Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Januar 2011

Pogled v oblačno prihodnost

Si težko predstavljate, kaj sploh je oblak in kako, hudiča, bi od njega lahko vi ali vaše podjetje imeli koristi? Eden izmed nazornejših primerov, ki nam lahko odgrne tančico z neznane prihodnosti oblakov in nas morda tudi navduši, je namizje v oblaku.

Za njegovo rabo ne potrebujemo močnih strojev, ki bi poganjali grafično namizje in zraven še desetine procesov. Dovolj je spletni brskalnik in eyeOS, ki je nameščen v podatkovnem centru podjetja, za nezahtevne razmere ali pa testiranje pa bo zadostoval že povsem običajni (spletni) strežnik. Gre torej za povsem spodoben nadomestek za operacijski sistem, ki nam običajno teče v namiznih in prenosnih računalnikih. Povsem mogoče je, da bomo računalnike čez nekaj let uporabljali podobno, kot ga predstavlja ta odprtokodni izdelek. Poglejmo torej malce v eno izmed možnih različic razvoja storitev v oblaku.

EyeOS ima tri bistvene prednosti pred danes običajnimi "lokalnimi" operacijskimi sistemi. Ne obremenjuje računalnika, marveč strežnik, na katerem teče, zato ga lahko uporabljamo tudi za zahtevnejše naloge, čeprav imamo na primer v roki iPad, mini prenosnik ali kaj podobno majhnega, oziroma lahko za dostop uporabimo stare, že odslužene računalnike, ki bi jih drugače dopisali in peljali na smetišče. Druga prednost je centralizacija vseh podatkov. Če poenostavimo: kraja pet let starega in zdelanega prenosnega računalnika nas ne boli več, saj vemo, da na njem ni vitalnih podatkov, ki bi jih lahko kdo uporabil zoper nas, in se lahko usedemo praktično za katerikoli računalnik na planetu, ki je povezan v internet, pa bomo imeli poln dostop do podatkov. Kot tretjo veliko prednost pa bi lahko omenili enotnost okolja ne glede na to, od kod in s kakšne naprave imamo dostop do sistema. Povsod nas torej čaka znana slika, ikone so vedno na istem mestu, aplikacije so enake. Uporabniku se torej ni treba več prilagajati, kot se mora danes, ko uporablja polno naprav za podobne naloge (domači in službeni računalnik, pametni telefon, tablica ...).

EyeOS se najbolje znajde v tako imenovanem LAMP ekosistemu (linux, Apache, MySQL, PHP5, Python), ki je značilen za odprtokodne projekte. Trenutno ga je s spletne strani mogoče prenesti v dveh različicah. Veja 1 je zrel izdelek, za katerega je na voljo tudi množica več kot 250 aplikacij, ki jih lahko po mili volji nameščamo. Med njimi najdemo praktično vse kategorije aplikacij, ki jih nameščamo v običajne osebne računalnike, tudi precej iger, različnih tem namizja in nekaj "posebnežev", ki štrlijo iz povprečja. Takšna je na primer aplikacija, ki je namenjena izrisovanju matematičnih funkcij ali pa eyeOS izvedba SugarCRM aplikacije za upravljanje odnosa s strankami.

Različici 2 pa so očitno pred kratkim spremenili status iz "beta" v "stable" (spletna stran za prenos sistema ni konsistentna glede poimenovanja) in se tudi že lahko pohvali z nekaj aplikacijami, ki jih razvejena skupnost razvijalcev pripravlja za uporabo. Takoj po namestitvi je okolje že pripravljeno za delo in lahko začnemo uporabljati prednameščene aplikacije. Osnovni nabor različice 2.x obsega koledar, beležko, kalkulator, stike, orodje za delo z datotekami in precej zmogljiv urejevalnik besedil, katerega seznam možnosti je precej daljši od tistega v Googlovi storitvi Docs, za prihodnje različice pa načrtujejo še program za delo s preglednicami, ki bo optimizirano za skupinsko delo, orodja za sinhronizacijo različnih podatkov z Windows platformo. Omenjene aplikacije razvija osnovna skupina eyeOS projekta, zagotovo pa bo sčasoma nastalo tudi večje število aplikacij tretjih razvijalcev, podobno, kot se je zgodilo z različico 1.

Ena izmed bistvenih lastnosti tega "operacijskega sistema" je možnost sodelovanja uporabnikov. Lahko si delijo vsebine, se združujejo v delovne skupine, uporabljajo pa lahko tudi skupne koledarje. Vsaka od teh skupin ima na voljo svoje okolje, v katero odlaga datoteke, si izmenjava zapiske, vse aktivnosti pa se zapisujejo v nekakšen dnevnik, kjer je vsakomur takoj vidno, katere so bile zadnje vnesene spremembe.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je koncept precej podoben različnim VDI rešitvam, pa je to res le na prvi pogled, saj je izvedba ad-hoc virtualnega podjetja z eyeOS neprimerno lažja in tudi cenejša, kot če bi posegli po komercialnih izdelkih za virtualizacijo namizij. Omislimo pa si lahko tudi gostovanje pri katerem izmed ponudnikov in se tako znebimo še dela z nameščanjem (za primerno plačilo, seveda).

Uporabniška izkušnja je seveda še daleč od popolnosti. Najbolj moti počasno nalaganje strani in aplikacij, kar je lahko posledica premalo zmogljivega strežnika, precej pa seveda k počasnosti prispeva tudi hitrost in kakovost povezave "delovnega mesta" z internetom. Delo od povsod, s kakšne klopi na vikendu, kar je ideja marsikaterega šefa, zna biti ob slabšem UMTS signalu, na primer, precej mučno.

EyeOS

Operacijski sistem v oblaku.

Info: www.eyeos.org.

Cena: Brezplačno.

Za: Zamisel in izvedba.

Proti: Slaba odzivnost ob slabših povezavah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji