Objavljeno: 25.11.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2014 | Teme: apple

Pomlajena jabolka

Apple še naprej zbližuje namizno in mobilno okolje. Brezplačni Yosemite je velika nadgradnja operacijskega sistema OS X, ki ima en sam cilj: posameznika prepričati, da kljub raznolikim napravam, ki jih vsak dan uporablja, ostane v varnem zavetju znanega okolja. Applovega, seveda.

Slika prikazuje novo ozadje, ikone, pisavo, pogovorna okna in preobleko Dark Mode, ki ponuja prvo pomoč ob uporabi računala v slabših svetlobnih razmerah.

Slika prikazuje novo ozadje, ikone, pisavo, pogovorna okna in preobleko Dark Mode, ki ponuja prvo pomoč ob uporabi računala v slabših svetlobnih razmerah.

Druga (velika) nadgradnja Applovega namiznega operacijskega sistema, odkar se ne imenuje več po vrstah mačk, se vrti predvsem okoli tesnejše povezanosti z mobilnimi napravami in sistemom iOS. OS X Yosemite – Apple ne številči več različic, čeprav se v spletu kljub temu večkrat omenja 10.10 – je na prvi pogled precej drugačen od predhodnika. Yosemite je za računalnike Mac to, kar je bil za mobilne naprave iOS 7. Grafično preoblikovanje uporabniškega vmesnika je popolno, od sploščenih ikon, večje prosojnosti oken do drugačne pisave, ni kotička v sistemu, ki ga Applovi oblikovalci ne bi obrnili na glavo. Vse je narejeno z namenom. Apple želi OS X čim bolj približati mobilnemu bratu iOS. Številni uporabniki se s spremembami ne strinjajo, a se bodo kmalu sprijaznili z njimi in bržkone lažje prehajali iz sveta v svet (beri: iz namiznega okolja v mobilno).

Najbolj bode v oči sprememba videza pogovornih oken. Gumbi v levem zgornjem kotu pogovornih oken so, tako kot drugi elementi uporabniškega vmesnika, izgubili lesk, a obdržali barvo. Večja sprememba je v njihovi funkcionalnosti, gumb za povečanje oken celozaslonske aplikacije raztegne povsem prek zaslona. Če jih želimo le malce povečati, moramo pred izbiro gumba pritisniti še tipko Alt, ki predstavitveni znak dveh puščic spremeni v plus. Programi, ki te zmožnosti povečevanja do skrajnih robov zaslona nimajo, imajo plus na zelenem gumbu že od samega začetka. Yosemite se trudi ugoditi sleherni želji posameznika. Med drugim tudi z načinom Dark Mode, ki določene prvine namizja (sidrišče Dock, osrednjo vrstico z ukazi) prilagodi rabi v slabo osvetljenem okolju.

Naslednja velika stvar je Continuity, ki med drugim poskrbi za že omenjene telefonske klice in pošiljanje sporočil SMS. Gre za nadaljevanje dela, ki smo ga začeli na drugi napravi. Najboljši primer je Handoff, ki omogoča, da elektronsko sporočilo začnemo pisati na telefonu iPhone, nadaljujemo na tablici iPad in ga končamo z računalnikom Mac. Deluje tako, da se v sidrišču Dock prikaže ikona združljive aplikacije, če je naprava z njo v bližini računalnika. Ko jo kliknemo,  zlahka nadaljujemo drugje začeto delo. Magija, ki za čaranje potrebuje tako povezavo WiFi kot Bluetooth, deluje le na novejših napravah (iPhone 5, iPad 4, iPad mini in računalniki s četrto generacijo povezave Bluetooth).

Opozorilno središče Notification Center je, podobno kot na telefonu iPhone in tablici iPad, obogateno s pripomočki tujih aplikacij. Slednjih je za zdaj še malo, a verjamemo, da se nam glede nabora dodatnih orodij kmalu obetajo boljši časi.

Opozorilno središče Notification Center je, podobno kot na telefonu iPhone in tablici iPad, obogateno s pripomočki tujih aplikacij. Slednjih je za zdaj še malo, a verjamemo, da se nam glede nabora dodatnih orodij kmalu obetajo boljši časi.

Raziskovalec Finder razen optičnih ni doživel bistvenih sprememb. Razen velike izjeme, ki se imenuje iCloud Drive. Oblačna shramba iCloud je poslej znotraj raziskovalca in se obnaša kot krajevni disk. Vanjo (in iz nje) po želji premikamo imenike in datoteke, prikaže pa nam tudi vsebino, ustvarjeno s programi, povezanimi z njo (npr. Pages, Numbers, TextEdit). Sidrišče Dock je po novem v stari preobleki, s pravokotnimi robovi. Izginile so nastavitve iz jabolčnega izbora (pod ikono ugriznjenega jabolka), tako da je za spreminjanje njegovih lastnosti (velikost, skrivanje) treba v nastavitve System Preferences.

Opozorilno središče Notification Center je v operacijskem sistemu Yosemite postalo veliko bolj podobno različici v okolju iOS. S primerljivostjo se je povečala uporabnost. Opozorilno središče prikazuje koledarske vnose, vreme, uro in druge elemente po naši izbiri. Ne manjkajo niti lebdeči pripomočki programov, ki jih podpirajo.

Ena najbolj neprepoznavnih prvin svežega sistema v primerjavi s predhodnikom je iskalnik Spotlight. Podobno kot soroden priljubljeni pripomoček Alfred se tudi Spotlight namesto v sramežljivi vrstici v desnem zgornjem delu zaslona zdaj prikaže v središču pozornosti. Je večji, privlačnejši in neizmerno sposobnejši. Z roko v roki s spletom nam po želji najde informacije o iskanem terminu. Če vanj vnesemo naslov poljubnega filma, nam postreže s prikazno sliko in kratko vsebino (Wikipedia), ob iskanju hotela pa nam poleg informacij o nastanitvi, mnenj gostov (Yelp) doda še zemljevid in navodila, kako do njega. Ob kopici novih informacij še vedno rade volje poišče krajevne dokumente, zažene iskani program ali izračuna računski problem.

Na videz lažji spletni odjemalec Safari, vnosna vrstica in možnosti so pomanjšane ali skrite, je obogaten s sinhronizacijo z mobilnimi in drugimi napravami, povezanimi z istim računom iCloud, tako da zavihke z drugih naprav v brskalniku normalno odpiramo ali zapiramo, kot bi šlo za delovanje znotraj ene same naprave. (Na videz) oskubljen uporabniški vmesnik je videti povsem enak mobilnemu sorodniku. Na njem so gumb za deljenje, puščice naprej in nazaj ter možnost prikaza seznama priljubljenih, vnosov za kasnejše branje ter razdeljenih povezav. Gumba domov (angl. home) ni. Vnosna vrstica je pametnejša in deluje v maniri iskalnika Spotlight.

Osovraženi iTunes je spremenjen do obisti. Z dodano pametjo prilagaja videz glede na trenutno prikazani album, manj osnovnih možnosti pa olajša navigacijo po programu. Trgovinski del je prenovljen in na novo urejen. Videz je podoben drugim delom sistema, kar olajša uniformnost in prehajanje med aplikacijami, nekatere zmožnosti pa so precej skrite in otežijo življenje z aplikacijo, na primer dostop do tržnice App Store. Očitno bi Apple rad obe stojnici povsem ločil, a se boji usodnega koraka.

Iskalnik Spotlight se zgleduje po uspešnih pripomočkih tujih avtorjev (Alfred) in je večji, lepši ter učinkovitejši.

Iskalnik Spotlight se zgleduje po uspešnih pripomočkih tujih avtorjev (Alfred) in je večji, lepši ter učinkovitejši.

V poštnem odjemalcu Mail na prvi pogled ni veliko novega. Najprej opazimo drugačen prikaz prispelih sporočil, ki so znotraj pogovorne niti vsa predstavljena z imenom pošiljatelja. Sčasoma pridemo do dveh največjih pridobitev. Prva, Mail Drop, nam omogoča, da po elektronski pošti pošljemo gigabajtne datoteke (do 5 GB). Te se najprej usidrajo v oblak iCloud, od tam jih nato prejemnik po želji prenese. Drugi priboljšek je Markup, ki omogoča dodajanje napisov priloženim fotografijam. Je rezultat sistema dodatkov operacijskega sistema Yosemite, ki omogoča tujim razvijalcem dodajanje novih zmožnosti tako sistemu kot aplikacijam v njem. Prenovljena sta tudi pogovorna programa Messages in FaceTime. Neposredno sporočanje je obogateno s sporočili SMS, tako kot klicanje FaceTime z dejanskimi pogovori prek telefona. Obe novi zmožnosti potrebujeta posrednika, telefon iPhone.

Dnevni pogled na koledar Calendar v desnem stolpcu učinkovito prikazuje informacije o posameznem dogodku, leva stran pa razdeli dan po urah. Brez kompromisov seveda ne gre, izgubili smo prikaz dogodkov več dni hkrati, ki so bili na levi v prejšnji različici pripomočka.

Za konec omenimo še dodatno zmožnost prenosa slike z računalnika, tablice ali telefona, Airplay. Zrcaljenje slike s poljubne Applove naprave na televizor, opremljeno s predvajalnikom Apple TV, po novem ne zahteva uporabe brezžičnega omrežja, saj zna jabolčna televizija z Macom (tablico iPad ali telefonom iPhone) vzpostaviti povezavo P2P in prek nje deliti vsebino. Zopet so zahteve precejšnje, saj taka uslužnost potrebuje najmanj predvajalnik Apple TV iz leta 2013. Prejšnje različice sive obtelevizorske šatulje P2P povezanosti ne poznajo.

Končna ocena operacijskega sistema OS X Yosemite je pozitivna. Všeč nam je videz, nadaljevanje dela, spočetega na drugi napravi, oblačni disk iCloud Drive, uniformna opozorila ter dodatki za sistem in aplikacije, pri katerih komaj čakamo, da vidimo, kaj bodo drugi razvijalci naredili z njimi. V celoti gledano Yosemite nima večjih napak, zgolj malenkosti, ki so ušle radarju Applovih razvijalcev. Pri tem mislimo tako na napake s prejšnjih sistemov (slaba implementacija barvnega označevanja datotek in imenikov) kot nove nevšečnosti (ni nastavitev sidrišča Dock na seznamu pod ikono ugriznjenega jabolka). Misija nadaljnjega združevanja mobilnega in namiznega sveta je kljub vsemu uspela.

OS X 10.10 Yosemite

Operacijski sistem.

Prodaja: Apple.

Cena: Brezplačno.

✓    Cena, povezava z iOS, nadaljevanje dela Continuity.

✗    Drobne nevšečnosti, ki so se izmuznile radarju jabolčnih razvijalcev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji