Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2014

Polnjenje brez žic

Brezžično polnjenje mobilnih naprav vztrajno prehaja v splošno zavest in dnevi, ko bomo lahko na kable pozabili, niso več tako daleč. Največ zaslug je mogoče pripisati standardu Qi, ki ga določa združenje WPC.

Na dx.com je moč dobiti tudi sprejemnik za brezžično polnjenje Samsungovega telefona Galaxy S4.

Na dx.com je moč dobiti tudi sprejemnik za brezžično polnjenje Samsungovega telefona Galaxy S4.

Wireless power consortium ima v imenu izraz brezžično, ki sporoča delovanje na večjih razdaljah, saj domet domačih brezžičnih omrežij lahko merimo v metrih. A takoj je treba poudariti, da tako brezžično napajanje pomeni predvsem to, da ni kabla med napravo, ki jo polnimo, in napajalnikom. Še vedno pa je seveda tu kabel, ki napajalnik povezuje z električnim omrežjem. Večja prednost izdelkov, ki podpirajo standard Qi (izgovarja se či), je torej preprostejše polnjenje, saj telefon le odložimo na ploščico in nam vanj ni treba vtikati kabla mikro USB ali Lightning.

Tako kot vsi drugi standardi je tudi Qi omogočil več izdelovalcem, da so začeli izdelovati polnilce, ki bodo zmožni polniti naprave drugih izdelovalcev. Pred tem standardom smo bili priča predvsem zaprtim tehnologijam, ki so delovale le v kombinaciji naprave in polnilca iste znamke. Združenje WPC je tako zvabilo pod svoje okrilje zavidljivo število partnerjev, med katerimi so Nokia, Samsung, HTC, LG in Motorola. Appla seveda ni med njimi, a tudi jabolčne telefone lahko polnimo tako, dokler so oblečeni v ovitke s tuljavo.

Qi polnilci imajo namreč indukcijsko tuljavo, ki ustvarja dvosmerno elektromagnetno polje, ki ga tuljava v telefonu pretvori v energijo in polni akumulator. Tuljave so zelo majhne in tanke. To s pridom izkoriščajo izdelovalci telefonskih dodatkov, saj je mogoče kupiti vstavke in ohišja za telefone, ki brezžičnega napajanja privzeto ne podpirajo. Tako je, recimo, na voljo plastični listek s tuljavo za Samsung Galaxy S4, ki ga vstavimo med akumulator in zadnji pokrov, pa je telefon že pripravljen za brezžično polnjenje (da, tudi tega smo že naročili). Za iPhone, kjer zadnje stranice ni mogoče odstraniti, je mogoče kupiti posebna ohišja, v katera je tuljava že vgrajena. Najlaže je seveda tistim, ki so kupili telefon, ki Qi pozna brez dodatkov. Tu vodi Nokia, ki v vse novejše modele vgrajuje tuljave. Omeniti velja tudi zadnja Googlova Nexusa (4 in 5), ki prav tako že iz škatle podpirata brezžično napajanje. Tako Google kot Nokia prodajata tudi svoje brezžične napajalnike, pri čemer je bil prvi Googlov poizkus draga polomija, saj toliko slabih ocen ni dobil še noben izdelek z logotipom Nexus. Medtem pa ni slišati večjih pripomb čez Nokiine napajalne postaje, a se seveda zatakne pri ceni, saj uradni dodatki teh dveh izdelovalcev stanejo veliko več kot dodaten kabelski polnilec.

Tu se lahko obrnemo k anonimnim kitajskim izdelovalcem, ki se zelo radi obesijo na standarde, kot je Qi, in pod tisoč logotipi prodajajo enake izdelke v različnih ohišjih in embalažah. Seveda je vmes vedno tudi precej izdelkov, ki so narejeni iz izredno slabih materialov ali pa svojega dela ne opravljajo najbolje. Ko smo se podali na lov za poceni brezžičnim polnilcem, smo imeli le dve zahtevi. Prva je bila vsaj solidna kakovost materialov, iz katerih je naprava narejena (beri: čim manj cenena plastika), in tu je treba pregledati slike in komentarje kupcev, ki so te naprave že kupili. Druga in še pomembnejša lastnost polnilca, ki mora biti izpolnjena, pa je dokaj odločala o uporabnosti te naprave. Pomembno je, da polnilec po tem, ko telefon napolni, ne preneha polniti –     pri kitajskih polnilcih je to zelo pogosto. To pomeni, da se bo telefon, ki ga bomo na polnilcu pustili čez noč in ga bo ta napolnil v dveh urah, preostanek noči praznil. Mi smo seveda hoteli polnilec, ki bo telefonu dolival energijo vso noč in ga bomo zjutraj vzeli s polnilca s povsem napolnjenim akumulatorjem.

Po dolgem iskanju v spletu smo se odločili na spletni strani dx.com kupiti napajalnik Metrans MWT03 Super Mini Micro USB Wireless Charger, ki nas je stal 16 evrov. Poročamo lahko, da je narejen dobro in da telefon polni tudi po tem, ko ga je že napolnil. Malce je nadležna modra luč, ki utripa ves čas polnjenja in smo jo že prelepili. Polnjenje smo preizkusili s telefonom Nexus 5 in se je na ploščici polnil za tretjino počasneje; to se nam za tako nizko ceno ne zdi pretiran kompromis. Poleg ploščice dobimo v paketu še dober kabel mikro USB in ker Nexus 5 zdaj zvečer le položimo na ploščico in se nam s kablom ni več treba ubadati, lahko nakup mirno priporočimo.

 Super Mini Micro USB Wireless Charger

Brezžični napajalnik.

Prodaja: dx.com.

Cena: 16 EUR (poštnina je brezplačna in ni carine).

✓    Cena, deluje!

✗    Polni počasneje kot prek kabla.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji