Objavljeno: 17.11.2008 15:09 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2008

Poplava pameti

Pametni telefoni kot reinkarnacija danes že pokojnih ročnih računalnikov ali dlančnikov, kot smo jim rekli včasih, postajajo uspešnica. Da je res tako, kaže že to, da smo se jih za tokratno predstavitev novosti na koncu morali že skorajda otepati!

Res je, skorajda vsak današnji telefon se lahko poveže v splet (ali pa vsaj v njegovo okrnjeno različico - na dveri ponudnikov), in skoraj v vsakega je vgrajen kak program za branje elektronske pošte. Pa vendar tisti zares zahtevni uporabniki danes od telefona, ki naj se ima za "pametnega", zahtevajo še marsikaj več.

Na prvem mestu je tu skorajda obvezna polna tipkovnica, ki jo lahko opustimo le, če ima telefon zaslon, občutljiv za dotik, in tipkovnico izriše tam. Brez polne tipkovnice je količkaj resno odgovarjanje na elektronsko pošto bolj ali manj nemogoče.

In ko smo že pri elektronski pošti - imeti "nekakšen program za elektronsko pošto", je čisto nekaj drugega, kot imeti "uporaben program za elektronsko pošto", da ne govorimo o tem, da imajo nekateri modeli celo "odličnega". Ukvarjanje s počasnim in čudaškim in uporabniškim vmesnikom na majhnem zaslonu je vsekakor nekaj, česar za učinkovito "mejlanje" nikakor ne potrebujemo.

Ko smo že pri zaslonu - zaslon pri pametnih telefonih je večinoma dovolj velik, da lahko na njem prikažemo dovolj velik del besedila elektronske pošte, ponekod pa celo tolikšnega, da je mogoče z njim tudi zadovoljivo udobno deskati tudi po bolj polnih spletnih straneh. Popolnoma udobno tako deskanje sicer ne bo nikoli, saj spletne strani sledijo ločljivostim, ki jih imamo na namiznih in prenosnih računalnikih in za katerimi bodo pametni telefoni vedno zaostajali, pa vendar.

In seveda - ključne so hitre komunikacije, to pa danes pomeni HSDPA in, če se le da, Wi-fi. Bluetooth za brezžično telefoniranje pa je tako ali tako že nujnost.

Ko smo v telefonu zbrali vse zgoraj naštete zmogljivosti, smo na dobri poti, zdaj je treba le še dobro ločiti od konkurence, oz. jo vsaj nekje preseči. Nekateri to počnejo z zelo dobrimi glasbenimi zmogljivostmi (in npr. stereo bluetooth slušalkami), drugi z že zelo spodobnimi video zmogljivostmi, tretji s storitvami, s katerimi poskušajo slediti uspešnežu na tem področju, Appleu. Predvsem pa se vsi trudijo izboljšati uporabniško izkušnjo, oz. kar najbolj izboljšati uporabniški vmesnik. Slednje je še najbolj očitno pri tistih, ki so "obsojeni" na Windows Mobile, saj nanj kot za stavo "lepijo" nove in drugačne vmesnike, ki so aktivni vsaj pri upravljanju prve strani na telefonu.

Kakorkoli že, zbrali smo sedem pametnih telefonov, ki nam bodo krajšali čas ob dolgih jesenskih dnevih, mi pa se bomo z njimi trudili postati še bolj učinkoviti.

Blackberry Bold

Že decembra so po spletu zakrožile (napačne) fotografije novega pametnega telefona, ki naj bi izrazito poslovni imidž izdelovalca RIM učinkovito usmeril tudi v večpredstavnost. (Skoraj) leto je naokrog in novi Blackberry Bold je tu.

Uporabniki Blackberryjev se že od vsega začetka navdušujemo bolj ali manj le nad ključno prednostjo teh naprav v primerjavi s konkurenco - nad odličnim programom za elektronsko pošto in nad sistemom potisne pošte, ki v povezavi s strežnikom v podjetju konkurenco še vedno pušča daleč zadaj. Novi Bold tu ne ponuja nobenih novosti, je pa teh kar nekaj na drugih področjih.

Tako je to prvi Blackberry, ki podpira omrežja 3G (UMTS/HSDPA). Pri branju pošte se višja hitrost povezovanja v praksi ne pozna (razen pri odpiranju priponk), je pa očitna pri spletnem brskanju in uporabi programov, ki komunicirajo s spletom (npr. mobilni Google Maps). Še bolj se višja hitrost pozna, če se povežemo prek Wi-Fi, ki je podprt v različicah 802.11 b in g (preizkušeno tudi WPA2). Za razliko od prejšnjih modelov zna novi operacijski sistem prek Wi-Fi "pretakati" tudi elektronsko pošto.

Novost je tudi res odličen zaslon ločljivosti 320 × 480 pik, ki je v kombinaciji s hitrim procesorjem (dvakrat več megahertzev kot Blackberry Curve 8310!) primeren celo za gledanje filmov. Med preizkusom smo na Boldu brez težav predvajali običajne filmske DivXe, ki jih nismo prav nič zmanjševali, kot je to običajno za gledanje na telefonih. Mimogrede, pri takem početju koristi še ena novost - hitri priključek USB 2.0, s katerim lahko filme hitro prenesemo. Za silo bo zadostovalo 1 GB vgrajenega pomnilnika (800 MB prostega), sicer pa lahko uporabimo kartico microSD, ki jo lahko vstavimo in zamenjamo med delovanjem (priložena je velikosti 1 GB).

Blackberry Bold

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: BB OS 4.6

Procesor: Marvel Tavor (Intel xScale), 624 MHz.

Pomnilnik: 1 GB RAM + 1 GB microSD kartica.

Pomnilniška kartica: microSD.

Ločljivost zaslona: 320 x 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 820.11b/g, USB 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/GPRS/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS 900/2100 MHz; podpora HSDPA.

Drugo: GPS.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 10.

Splošni vtis: 10.

Izdeluje: RIM, www.rim.com.

Prodaja: Simobil, www.simobil.si.

Cena: 400 EUR v paketu BlackBerry Business oz. 500 EUR v drugih paketih.

Za: Izredna odzivnost, vsestransko povezljiv in opremljen.

Proti: Le povprečen fotoaparat.

Vgrajen je fotoaparat ločljivosti 2 megapiki, ki sodi nekako v povprečje tovrstnih izdelkov na telefonih. To pomeni, da lahko na soncu z njim izdelujemo čisto zadovoljive fotografije (in zelo "cukajoče" in kockaste video posnetke), ob mraku in v zaprtih prostorih pa je bolj ali manj neuporaben (kljub "bliskavici" v obliki LEDice). Uporaben pa je t. i. "geotagging" oz. vpisovanje koordinat GPS v EXIF podatke zajete fotografije. S kombinacijo pregledovalnika Picassa in Google Earth si lahko tako ogledamo tudi, kje natanko so bile fotografije posnete. Kajti da, tudi Bold ima vgrajen sprejemnik GPS, ki deluje odlično, kot že na prejšnjih modelih Blackberry. Preizkusili smo nekaj programov, ki jih uporabljamo tudi na modelu 8800 (bbTracker, Google Maps), in delovali so zelo dobro. Ne deluje pa še Wayfinder oz. Si.Navigator, kot ga imenujejo v Simobilu, zato se cestne navigacije z Boldom še nekaj časa ne bomo mogli iti. Vsaj dokler Američani svojega programa ne bodo nadgradili z ustrezno podporo. In ko smo že pri programih - omeniti moramo, da sta priložena programa iz paketa Doc2Go, ki omogočata osnovno urejanje Wordovih in Excelovih datotek.

Sicer pa je Bold nekoliko težji od starejših modelov in malenkost debelejši od modela 8800. Na zadnji strani ima usnjeno prevleko, tipkovnica pa je odlična, boljša kot pri modelu 8800. Omenimo še nadpovprečno dobre zvočnike in stereo bluetooth povezavo.

Po občutku lahko rečemo, da akumulator zdrži približno toliko kot pri modelu 8800. To pomeni tudi samo en dan, če se "veliko igramo", sicer pa v povprečju dva dni.

Ni dvoma torej, da se je RIM z novim Blackberryem dodobra utrdil na mestu enega najuspešnejših prodajalcev pametnih telefonov.

HP iPaq 910

Ob lanski predstavitvi novega Windows Mobile so se v Microsoftu širokoustili, da bodo spremenili svet pametnih telefonov z odlično podporo različnim dejavnostim, ki bi jih uporabniki želeli opravljati, skupaj z urejanjem dokumentov in večpredstavnostjo. Žal je bil dejanski rezultat preveč podoben Visti - prvi telefoni z operacijskim sistemom so bili silno počasni, čeprav so morali vsi po vrsti žrtvovati povezave v omrežja 3G (UMTS in seveda tudi nadgradnje), da so sploh zmogli opravljati telefoniranje. Večino novejših telefonov poganja prva večja nadgradnja z oznako 6.1, ob tem pa je tudi napredek na področju procesorjev prinesel normalno delovanje in polne zmogljivosti naprav.

Trg telefonov z Windows Mobile pripada predvsem tajvanskemu HTC, vse bolj se uveljavlja tudi Samsung, do konca leta pa bo tudi Sony Ericsson predstavil svoj prvi model, Xperio X1. A prvo podjetje, ki je naredilo Windows Mobile (takrat še z oznako CE) dejansko uporaben, Compaq (danes HP) s svojim iPAQom, je v zadnjih letih zdrsnilo daleč v ozadje. Večina njihovih izdelkov kot da ni razumela, kaj potrebujejo uporabniki, pa tudi pri kakovosti izdelave se niso najbolj potrudili. Občasno so sicer predstavili kak spodoben aparat, a se tem nikoli ni uspelo zares prijeti.

HP iPAQ 910 Business Messneger

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Pomnilnik: 256 MB ROM + 128 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz in UMTS z HSDPA.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: HP, www.hp.com.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Cena: Še ni znana

Za: Kakovostna izdelava, odlična tipkovnica, različne možnosti upravljanja, akumulator.

Proti: Windows Mobile.

Z iPAQom 910, ki nosi oznako Business Messenger, kaže, da bi lahko začeli novo obdobje. Na prvi pogled je aparat odlična kopija BlackBerryja (8800 ali pa Bolda) s celotno tipkovnico in velikim zaslonom. A iPAQ prinaša zelo veliko funkcij, povsem primerljivo z Boldom. Komunikacijsko je v samem vrhu, s podporo večpasovnim omrežjem GSM po vsem svetu in UMTS s HSDPA 7,2 Mb/s, poleg tega pa se krajevno povezuje prek omrežij bluetooth in WLAN 802.11b/g. S hitrim procesorjem in dovolj pomnilnika je tudi delovanje Windows Mobile povsem zadovoljivo, sploh pa je ob odlični tipkovnici dejansko mogoče izkoristiti prednosti Microsoft Office Mobile (urejanje Wordovih in Excelovih dokumentov). Za resno delo je zaslon seveda premajhen, a je kljub temu mogoče urediti marsikaj.

Aparat lahko upravljamo na več načinov - s smernimi tipkami pod zaslonom, kolescem ob strani ali pa prek zaslona, občutljivega za dotik. Tu se HP ni pretirano potrudil in razvil (ali vsaj kupil) kakšnega posebnega uporabniškega vmesnika za prve strani (kot to počnejo HTC, Samsung in Sony Ericsson), temveč so se odločili za klasični videz Windows Mobile. To je nekaterim uporabnikom sicer všeč, vendar bodo tisti z večjimi prsti nujno morali poseči po priloženem pisalu (tokrat je skrito na spodnji strani naprave), prav tako je skoraj nemogoče pritisniti robne dele zaslona, saj je ta nekoliko spuščen. Resda je na voljo dovolj toliko funkcijskih tipk, da se uporabi zaslona lahko večino časa izognemo, toda v čem je potem sploh njegov smisel.

Dodatna zvezda naprave je akumulator zmogljivosti 1950 mAh, to je skorajda dvojna vrednost večine teh naprav. Zaradi tega je iPAQ nekoliko težji od konkurence, a ga tudi pri pogosti rabi ni treba polniti čisto vsak dan.

Aparat je bogat tudi na večpredstavnem področju, saj ima na zadnji strani digitalni fotoaparat s 3 megapikami - resda dokaj povprečne kakovosti, a kljub vsemu napreden za tako strogo poslovno naravnan telefon. Hkrati so priložene tudi dokaj kakovostne stereo slušalke.

Ali bo iPAQ 910 prinesel veliko uspeha HP, pa ni odvisno zgolj od kakovosti telefona; o tej ni dvoma. A veliko bolj koristno bo, če bo na voljo po akcijskih cenah pri operaterjih. To pa se med pisanjem članka še ni zgodilo.

Nokia E71

Izdelovalci telefonov dolga leta niso verjeli, da bi si uporabniki lahko želeli aparatov s celotno tipkovnico. To je spremenil kanadski Research in Motion s svojim BlackBerryjem, a drugi so reagirali šele, ko je BlackBerry postal eden najbolj prodajanih pametnih telefonov. Nokiin prvi odziv na BlackBerry je bil model E61 pred dvema letoma, ki so ga pestile številne "otroške" bolezni, med drugim počasnost operacijskega sistema, nezdružljivost programov s takrat dostopnimi programi za Symbian S60, okorna oblika, velikost, teža. Kmalu so ga izboljšali z E61i, vendar bi tudi za ta model težko rekli, da je zares dodelana rešitev. A za najnovejši E71 lahko to trdimo brez zadržkov.

Nokia E71

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian 9.2 s Series 60.

Pomnilnik: 110 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz in UMTS s HSDPA.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 10.

Splošni vtis: 10.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Cena: 380 evrov, 250 evrov ob podpisu dveletne pogodbe s Simobilom, 269 evrov ob podpisu dveletne pogodbe z Mobitelom.

Za: Kakovost izdelave, tipkovnica, zaslon, GPS, akumulator, večpredstavna podpora.

Proti: Pravzaprav nič.

Telefon je manjši, tanjši in lažji od predhodnikov, operacijski sistem deluje bliskovito hitro (hitreje kot pri nekaterih novih aparatih NSeries), med drugimi izboljšavami pa najdemo tudi boljše smerne ploščice, zmogljivejši fotoaparat z bliskavico in večjo podporo večpredstavnosti - sedaj aparat obsega tako možnost predvajanja videa visoke ločljivosti (H.264, WMA) kot stereo bluetooth s profilom A2DP. Dodana je tudi nova različica Nokia Maps, ki z vgrajenim modulom GPS deluje odlično.

Na splošno je Nokia E71 kljub vsemu precej velik in širok telefon, saj ima, kot omenjeno, celotno tipkovnico. Kljub temu je opazno ožja in tanjša od večine konkurentov in seveda tudi od svojih predhodnikov. Posledično so tipke nekoliko manjše, a uporabnost zaradi tega ne trpi (izjema je tipka CTRL, ki je sedaj dosegljiva zgolj prek shifta, zato kopiranje zahteva pritisk treh tipk in je uporaba menuja preprostejša). V vseh drugih pogledih daje E71 odlično uporabniško izkušnjo, h kateri precej pripomore tudi to, da je za telefon na voljo precej več programske opreme. E61, E61i in E71 se namreč razlikujejo od vseh drugih telefonov z operacijskim sistemom Symbian in uporabniškim vmesnikom S60, saj imajo drugačno ločljivost zaslona. K sreči je ta enaka kot ležeči zaslon pri N95 in nekaterih drugih aparatih, tako da nove različice programske opreme vključujejo tudi to. Sicer pa ob zagonu najdemo že vgrajeni Quickoffice za urejanje dokumentov Microsoft Office, pregledovalnik PDFjev in podporo skorajda vsem vrstam potisne pošte (BlackBerry Connect je treba dodatno namestiti, a jo telefon podpira). Med zanimivostmi smo odkrili tudi bralnik črtnih kod in športno aplikacijo, za katero je ta telefon morda prevelik, a najverjetneje ne škodi. Nokia se je potrudila tudi s priloženim akumulatorjem, ki s 1500 mAh presega običajno ponudbo in zagotavlja več dni dela. To pa je pri tako velikem telefonu zelo dobrodošla izjema.

HTC S740

HTC nadaljuje nadgradnje svojih najbolj dodelanih aparatov in zadnja nosi oznako S740. Dejansko gre za nadgrajeni model Diamond (ki je sicer nadgradnja Toucha), ki v tej različici ponuja celotno tipkovnico, skrito pod zaslonom z drsnikom (podobno kot Touch Pro). Tako je telefon znatno debelejši in nekoliko bolj okoren, čeprav manjši, saj na prvi strani ne potrebuje številčnice.

HTC S740

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Standard.

Pomnilnik: 256 MB ROM + 256 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz in UMTS s HSDPA.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: HTC, www.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: še ni znana.

Za: Odličen zaslon, povezljivost, zmogljivost.

Proti: Velikost, trajanje akumulatorja.

S740 obdrži vse prednosti Diamonda - zares odličen in oster zaslon ločljivosti VGA, na katerem je ogled videa prav odlično doživetje, vse najsodobnejše možnosti povezljivosti in seveda uporabniški vmesnik TouchFLO. Slednji omogoča upravljanje večine funkcij telefona kar s prsti, a moramo kljub temu potegniti pisalo iz aparata, ko pridemo globlje v Windows Mobile. Edina funkcionalnost Diamonda, ki je v S740 nismo odkrili, je merilec pospeška, ki v Diamondu poskrbi za spremembo orientacije zaslona, ko aparat obrnemo. V tem aparatu jo spreminjamo z odpiranjem tipkovnice. Slednja ni ravno vrhunec uporabnosti, saj ni zgolj plitva (kot vse tipkovnice pod drsniki), temveč so tipke iz mehke gume. Resda so razlike med tipkami povsem opazne, ko gremo s prsti čeznje, in tudi povratna informacija o pritisku je dobra, a trde tipkovnice se praviloma obnesejo znatno bolje.

Na splošno je S740 nadpovprečen aparat, a ima tudi nekaj slabosti, ki bi se jim težko izognil. Zaradi tipkovnice v drsniku je precej debelejši, kot bi večina uporabnikov lahko sprejela, zaradi velikega zaslona in številnih funkcij pa ima tudi isto težavo z akumulatorjem kakor Diamond - pri pogosti rabi (poslušanje glasbe, gledanje videov, pogoste podatkovne povezave HSDPA in WLAN) akumulator ne zdrži niti en dan. Z Diamondom si deli tudi nadpovprečno privlačnost za prstne odtise, tako da je aparat kljub dodelani estetiki zmeraj videti nekoliko zanemarjen.

Skratka, HTC S740 je telefon/večpredstavni predvajalnik/komunikacijska naprava, ki se zelo približa popolnosti. Ko bi le bil vsaj polovico tanjši in bi imel nekajkrat zmogljivejši akumulator. A žal to ni mogoče.

Samsung Omnia

Samsungova Omnia sodi v razred (pravzaprav med trojico) telefonov, ki skušajo na podlagi operacijskega sistema Windows Mobile 6.1 Professional konkurirati Applovemu iPhonu. Preostala dva v skupini sta HTC Touch Diamond in prihajajoči (k nam bojda šele prihodnje leto) Sony Ericsson Xperia X1.

No, že sam Windows Mobile je vse prej kot iPhone, saj je za upravljanje nujno treba uporabiti okorno pisalo, medtem ko pri iPhonu lahko vse uredimo s prsti. HTC, Samsung in Sony Ericsson so v ta namen razvili vsak svoj uporabniški vmesnik, ki rabi kot osnovna stran (ali več strani) Windows Mobile in prek katerih je mogoče uporabljati skoraj vse funkcije telefona. Skoraj vse. Prej ali slej zmeraj pridemo do osnovnega operacijskega sistema, kjer so izbire možnosti brez pisala dostopne le ljudem s silno majhnimi prsti ali dolgimi nohti.

Samsung Omnia

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Pomnilnik: 128 MB RAM in 8 GB pomnilnika.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 240 × 400 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz in UMTS s HSDPA.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: Janus trade, www.janustrade.si.

Cena: 99 evrov oziroma 269 evrov ob podpisu dveletne pogodbe z Mobitelom.

Za: TouchWiz UI, pomnilnik, hitrost delovanja.

Proti: Spodaj je še zmeraj Windows Mobile.

In prav tu je težava Omnie - v Samsungu so se namreč odločili, da je njihov uporabniški vmesnik TouchzWiz UI skupaj z navigacijsko ploščico, ki deluje kot miška, dovolj zmogljiv, da pisala ni treba vključiti v sam telefon. Namesto tega je priložen in ga lahko zgolj zavežemo na telefon, če ga želimo nositi s seboj, da ga ne bi izgubili.

A če smo pripravljeni to požreti, je Omnia odličen aparat. Oblikovno so v Samsungu presegli same sebe, kar zadeva strojne strani aparata, pa smo imeli pri preizkusu pomisleke zgolj pri zaslonu. Najprej ga je treba pohvaliti, da je eden izmed redkih tovrstnih zaslonov, ki ne privlači prstnih odtisov kot magnet, vendar pa je (morda prav zaradi tega) povsem neuporaben na močni sončni svetlobi. To je še posebej moteče pri fotografiranju, saj le težko vidimo, kako bo fotografija uspela. Druga težava zaslona je nenavadna ločljivost - 240 x 400 pik ni standardna ločljivost in to povzroča težave nekaterim programom, predvsem pa je zaslon tako preozek, da bi si lahko ogledovali spletne strani v polni velikosti, pa tudi za uporabo nekaterih priloženih programov. Je pa seveda odličen za gledanje filmov. In na tem področju Omnia poseka večino konkurence, saj podpira DiVX in Xvid brez potrebe po pretvarjanju datotek ali nameščanju dodatnih programov. Zato je še toliko bolj nenavadno, da zapisa Flash ne podpira brez dodatkov.

Druge prednosti najbolj zmogljivega Samsungovega telefona so: fotoaparat z ločljivostjo 5 megapik in samodejnim ostrenjem, povezave HSDPA do 7,2 Mb/s, WLAN 802.11 b/g, 8 GB vgrajenega pomnilnika in razširitveno mesto za kartice MicroSD, zmogljiv akumulator, Opera Mobile, merilec pospeška, ki samodejno obrača orientacijo zaslona in ugasne vse zvonjenje razen budilke, ko ga odložimo z zaslonom navzdol, dokaj solidna tipkovnica na zaslonu, ki je pri pokončno obrnjenem zaslonu sicer nekoliko preveč stisnjena, in seveda uporabniški vmesnik TouchWiz UI.

Uporabniški vmesnik je zares dodelan in gre precej globlje kot podobni izdelki. Windows Mobile naredi znatno prijaznejši in uporabnejši, poleg tega so vsi ukazi dovolj razumljivi, da lahko s telefonom upravlja vsakdo. Še posebej zanimiva je prva stran, na kateri lahko iz vrstice bližnjic ob strani poganjamo programe ali urejamo nastavitve, tako da jih preprosto potegnemo na namizje.

Sony Ericsson G900i

Sony Ericsson je predstavil svojo novo serijo telefonov z oznako G. Najzmogljivejši predstavnik se imenuje G900i in je trenutno najmanjši pametni telefon tega izdelovalca. G900i temelji na operacijskem sistemu Symbian 9.1 in uporabniškem vmesniku UIQ 3.0, isti kombinaciji kot P1i in W960i, vendar prinaša nekoliko bolj dodelano prvo stran. Sony Ericsson s telefonom očitno meri na običajne uporabnike, saj aparat v svojem razredu ponuja dokaj povprečne lastnosti, pri tem pa izstopa edino vgrajeni fotoaparat ločljivosti 5 megapik. Glasbo je še vedno mogoče poslušati, a so priložene slušalke nekoliko slabše kakovosti kot pri walkmanih, pa tudi programska oprema bi lahko bila bolj pregledna.

Sony Ericsson G900i

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS, UIQ 3.0.

Pomnilnik: 160 MB.

Pomnilniška kartica: MemoryStick M2.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz in UMTS.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: Sony Ericsson, www.sonyericsson.com.

Prodaja: Svema, www.svema.si.

Cena: 419,90 EUR brez vezave.

Za: Kakovostna izdelava, fotoaparat.

Proti: Še zmeraj počasno delovanje.

Kljub temu je G900i v primerjavi z W960i bolj stabilen in hitrejši aparat, to pa je nedvomno pomembneje. Enako velja tudi pri primerjavi s P1i, čeprav z G900i nista neposredna konkurenta, saj slednji nima celotne tipkovnice, temveč le številčnico. Drugače imata telefona skoraj povsem enake specifikacije, le G900i se lahko pohvali z boljšim fotoaparatom.

Pri telefonu je treba pohvaliti bolj dodelano prvo stran, ki omogoča izbiro pogosto uporabljanih funkcij kar s prstom, brez potrebe po pisalu. Dodatna prednost je možnost popolne prilagoditve te strani. Programska oprema je sicer klasični Sony Ericssonov UIQ; to pomeni dobro podporo elektronski pošti in pisarniškim opravilom - odpiranje in urejanje datotek Microsoft Office in branje PDFjev. Vgrajeni brskalnik je najnovejša Opera Mobile. Na prvi pogled je G900i komunikacijsko enak P1i (Bluetooth 2.0, UMTS brez HSDPA in WLAN), vendar za razliko od predhodnika ponuja tudi možnost povezovanja v omrežja WLAN po standardu 802.11g. Žal je tako povezovanje energijsko precej požrešno, pa čeprav je z uporabo brezplačnega programa iSkoot mogoče opravljati brezplačne klice prek Skypa.

Na splošno je G900i soliden aparat, ki pa bi mu številni uporabniki kljub vsemu težko spregledali nekoliko izboljšano, a kljub temu pregovorno počasnost UIQja. Fotoaparat je soliden, a se ne more meriti z boljšimi predstavniki Sony Ericssonove serije Cyber-shot (K); najverjetneje je še najboljši kompromis med običajnim in poslovnim telefonom tega podjetja.

Samsung SGH-G810

Že dobro leto je Nokia N95 eden najboljših telefonov na trgu, saj je hkrati izjemno zmogljiv, preprost za uporabo, ni pretirano velik in je od letošnjega poletja tudi dokaj poceni. V Samsungu se že od nekdaj trudijo predvsem posnemati in nadgraditi uspešne zasnove naprav drugih izdelovalcev in tako so se lotili tudi Nokie N95 in februarja na sejmu 3GSM v Barceloni predstavili model SGH-G810. Ta je skorajda enakih mer kot N95, le nekoliko težji. Slednje je pravzaprav plus, saj največ teže prinese zmogljivejši akumulator in to je gotovo največja pomanjkljivost Nokie N95.

Samsung pa N95 ne sledi samo po videzu, temveč tudi po programski opremi. Telefon namreč poganja operacijski sistem Symbian OS 9.1 z uporabniškim vmesnikom Series 60 tretje generacije. Vendar pa Samsung ponudi na naslovnem menuju dobrodošlo posebnost - Googlovo okno, s katerim imamo lahko neposredni dostop do iskalnika. Uporabniški vmesnik je nekoliko bolj preprost od Nokiinega, vendar se v glavnem obnese odlično. Manjša pomanjkljivost je edino predvajalnik glasbe, pri katerem se je Nokia zares potrudila. Sicer je programska oprema povsem standardna in lahko v aparat brez težav naložimo katerokoli programsko opremo za S60 tretjega rodu.

Poglavitna razlika v primerjavi z N95 ni v programski opremi, temveč aparatu. Čeprav je N95 zelo solidno zgrajen telefon, se zdi G810 bolj soliden in kakovosten. Tipke so trdne in dobro odzivne (čeprav povzročajo nekoliko zmede, ker so na "napačnih" mestih). Tudi osnovne značilnosti so enake (komunikacije: HSDPA, WLAN b/g, bluetooth 2.0), GPS in tudi vgrajeni fotoaparat ima ločljivost 5 megapik. Vendar pa Samsung skriva adut "v ohišju" - konkretno 3 x optično povečavo. To sicer zveni lepo (in je tudi novost v Sloveniji), vendar izvedba kljub temu ni najboljša. Povečevanje je namreč silno glasno in moteče, bistveno bolj kot na prvih modelih kompaktnih digitalnih fotoaparatov. Vsekakor pa je rezultat neprimerno boljši kot pri digitalni povečavi in jasno je, da še zmeraj operiramo s telefonom in ne fotoaparatom. Dodaten plus strojne opreme Samsunga pa je odprava Nokiine "šlamparije". Ob povezavi z računalnikom prek kabla USB so Nokiini telefoni namreč edini, ki ob tem ne polnijo akumulatorja telefona. To nekoč sicer ni bilo pretirano pomembno, a odkar telefoni lahko delujejo tudi kot modemi HSDPA, je postalo nujno. Povezava HSDPA (in še bolj HSUPA oziroma HSPA) namreč zahteva precej več energije kot počasnejše različice, to pa pomeni, da se nam lahko hitro zgodi, da bomo spraznili akumulator telefona, če ga uporabljamo kot modem. Sploh kadar se to odločimo narediti prek bluetootha, ki zahteva svojo energijo. Skratka, Samsung G810 SE polni prek kabla USB ob povezavi z računalnikom. In za to niti ni treba namestiti posebne programske opreme kot pri Motorolah. Samsung G810 je, preprosto povedano, dodelana različica Nokie N95, ki hkrati odpravlja večino pomanjkljivosti izvirnika. Edine pomanjkljivosti prinaša druga programska oprema, a to je pravzaprav tudi v skladu z Nokiinim ciljem - postati podjetje, ki ponuja storitve, ne zgolj telefonov. N95 je namreč boljši predvajalnik glasbe tudi brez brezplačne glasbe in drugih storitev, ki jih nameravajo ponuditi prek svojih dveri Ovi (če jih bodo kdaj dejansko dokončali). Samsung, LG in Sony Ericsson pa imajo še naprej namen predvsem prodajati mobilne telefone.

Samsung SGH-G810

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS, Series 60 tretjega rodu.

Pomnilnik: 150 MB.

Pomnilniška kartica: MicroSD, priložena 8 GB.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz in UMTS.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 10.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: Januš Trade, www.janustrade.si.

Cena: 769 EUR, 199 EUR ob podpisu dveletne pogodbe z Mobitelom.

Za: Kakovostna izdelava, hitrost delovanja, napredne komunikacijske zmožnosti.

Proti: Glasen optični zum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji