omenjeni Micronov pomnilnik vrste TLC je v navezi s predpomnilnikom SLC sposoben res presenetljivih rezultatov. Glede na priključek M.2 »pasme« PCIe Gen 3.0 x4 bomo lahko uživali v deklariranih hitrostih 3350 oziroma 2350 MB/s, ki sta med največjimi na trgu in znatno večji od tistih, ki jih je dosegel lani preizkušeni predhodnik, pogon Adata XPG SX8200. Novinca lahko priporočimo tudi za rabo v strežniških konfiguracijah, saj dosega izjemno visoke vrednosti IOPS (do 390.000 IOPS). Različica zmogljivosti 512 GB je deklarirana za prepis 320 terabajtov podatkov v svoji življenjski dobi, za mirnejši spanec pa skrbi tudi 5-letna garancija proizvajalca. Podobno kot model SX6000 PRO nas je tudi pogon XPG SX8200 Pro navdušil s svojo energijsko vzdržnostjo, saj je zelo varčen. Pogonu proizvajalec prilaga še programsko opremo Acronis True Image HD, ki olajša preslikavo podatkov z diska na pogon SSD in takojšen začetek dela, ter orodje SSD Toolbox, ki omogoča natančno diagnostiko pogona in optimizacijo njegovih zmogljivosti. Pogled na številko s ceno spet izvabi nasmešek, saj je Adatin trenutni hitrostni prvak cenovno nadvse dobro pozicioniran in cenejši od vseh primerljivo zmogljivih tekmecev. To pa je, kot že vemo, v računalništvu preverjen recept za uspeh.

Adata SX8200 Pro, 512 GB

Kaj: pogon SSD

Izdeluje: www.adata.com.

Cena: 150 EUR.

Za: Hitrost delovanja, majhna poraba energije, 5 let garancije.

Proti: Nič.

  

Adata SX6000 PRO, 512 GB

Kaj: pogon SSD

Izdeluje: www.adata.com.

Cena: 130 EUR.

Za: Majhna poraba energije, 5 let garancije.

Proti: Lahko bi bil hitrejši.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji