Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2014

Pomik navzgor

Pomik navzgor

O težavah fotografske industrije v zadnjih letih smo že veliko pisali. Uporabniki namreč fotografiramo vedno več, a na škodo fotografskih podjetij nosijo danes najbolj priljubljeni fotoaparati oznako telefon, za njimi pa stojijo izdelovalci, kot so Apple, Samsung, HTC in drugi. Izdelovalci fotoaparatov čutijo pritisk predvsem v nižjih segmentih, torej pri cenejših aparatih, ki so jih nekdaj največ prodali.

Zaradi tega so začeli prehajati k zmogljivejšimi modelom, saj so tam lahko nekoliko višje marže (s tem bi lahko pokrili izpad pri cenejših modelih). To potrjujejo tudi številke, ki sem jih na tem mestu omenil maja letos (za lansko leto), lani se je sicer celotni trg zmanjšal, najmanj prizadet pa je bil ravno višji segment (torej DSLRji).

Za končne uporabnike je to lahko le dobro, saj imamo vse več izbire in vedno zmogljivejše fotoaparate. Na tokratnih nenehnih preizkusih smo vzeli pod drobnogled novi Sonyjev Alpha 7s, ki je sicer že višjega ranga, a prinaša zelo dobro tipalo polnega formata po ceni, ki je doslej nismo bili ravno vajeni. Še cenejša je osnovna različica, torej model Alpha 7, ki je doslej daleč najcenejši aparat s tipalom polnega formata. Pri tem je aparatu težko kaj zares zameriti, saj je tudi ohišje nadvse kakovostno, polno funkcij, omogoča tudi brezžično povezljivost.  

Na splošno je to trend zadnjega leta – tudi navadni aparati postajajo vse zmogljivejši, zmogljivi pa vse cenejši. Dober zgled slednjega je preizkušeni Samsung NX30, brezzrcalni aparat, ki ga dobimo za okoli 500 evrov. Pravzaprav so vsi tokrat preizkušeni aparati zmogljivi, saj so vmes še modeli s širokim razponom goriščnic, tam je posebnost Panasonicov FZ1000, ki v razmeroma kompaktnem ohišju ponuja resnično zmogljiv objektiv, čigar največja zaslonka gre od 2,8 na širokem pa do 4 na tele območju.

Se pa podobni premiki dogajajo tudi na drugi strani, torej pri telefonih. Ponekod gre za podjetja, ki izdelujejo oboje, torej tako fotoaparate kot telefone (Sony, Samsung, tudi Panasonic). V Panasonicu so tako pred kratkim predstavili t. i. Lumix Phone, telefon, čigar fotografsko tipalo meri po diagonali kar en palec – to je občutno več, kot smo vajeni iz žepnih kompaktnih fotoaparatov. Pri Applu že nekaj časa vključujejo bliskavice, ki lahko spremenijo barvo svetlobe (s tem dosežemo lepše barvne tone), počasi bomo v telefonih pričakali tudi optično stabilizacijo slike (to ima prihajajoči Applov iPhone 6+). Vsekakor bo še pestro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji