Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Junij 2014

Popravilo osebnih pripomočkov in prenosnih naprav

Ob padcu se zaslon ali prikazovalnik prenosne ali mobilne naprave pogosto poškoduje tako, da ni več uporaben. Po nekaj letih intenzivne rabe je akumulatorska baterija docela iztrošena in ne omogoča dela brez napajanja iz električnega omrežja. Zanimalo nas je, ali lahko tudi osebne pripomočke in prenosne naprave sami odpremo in popravimo.

Spletna stran iFixit z navodili za različna popravila

Spletna stran iFixit z navodili za različna popravila

V internetu je precej spletnih mest, kjer lahko znalci opišejo in dokumentirajo korake razstavljanja, sestavljanja in popravila. Med najbolj znanimi sta www.ifixit.com in www.ehow.com. Navodila so pogosto dovolj podrobna, da pri razdiranju ne bomo ničesar uničili, vprašanje pa je, ali bomo stvar znali sestaviti nazaj. Pogosto manjka opis popravila ali pa najdemo zgolj vodnik za podobno popravilo. Ob vsakem opisu popravila na dverih www.ifixit.com so tudi povezave na spletne strani, kjer lahko kupimo ustrezno orodje in rezervne dele za izvedbo popravila.

Vodnik navadno obsega zamenjavo posameznih delov, ne pa tudi popravila elektronike. Da miniaturne elektronske komponente ni enostavno zamenjati, pričajo tudi izvirni servisni priročniki različnih znamk, ki jih najdemo na spletnih dverih, kot so: www.eserviceinfo.com, www.servicetron.com, www.service-manuals-e.com, www.electronica-pt.com, 204.197.251.177, www.webstatschecker.com, www.mobipdf.com, getmanual.com, 911manuals.com, smanuals.ru. Tudi tu je pogosto opisana le menjava posameznih sklopov elektronike ali mehanike, ki jih lahko kupimo kot rezervne dele, električnih shem za prenosne naprave in osebne pripomočke pa ni.

Segrevanje roba iPada z iOpenerjem

Segrevanje roba iPada z iOpenerjem

Ostanki lepila in oblog po odprtju iPada

Ostanki lepila in oblog po odprtju iPada

Skupina za samopomoč

Popravil se ne lotevajmo sami, če nimamo ustreznega tehničnega predznanja in vsaj malo izkušenj. Več kot dobrodošla bo tudi pomoč znanca ali strokovnjaka, ki je podobno popravilo že uspešno izvedel.

Namesto tega se lahko po pomoč obrnemo tudi na skupino računalniških znalcev-prostovoljcev, The Restart Project (therestartproject.org), ki pomagajo vsem, ki bi radi svoje elektronske naprave popravili sami, pa nimajo dovolj tehničnega znanja in izkušenj.

Kaj sta zaslon in prikazovalnik?

V slovenščini besedi zaslon in prikazovalnik ter kratico LCD pogosto mešamo. V angleščini je ustreznik izraza zaslon screen, ustreznik prikazovalnika pa display. Tudi v Slovarju slovenskega knjižnega jezika ima izraz zaslon veliko širši pomeni in pomeni nekaj, kar pregradi prostor in ponudi zaščito pred zunanjimi vplivi. Pogosto je zaslon steklen, denimo pri monitorju ali avtomobilu (vetrobransko steklo).

Po drugi strani je prikazovalnik naprava, ki nekaj prikazuje; v našem primeru sliko. Če razdremo monitor LCD ali tablico s prikazovalnikom LCD, bomo ugotovili, da je prikazovalnik vselej nameščen za zaslonom, ki ga varuje, in obenem omogoča pravilno projiciranje slike iz prikazovalnika. Je pa res, da je v zaslon na dotik (angl. touch screen) vgrajena tehnologija za zaznavanje dotikov (s prsti).

Popravilo iPada

Applove tablice iPad so kompaktne naprave, zato je njihovo popravilo zapleteno. Podrobna navodila za popravilo različnih modelov iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad mini in iPad Air najdemo na spletni strani www.ifixit.com. Na voljo je več vodnikov za zamenjave vgrajenih komponent: od zaslona, akumulatorskih baterij, kamere, gumbov, antene, zvočnika, prikazovalnika LCD do celotne digitalne logike tablice oziroma vgrajenega računalnika.

A ni vseeno, katero različico iPada nameravamo popraviti. Navodila za starejše različice so le delno uporabna za novejše. Če ustreznega navodila ni, je dobro prebrati tudi vprašanja in odgovore, ki so na dnu spletne strani z opisom popravila. V njih pogosto najdemo tudi dopolnitve navodil za novejše različice iPadov.

Pred vsakim popravilom moramo odstraniti stekleni zaslon, ki je ob robu prilepljen na ohišje in ščiti prikazovalnik LCD. Obenem zaznava tudi dotike in omogoča delo s prsti. Komplet za popravilo z zaslonom v izbrani barvi (angl. iPad Screen Replacement Kit) lahko kupimo prek spletne strani www.eBay.com za od 15 do 30 dolarjev. V kompletu dobimo tudi samolepilne obloge za vnovično pritrditev zaslona in nekaj preprostega orodja, ne pa tudi navodil.

Zaslon lahko odlepimo samo z močnim usmerjenim segrevanjem. Stopiti moramo lepilo, s katerim je prilepljen na tablico. Imamo dve možnosti: lahko uporabimo visokotemperaturni industrijski fen z ozko šobo, skozi katero piha vroč zrak s temperaturo do 600 °C (odvisno od nastavitve in tipa fena). Paziti moramo, da ne segrevamo predolgo in premalo usmerjeno, drugače lahko poškodujemo občutljivo elektroniko v tablici. Alternativni način segrevanja lepila omogoča nekakšen podolgovat toplotni akumulator, iOpener, ga lahko kupimo prek povezave na spletni strani www.ifixit.com za okoli 13 dolarjev. Segrejemo ga v mikrovalovni pečici in nato preprosto položimo na rob iPada, da stopi lepilo. Tak način je opisan tudi na spletni strani www.ifixit.com.

Za menjavo prikazovalnika LCD moramo odviti štiri vijake

Za menjavo prikazovalnika LCD moramo odviti štiri vijake

Med menjavo zaslona moramo sneti trakasti kabel. Pri tem si pomagamo s posebnim orodjem.

Med menjavo zaslona moramo sneti trakasti kabel. Pri tem si pomagamo s posebnim orodjem.

Stari zaslon lahko pri hitrem segrevanju dodatno poči. Zato je pri delu priporočljiva uporaba zaščitne opreme, še posebej zaščitnih očal. Če odstranjujemo počen zaslon, ga je prej priporočljivo prelepiti s tankim lepilnim trakom, ki je dovolj odporen za temperaturo.

Sledi mučno odstranjevanje starega zaslona in starih oblog iz penaste gume, prepojene z lepilom, pod njim. Pri tem potrebujemo orodje iz kompleta za popravilo zaslona iPada. Majhnemu dletu podoben moder plastični pripomoček porinemo med zaslon in ohišje ter počasi vlečemo ob robu zaslona, pri čemer zaslon dvigamo in ločujemo od ohišja. Pri delu moramo še posebej paziti, da ne poškodujemo antene Wi-Fi, ki je pod enim od robov zaslona, ali da si ne opečemo rok z iOpenerjem.

Če nimamo namena zamenjati zaslona, se zdaj šele začne pravo popravilo, denimo menjava akumulatorskih baterij. Vse zamenljive komponente tablice so med seboj povezane s konektorji. Zato  jih lahko hitro in preprosto zamenjamo.

V vsakem primeru moramo zaslon na koncu prilepiti nazaj. Če bomo uporabili starega, bomo morali prej iz njega očistiti ostanke oblog in lepila. Potrebovali bomo tudi nove obloge. Alternativna možnost je, da zaslon prilepimo nazaj s tekočim lepilom, tako da ga ne očistimo, temveč upamo, da se bodo ostanki oblog nekako »sestavili«, medtem ko bomo mednje nanesli novo lepilo. Toda poroštva, da bomo lahko v prihodnosti tako tablico spet odprli, ni. Boljša možnost je, da zaslon nadomestimo z novim, pri katerem dobimo tudi komplet lepilnih trakov.

Dokumentirajmo!

Pri razdiranju naprave moramo vsak korak razdiranja dokumentirati z digitalnim fotoaparatom. Slike prenesemo v računalnik in na njih ob pomoči programa za urejanje s puščicami in besedilom označiti posebnosti, na katere bomo morali biti še posebej pozorni pri sestavljanju.

Izdelovalci pogosto ključne vijake ali zatiče naprav označijo z barvo, ki se pri razdiranju prelomi ali kako drugače poškoduje. Za vsako napravo med obdobjem jamstva vodijo tudi evidenco popravil, ki jih izvajajo pooblaščeni serviserji. Tako je mogoče nedvoumno ugotoviti, ali je v napravo posegel nepooblaščeni.

Nekateri namesto barve uporabljajo bolj prefinjene zvijače. Že če se lotimo razdiranja Microsoftove tipkovnice, Microsoft Natual Ergonomic Keyboard 4000, ki je povsem običajna elektronska naprava, se lahko hudo »zalomi«. Navodila na spletni strani www.ehow.com omenjajo le nevarnost, da bomo z razdiranjem izgubili jamstvo. Zakaj? Microsoft Natual Ergonomic Keyboard 4000 ima med 21 vijaki na spodnji strani tri, ki so za približno dva milimetra daljši, drugače pa imajo enak navoj in mere kakor drugi vijaki. Nepozoren »domači mehanik« bo vse odvil in pri tem pozabil označiti, v katere luknje je treba vtakniti daljše vijake, saj na ohišju ni posebnih oznak. Pri sestavljanju bo morda kak daljši vijak pokušal priviti v prekratek plastični nosilec, ta bo pri tem počil in ohišje tipkovnice bo poškodovano. Sestavljavec z več občutka za mehaniko bo nemara zvijačo odkril, ko bo prvi vijak privijal v napačno luknjo, še vedno pa bo moral s poskušanjem odkriti nosilce z daljšim navojem.

Pa še to! Pri razdiranju Microsoft Natual Ergonomic Keyboard 4000 ni bilo opaziti barvne označitve kateregakoli od vijakov. Zato so daljši in krajši vijaki verjetno edina zvijača, na katero moramo biti pozorni. Omenimo še dve pomembni podrobnosti: barva črk na tipkah je zelo neobstojna, zato ni priporočljivo uporabiti močnih čistil. V prvem koraku razdiranja je treba odstraniti preslednico, ker se pod njo skrivajo štirje vijaki.

Mobilni telefoni

Prenosne naprave, kot so mobilni telefoni, imajo navadno eno samo tiskano vezje z zelo omejeno modularnostjo. Menjava notranjih elektronskih sklopov je skoraj nemogoča, saj je večina komponent prispajkanih na tiskano vezje. Slednje ima le nekaj vtičnic in kontaktov za priključitev akumulatorske baterije, kartice SIM in priključek ali priključke za povezavo z zunanjimi napravami (navadno USB in priključek za slušalke z mikrofonom). Številni izdelovalci zato v obdobju jamstva v pokvarjenih mobilnih telefonih zamenjajo kar celotno tiskano vezje. Ostane le ohišje in akumulatorska baterija.

Možnosti, da bi v mobilnem telefonu sami kaj popravili, so pičle. Kljub temu lahko v nekaterih primerih s pravilnim ukrepanjem ohranimo telefon pri »življenju«. Kadar telefon zalije voda ali pride do močne oksidacije (padec telefona v sneg), zaradi katere se v ohišju naberejo vodne kapljice, moramo iz telefona takoj odstraniti akumulatorsko baterijo in ga osušiti. Pri tem pomaga, če odstranimo čim večji del ohišja. A ne za vsako ceno, saj lahko telefon pri tem poškodujemo! Pri sušenju telefona si lahko pomagamo tudi s sušilnikom za lase.

Drugi najpogostejši primer okvare je poškodba katere od vtičnic. Še največkrat se poškoduje vtičnica za slušalke z mikrofonom ali vtičnica za polnilnik akumulatorske baterije. Če se zaradi vlečenja zgolj odtrga kateri od stikov, ki povezuje vtičnico na tiskano vezje, ga lahko poskusimo prispajkati nazaj. Podobno lahko poskusimo zamenjati pokvarjene vgrajene: anteno, mikrofon, slušalko ali zvočnik. Toda to naj naredi strokovnjak z ustreznimi orodji za popravilo vezij SMD, ki bo prej ocenil, ali je popravilo sploh mogoče in smiselno. Sami se zamenjave antene, mikrofona, slušalke ali zvočnika lahko lotimo le, če so s tiskanim vezjem povezani z žicami.

Je popravilo elektronike sploh mogoče?

Za zamenjavo elektronskih komponent vrste SMD (površinsko nameščena naprava, angl. surface mounted device) so pogosto potrebna posebna orodja. Največ težav povzročajo čipi, ki imajo kontakte s spodnje strani in so bodisi prispajkani in/ali prilepljeni na ploščico tiskanega vezja. V tovarni jih namestijo tako, da s posebnim orodjem segrejejo in/ali premažejo s prevodnim lepilom vse njihove kontakte hkrati in jih nato pritisnejo na prej ogreto tiskano vezje. Tako se vsi kontakti povežejo hkrati. Menjava čipa je skoraj nemogoča, saj poteka postopek nameščanja čipov in diskretnih elektronskih komponent v tovarni po točno določenem zaporedju. Če bi poskušali odspajkati kak velik čip, bi morali tiskano vezje s spodnje strani močno segreti. Toda s tem bi lahko odspajkali tudi kako drugo elektronsko komponento. Pomemben je tudi vrstni red nameščanja elektronskih komponent. Praviloma bi morali za razstavljanje tiskanega vezja uporabiti nasprotni vrstni red, kot ga uporabljajo v tovarni. To pomeni, da bi morali poleg komponente, ki jo želimo zamenjati, prej odspajkati še vsaj nekaj drugih, ki bi jih lahko pri tem poškodovali.

Se popravilo vedno splača?

Popravila iPadov so sorazmerno dobro dokumentirana. Ob tem so tudi cene rezervnih delov in raznih kompletov za popravilo dovolj ugodne, da lahko stari iPad popravimo veliko ceneje, kot če bi kupili novega. Pokvarjene tablice rutinsko popravljajo tudi na servisih. Med trajanjem jamstva nam zaslon do dvakrat brezplačno zamenjajo. Po tem obdobju bomo morali za popravilo plačati, a bo to večinoma vsaj dvakrat ceneje od nakupa nove tablice.

Razdiranje: digitalni fotoaparat Canon PowerShot A95. Najprej odstranimo baterija, odvijemo 2 vijaka s strani …

Razdiranje: digitalni fotoaparat Canon PowerShot A95. Najprej odstranimo baterija, odvijemo 2 vijaka s strani …

Elektronska vezja znotraj digitalnega fotoaparata so tako na miniaturnih ploščicah tiskanih vezij kot na plastičnih trakovih. Slednje je skoraj nemogoče popravljati.

Elektronska vezja znotraj digitalnega fotoaparata so tako na miniaturnih ploščicah tiskanih vezij kot na plastičnih trakovih. Slednje je skoraj nemogoče popravljati.

Podrt objektiv digitalnega  fotoaparata Canon S500

Podrt objektiv digitalnega fotoaparata Canon S500

Izkušnje s popravili drugih prenosnih naprav, kot so digitalni fotoaparati in mobilni telefoni, kljub temu kažejo nekoliko drugačno »sliko«. Menjava mehanike večinoma ni težavna, prav tako ne menjava celih elektronskih sklopov. Zatakne se pri nabavi rezervnih delov, ki jih pri nekaterih izdelkih ne moremo kupiti v prosti prodaji. Mogoče je le popravilo pri pooblaščenem serviserju. Modeli mobilnih telefonov in digitalnih fotoaparatov se tudi zelo hitro spreminjajo. Zato izdelovalci ne zagotavljajo velikih zalog rezervnih delov. Slednje hitro poidejo, ko izdelek nehajo izdelovati. V praksi se vse prevečkrat izkaže, da je ceneje kupiti nov fotoaparat ali mobilni telefon, kot pa se lotiti popravila starega.

Denimo, Canon PowerShot A95 zajema slike s tipalom s 5 milijoni pikami. Za popravilo bi nam serviser zaračunal okoli 50 evrov, v to je všteto delo in cena rezervnega dela. Po drugi strani – nov digitalni fotoaparat s 16 milijoni pikami ali več istega izdelovalca stane okoli 70 evrov. Tudi če se kljub temu lotimo popravila, uspeh ni zagotovljen. Ob vseh slikah in navodilih na spletnih straneh fotoaparata ni najteže razstaviti in sestaviti nazaj. Teže je ugotoviti, kaj je pravzaprav narobe.

Sestavni deli digitalnega fotoaparata Canon S500

Sestavni deli digitalnega fotoaparata Canon S500

Fotoaparat Canon PowerShot A95 ima na eni izmed ploščic tiskanih vezij prispajkani dve varovalki. Če je ena izmed njiju pregorela, je to zelo slab znak. Tranzistorska integrirana vezja so navadno občutljivejša od varovalk. V našem primeru je natančen pregled elektronike pokazal, da je uničen tudi napetostni stabilizator, ki zagotavlja štiri različne napetosti za napajanje vseh komponent fotoaparata. Med slednjimi sta tudi elektromotorja, ki upravljata objektiv. Jasno! Zaradi zunanjih vplivov pri pogosti rabi je objektiv otrdel in se na koncu zaskoči. Zato je pravi vzrok za uničeno elektroniko treba poiskati v objektivu. To pomeni, da bi morali objektiv povsem razdreti, namazati z ustrezno mastjo in sestaviti nazaj. Šele nato bi bilo smiselno popraviti elektroniko. Ali se vse to splača, ocenite sami. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji