Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor December 2017

Podatkovni centri so vedno večji

Letošnje leto bo očitno rekordno za področje podatkovnih centrov. Po svetu naj bi jih po napovedih analitikov družbe IDC delovalo kar 8,6 milijona. A njihove vrste se bodo v prihodnje predvsem redčile.

Trendi na področju podatkovnih centrov narekujejo selitev teh središč iz podjetij k specializiranim ponudnikom infrastrukture IT. Ponudbe treh oblačnih velikanov (Amazon, Google, Microsoft) in dvojice »borcev« (IBM in Oracle) so podjetja prepričala, da je selitev IT v oblak prava pot, zato je potreb po podatkovnih centrih manj. Podjetja torej opuščajo podatkovne centre, te pa na drugi strani gradijo ponudniki, in sicer megalomanske podatkovne centre, katerih velikosti so primerljive z nakupovalnimi središči urbanih okolij. IDC v poročilu Emerging Data Center Trends for 2017 za letošnje leto napoveduje rekordne številke – 8,6 milijona podatkovnih centrov bo za dalj časa ostala najvišja številka. Računalniški oblak pač prinaša velike spremembe, družba Cisco napoveduje, da bodo kar tri četrtine bremen s področja računalništva v oblaku v prihodnjem letu obdelovali podatkovni centri.

Čeprav bo podatkovnih centrov v prihodnje manj, bodo večji. Leta 2013 je prostor v takih centrih po svetu obsegal 147 milijonov kvadratnih metrov površine, prihodnje leto pa naj bi se površina, namenjena strežnikom in opremi IKT, povečala že na 180 milijonov kvadratnih metrov. Podatkovni centri ponudnikov bodo v prihodnjih letih še naprej »zdravo« rasli, gostota opreme v njih bo vse večja, sobe IT in prostori ter omare IT v podjetjih pa naj bi se krčili, oziroma vsebovali vedno manj opreme. Že danes posamezna strežniška omara v podatkovnem centru brez sramu zahteva od 4 do 5 kW električne energije za vgrajene strežniške rezine.

Prilagodljivost, pisana z veliko začetnico

Zahteve po prilagodljivosti so tiste, ki pospešeno selijo infrastrukturo IT iz podjetij k zunanjim ponudnikom. Inovacije, razvoj novih izdelkov, poslovnih modelov in pospešeno trženje izdelkov in storitev ter digitalnih vsebin zahtevajo infrastrukturo, ki bo kar najbolj prilagodljiva trenutnim potrebam, obenem pa še poceni oziroma cenovno dostopna. Pa seveda kos vsem »konicam«, ki jih morebitni trenutni naval lahko ustvari. Podjetjem se lastništvo in z njim povezane »obveznosti«, predvsem vzdrževanje, zmogljive infrastrukture IT, preprosto ne splača več, zato opremo in obdelavo bremen IT selijo k ponudnikom. Prav »upokojevanje« podatkovnih centrov podjetij največ prispeva h konsolidaciji v svetu podatkovnih centrov, posebej manjših.

Kadrovska podhranjenost

Dodaten razlog, zakaj se podjetja odpovedujejo lastnim podatkovnim centrom, je tudi kadrovska podhranjenost. Na trgu že sicer vlada pomanjkanje strokovnjakov IT za različna področja, s prodorom analitike in napredne obdelave podatkov pa se je kadrovska »lakota« razširila še med podatkovnimi znanstveniki in podatkovnimi inženirji. Z vidika podatkovnih centrov je izjemnega pomena predvsem varnost IT, številni napadi in kraje podatkov so vsekakor tudi prispevali svoj delež k odločitvam po selitvi podatkov podjetij k velikim ponudnikom – specializiran ponudnik namreč zaposluje »vojsko« varnostnih strokovnjakov, ki so vsekakor bolje usposobljeni za kibernetsko bitko med dobrim in zlom. Strokovnjaki IT si obenem želijo delati v velikih in prepoznavnih podjetjih, zato ostala »povprečna« podjetja še toliko težje novačijo specialiste, katerih znanje morajo tudi ustrezno plačati. Družba Ovum napoveduje, da se bo kadrovski prepad v prihodnje le še poglabljal, saj se bo bitka za vrhunske kadre še zaostrila – vrhunske aplikacije in orodja si namreč lahko vsako podjetje naklika v oblaku, ljudi, ki znajo z njimi ustvariti (kar največjo) razliko, pa precej težje najde.

Internet stvari kot prihodnja gonilka

Podatkovno intenzivne aplikacije in zahteve po nizki latenci, ki jih prinaša internet stvari, bodo pomenljivo zaznamovale področje podatkovnih centrov v prihodnjih letih. Prav po zaslugi interneta stvari bo več »robnih« podatkovnih centrov s prilagojeno arhitekturo (več telekomunikacijske opreme in rešitev za obdelavo podatkov v realnem času).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji