Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2011

Pogled v okna

V računalniški sferi se letos silno veliko govori o tabličnih računalnikih. Povod je Applov iPad, vse več pozornosti pa zahtevajo izdelki, ki temeljijo na operacijskem sistemu Android. A na voljo so tudi drugačne rešitve, v naš laboratorij je tako prišla tablica s sistemom Windows 7.

Gre za tablico razmeroma neznanega proizvajalca, podjetja CTL, naprava pa se imenuje 2Go Pad. Na prvi pogled sicer malo spominja na Applovo napravo, a je razlik kar nekaj. Zaslon je podobne velikosti, diagonala meri deset palcev, a je format širši kot pri iPadu. Ločljivost je namreč 1024 × 600, to je malenkost manj kot pri Applovi tablici (tam je ločljivost 1024 × 768). Ko napravo vzamemo v roke, takoj opazimo, da je debelejša od trenutne konkurence, obenem pa tudi težja (tehta skoraj 1,2 kg, to je bistveno več od iPadovih 680 g).

Po robovih naprave hitro vidimo razloge za večjo globino, saj ima 2Go Pad bistveno več vmesnikov kot iPad ali kot nedavno preizkušena Samsungova tablica, Galaxy Tab. Poleg dveh klasičnih vmesnikov USB je še izhod za slušalke in vhod za mikrofon (sicer je ta tudi vgrajen), dodan je celo navaden omrežni priključek, za izvoz slike pa tudi mini VGA (ter ustrezen kabel za priklop na navaden VGA). Naprava ima tudi bralnik pomnilniških kartic SD in spletno kamero. Akumulator ni nič posebnega, z vključeno brezžično povezavo (WiFi, na voljo je sicer tudi bluetooth) je zdržal nekaj manj kot pet ur.

Navzven se tako naprava po vmesnikih bolj približa netbookom kot pa telefonom, kot velja za iPad in Galaxy Tab. Ta analogija se nadaljuje tudi pri strojni opremi. Tablico poganja Intelov procesor Atom N450, ki bije pri frekvenci 1,66 GHz (tudi za grafiko skrbi Intelovo vezje). Pomnilnika je 2 GB, vgrajeni disk pa je povsem klasičen, njegova velikost pa 250 GB. Naprava je tako le netbook v drugačni preobleki, a se ji žal ne poda najbolje.

Težave se začno pri operacijskem sistemu Windows 7. Ta je na računalnikih sicer zelo dober operacijski sistem, a enostavno ni prilagojen delu na dotik. Menuji so povsem enaki kot na računalnikih, enako velja tudi za vsa okna in različne ikone. Ilustrativni primer so ikone, ki rabijo za minimiziranje ali zaprtje okna. S kazalcem delo z njimi načeloma ni težavno, ko pa jih ciljamo s konicami prstov, postanejo presenetljivo majhne. Podobne težave se pojavljajo praktično na vsakem koraku; to je izredno moteče, sploh če smo kdaj imeli v rokah bodisi iPad, bodisi kako androidno tablico. Zelo nadležno je tudi delo z navidezno tipkovnico, ki je prilagojena delu s peresom, tipke niso bistveno večje kot na kakem pametnem telefonu, občutljivem za dotik.

Na škatli tablice 2Go sicer retorično sprašujejo, čemu bi potrebovali trgovino s programi (App store), ko pa imamo na voljo celotni repertoar programov za Windows. A tu povsem zgrešijo bistvo - Applov App Store in Android Marketplace sta polna aplikacij, ki so narejene z mislijo na naprave, ki so občutljive za dotik. Res je, na 2Go lahko naložimo Photoshop, a kaj pametnega z njim ne bomo naredili, požrl pa nam bo kar nekaj živcev.

Te situacije so se pri izdelovalcu očitno zavedali, zato so naredili še dodatni vmesnik, ki na namizje doda velik, prstom prijazen menu. Gre za štiri zavihke, ki jih lahko prikrojimo po svoji želji (in tudi kakega dodamo). Po privzetem so tu menu za hitri zagon pogosto uporabljenih programov (lahko dodamo tudi svoje), menu z igrami (kjer so po privzetem le igre sistema Windows), pogosto uporabljene mape in povezava do namizja. Ta vmesnik je sicer zelo dobrodošel dodatek, žal pa je njegovo delovanje razmeroma počasno.

To je sicer druga velika težava te naprave - je nadležno neodzivna in počasna. Zagon je počasen, prebuditev iz spanja ali hibernacije je počasna, odpiranje kateregakoli programa je počasno. Najhuje pa je obračanje naprave - ta ima vgrajen pospeškomer za prepoznavanje orientacije, a deluje bistveno počasneje in manj tekoče kot na drugih tovrstnih napravah. Dejansko se za skoraj dve sekundi ugasne celotni zaslon, preden se spet pojavi v novi orientaciji (to je zlasti nadležno ob nezaželenih obračanjih).

2go Pad ni nič drugega kot netbook, ki so mu odvzeli tipkovnico in jo nadomestili z zaslonom, občutljivim za dotik. Za to pa tudi dvignili ceno. Kot tablica se odnese bistveno slabše kot androidna konkurenca, kaj šele iPad. Nekaj pozitivnih lastnosti pa pobere od svojega sorodstva pri netbookih, predvsem vmesnike USB in omrežni priključek. A če potrebujemo slednje (in pravi operacijski sistem v obliki Windows 7), bo načeloma bolje, da kupimo netbook.

CTL 2Go Pad

Tablični računalnik z Windows 7.

Zaslon: 25,65 cm, 1024 × 600 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 a/b/g/n), bluetooth.

Teža: 1,18 kg.

Mere: 26,2 × 16,8 × 1,8 cm.

Izdeluje: CTL, www.ctlcorp.com.

Prodaja: www.infotim.com

Cena: 499 EUR.

Za: Veliko vmesnikov.

Proti: Počasno delovanje, neodzivnost, operacijski sistem ni prilagojen delu na dotik, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji