Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: Alan Orlič | Monitor Februar 2021

Pometanje

Točno eno leto po najavi svojega najlažjega letalnika je DJI predstavil njegovo nadgradnjo in z njim še dodatno premešal štrene konkurenci ... ki je pravzaprav ni več.

Prvi Mini je bil zanimiv predvsem zaradi teže, saj je z 249 grami »pod radarjem« zakonodaje in po novi evropski direktivi omogoča letenje tam, kjer prej ni bilo mogoče, čeprav še vedno z določenimi omejitvami. Tudi novinec je ohranil težo predhodnika in dodal kar nekaj novih možnosti, ki ga dvignejo na novo raven.

Mini 2 je osnovni model med droni DJI in je za delo spodobno opremljen. To pomeni zmožnost snemanja v formatu 4K in zajema posnetka v formatu RAW. Že ob tem bo marsikdo zastrigel z ušesi, a DJI je šel še dlje – med krmilnikom in letalnikom je po novem namesto Wi-Fija povezava Ocusync. Ta je imela težave predvsem v naseljenih področjih, kjer je bilo veliko motenj (čeprav tam tako in tako ne smemo leteti). Ocusync deluje na drugih frekvencah, ki so zunaj spektra Wi-Fija, in obenem omogoča krepko večji doseg, ki je do 10 kilometrov. No, tudi to pri nas odpade, saj mora biti letalnik ves čas v vidnem polju in ne več kot 500 metrov proč.

Letenje z novincem je sicer dokaj preprosto, saj ko ga enkrat dvignemo v zrak, upošteva tako signal GPS kot tipala na spodnji strani in brez težav ostane na mestu. Obenem si tudi zapomni izhodiščno točko, na kateri tudi samodejno pristane, če/ko mu začne zmanjkovati energije. Zapomniti si moramo predvsem to, da tudi Mini 2, tako kot predhodnik, nima nobenih drugih tipal, zato ga lahko mimogrede zapeljemo v drevesne krošnje ali hišo. Učne ure zato imejte na travniku, daleč od oseb ali objektov.

Pozna tri načine letenja: navadnega, športnega in mirnega. Zadnji je priporočljiv za snemanje video posnetkov, saj ima omejeno hitrost ter manjšo občutljivost pri premikih levo/desno. Objektiv je po kotu primerljiv s 24 mm v primerjavi s klasiko in ima zaslonko f2,8, podobno kot že pred njim Mini in Air. Tudi tipalo je že stari znanec z 12 milijoni pik. Na srečo je DJI »odklenil« nekaj dodatnih možnosti, recimo panoramske posnetke in sestavljanje posnetkov 3×3 za višanje ločljivosti.

Kljub omejitvam je novinec odličen letalnik za široko paleto uporabnikov. Že omenjeni surovi zapis RAW bo fotografom omogočil boljši nadzor nad posnetki, video v kakovosti 4K pa tudi pride prav pri že malce resnejšem delu. Če ostanemo pri nižjih ločljivostih, pridobimo še štirikratni digitalni zum, a če imate možnost, za to raje izkoristite obdelavo na računalniku. Z 31 minutami letenja presega kar nekaj predhodnikov, a kljub temu priporočamo nakup razširjene različice z dvema dodatnima baterijama. Čas v zraku je namreč omejen in rezerva vedno pride prav.

DJI Mavic Mini 2

Posodil: onedrone.com

Cena: 650 EUR (komplet z dodatnimi baterijami)

Za: Zmogljivosti, teža.

Proti: Ni tipal spredaj/zadaj, nekatere napredne fotografske možnosti niso na voljo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji