Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Julij-avgust 2010

Posodobitve pod nadzorom

Naši računalniki so polni najrazličnejših programov, ki jih redno ali občasno potrebujemo za vsakovrstna opravila. Kar poglejmo v seznam nameščenih programov. Po vsej verjetnosti bomo presenečeni ugotovili, da je precej daljši, kot smo pričakovali. In vse to je treba redno posodabljati. Lahko tudi avtomatsko.

Z namestitvijo programa se pravzaprav začenja njegovo "digitalno življenje", katerega dolžina in "blaginja" sta deloma odvisna tudi od skrbnika našega računalnika. Čim bolje bomo skrbeli zanj, tem dlje nam bo program uspešno služil.

Tudi programe v njihovem življenjskem ciklu namreč ogrožajo različne nevarnosti (virusi in drugi "škodljivci"), ki se jih morajo naučiti ubraniti. Hkrati pa se (podobno kot ljudje) tudi programi razvijajo in "s staranjem" pridobivajo na znanju in vrednosti, če so tudi njihovi avtorji dovolj ustvarjalni.

Oboje se seveda ne dogaja samo po sebi. Glavno gonilo napredka pri programih so posodobitve, ki so novejše, bolj dodelane različice stare programske kode. Posodobitve se pojavljajo periodično ali po potrebi in jih je zaradi varnosti našega računalnika smiselno spremljati, preizkusiti in namestiti.

Nekateri programi imajo "spremljanje" teh posodobitev že vgrajeno (značilen zgled so sama Okna, ki to lahko počnejo tudi povsem avtomatsko). Spet drugi so glede tega bolj okorni in "spremljanje" pri njih opravlja skrbnik, to pa ni vedno najbolj optimalno.

No, na srečo so na voljo orodja tudi za take primere. Seveda se najprej poraja vprašanje, kakšna naj bi ta sploh bila. Z vidika skrbnika računalnika je vsekakor zaželeno, da prepoznajo prav vse programe, ki jih imamo nameščene v računalniku, najsi bo to avtomatsko ali z ročnim posegom (dodajanjem). Uporabne bi bile tudi dodatne informacije o vsakem programu, na primer ime, lokacija namestitve, trenutno nameščena različica in datum zadnje posodobitve. Orodja morajo biti sposobna sama poiskati novejše različice/posodobitve nameščenih programov in rezultate pregledno prikazati. Zaželeno je, da ponujajo možnost selektivnega nameščanja s prikazanega seznama. Biti bi morala dovolj samostojna (možnost avtomatizacije pregledov in nameščanja) in svoje delo opravljati po vnaprej določenih urnikih (razporejevalnik opravil).

A eno so želje, drugo pa stvarnost. Na tokratnem preizkusu smo si zato podrobneje ogledali nekaj najbolj zanimivih programov in preverili, kaj ponujajo.

File Hippo Update Checker

Nameščanje "povodnega konja" je hitro in preprosto. Ponuja se v štirih jezikih, vendar slovenščine na seznamu ne bomo našli. Na videz je preprost in takšno je tudi delo z njim. Pregled računalnika opravi dovolj hitro, že ob zagonu, saj se najprej odpre majhno "obvestilno" okence, ki kaže potek pregledovanja računalnika, obenem pa vsebuje tudi povezavo do skromnih nastavitev. Te so zbrane v petih zavihkih, večinoma pa manj pomembne narave, saj z njimi nimamo prevelikega vpliva na program. Bolj zanimiva zna biti le možnost ročnega vpisovanja tistih programov, ki so nameščeni na nestandardna mesta (druga Hippo samodejno najde).

Svoje rezultate File Hippo prikaže kar v oknu določenega spletnega brskalnika. Rezultati so dovolj pregledni in na prikaz lahko delno tudi vplivamo.

Program rezultat svojih poizvedb prikaže v oknu spletnega brskalnika (po želji pa tudi v oknu svojega uporabniškega vmesnika). Seznam je pregleden, a je iz njega razvidno tudi, da ni najbolj natančen, saj ni našel prav vseh nameščenih programov. Podatke o posodobitvah dopolni še s podatki o imenu računalnika, trenutno nameščeni različici, mestu namestitve in velikosti popravka, ki je na voljo. Nameščanje je ročno, avtomatizacija pa mu ne diši. Kljub nekaterim omejitvam in pomanjkljivostim (zgolj ročno nameščanje, premalo vpliva na delovanje, nima razporejevalnika opravil, slabša natančnost) je "Hippo" uporabno orodje, ki dobro razbremeni skrbnika računalnika. V njegov prid govorijo predvsem hitrost in enostaven način dela, cena in natančen prikaz rezultatov.

File Hippo Update Checker

Kaj: Orodje za pregled nad posodobitvami.

Izdeluje: www.filehippo.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Cena, preprost za uporabo in hiter pri svojem delu, pregleden prikaz rezultatov, možnosti prilagajanja nabora opazovanih programov.

Proti: Premalo prilagoditev, ne prepozna vseh programov, nima razporejevalnika opravil, avtomatizacija mu ne diši.

Secunia PSI

Program z nekoliko nenavadnim imenom namestimo enostavno, pohvalimo pa lahko to, da je na voljo tudi v slovenščini (prevod sicer nekoliko šepa, a to na srečo tudi pri resni rabi ni moteče). Zaganja se nekoliko dalj časa, saj najprej preverja stanje povezave v splet, nato šele naloži vmesnik. Ta je zanimiv, dovolj pregleden in že na pogled bolj resen (je bolj poln in ponuja več možnosti za delo). Nekoliko nas je spominjal na tistega v brskalnikih (ima gumbe za naprej, nazaj in na domačo stran). Med prednostmi programa je vsekakor njegova prilagodljivost znanju uporabnika. Delo je namreč možno v enostaven in naprednejšem načinu. Medtem ko je prvi čisto osnoven (skromnejša poročila in manj nastavitev), šele v drugem program "zadiha s polnimi pljuči".

Prilagodljivost je ena izmed prednosti programa. Za Secunio lahko rečemo, da se zna prilagoditi znanju uporabnika. Takole je videti naprednejši način dela z njo (več zavihkov in orodij).

Orodja, s katerimi razpolagamo, so pregledno in enostavno za uporabo urejena v posameznih zavihkih. Delovni proces ni nič posebnega, je jasen in preprost. Svoje delo Secunia opravi natančno, a zato tudi nekoliko počasneje, vendar se na koncu odkupi z rezultatom. Svoje ugotovitve prikaže urejeno in ločeno (po tematiki) v posameznih zavihkih. Še bolj uporabno je, da zraven vsakega programa podaja tudi svoj komentar in za nadaljnje delo različne možnosti. Z brskanjem po rezultatih zato hitro dobimo precej točen pregled nad "kondicijo" nameščenih programov. PSI avtomatike ne pozna, a ročno nameščanje deluje, kot je treba. Glede na videno, zato vsekakor sodi v zgornji del ponudbe.

Secunia PSI

Kaj: Orodje za pregled nad posodobitvami.

Izdeluje: secunia.com

Cena: Brezplačen.

Za: Cena, preprost za uporabo, natančen, prilagodljiv znanju uporabnika, možnost prilagajanja nabora opazovanih programov, dobra poročila, nasveti.

Proti: Nima razporejevalnika opravil, samo ročno nameščanje posodobitev.

Software-uptodate

Svojstven program nemškega avtorja je samo pogojno uporaben, saj se nanj ne moremo vedno popolnoma zanesti. Na to nas ob zagonu programa presenetljivo opozori kar sam. Pri svojem delu (iskanju posodobitev) se namreč ne opira na "domače" strani nadzorovanih programov in tudi ne ustvarja lastne zbirke posodobitev, temveč se zanaša na skupnost uporabnikov, ki prav tako uporabljajo enake programe. Če nihče iz te skupnosti nima nameščene novejše različice ali pa sploh ne takega programa, program gladko zatrdi, da je/ga ni. To pa seveda ni ravno merodajna informacija. Za delo je sicer hitro pripravljen, saj informacije pridobi skoraj v hipu. Uporabniški vmesnik je preprost, razdeljen na dva dela in s skromnima orodno in menujsko vrstico. Orodij ima (pre)malo, pohvaliti pa ne moremo niti njegove prilagodljivost, saj praktično ne ponuja možnosti za to. Svoje rezultate prikaže v drevesni strukturi, za posamezen program pa tudi podrobnejšo informacijo o njem. Čeprav je seznam prepoznanih programov presenetljivo natančen, za posodabljanje ni prav koristen. Večino programov na testnih računalnikih je namreč označil kot "neznane". To pomeni, da ni vedel, ali posodobitev je na voljo ali ne (zgoraj opisana pomanjkljivost). Le za manjši del nameščenih je posodobitve tudi pokazal. Predvsem zaradi nekoliko nenavadnega načina dela (pridobivanja informacij) program ni resneje uporaben, temu v prid govorijo tudi druge že omenjene slabosti. Pravzaprav sta njegovi edini prednosti (poleg cene) natančen seznam prepoznanih programov in hitrost.

Software-uptodate

Kaj: Orodje za pregled nad posodobitvami.

Izdeluje: www.software-uptodate.de

Cena: Brezplačen.

Za: Cena, natančnost, hitrost.

Proti: Nima razporejevalnika opravil, premalo podprtih programov, samo ročno nameščanje posodobitev, slabo prilagodljiv.

SUMo

SUMo se (na srečo) ne ukvarja z znano japonsko borilno športno igro, temveč vlaga svoj trud v "boj" z namestitvami. Na voljo je celo v slovenščini. Poženemo ga hitro. Njegov uporabniški vmesnik je preprost, prilagajanje pa ga na žalost ne zanima preveč. Preprostemu videzu sledi tudi delovni proces, ki je enostaven in posledično hitro obvladljiv. SUMo svoje delo opravlja hitro, uporabno pa je, da na obseg pregledovanja lahko vplivamo tudi sami. Rezultate prikaže v tabeli. Vsak nameščeni program v svoji vrstici, v stolpcih pa podrobnejši podatki o njem. Prikazano nam večinoma zadostuje, a bi bila dobrodošla tudi možnost poljubne prilagoditve (dodajanja stolpcev in vsebine).

SUMo je preprost program, ki ga prilagajanje ne zanima preveč. A nekaj nastavitev, kot jih vidimo na fotografiji, je kljub vsemu možnih.

K preglednosti pripomorejo tudi oznake v vsaki vrstici pred imenom programa, ki označujejo pomembnost posodobitve. Pri vsaki imamo na voljo tudi povezavo do spletne strani, od koder jo lahko pretočimo. SUMo je s svojim načinom dela in prikazanimi rezultati med bolj prepričljivimi programi svoje vrste, saj ga odlikuje natančnost, hitrost in pregleden prikaz rezultatov. Želeli bi si sicer nekaj več prilagoditev, možnost avtomatskega dela in kak razporejevalnik opravil.

SUMo

Kaj: Orodje za pregled nad posodobitvami.

Izdeluje: www.kcsoftware.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Cena, preprost za uporabo, natančen, dobra poročila.

Proti: Nima razporejevalnika opravil, samo ročno nameščanje posodobitev.

Update notifier

"Obveščevalec" je program nekoliko drugačne vrste, saj ga za uporabo ni treba namestiti, temveč ga lahko preprosto poženemo od koderkoli. Že med nalaganjem pregleduje računalnik, oziroma na njem nameščene programe, in to tudi prikaže v uporabniškem vmesniku. Ta je preprost in dovolj pregleden. Osrednji del zavzema seznam nameščenih programov, na voljo je tudi bližnjica do nastavitev in gumb za takojšnji pregled. Pregled programov in posodobitev, ki so za posameznega na voljo, je primeren in dovolj jasen, zato hitro vidimo, kje so šibke točke. Deloma sicer lahko na nabor opazovanih programov vplivamo tudi sami, a bi si želeli še več možnosti. Primerjava "obveščevalčevega" seznama s seznamom dejansko nameščenih programov (nadzorna plošča) pokaže, da ni popoln, a prikaže večino "večjih" (pomembnejših) programov. Svoje delo opravi dovolj hitro. Podatki, ki jih ponudi (za vsak program ime, nameščeno različico, avtorja in povezavo do njegove posodobitve), so zadostni. Njegova poglavitna prednost je mobilnost (preprost zagon brez nameščanja pomeni, da ga lahko hitro uporabimo kjerkoli), za domačo rabo je povsem dovolj natančen in prilagodljiv, čeprav takih možnosti ni nikoli preveč. Pogrešali smo kak razporejevalnik opravil in seveda možnost avtomatskega dela.

Update notifier

Kaj: Orodje za pregled nad posodobitvami.

Izdeluje: cleansofts.org

Cena: Brezplačen.

Za: Cena, hiter in preprost za uporabo, ni ga treba nameščati - mobilnost.

Proti: (Pre)malo natančen, premalo možnosti prilagoditev, nima razporejevalnika opravil, samo ročno nameščanje.

Update star

"Zvezdo" posodobitev namestimo hitro in preprosto, prvi pogled na njen uporabniški vmesnik pa daje vtis bolj resnega programa. Vsaj tako bi lahko sodili glede na nekoliko večji nabor možnosti, ikon in menujev, ki jih ponuja za delo. Začetna točka programa je njegova informativna stran, na kateri nas obvešča o posodobitvah, ki so na voljo, podaja nekaj novic in prikaže podatke o preteklih opravilih. Precej uporabno (predvsem seznam posodobitev), saj nam prihrani čas, ki bi ga sicer izgubljali s klikanjem po različnih orodjih. Delovni proces ni ravno zapleten, a se ga moramo spričo različnih možnosti, ki so na voljo, najprej navaditi. Morda bi lahko bil jasnejši, saj se nekatere možnosti po nepotrebnem pojavljajo na več mestih (recimo nalaganje posodobitev).

Update star je na voljo tudi brezplačno, a se njena uporabnost precej zmanjša. Glavna zamera leti na nezmožnost neposrednega nalaganja posodobitev.

"Zvezda" je sorazmerno prilagodljiva, to bo všeč zahtevnejšim uporabnikom. Svoje delo opravlja dobro, saj prikaže večino nameščenih programov, rezultate pa prikaže pregledno in s podrobnejšimi informacijami. Uporaben je tudi njen "obvestilni" del, kjer podaja informacije o pomembnosti določene posodobitve. Na žalost ni na voljo v slovenščini. Program je sicer plačljiv, a je na voljo tudi brezplačno. Vendar se njegova uporabnost v tem primeru precej zmanjša, glavna zamera pa leti na nezmožnost neposrednega nalaganja posodobitev.

Update star

Kaj: Orodje za trajno brisanje podatkov.

Izdeluje: client.updatestar.com

Cena: 30 dolarjev, na voljo tudi brezplačno.

Za: Možnosti prilagajanja nabora opazovanih programov, številnejše možnosti, hitra pri delu, pregleden prikaz rezultatov.

Proti: Cena, ne prepozna vseh programov, nima razporejevalnika opravil, avtomatizacija ji ne diši.

In kaj izbrati?

Presenetljivo tokrat izbira programov ni tako pestra, kot bi (sodeč po ponudbi programov na nekaterih drugih področjih) pričakovali. No, razveseljuje to, da je večina teh, ki smo jih pregledali, na voljo brezplačno. Glavna ugotovitev preizkusa je vsekakor ta, da programi niso popolni, a to ni pravzaprav nič novega. Najbolj jim lahko zamerimo predvsem nepopolne sezname nameščenih programov, kar zna biti za resno delo vsekakor moteče. Večinoma tudi ne ponujajo posodobitev operacijskega sistema, tuje jim je tudi samostojno delo. A prednosti njihove uporabe vsekakor so (osrednji nadzor nad programi in posodabljanjem) in kaže jih izkoristiti. Manj zahtevni uporabniki naj se pri tem oprejo na preprost, a dovolj natančen program FileHippo, tisti z nekoliko večjimi zahtevami pa bodo verjetno posegli po Secunii PSI ali SUMotu, pozabiti pa ne smemo niti "Zvezde", ki pa je edina plačljiva.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji